ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 07 Авг 2020 13:49
Добави отговор
Потребителско име:
Заглавие:
Писане на мнение:
Въведете съобщението си тук, то не може да съдържа повече от 60001 букви. 

Големина на шрифта:
Цвят на шрифта

За да качите картинка задължително вземете само кода от полето "Forum Thumbnail" и го копирайте в полето за писане.Настройки:
BBCode е Включен
[img] е Изключен
[flash] е Изключен
[url] е Включено
Усмивките са Изключени
Изключи BBCode
Недей автоматично да правиш URL адреси
Система за предотвратяване на спам
Целта на тази система е да спре автоматизираните роботи, които обикалят из форумите и пускат нежелани съобщения.
Отговорете правилно за да докажете, че сте човек: През коя година е създадена българската държава?
   

Преглед на тема - Ползваните води в аквариума
Автор Съобщение
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
Ако нямаме за цел да размножаваме рибите въобще,нямаме за цел да ги облагородяваме и създаваме на трайни цветове.Ако дълголетието им не е решаващо за нас,ако сме свикнали често да сменяме обитателите в аквариума си,то всички тези подробности с отлежаване на водата са излишни.Можем наистина да доливаме вода направо от чешмата директно с маркуча. :D
Ако обаче решим да размножаваме някой по-капризен вид или си поставим за цел подобряването на някои видове и искаме на всяка цена да ги използваме максимално дълго създаваме оптимални условия и в тези случай не можем да минем без отлежаването на сменяваната вода. :BB07.gif
Като заключение всеки трябва да избере най оптималния за себе си вариант според целите,които си е поставил. :B4.gif
Мнение Публикувано на: 25 Фев 2012 13:53
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
Интересно... И аз ще пробвам в събота с чешмяна да видим....
Мнение Публикувано на: 31 Яну 2012 22:05
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
Ок, благодаря! Вчера я смених с чешмяна и още са живи :D
Мнение Публикувано на: 31 Яну 2012 17:26
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
Минерална вода-не!Аз ползвам постоянно вода от водопреносната мрежа без да я оставям да престои.Първите няколко часа е малко по-мътна,но после е като сълза.Не става за пиене от чешмата,но за рибите няма проблем.От години практикувам този метод-направо от чешмата.Така,че давай смело,няма да си изтровиш рибите!
П.П.Вчера сменях 50л. :wink:
Мнение Публикувано на: 29 Яну 2012 22:16
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
Аз ползвах вода от чешмата до ресторант Боровец.... Поздрави!
Мнение Публикувано на: 29 Яну 2012 20:52
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
В уводната статия става ясно,че при ползването на сурова вода от чешмата,трябва да е в малки порции,тъй като не действа добре на водните обитатели и растения.Най добре е прясната вода отлежала поне една седмица,с която можем да подменим и половината от водата в аквариума.
Като правило е добавяната вода да е с приблизителни физически и химически данни с тази в аквариумната.Което означава,че трябва да използваме една и съща вода,когато доливаме аквариума за да не изменяме параметрите му.Изключение се прави когато сменяме сухия и дъждовен период при размножаването,но и тогава правим промените плавно.По добре е водата да е със стабилни параметри,макар и да се различават малко от идеалните.Най големия стрес за водните обитатели са резките разлики в химическите и физическите(температурата на водата) свойства на водата.
Като най подходяща,както и достъпна и евтина е питаната вода от чешмата.Когато водата е влошена и не става за пиене значи не е подходяща и за подмяна,по добре е да изчакаме известно време,отколкото да наливаме некачествена вода.
Мнение Публикувано на: 29 Яну 2012 15:29
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
За да не отварям нова тема пиша в тази. Искам да питам каква вода използвате за смяна в това време. Вчера напълних една туба, но водата е боза. Не знам дали няма да изтровя рибоците с нея. Имам подобрител на Sera , но не знам доколко ще свърши работа. Може ли евентуално да ползвам минерална?
