ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 27 Фев 2020 19:42Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Избери си роля във форума
Спамер 17%  17%  [ 8 ]
Трол 13%  13%  [ 6 ]
Модератор 6%  6%  [ 3 ]
Адвокат 2%  2%  [ 1 ]
Патриот 11%  11%  [ 5 ]
Интелектуалец 17%  17%  [ 8 ]
Хлапе 4%  4%  [ 2 ]
Хакер 2%  2%  [ 1 ]
Лъркер 17%  17%  [ 8 ]
Сърдитко Петко 11%  11%  [ 5 ]
Общо гласове : 47
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2008 19:45 
Администратор
Аватар

Тук е от: 07 Яну 2007 4:15
Мнения: 7199
Изображение
Цитат:
Влечуги зад компютъра
в-к "24 часа", 4 юли 2007 г.
Дребен, черен и роден на село е безименен подлец от интернет форумите. Анонимността в мрежата разрушава личността и ще е главният психологически проблем в следващите 30 години

Борислав Зюмбюлев

Злобата в интернет е толкова могъща, че ако някой успее да я превърне в мегавати, енергията й ще стигне да светят крушките на цяла България поне за 77 години.

Във форумите писанията са главно негативни - насочени са против другите участници във форума или против някакво житейско явление, което бива разобличавано, дава му се отпор, разкриват се тъмните сили, които всъщност го движат. А когато става дума за хора, те са ченгета, мръсници, мутри, некадърници, тъпаци. Абе, един свестен няма в тая държава. Това особено се отнася за хора, които са популярни. Всеки, който е по-известен или се ползва с широко обществено одобрение, всъщност си е чист нерез, който заслужава

да му изпием кръвчицата

При това по особено мъчителен начин.

Да вземем например Слави Трифонов и съзнателно да заобиколим популярни политици като Бойко Борисов или Георги Първанов. На концертите си Слави събира за едно лято 200 000 души, но във форумите не можеш да прочетеш една добра дума за него - само злоба. Очевидно е, че тези, които злорадстват за ослепяването му, всъщност са си купували билети за концертите му. Но те изпадат в някаква странна интернет шизофрения.

В нормалния си живот, когато не са си сложили някакъв прякор, те почти изглеждат редовни и не наричат тъпаци всички хора, които срещат. В мига, в който влязат в квадратчето, лицето им се изкривява като във второстепенен холивудски филм и се превръщат в ужасни зомбита, обикновени гадове и влечуги.

На какво се дължи това

масово раздвоение на личността?

Може би официалните канали -медии, социология, политически партии, не отразяват живота такъв, какъвто е. И хората намират своята истина във форумите.

"Писачите във форумите са комплексирани, неудовлетворени от живота си хора", обяснява психологът на поведението Рей Кавалино от университета в Бостън. "Анонимността им дава смелост, каквато в живота те не притежават. Дава и възможност да се почувстват значими, макар и за малко. Хора, чието мнение значи нещо. За съжаление всъщност никой не чете мненията им и интернет е един гигантски психоаналитичен монолог. Бърборене на подлеци", както е нарекъл изследването си за анонимните псувни в мрежата Кавалино.

"Често пъти дори най-невинната обсъждана тема, като например отглеждането на репички или кърменето, се превръща бързо в злостна, клеветническа и пълна с лични атаки към някого от участниците във форума, чак избуява до мотивирано от отмъстителност тотално неуважение", пише Ланс Уинслоу, психолингвист и изследовател на влоговата психология. Интернет общуването прилича на псувните в столовата на начално училище - казва Уинслоу, - ако не се намеси някой учител, винаги се стига до бой. Задължително се оформят клики и винаги има някой, върху когото се стоварва немотивираната агресия. "Анонимният автор във форумите е

като анонимния убиец

Той се деперсонифицира, приема друга самоличност - облича се в расо или като клошар, за да осъществи престъпния си замисъл", казва проф. Бойко Ган-чевски, дългогодишен специалист по криминална психология. Той обаче подчертава - не всеки потребител на форумите е бъдещ убиец или има кой знае какви престъпни намерения, просто освобождава комплекси и дълго трупани неудовлетворености. Но механизмът на раздвояването на личността е сходен като при убийците: върши се зло, безнаказано и ненатоварващо психиката, чрез приемане на друга самоличност и под прикритие.

