Santi,пиша близо защото една от системите Халифакс е приложена при опознаването и погребението на труповете 1917 г/тя е приложена за загиналите от "ТИТАНИК" за първи път/ Втората система Халифакс е системата от транспорти за доставка ,логистика,пристанища и охрана на товарите от ленд лиза от САЩ за Беликабритания и СССР,наричан още северен път.В началото си тази система носи крайно негативни и трагични последици/1942г съдбата на конвоя PQ-17/ Третото е системата от срещи,политически ,икономически и военни отстъпки на Великобритания постигнати от Едуард УУд лорд на Халифакс/Йоркшир/ пред нациска Германия,довело до началото на ВСВ
Тук е от: 22 Окт 2007 16:57 Мнения: 12115 Местоположение: The O.C.
Може ли да ми помогнете ? Аз не знам значенията на думите, има вероятност и да съм сбъркал, като съм ги преписвал. Скоро четох книга и си отделях непознатите думи. Сега седнах с листчето пред популярна търсачка, но останаха и неясноти. Та, думите са : далянаджия, змирно, мажда, бутафобия ( тук се съмнявам за грешка, защото търсачката не ми даде съвпадение ), минщук и сторонници.
_________________ Ако всеки нарушава законите, кога ще се оправи България?
@Loveca_ , скромно да споделя още по-скромни знания за някои от тях. Сторонници е " защитници, радетели"(според мое знание). Далянаджия, без да съм сигурен, трябва да е рибар ползващ даляни(или таляни).
По-правилно е да се изписва шпакловка, така мисля, защото все пак преминавайки в българския, думата претърпява промяна според нашите правила за правопис.