ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 31 Мар 2020 11:28Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Простотията е майка на интелекта
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2007 21:22 
Focken' Koko Bryce
Аватар

Тук е от: 06 Фев 2007 22:23
Мнения: 1497
Местоположение: Out
(автор на темата)
Живеем в сложно време, изискващо засилена и често непосилна интелектуална дейност, която ни затормозява психически. А всеки знае, че един от начините за бързо разтоварване на натрупаното психическо напрежение е чрез класическата простотия. Например, псувнята, има почти моментален, разтоварващ ефект. Независимо дали е формата на пожелание, обещание или като кратко споменаване на отминали събития, разбира се неверни, освен ако не е отправена от възходящ към низходящ роднина, употребилия я, обикновено не влага в нея смисъла, който съдържа словореда й. Той просто освобождава напрежението или се обозначава с възпитателно-предупредителен ефект. Лошото на този вид разтоварване, са възможните странични ефекти и нежелани реакции, предимно враждебни и нерядко с тежки последствия за организма, като поява на синини, отоци, внезапно обгазяване, невъзможност за шофиране, както на разтоварващия напрежението, така и на поне още един от намиращите се около него участници в движението и други подобни. Наистина неприятно. Частен случай на псувнята представлява глобалната международна унификация за общуване и споделяне на лични намерения - излагането на показ на среден пръст, но и при него често се наблюдават същите нежелани реакции и странични ефекти. Някои не използват гореописаната антистресова процедура поради морално-интелектуални задръжки и етническо-социални съображения. Всеки е чувал поговорката за чуждото населено място от селски тип и странната особеност на покривното покритие на сградите му “да бие” - толкова за етническо-социалните съображения, защото се отклоних от темата.
Друг начин за освобождаване на натрупаното напрежение в резултат на интелектуална дейност, по-известна като мислене, е поставянето на организма в състояние, обратно на онова, в резултат на което се е натрупало напрежението, т.е. в състояние на минимална или никаква мисловна дейност. При някои, това състояние е постоянно и неизменно, и затова при тях никога не се наблюдава психическо натоварване, но темата не е за тези недокоснати от динамиката на съвременния интелектуален живот класици, защото така или иначе нищо няма да разберат. Темата е за аматьорите в класическата простотия. Те най-често използват допълнителни средства и вещества, за да се поставят в гореописаното блажено състояние. Най-разпространеното средство е алкохола. Действието му е в пряка зависимост от употребеното количество и въпреки че не настъпва толкова моментално, същото е много по-силно и по-продължително. За съжаление и тук се наблюдават множество странични ефекти, като ефекта “оръжие на труда” - наименованието е повлияно от някои селскостопански сечива и инструменти, като мотика, кирка, тесла и други, ефекта “голяма змия”, кръстен на змията “Боа” и по-специално ритуалите за активното й призоваване, и така наречения “ефект на безсмъртието”, когато в организма нахлуват сили по-близки до божественото, от колкото до човешкото, които разбира се, са подвеждащо-лъжливи и това може до доведе до допускането на фатални грешки. Има невъзможни неща! Като следствие на проведената терапия, е възможна временната поява на някои много характерни, следтерапевтични синдроми, като “въпросително-опознавателния” синдром, при който възникват множество въпроси, като “Къде съм?”, “Ти кой/коя си?”, “Къде ми е (съответното движимо имущество)?” и други, синдрома “Сахара”, характеризиращ се с непреодолима нужда от питейна вода, и синдрома “френска революция”, при който възниква странното желание да се отдели главата от тялото. Искам изрично да подчертая, че това е много опасно. Също така и тук понякога се наблюдават някои нежелани реакции, като особеното за тях, е липсата на представа за механизма на възникването им. Гореописаната антистресова процедура, е несъвместима с шофиране, ходене по въже или парапет на мост, и при наличието на сериозен финансово-сексуален проблем, т.е. когато като си бръкнеш в джоба се хващаш само за “оная работа”. Всичко това я прави не толкова често приложима, но в същото време по-желана и очаквана - нещо като малък празник за подложените на непосилна мисловна дейност и психически тормоз. Честото й прилагане в домашни условия се нарича битов алкохолизъм.
Много особен метод за освобождаване на психическото напрежение е този на временното съзнателно изпростяване. За прилагането му няма нужда от допълнителни вещества и средства, което го прави икономически изгоден. Той се характеризира с тотално, волево отричане на интелектуалната мисъл и решително “гмуркане” в най-бездънните и мътни води на простотията, за кратък период от време. Нещо като мисловно кривване от тежкия път, с цел облекчаване на мозъка. За правилното му и ефективно прилагане, се изисква много практика и тренировки, на принципа “наблюдавай, анализирай и сподели с приятели”. Споделянето е много важен елемент от процедурата, допринасящ за вътрешното доволство и мир, и е добре да е с приятелски настроени индивиди, за да няма нежелани реакции. Интелектуалец, овладял до съвършенство този метод, може да постигне почти космически нива на простотия, недостъпни за класическите простаци. Той се превръща в стожер на простотията, творец на простащини, лечебен елексир за всеки психически затормозен. Простотиите му понякога дори се продават, а кой ги купува е друга тема. Бизнеса си е бизнес! За съжаление, честото прилагане на временното съзнателното изпростяване, може да се превърне в постоянно и несъзнателно, при което, освобождаващия напрежението да загуби новаторския подход и творческата мисъл, както и качеството си на интелектуалец. Подвид на гореописаната процедура е изпростяването на физическо ниво, т.е. чрез активни действия, но сега няма да навлизам в подробности, защото същото почти винаги засяга болезнено интересите и други части от тялото и имуществото на трети лица - така наречените потърпевши. Освен това, някои от по-крайните такива, са престъпления по смисъла на закона, а в някой региони на света - расизъм, че дори и геноцид.
Много сходна характеристика има и по-умерения компенсаторно-балансиращ метод за психическо разтоварване, при който умствено възвишена личност, съзнателно се поставя в умствено деградирала среда. Разликата между двата метода е като разликата между изпълнителя и зрителя, т.е критерия е степента на личното участие. Типични примери са посещаването на селска дискотека или съсредоточеното наблюдаване на “XXL”, след като си легнат домашните. Чувствам се длъжен да предупредя, че средата “селска дискотека” е населена и може да бъде враждебно настроена. Препоръчвам много внимателно отношение, към широко разпространения в региона и около него, темпераментен индивид с анцуг и джапанки. Примерите могат да бъдат безкрайно много, тъй като необходимата за целта среда, напоследък, се среща много често и почти навсякъде, което, от своя страна, може да доведе до несъзнателно попадане в същата. Нещо, като да се събудиш в обстановка тип “Биг Брадър” или да се озовеш на митинг на партия с крайни убеждения. Понякога е достатъчно и само да отидеш на работа или да си купиш вестник. Несъзнателното попадане, е възможно да рефлектира в допълнително психическо напрежение, което да предизвика така нареченото “изгаряне на бушона”, т.е. временно или трайно да наруши нормалната мисловна дейност и да те направи или типична част от средата, или нехарактерно агресивен и опасен за себе си и околните. Като предпазна мярка за морално възвишените и съответно, потенциално опасни за съвременния живот личности, препоръчвам ослепяване, оглушаване и изолиране в слабо населени региони без административни функции. Зеленчуците винаги са полезни!
Между другото, тя - простотията, не се среща в природата. Този факт е забележително интересен, в предвид това, че човека е най-интелигентното същество и това е основната разлика между него и останалите й създания. От горното, логически се налага извода, че простотията е характерна черта на интелекта. Странно, нали?