Според Уинслоу анонимността и плевелите на злобата и подлостта в интернет

разяждат тъканта на човешката цивилизация

изобщо. Защото дори най-диктаторските режими не допускат безконтролни обиди между отделните индивиди. Може, но само със санкцията на властта, и то срещу определени членове на групата. Не знаем какво ще е след 30 години, какво ще се случи с човечеството, щом всеки може да псува всекиго безнаказано и да бълва каквито си иска клевети, удивлява се Уинслоу. Той смята, че това е най-важната област за развитие на психологическата наука в близко бъдеще.

Ще промени ли интернет анонимността човешката личност? Ще има ли епидемия от шизофрения и по улиците, щом в мрежата това вече е нормално?

Защо все повече хора предпочитат да използват псевдоними дори когато няма никаква оправдана нужда от това. Един от възможните отговори е, че се страхуват да не станат жертва на "избуяващата злоба". Ако в един нормален форум си напишете името, вие сте като бяла врана сред фигури, наричащи себе си "Златния", "Анонимния", "Един от" и прочее мутроподобни наименования.

Могат ли да тръгнат

горещи конфликти от интернет попържнята?

Една арабска легенда разказва| за обсадена крепост през Средновековието. Един от защитниците излязъл на кулата и започнал да псува неприятеля дълго, яростно и цветисто. Нападателите били толкова обидени и разгневени от гадните думи, че започнали един по един да умират. Така крепостта била спасена.

Инвективата има наистина поразяващо действие - всеки обиден трупа злоба и почва и той да обижда. Проблемът с обсъжданията в мрежата е, че хората започват да се псуват без нужда. Например във форума "БГ мама" при обсъждането на темата "Може ли момченцата да се обличат в розово, а момиченцата в синьо" има публикувани 40 мнения. В половината от тях има негативни квалификации, а в 7 има обиди. Изключително ненужна агресия в една толкова безобидна тема. А има форуми, в които няма нито един запис без обиди, квалификации, заплахи, призиви за мъст и тежки клетви.

Кой пише по форумите? Българските доставчици на услуги твърдят, че това са ограничен кръг от хора. Не повече от 1500-2000 души според анализ на айпи адресите им. Често пъти те използват различни имена дори в една тема, което забавлява администраторите на форумите. Сравнително повече хора се включват в сайтовете за запознанства и някои форуми, които всъщност служат за същото. Тези обаче, които обсъждат теми, различни от секса, са малко. Трудно е да бъдат определени възрастово и по пол. Но анализът на текстовете им сочи, че това главно

хора, надхвърлили средната възраст,

поравно жени и мъже Предположението, че интернет е медията на младите, е погрешно. Невръстните са в сайтовете за запознанства, музика, филми и други тийнейджърски забавления. В "сериозните" форуми хората са на средна и над средната възраст, натрупали дълга поредица от фрустрации.

Има няколко типа многознайковци.

Първият можем да наречем Влечуго - дребни, черни и родени на село субекти. Преживели низ от нещастия и първи в рода си извършили цивилизационния преход от село към град. Заради този си подвиг живеят с чувството, че светът им е длъжен. Това поражда болезнен кариеризъм, съчетан с липса на реална личностна самооценка и типичен селски мързел.

Техните виждания за живота не се сбъдват, но вината за това се търси извън тяхната личност - някакви други хора и обстоятелства им пречат, което обикновено изобщо не е така. Наричаме ги влечуги, защото техните писания са най-отровни, злото е най-отчетливо. Всъщност

тези хора се нуждаят от специализирана медицинска помощ

заради тяхната социопатия, която често пъти има тежки проявления. Те зарязват семейства, алкохолизират се, извършват битови насилия.