Мнение Публикувано на: 29 Яну 2012 10:09
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
http://www.youtube.com/watch?v=yXT6TMGbVZc Copella arnoldi (тетра- пъстра ) Аphyocharax anisitsi (тетра- Аниситсова) Serrapinnus kriegi (серапинус парагваиски)
http://www.youtube.com/watch?v=UEG0wls8q3A
Мнение Публикувано на: 19 Фев 2011 8:44
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
Изменения
Внимание представлява единствено повишаването количество то на СО2.Както е очевидно от предишният текст,повишаване количество то на СО2 е възможно единствено чрез коригиране на въглеродното равновесие.Не е достатъчно да намалим само рН,както някой смятат гледайки Тилмановата таблица.Имаме две възможности.
1.Преместване на въглеродното равновесие в посока към СО2 или H 2 CO 3 въглеродна киселина):,с което без изменение количество то на не органичния въглерод ,само го видойзменяме за по лесно усвояване от водните растения.На практика това означава понижаване на рН по какъвто и да е начин. Колко по-ниско рН можете да решите сами според таблица , която може да се намери в предишната част на тази статия.
Трябва да имаме в предвид , че по този начин не е възможно да се увеличи количество то на CO 2 над естествена та концентрация в съответствие с природните условия, т.е. да постигнем повече от 3-5 (-10) мг / л (в зависимост от рибеното стадо).При отчитане на по големи от тези стойности трябва да не забравяме че Тилмановата таблица не действа.
Този метод също не се препоръчва, защото при опитването да намалим рН, при пренебрегване на карбонатно буферната система винаги е проблематично и може да доведе до повече вреда, отколкото полза.При определени обстоятелства обаче този метод може да позволи развитието на растителните видове,който при по-високи рН, просто не могат да растат - виж статията за водохващане на въглерод от растенията.
В този случай най-добре е да използвате торф , който има и други предимства.
2) изкуствено насищане с CO 2 по различни начини: увеличение на концентрацията на CO2 като същевременно се намалява рН.Различни технологични начини за това са описани в Интернет, и няма да се спирам на тях - въздействието и върху химията на аквариумната вода при всички е еднаква.Ние просто трябва да следим концентрациите на СО2 с цел да не отровим рибите.Ако поддържаме високо ниво на СО2 рискуваме отравянето на рибите през нощта.Ако прекратяваме подаването му през нощта рН рязко се покачва след което рязко пада при възобновено то му през деня.Тези резки промени на рН не действат добре на живите организми.Ето защо е най добре да поддържаме концентрацията на СО2 в разумните граници максимално до 15ml/l без да го спираме през нощта с което рН ще е стабилно и няма да ни създава проблеми.Нощното подаване на СО2 не е желателно при наличието на плаващи растения и "херметичен"капак на аквариума.Като се има в предвид ниската концентрация на СО2 във въздуха,е очевидно че изпарението на СО2 във въздуха е по голямо отколкото количеството използвано от растенията.
3) повишаване на алкалността чрез добавяне бикарбонат HCO 3 -: Неминуемо, при това положение се повишава рН, като по този начин намалява размера на свободния CO 2. В същото време, се увеличава общото количество въглерод. (Не само) за видове който усвояват въглерода от бикарбонат HCO 3 -може тази промяна да е полезна . Такава операция може да бъде от полза (на някои растения, които виреят в тези условия,а във водата с ниска алкалност и висока концентрация на СО2, и не действа добре). Но имайте предвид, че карбонатовата система е динамична и отворена -и не е възможно водата еднократно и стабилно да се предозира с въглерод в каквато и да е форма . Излишният въглерод под формата на CO 2 от водата се изпарява, твърде голямо количество HCO 3 - действа на рН над 8.3. След което във водата липсва CO 2, но се балансира от HCO 3 - бикарбонат / CO 3 2 - карбонат. Превишените количества HCO 3 - бикарбонати след това се утаяват като не разтворими карбонати.
