ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 21 Яну 2021 20:31
Добави отговор
Потребителско име:
Заглавие:
Писане на мнение:
Въведете съобщението си тук, то не може да съдържа повече от 60001 букви. 

Големина на шрифта:
Цвят на шрифта

За да качите картинка задължително вземете само кода от полето "Forum Thumbnail" и го копирайте в полето за писане.Настройки:
BBCode е Включен
[img] е Изключен
[flash] е Изключен
[url] е Включено
Усмивките са Изключени
Изключи BBCode
Недей автоматично да правиш URL адреси
Система за предотвратяване на спам
Целта на тази система е да спре автоматизираните роботи, които обикалят из форумите и пускат нежелани съобщения.
Отговорете правилно за да докажете, че сте човек: През коя година е създадена българската държава?
   

Преглед на тема - Как е възможна тая работа с климата?
Автор Съобщение
  Заглавие:  ..: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
Цитат:
Някои от газовете с парников ефект, допринасящи за затоплянето на планетата и за климатичните промени, са достигнали рекордни нива в света през миналата 2017 г. Това е заключението в американски научен доклад за климата, в чието изготвяне са участвали стотици учени, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според доклада, който се публикува всяка година от Националната агенция за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ и на Американското дружество на метеоролозите, съвкупност от индикатори показва, че затоплянето на планетата се е ускорило през 2017 г. под действието на изгарянето на изкопаеми горива, които увеличават концентрацията на парниковите газове в атмосферата.

Франс прес припомня, че през 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли страната си от международното споразумение за климата, договорено в Париж.

САЩ са втори замърсител света след Китай, но избирането на републиканеца милиардер за президент доведе на власт така наречените "климатоскептици", които се съмняват, че човешката дейност е отговорна за затоплянето на планетата и които започнаха да отменят законодателството на администрацията на президента демократ Барак Обама, предназначено да смекчи вредното въздействие на човешката дейност.

Докладът, публикуван днес, в обем от 300 страници е изготвен от 450 учени от около 60 страни. В него се използва над дузина пъти думата "анормален", за да се опишат бурите, сушата, високите температури или рекордното топене на леда в Арктика през 2017 г.

Увеличаване на парниковите газове

Миналата година концентрацията в атмосферата на трите газа с парников ефект, които са най-опасни, а именно въглероден диоксид, метан и диазотен оксид (азотен протоксид), е достигнала нови рекорди. Годишната концентрация на въглероден оксид на повърхността на земята е достигнала 405 части на милион. Глобалното нарастване на въглероден диоксид почти се умножило четирикратно от началото на 60-те години, се допълва в документа.

Горещината настъпва

През 2016 г. бе счупен рекордът за най-гореща година, но 2017 г. също не остана по-назад с доста по-високи температури от средното в голяма част от планетата, отбелязва документът.

В зависимост на данните, на които се основава статистиката, 2017 г. е втората или третата най-топла година от средата на 19 век и е била най-топлата година без Ел Ниньо, откакто данните са системно събирани, се подчертава в доклада. Ел Ниньо е килиматичен феномен, който води до покачване на температурите.

Миналата година са били регистрирани рекордни температури в Аржентина, Уругвай, Испания и България. Мексико чупи рекорда си за горещина за четвърта последователна година.

Потопи и суши

Проливните дъждове през 2017 г. са били определено над средното. На други места на планетата обаче е имало по-дълги периоди на суша, се казва в доклада. В него се споменава и за по-високи температури на океаните, които водят до по-висока влажност, по-специално през трите последни години, което предизвиква повече проливни дъждове.

Намаляване на ледовете и ледниците

В Арктика температурата на земята е била с 1.6 градуса по Целзий над средната, регистрирана през периода 1981 г. - 2010 г. Докладът подчертава, че Арктика не е преживявала толкова анормално високи температури на въздуха и на повърхността на водата от 2000 години насам. През март максималната площ на морския лед е била най-малката от 37 години, през които тя се измерват с помощта на сателити.

Ледниците на планетата също са се свили за 38-а последователна година.

Катастрофални избелвания на коралите

Затоплянето на океаните има също така сериозни последици върху коралите и предизвиква тяхното избелване, което лишава рибите и други морски организми от ценен хабитат. Най-скорошният период на избелване на коралите продължи три пълни години, от юни 2014 г. до май 2017 г.. Той е бил най-дългият и най-разпространеният, който някога е бил регистриран, се казва в документа.
Източник: http://old.shum.bg/indеx.php?item=17291 ... tkls9ton40
Мнение Публикувано на: 02 Авг 2018 9:04
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
Каква ли глупост ще чуем още ? Как е възможно да се пишат подобни неща и то само дни след ужасно студения февруари?
Макс , има ли някакво основание да се говорят подобни неща?