Другият тип е Тъжен гей, като в тая група се причисляват и немалко жени. Тук неудовлетвореността произтича от объркана сексуалност, неколкократни неуспешни опита за отслабване, жалък личен живот, акне, мазна коса. Особено агресивни са хомосексуалните типове, които водят двойствен живот - снимат се с голи манекенки, но мечтаят за момчешки дупенца. Неврозата е сигурна, биполярното разстройство на личността - наближаващо.

Третият главен типаж е Професионалният доносник. Бившата ДС имала в началото на 80-те години около 300 000 души персонал и доброволни сътрудници. Не всички от тях са съвременен бизнес елит и не всички още се подчиняват на някогашната субординация. У неуспелите ченгета също се трупа неудовлетвореност от капиталистическите времена. Защо колегата

младши лейтенант се фукняви с мазерати,

а аз имам само заеми? И почват доносите, в които тези типове са много изкусни - срещу всеки, срещу всичко. Форумите станаха медията за пускане на компромати. Някога ги подхвърляха във вестниците или по пощенските кутии на депутатите. Сега ги качват там - и за Първанов имаше, за Бойко Борисов се мотае някаква справка все още, и за Румен Петков също. Обикновено ги качват там, където най-малко може да очакваш. Характерната лексика на ДС навлезе в интернет. Това няма как да е направено от млади хора. И може би не е съвсем случайно и не е само плод на невротично поведение.

Защото руските служби през 90-те г. навлязоха в интернет. Може би си спомняте скандала с Паметника на Съветската армия в Естония. Тогава анонимни руски псуватели се включваха във всички естонски сайтове и ругаеха наред Талин. Това бе организирана акция, определена от естонците като кибервойна на ФСБ (както сега наричат КГБ). В интернет навлизат не само руските служби, а и организации от типа на ислямските терористи. Може би е чиста случайност, но повечето новопоявили се български информационни сайтове и блогове имат някакви връзки с бившия Комитет за държавна сигурност.

Анонимността в интернет, разбира се, е измамна - няма абсолютно таен потребител, дори посетителите в интернет клубовете се описват в дневник. Когато има заплаха за терор, даже нашите служби, известни с оперативната си немощ, откриват извършителите до 4-5 часа. Но когато един човек те напсува в лицето, можеш и ти да го напсуваш и свадата да приключи. Прикрит зад мрежата, изискващ специални умения и доста усилия, за да го откриеш, анонимният подлец става безнаказан. Това може би го радва, но то съсипва психиката му.

Анонимният гад всъщност е един сериозно болен човек, който заслужава съжаление. "Тази агресия е трупана хилядолетия, откак човешкият род е започнал да се сопиализира. Пред спонтанността са издигани бариери, които в мрака на интернета падат. Но истинската здравословна агресия е позитивна, тя е спонтанна, но не напада личността като цяло, а нейни конкретни недостатъци или прояви. Типичната за интернет обобщена агресия, която заявява, че всички са са тъпанари, е патологична. Израз е на невротично поведение, подобно на садизма и мазохизма. Тя има нужда от помощ", казва психоаналитичката Мадлен Алгафари.

_________________
библиотекаобяви шумен
Блог с по-ценните форумни произведения


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2008 20:30 
12 inch
Аватар

Тук е от: 19 Сеп 2007 13:53
Мнения: 614
Местоположение: Шуменово
Избирам да играя "Гадуняк" или "Пущиняк"

_________________
Strictly Old School


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2008 23:20 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 28 Окт 2007 7:41
Мнения: 756
Местоположение: на опашката на падаща звезда
Следващите няколко неща ги видях в strangerzone.com
...та на въпроса:
Тъй като не можах да се самоопределя по вече посочената схема, си намерих друга, която ще споделя:
Във един форум се намират:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Изображение Изображение Изображение
В тази класация се слагам при любопитните