Мнение Публикувано на: 03 Фев 2011 23:31
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
Измерване
прякото измерване на СО2 в аквариумната практика не се използва.Тай честия начин е използването на Tillmanova -Тилмановата таблица.След като измерим параметрите на рН и dKN(алкалността-карбонатовата твърдост).Тилмановата таблица можете да видите в края на оригинална та статия http://maniakva.sweb.cz/chemie5.htm .Светлите петна в таблицата показват оптималната консентрасия на СО2 в аквариума.В най горния хоризонтален ред са стойностите на рН-то.Вертикалния стълб на таблицата показва dKH. Различните акваримни датчици контролиращи консентрацията на СО2 свързани с различни електронни съображения действат на същия принцип-реагират според изменението на рН и /°dKH/.Повече подробности за тези две величини ще намерите в предишните статии за рН и алкалността.
Съществува и Henderson-Hasselbachova уравнение за изчисляване СО2 но то не е популярно за акваристите .
Използването на Тилмановата таблица можем единственно при скучайте където алкалността се определя единственно от карбонати и бикарбонати HCO3- (CO3)2- и рН се определя единственно и само от СО2 и H2CO3 въглеодната киселина.За грешки пройстичаши от този факт се споменава в; '' СО2 в растителен аквариум в( 5. С СО2 можем да се сдобием чрез подкиселяване на водата)http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/so2-v-rastitelen-akvarium-prevod-tetra/ ''
Не правилно е и твърдението ,че Тилмановата таблица е използваема само за природните води а не и при искуственото подаване на СО2.За природи води се смятат тези при който анионите на HCO3- пробладават триумфално,това е във всички повърхностни води.От друга страна в повърхностните води преобладават катионите на Ca2+ a Mg2+.Това което не е ''природна'' вода е когато даваме сода за хляб (NaHCO3),за повишаване на рН,но и тогава Тилмановата таблица действа.
Има още едно изключение при пресни води където не можем да ползваме Тилмановата таблица ,ако установим концентрации на СО2 по големи от 1 mg/l.Като пример са параметрите на питната ни вода.Която има pH 7,2 a aлкалност 7 °dKH .То би отговарящо на концентрация CO2 - 15 mg/l.За вода течаща от чешмата би било идеално,но за съжаление е само илюзия.Тази консентрация не е възможна без подаването на СО2.
Това, което малцина знаят е, че подобни неточности, които са свързани с установява не на размера на CO 2 чрез рН и алкалност са свързани и с директни тестове на CO 2.
Те работят на базата на титруване да фенолталеновата точка, т.е. добавяне на достатъчно NaOH, колко е необходимо за неотрализиране на всички налични киселини и достигането pH 8,3. В идеалния случай се осъществява следната реакция:
H 2 CO 3 + NaOH = NaHCO 3 + H 2 0 H 2 CO 3 + NaOH = NaHCO 3 + H 2 0
NaHCO 3 + NaOH = Na 2 CO 3 + H 2 0 NaHCO 3 + NaOH = Na 2 CO 3 + H 2 0
Реакцията приключва, когато всички CO 2 се превръща в (CO 3) 2 -, т.е. при рН 8.3. Установява ме рН чрез индикатор фенолфталенов цвят и чрез израсходваното количество NaOH, изчисляваме концентрацията на CO 2. Предварителното условие е, че само неутрализираме H 2 CO3- въглеродна киселина. Всякакви други киселини опорочат резултатите, като всеки друг химически елементи освен и само въглеродната система правят и директното тестване на СО2 неточно.
Както можете да видите, за да се определи абсоютно точно размера на CO2 в аквариума е почти невъзможно без пълен химичен анализ на водата Ние можем да сме доволни от приблизителните стойности, които са изкривени от наличието на различни соли (във вода), азотни съединения (отпадъчни продукти от живи организми ,гниещи растения , корени и други.), (Чешмяна вода,с отпадни продукти от животни, гниещи растения, корени и т.н.), фосфати (от животни), хуминови киселини (торф, корени) на различни химични вещества, използвани за дезинфекция. Резултатите са деформирани и неточни. . Имайте в предвид, че при определяне то рН и алкалността допуснем грешка само с една десета от реалната , можеме да получиме много различни резултати по отношение на концентрацията на СО2 .Базирането ни на абсолютни стойности тук няма смисъл, както и в акваристиката като цяло.следва
Мнение Публикувано на: 23 Яну 2011 10:35
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
5.СО2
Какво е това ? .
