Означава - добре е, охранен. Произлиза от вида на някои животни, които при недохранване се скубят и козината им изглежда зле. При добро хранене, тя пак придобива добър вид.
Да поставя и аз малко словесни загадки:)) 1.Кам баби кунките? от селото на баща ми Мирково. 2.Мочкам,мочка ми се-района около Пирдоп 3.Иди връз дядо си!-селата североизточно от Плевен/Мечка,Пордим,Бацова махала/ 4.Събта рабта няма,ръките у джобите и на ямача :Сааааде Каааанев!!А познайте от де е?:))
кунки-ръце / да не излезем роднини?/ мочка- уринира иди при дядо си? в събота работа няма, ръцете в джобовете и на...- не беше ли хасковска раздумка заради хълма?
Maлка загадка от Хасковско:Обръщение към човек -Я па тоя какъв се е натокъл! Какво значи това удивление? Втората загадка е: "Система Халифакс" Какво се крие зад този израз?
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12483 Местоположение: винаги на №14 (автор на темата)
Пожарът в канадския град Халифакс. Имаше филм навремето за този пожар. За другото не зная - може би някоя е била толкова натокана в главата, сякаш е бъркала в контакта.
По - скоро става въпрос за взрив ... катастрофират два кораба в залива на Халифакс единият е носил на борда разни боеприпаси и пироксинова киселина ... имало е и други взривоопасни товари на борда но работата се въртеше около тази киселина и по - точно беше свързана с нейните свойства ... не помня точно какви , защото съм го чел , като ученик... та тя прави най голямата бела и всичко се взривява .... имало е пожар , но по - страшен е бил взрива , а взривната вълна , май унищожаваше целия град .
_________________ Доктор Радева к а т е г о р и ч н о ми е забранила да пия вода .
Тук е от: 27 Юни 2008 15:54 Мнения: 1675 Местоположение: Морей
"Натоквам се - кипря се, наконтвам се, барвам се, шминкам се, накурвям се. Пример: - Ей, гледай го тва натоканото пиленце, а! - Млъкни, бе рибо! Тва е сестра ми... Етимология: Вероятно от пресилено или диалектно: наточвам, наточен." Източник
Senti много си близко Точи се нож/сабя или инструмент/ тоест готов е са употреба Синонима "система Халифакс" Бърб вярно писа ,че е лоша методика,неправилен начин . Но не е свързано с трагедията в град Халифакс провинция Нова Скотия през 1917 на 6 декември,която се случва поради неспазването на работеща морска система за разминаване на кораби във форватера. Идиома се свързва с тргични събития около 25 години по късно,или 23 години!