_________________
lovehatesinfaithgivetakedestroycreatelovehatesinfaithlivediefeelcry


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Простотията е майка на интелекта
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2007 21:52 
.
Аватар

Тук е от: 19 Фев 2007 7:18
Мнения: 1089
!! радост, радост....
толкова хубав пост не бях чел скоро :)

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2007 15:26 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата

Тук е от: 05 Фев 2007 15:55
Мнения: 2071
Успях да го прочета и да намеря себе си между редовете 8)
И някои от вас също видях там :mrgreen: :mrgreen:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2007 15:57 
.
Аватар

Тук е от: 19 Фев 2007 7:18
Мнения: 1089
Е, ти поне си успяла. Има хора дето няма да успеят. Отделно има хора, дето няма и да го разберат, макар и да го прочетат.
Но аз препоръчвам това да се прочете и да се помисли над него. Ако трябва - да се прочете втори път :)

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2007 18:39 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 22 Юли 2007 6:52
Мнения: 40
Местоположение: Universum
Страхотен пост FKB :A2.gif

Не харесвам и не разбирам хората, които абсолютно винаги се държат или изразяват възпитано от страх да не станат смешни в очите на околните. Може би това е осъзната липса на интелект или пък някакъв друг комплекс :roll:

_________________
Не се сърди човече!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2007 20:48 
.
Аватар

Тук е от: 19 Фев 2007 7:18
Мнения: 1089
perfekzionistka написа:
.... осъзната липса на интелект ...

Става все по-интересно.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2007 21:08 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 22 Юли 2007 6:52
Мнения: 40
Местоположение: Universum
Хм, то и на мен си ми прозвуча като оксиморонче :? Мислих дали да не сложа кавички...

Такива хора обаче често се срещат, какво мислите за тях?