На елементарен въпрос е елементарен и отговора.СО2 е химическо съединение от един атом въглерод С и два атома кислород О2.СО2 се намира във въздуха в много малка консентрация (0,036 %) а от въздуха се разтваря във водата.
Е общо взето добре разтворим а във водата молекулата му образува въглеродна киселина (H2CO3),което причинява ниско рН в дъждовната вода.Капките дъждовна вода се обогатяват с СО2 (както и други вещества).По подобен начин при съприкосновение с въздуха се обогатява всяка вода,в това число и деситилираната и затова има ниско рН ако я оставим в незатворен съд.
Отношенията между рН и СО2 са много тесни и оказват влиание върху равновестната форма на неорганичен въглерод.И сме пак във въглеродното равновесие,която променя,рН и алкалността. Във водата СО2 се намира в 4 форми.
Молекулата на въглероден двуокис СО2
Въглеродна киселина H2CO3
бикарбонат HCO3-
карбонат (CO3)2-,
Всички тези форми са заедно в равновесие и взаимно свързани и създават много ефикасна буферна система най разширената в природата в различните форми..Наличието на различните форми зависи от рН.В кисела среда преобладава СО2,(който е разтворен и е във вид на въглеродна киселина) при рН 6,5 преобладава- HCO3- ,+при pH над 10,5- (CO3)2- .CO2 е във свободно състояние във използваеми количества до pH 8,3. Процентно съдържание на различните видове въглерод според рН
pH--CO2+H2CO3----HCO3------------- CO32-
4 -----99,70---------- 0,30--------------- 0,00
5------97,05---------- 2,95--------------- 0,00
6------96,69---------- 23,31 ------------- 0,00
7 ------24,99----------74,58 ------------- 0,03
8 ------3,22 ---------- 96,70------------ 0,08
9 ------0,32 ---------- 95,8 -------------3,84
10 -----0,02 -------- 71,43 ------------- 28,53
11------0,00 -------- 19,96-------------- 80,09

Горе показаната таблица изразява процентното съотношение на различните форми неорганичен въглерод,но не и количество то му в абсолютни числа.Равновесна та форма на не органичните въглеродни съединения при стайна температура е 0,4-0,7 mg/l.фактическото количество на разтвореното количество СО2 зависи от температурата ,движението на повърхността,надорскоро равнище (съответно атмосферното налягане),както и общата минерализация (съдържание на соли)Ако искаме да увеличим консентрасията на СО2 в сравнение на равновесната зависимост(a то се стремим винаги когато искаме да засилим растежа на водните си растения),трябва да прекратим аеризацията на водата,избягване на филтрите раздвижващи повърхността на водата,пръскащи рампи и мъгливо аериране на водата.Колкото площта на водата е по голяма със въздуха толкова повече се приближава до равновесно то си състояние толкова повече СО2 намалява.Отклонения от равновестното количество се различава при подаването му в аквариума(освен разварянето му от въздуха)в природата от естествени води богати на СО2,или гниещи просеси.В аквариума освен от атмосферата има и други източници.
При дишането на риби,безграбначни , бактерии и рзтения(в гъсто обраслите аквариуми със средно интензивно осветление и минимално движение на водта може нивото на СО2 да достигне оптималното количество).
Значение
От гледна точка на животинкото царство СО2 е отпадъчен продукт,от растителната гледна точка жизнено необходимо вещество.СО2 е единствения източник на въглерод ,който е основния строителен материал на всички органични тъкани.Растенията го получават при фотосинтезата чрез използване на светлина енергия го използват за изграждане на своята тъкан(около 43 от сухата маса на растенията е въглерод).Органичните вещества на въглерода от растенията се използват от тревопасните за изграждане на биологичната си тъкан.Двете молекули кислород при фотосинтезата са излишни благодарение на което растенията отделят кислород.