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1285358

http://novatv.bg/news/view/2012/03/19/2 ... %BD%D0%B8/
Мнение Публикувано на: 20 Мар 2012 8:22
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
Да се чуди човек 03.07 ли е или 07.03?
Мнение Публикувано на: 03 Юли 2011 20:46
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
През Март беше по топло от днес.
Мнение Публикувано на: 03 Юли 2011 17:54
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
Айде вече слагайте полите , а ние пък ще чакаме мъжкия вятър 8)
Мнение Публикувано на: 03 Юли 2011 17:47
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
Аз си мислех,че днес вече ще слагаме полите...а то какво стана?Направо ще е за якета утре!
Мнение Публикувано на: 03 Юли 2011 16:59
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
Днес ми замръзнаха ушите от това глобално затопляне.
Мнение Публикувано на: 03 Юли 2011 16:35
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
Извън темата/подсказка:
Макс,дай малко инфо за климата в Литва през зимния есзон или по-точно от февруари до юни.Ще ти бъда много благодарна!
Мнение Публикувано на: 08 Май 2011 13:01
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
Преди няколко години правих едно изследване върху южната осцилация /Ел Ниньо-Ла Ниня/ и влиянието й върху циркулацията над Европа, а оттам и върху характера на зимите. Знаеше се, че имаме Ла Ниня за тази зима. При Ла Ниня в минали зими циркулацията над континента е слаба, тоест преобладават антициклони, а циклоните не са особено мощни. Зимите с Ла Ниня са обикновено нормални в температурно отношение. Но първата половина на зимата може да бъде доста валежна, до началото на януари. А втората по-суха, но с нормални температури. Всички зими с Ла Ниня до сега имаха студен ноември, направо зимен и много валежен.
Дотук като цяло зимата съвпадна по температури с очакваното /от мен/ :D 70% от миналите зими с Ла Ниня са били с нормални средни температури, каквато излезе и тази, само 20% от тези зими са били топли, а 10% студени. При валежите имаме леко над норма, но отклонението не е голямо. Януари и февруари дадоха нормални валежи, а декември беше по-валежен от нормалното. Декември го очаквах точно така влажен, и малко по-студен, отколкото се оказа, но засечката беше ноември. Точно в Ла Ниня да има рекордно топъл и сух ноември това беше пълен провал. Досега четирите най-студени ноември са били точно когато е имало Ла Ниня, а именно 1973, 1983, 1988, 1998. Това си бяха зимни месеци с много сняг. А сега беше рекордно топъл, което продължи и в първото десетдневие на декември. След 10 декември обаче стана това, което очаквах, рязко студено нахлуване и настаняване на снежна зима. Така че от тогава нещата си дойдоха на място. Януари в Ла Ниня е най-често с нормална средна температура и нормални валежи. През тази година валежите са с 6 мм над нормата, което е символично, а температурата 0.2 десети от градуса под нормата, което е почти идеална норма и много рядко има толкова близка до нормата реална температура. Февруари в Ла Ниня обикновено е сух, тази година беше в норма. А температурите както е според Ла Ниня, бяха в норма. Ла Ниня води до сух март и с нормални температури. Тази година март беше точно такъв! Така че това, което аз лично очаквах за тази зима имайки предвид влиянието на Ла Ниня, се потвърди до голяма степен. Провалих се за ноември, но за останалите месеци съм доста близо до истината. :wink: Какво прогнозират НИМХ слабо ме интересува. Гледам сега дават прогноза за топли и сухи юни и юли, и студен август. Това е тъпа инерционна прогноза, каквато щях да дам и аз автоматично, без много размишления. При положение, че април и май са влажни и хладни, е логично да се очаква промяна, защото природата е разумна и се стреми да компенсира от време на време, ако на едно място е по-сухо и топло, а на друго по-студено, идва момент, когато нещата се обръщат. Не може да едно и също място да стои все един циклон или антициклон, идва момент, когато нещата се променят. В Германия често когато пролетта е топла, после няма лято, само студ и дъждове. Надявам се сега да не стане така...А когато пролетта е студена и влажна, после има хубаво лято. Логично е да се очаква хубаво лято в България, но както стана с ноември, никога нищо не е напълно сигурно... :O04.gif
Мнение Публикувано на: 08 Май 2011 12:34
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
Така, бе Макс, ама твоите колеги прогнозираха точно обратното на това, което се случи през зимата...
amapola написа:
Не зная ,аз гледам у нас как е . Такова чудо като тази зима и пролет не помня! Случвало се е да има отделни късни застудявания и сняг да вали даже през май , ама след като цяла зима си мръзнал и после цял април,че и май всички да ходят със зимни връхни дрехи - такова чудо не е било .
Не съм съгласен за зимата. На няколко пъти се шматкахме през януари и февруари по къс ръкав на платото, за разлика от април и май. :ROTFL
Бърби, ще познаят колкото познаха наесен:
okokorko написа:
Мууха-ха-хаааа!!! :ROTFL