_________________
По - лесно е да бъдеш някой друг, отколкото себе си.....аз избрах!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2008 6:10 
Ентусиаст
Ентусиаст
Аватар

Тук е от: 22 Юни 2007 21:33
Мнения: 33
Местоположение: Ispaniq
А в коя категория са тези,които като "черни станции" стоят абсолютно винаги скрити,участват в чата "пълноценно",дават мнения палаво и закачливо,фамилиарни са със всички,но никога не си им виждал лицето,или физическото им участие в каквото и да е?!
Защото все пак е хубаво,когато познаваш човека,който стои зад НИК-а.
Мисля си,че когато не желаеш да се покажеш - си има причина,и това определено дразни.
Аз асоциирам в случая със стара, портиерка - мизантроп,скрита зад малко и неизмито прозорчр в портиерната на блок,където обитателите са жизнени и шумни. :A1.gif

_________________
yoda1048


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2008 6:18 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 15 Авг 2007 10:47
Мнения: 163
Местоположение: Плевен, Шумен и луната (може и в обратна последователност)
Robby1048 написа:
А в коя категория са тези,които като "черни станции" стоят абсолютно винаги скрити,участват в чата "пълноценно",дават мнения палаво и закачливо,фамилиарни са със всички,но никога не си им виждал лицето,или физическото им участие в каквото и да е?!

Открих се, открих се :G8.gif

_________________
Абе, що не влезеш тука: http://raznimisli.blogspot.com


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2008 10:09 
Форумен шут
Аватар

Тук е от: 27 Юни 2008 15:54
Мнения: 1808
Местоположение: Морей
(автор на темата)
Чатът е квартално кафене

(дълго и досадно отворено писмо до моя приятел Роби)

Robby1048 написа:
Мисля си,че когато не желаеш да се покажеш - си има причина...


Проблемът, който поставяш, съдържа и отговор. Само че нежеланието да се покажеш може да бъде резултат от много неща. Ти посочваш само едно от тях.
Има много други причини - например стремежът да опазиш личния си живот от любопитни погледи (доста актуална причина) и ... колкото потребители - толкова и причини.

"За" или "против" анонимността в интернет е тема, която се дискутира откакто съществува мрежата.
Във всички мнения мен лично винаги ме е учудвало едно - изключително сериозното отношение към случващото се по форуми, чатове и т.н.
Не знам какво е отношението на другите, но за себе си мога да кажа следното:

Роби, представи си, че след работа искаш да пиеш едно питие някъде. Нямаш уговорка с никого, нямаш и никаква идея какво ще пийнеш, но знаеш, че има къде.
Влизаш в "10-ият град" (примерно). Едната маса е празна, на другата има непознати хора, на третата има няколко познати. Тук вече изборът е изцяло твой. Ако през деня си се срещал с един куп хора и ти е писнало някой да те занимава с какво ли не - сядаш на празната маса и си пиеш кротко и напоително, гледаш хората в заведението и, въпреки че не участваш в разговора, ти е приятно. Подхвърляш по някоя и друга дума, но като цяло седиш настрана.
Ако обратно - цял ден не е имало с кого да размениш и една дума, сядаш на масата при познатите и си говорите я за ланшния сняг, я за последния концерт на Металика в България, я за (пази Боже!) ББ! Темата няма значение, важното е да ти е приятно.
Едва ли ще тръгнеш да се запознаваш с всички посетители на заведението, нали ? Или с всичките си спътници в купето на влака и т.н...

Това е само пример за моето отношение към виртуалното общуване - като към влизане в любимото (или кварталното) кафене. Но... колкото хора, толкова и причини, мнения, отношения...