следвад

-- 08 яну 2011 13:23 --

Тъй като растенията имат нужда от СО2 при растежа си трябва да следим дали в аквариума е достатъчно неговото количество.От това не следва,че не прекъснато трябва да правим тестове или помпим СО2 без добре да сме запознати с този процес,както често се препоръча .Не действа правилото,че колкото повече СО2 съдържа аквариумната вода толкова по добре.Повишаването наСО2 има и негативни действия.Задушаване на рибите(при превишени консентрации),понижаването на рН и алкалността,намаляване буферната способност на водата(във всички случай).
Консентрасиите на СО2 може да бъдат много различни и изразително да се променя във времето.Дори и в течение на няколко часа.Това е защото растенията активно го използват както и отделянето му при дишане,може до водата да дойде от атмосферата както и да се изпари обратно или преминаването на въглерода до различните му форми.Важното е че растенията не остават никога без СО2 когато рН е в разумните граници 4,3 до 8,3.При рН над 8,3, свободното количество СО2 е толкова малко,че практически не може да се използва от повечето растения. Не случайно ,че точно тази граница на рН 4,3 до 8,3 е контролирана от карбонатно буферната зона.Голямата част от рибите и животинските организми живеят точно в тази зона заедно с водните растения.Но както често откриваме- природата е вълшебна. Има обаче някой растения който могат да усвояват Въглерода и при стойности на рН над 8,3 където консентрациите СО2 са минимални и не използваеми,вече от претърпели те му изменения във формата на (CO3)2-.Да си призная по въпроса съм бил скептичен . Кой са точно тези водни растения приспособили се да използват въглерода от карбонатите (CO3)2- ?Някой от видовете способни да живеят в твърди води се споменават от yogle.Различни експерименти на тази тема прави patsko78 ,които могат да се видят в темата За всички любители на цихлиди! viewtopic.php?f=59&t=9480.
Подробности по тази тема ще можете да намерите и в самостоятелана статия която се подготвя.
Каква е оптималната консентрация на СО2 ?Средното количество в средно обрасъл растителен аквариум е 1-2 mg/l CO2. За растежа на най капризните водни растения поддържаме консентрация 15 mg/l.Често се препоръчват и много по високи концентрации на СО2,но те създават рискови ситуации за рибите от една страна и разликата в растежа на растенията при тези екстремни консентрации е незначителна.Така,че тези екстремни концентрации смятам за излишни.Средната консентрация на СО2 във водите е в гранисите на 0,5-3 mg/l.В гъсто зарибен аквариум консентрацията му се повишава,но пък се повишава значително отпадъчните продукти който пречат на капризните растения.В растителните аквариуми подаването на СО2 е наложително и при желанието ни да засилим растежа на водните растения.Това обаче не означава ,че без СО2 не можем да имаме красиво обрасли аквариуми.Изборът е на всеки сам да избере -дали да инвестира пари до СО2 и постоянното допълване на контролиращите системи на подаването му,както и повече време за плевене,разсаждане и кастрене на буйно растене на растенията или всичко това да си спести и се съгласи с по бавното растене на водните си растения.Когато обаче сме решили да подаваме СО2 е необходимо да осигурим на растенията и достатъчно интензивно осветление ,както и хранителни вещества и микро елементи . следва
Мнение Публикувано на: 07 Яну 2011 23:30
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
Повишаването е значително по лесно,стига само да насипем нещо да водата и проверим дали параметрите ни удовлетворяват.Увеличим ли алкалността често води до повишаване на рН,снижаване количеството на свободния СО2,а също до увеличаване на водивоста( проводимостта).Начините за повишаването на алкалността са до извастна степен същите ,като при повишаването на рН.