_________________
Не се сърди човече!


Последна промяна perfekzionistka на 15 Сеп 2007 6:04, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2007 21:30 
Модератор
Модератор
Аватар

Тук е от: 15 Апр 2007 21:12
Мнения: 989
Местоположение: Шумен
Skype: nipresi
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=3846
Поне да беше казал отде си го копирал! :mrgreen:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2007 23:23 
Администратор
Аватар

Тук е от: 09 Яну 2007 2:16
Мнения: 1845
Местоположение: Valhalla
Значи за това не съм можал да го прочета цялото :mrgreen:

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение
Изработка на сайт -Часовници онлайн --- Рок и метъл в нета
--- etcaptor.com ------ watchesbg.net ---------- freenetlife.com


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2007 8:26 
Велосипедист
Велосипедист
Аватар

Тук е от: 11 Фев 2007 14:04
Мнения: 2859
Местоположение: у дома
Коко, ние си знаем от кои сме ;)
Ще се видим ли пак тази вечер :B5.gif


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2007 8:36 
Focken' Koko Bryce
Аватар

Тук е от: 06 Фев 2007 22:23
Мнения: 1497
Местоположение: Out
(автор на темата)
nipresi написа:
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=3846
Поне да беше казал отде си го копирал! :mrgreen:


Не позна, не е от там. :A7.gif

_________________
lovehatesinfaithgivetakedestroycreatelovehatesinfaithlivediefeelcry


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2007 9:12 
.
Аватар

Тук е от: 19 Фев 2007 7:18
Мнения: 1089
Metala написа:
Значи за това не съм можал да го прочета цялото :mrgreen:

Направи го, още повече, че имаш какво да кажеш по темата/и то много/ :)

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2007 19:25 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 13 Яну 2007 23:28
Мнения: 566
Местоположение: 192.168.1.1
Значи съсредоточеното наблюдаване на “XXL” е умствено деградирала среда?! Тоя автор не е в час. Това всъщност е едно извисено духовно преживяване, един начин да общуваш с някой, когото харесваш - себе си . Другите да го духат. Включително и оная кучка, дет не ми пусна оня ден.

_________________
Змея няма нужда от подпис.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2007 14:00 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 22 Юли 2007 6:52
Мнения: 40
Местоположение: Universum
hope написа:
Успях да го прочета и да намеря себе си между редовете 8)
И някои от вас също видях там :mrgreen: :mrgreen:


Виждам и тук много форумци:A7.gif


АЗ съм несериозен,а ти?

Да, винаги са ме дразнели събития, в които хуморът няма място. Чувствам се сякаш не принадлежа към тази висша класа, за която сериозното лице е израз на мъдрост, а нарушаването на т.нар. етикет си е направо нечувано. Не говоря толкова за официални събития с VIP гости (макар че, и за тях) , колкото за обикновени срещи между хора, които са се събрали да вършат нещо. В тях винаги ще се срещнат хора, които ще те удостоят с поглед, от който да ти стане ясно, че не си чел внимателно книгата “Как да се държим в цивилизацита”.

Ако наистина искаш да бъдеш заклеймен като еретик, пробвай да разчупиш атмосферата с някоя шега или да се посмееш на нещо, което, разбира се, те не намират за смешно. Е тогава вече да видиш благородно възмущение. Другата реакция е, че някои хора се смущават и не знаят какво да кажат, някак се срамуват вместо теб, щото ти явно няма да се сетиш да наведеш глава. Разбира се, не говоря за прояви, които пречат на цялостния ход на работата (макар, че и това го правя понякога, признавам си). Някои хора като че ли се чувстват крайно неудобно в такава атмосфера, някак им се разклаща основата, на която градят имиджа си и са ни в клин, ни в ръкав. Май Оскар Уайлд правилно казва, че сериозността е единственото убежище на повърхностните.

Не знам защо, но когато попадна в такава обстановка и неминуемо ме напушва на смях. Не се гордея с това, но не се и срамувам. Цялата сериозност ми идва малко изкуствена и абсурдна, а и често я намирам доста ненужна, защото точно от неформалните разговори и хумора могат да се родят повече идеи, отколкото от състезанието за най-дълго непроменен израз на лицето. Помня на края на едно събиране един учите казал на двама мои приятели (без значение контекста), че били “тихи и интелигентни”. (не че не са интелигентни, но това няма общо с факта, че тогава не бяха на кеф и не говореха) Ето едно важно допълнение към интелигентността, както и път към нея! За какво изобщо са ни всичките тестове и книги, които ни казват как да работим върху интелигентността си, като тайната не била никак сложна - просто си мълчи. Това се иска от теб. Разбира се, по-добре ако кажеш нещо, но само ако предварително и внимателно си си наложил автоцензура. Не искам да оспоря безкрайните преимущества от тишината по принцип, а само в тези ситуации. Естествено, досещате се, че аз спадам към графата на шумните и тези, с които не може да се върши сериозна работа, понеже така, да речем, преча на чувството за хумор на въпросния учител да изглежда единствено и неповторимо.

Дали и аз ще се науча така? Може да има и надежда за мен, но чак като порасна и почна да ги разбирам тия работи. Ако оставя иронията настрана, мисля, че манджата не ни се получава, щото забравяме да балансираме - или много сладко, или много солено.

от:http://kostenur.wordpress.com/

_________________
Не се сърди човече!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2007 17:03 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 13 Яну 2007 23:28
Мнения: 566
Местоположение: 192.168.1.1
Ами да, по-добре е да си мълчиш, и да създадеш впечатление на глупак, отколкото да говориш, и да разсееш всякакви съмнения.

_________________
Змея няма нужда от подпис.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Бърз отговор
  


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 31 Мар 2020 11:28


Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]


Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.