Що се касае до анонимността, то в този случай решението също си е лично на всеки.
Стремежът към крайна анонимност вероятно е свързан с някакви проблеми на определени потребители, но си е тяхно решение.
От друга страна - стремежът към крайна показност и желанието на отделен потребител да познава лично всички от форума/чата и да организира целия (или почти целия) си социален живот само на базата на познанства от мрежата също е свързан с проблеми на потребителя, но също си е персонално решение.
Аз не бих поела отговорността да съдя хората за личните им решения, независимо дали резултатът от тези решения ми харесва или не. А ти?

Така че я да го даваме "по-лежерно" (не помня кой го написа, но ми хареса изразът). Има потребители, които искаш да познаваш, има и такива, които не искаш да познаваш. Кой каквото го кефи, това да прави, стига да не пречи на другите.

А тази анкета, както и класификацията, нямат никакви претенции за сериозност, даже напротив - претендират да са напълно несериозни, неизчерпателни и всякакви други "не"-та, за които се сетиш. :G8.gif

Абе верно ли някой дочете тая глупост? Въх, ама вий не сте наред! :A9.gif

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2008 17:20 
Баш майстор
Баш майстор
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 18:46
Мнения: 4144
Местоположение: Шумен
Skype: alexxx72
Indi написа:
ИзображениеИзображениеИзображение


Гледам и не вярвам на ушите си! Тука веднага разпознах Запа, видях и себе си, даже и началника познах :A1.gif !

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2008 11:34 
Офффффффф тук нещо немога се открия, навигацията май ще да е забила :) я да си подкарвам аз каляската дорде не е станала на тиква :A9.gif


Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2010 16:27 
Титан на мисълта
Аватар

Тук е от: 05 Сеп 2009 10:43
Мнения: 5045
Значи аз не видях роля като за мен.Може би зевзек би ми подхолжал на първо време. :D3.gif

_________________
http://zaprehoda.blog.bg/
http://marketing-college.com/author/gatekeeper
http://www.bulgarica.com/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2010 16:48 
Титан на мисълта
Аватар

Тук е от: 22 Окт 2007 16:57
Мнения: 12275
Местоположение: The O.C.
И аз не виждам като за мен - администратор. И модератор става, ама трябва да се съобразявам с другите.
Мисля, че съм "лъркер".

_________________
Клошар
http://www.prikachi.com/images/898/5395898O.png Сериал направили за мен хората.
Ако всички нарушават законите, кога ще се оправи България ?


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2010 17:24 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 11 Сеп 2010 13:57
Мнения: 1940
Аз няма да кажа кой съм, защото ще противоречи на тайната ми цел, описана в една от опциите. :)

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2010 19:53 
Модератор
Модератор
Аватар

Тук е от: 29 Дек 2007 9:30
Мнения: 4615
Местоположение: Шумен
Модератор....

_________________
Изображение
Автодиагностика на BMW с професионална диагностика BMW INPA и EDIABAS
- Адаптации
- Програмиране
- Извеждане на живи данни
- И много други. Пътна помощ 24/7


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2010 20:02 
Цигане
Цигане
Аватар

Тук е от: 22 Яну 2009 22:25
Мнения: 7204
Местоположение: по пътищата.
Skype: не го ползвам :)
Много се затруднявам, затова моля, изберете ми виЙ..

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци!
Извън темата/подсказка:
Колега, не ме занимавай с глупости!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2010 20:37 
Playful moods
Playful moods
Аватар

Тук е от: 10 Мар 2008 10:08
Мнения: 15310
Местоположение: на Луната
Skype: не работи
Централен наблюдател.

_________________
Изображение
Ако не можеш да летиш - бягай,
ако не можеш да бягаш - върви,
ако не можеш да вървиш - пълзи.
Каквото и да правиш, продължавай напред!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избери си роля във форума
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2010 16:46 
Форумен шут
Аватар

Тук е от: 27 Юни 2008 15:54
Мнения: 1808
Местоположение: Морей
(автор на темата)
Моята е ясна! :)


_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Бърз отговор
  

 Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Форума rocknmetalbulgaria.eu

в Интернет

Scorpions

0

722

03 Авг 2018 16:48Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 27 Фев 2020 19:42


Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]


Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.