1.Придаване на варовити камъни,натрошени корали до субстрата с кото повишаваме твърдостта и рН,бавно действаща метода но със стабилни резултати.
2.Прибавяне сода бикарбонат (NaHCO3) -една чаена лъжичка 6 грама на 50L вода повишава алкалността с 4 dKH;рН може да се повиши до 8,2.
3.Прибавяне на Na2CO3, NaOH както и други химикали;например прибавянето на 2 кафене лъжичка 4грама праховиден CaCO3 на 50 l повишава алкалността 4 dKH (както. 4 dGH); NaOH a Na2CO3 твърдостта разбира се не повишава ,но повишената концентрацията на натрия не действа добре на рибите виж( статията за осмозното налягане-подготвя се)
4.Използване на комерчнии продукти не бих се изненадал да е сода бикарбонат поставена в пъстра опаковка.
5.Преместването на въглеродното равновесие чрез преминаването на СО2 до въздуха,(силна продухване със въздух,движение повърхността на водата)обикновено има малък ефект,влошава ситуацията на растенията.следва
Мнение Публикувано на: 11 Дек 2010 12:54
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
Снижаване
на алкалността не е лесно тъй като карбонатовата система е отворена и не можем точно да я контролираме(СО2 сe разтваря от въздуха ,както и обратно се връща).Имаме ли в предвид зависимоста между рН,алкалност ,СО2 ще намерим решение.
1.Идеален вариант е да ползваме вода която въобще не съдържа карбонатова твърдост (или с много малко ) дестилирана или деминелизирана.Тези води не ползваме директно а я разреждаме с водопровод на или минерална или друг вид която е алкална
2.Придаване на СО2 преместваме равновесието на въглродната система в посока към ниско рН,където въглерода е във форма на СО2 ,а въглерода свързан в бикарбонати намалява.
3.Снижаването на рН по какъвто и да е начин-означава,че сме изчерпили буферните способности на водата (достатъчно снижаване на алкалността)малко се приближава до въпроса кое е било първо кокошката или яйцето .следва
Мнение Публикувано на: 06 Дек 2010 20:23
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
Промени
Трябва още един път да повторя ,че до промени на химическия състав на аквариумната вода можем да пристъпим само тогава,когато сме напълно сигурни в това което правим.Алкалността на живите организми пряко оказва много малко влияние( с изключение на хайвера и ларвите на някой риби ,който могат да бъдат чувствителни на карбонатите).Практически е много по лесно да изберем рибичките си според химическия състав на водата ни отколкото да пристъпваме да химически експеримент.
Решим ли да пристъпим към изменение на химическия състав на водата алкалността се превръща в ключов проблем .
следва
Мнение Публикувано на: 03 Дек 2010 18:35
  Заглавие:  Re: Ползваните води в аквариума  Отговори с цитат
Мерене
на алкалността провеждаме с тестове UT, KH, KNK...Тъй като ползвания израз алкалност взет от химията в акваристиката не се използва ,няма да успеем в акваристичните магазини .Затова трябва да ползваме израза карбонатова твърдост.
И тук е излишно да описвам хода на повеждането му,тъй като закупените тестове са съпроводени от изчерпателни указания.
При меренето ни в общите аквариуми където отглеждаме рибички и растение ни е достатъчно да установим каква е буферната ни зона-малка или голяма.Както вече съм споменал минималната стойност на dKH е 4.При размножителните аквариуми при хвърлянето на хайвер за тетри и други неприспособиви видове се нуждаем от много по ниски стойности и прецизна точност в рамките на десети от N градуси.
Горните граници на алкалността не е лесно да се ограничат.При общите растителни аквариуми не трябва да превишава dKH 10.Обратното е в каменоломната на цихлидарника там трябва да поддържаме висока алкалност за да неотрализираме високата концентрация на азотните съединатия и поддържаме високо рН. :)
Мнение Публикувано на: 28 Ное 2010 9:57

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 07 Авг 2020 13:49


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.