ТРУД:

Задава се люта зима, алармира на първа страница "Труд". Възможни са екстремни ситуации с валежите - или съвсем ще липсват, или ще са много обилни.
За тези аномалии ще е виновно тихоокеанското течение край Перу - Ла Ниня...

:F7.gif
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3315731
"Времето ше бъде преобладаващо. Или ше вали или няма да вали. През деня ше преобладава ясно, а през нощта - слънчево време. За всичо това, са виновни комунистите и месечното неразположение на бялата мечка. Прогнозата се основава на късата памет на хората." [ Изображение ]

Хайде сега да документираме дългосрочната прогноза, "на ст. н. с. Валери Спиридонов, зам. генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН."
и да се върнем тук през април, за коментар. :wink:

Октомври - първо студ, после топло.

Ноември - сух
"Ноември ще е сравнително сух месец, предвижда прогнозата на НИМХ към БАН. Според синоптиците му месецът ще се вмести в нормата и като стойности на температурите, и на валежите." (Е как, бре!? Хем ще е сух, хем ще е в нормите?! :BB08.gif )

Декември - леден.
"Възможно е месецът да е или много сух, или валежите от сняг да са много обилни." :A1.gif Алоу!

Януари - по-топъл.

Февруари - мразовит.

:D6.gif


-- Нед Май 08, 2011 9:35 am --

Ето ги и прогнозите за април и май:

http://prognoza-za-vremeto.blogspot.com ... -2010.html
http://prognoza-vremeto.blogspot.com/20 ... -2010.html

И какво лицемерие само...

Зимата тази година както беше предвидено от синоптиците се оказа значително по-мека и приятна

:BB08.gif
Мнение Публикувано на: 08 Май 2011 9:32
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
От януари тази година влязохме в нов циркулационен период. Той се характеризира с продължително задържане на обширни области на високо налягане над Северна и Източна Европа. По този начин те блокират обичайното движение на влажните и топли атлантически въздушни маси навътре в континента. Ето защо в Западна Европа от февруари насам е доста топло и рекордно сухо, там по западната периферия на антициклона постоянно нахлува топъл въздух от юг. Вчера в Бремен ударихме +26 градуса, там и през лятото не става толкова топло. Докато в България по източната и южна периферия на антициклона постоянно нахлува хладен въздух от север или североизток. Това е така, защото в антициклоните въздухът се движи по посока на часовниковата стрелка и България изтегли късата клечка-винаги да остава там, където идва северен поток. Нахлуващите хладни въздушни маси на юг предизвикват падане на налягането в района на Средиземно море и оттам към България тръгват валежи. Но се радвайте, че тази пролет не е суха и растенията имат достатъчно влага. До другия уикенд промяна няма да има, често ще вали, а +20 градуса ще остават мираж. :O01.gif
Мнение Публикувано на: 08 Май 2011 9:18
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
И август ще бъде студен, твърдят метеоролозите!:(
Мнение Публикувано на: 08 Май 2011 8:58
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
Не зная ,аз гледам у нас как е . Такова чудо като тази зима и пролет не помня! Случвало се е да има отделни късни застудявания и сняг да вали даже през май , ама след като цяла зима си мръзнал и после цял април,че и май всички да ходят със зимни връхни дрехи - такова чудо не е било .
Мнение Публикувано на: 08 Май 2011 8:47
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
може да е малко трудно за осмисляне ,но хладното за сезона време пак се дължи на глобалното затопляне ... просто въздушните маси променят нормалните си пътища .. забеляза ли че в Москва е 23° докато тук е 12° ? това надали е нормално ...
Мнение Публикувано на: 08 Май 2011 8:38
  Заглавие:  Re: Как е възможна тая работа с климата?  Отговори с цитат
Ако още веднъж чуя някой да ми спомене ,че имало Глобално затопляне - не отговарям за последствията. :D
Мнение Публикувано на: 08 Май 2011 7:49

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 21 Яну 2021 20:31


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.