ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 17 Фев 2025 6:44

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Ще се сринат ли тотално цените на имотите до 2015-2020 г?
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011 15:19 
Ветеран
Ветеран

Тук е от: 23 Май 2009 13:21
(автор на темата)
Случайно попаднах на едни интересни статии, според които до 1-2 години ще има много сериозна криза първо на пазара на наемите, а с малко закъснение ще се задълбочи и "нетърсенето" на имоти и около 2015-2016 година апартаментите ще се продават на цени няколко пъти по-ниски от сегашните. Около 2020-та година ще има цели входове в кварталите без почти нито едно семейство, а панелките почти няма да се купуват и в някои големи градове дори ще се събарят цели микрорайони.
Естествено, основната причина ще е липсата на търсене и демографския срив в България, т. е. много голям процент от жилищата в по-малките градове като Шумен ще бъдат незаети и реално почти няма да има търсене.
Просто ми хрумна, че може да има хора във форума които са в бранша, и ще кажат какво мислят по въпроса. :D
Темата е интересна и подобни имотни балони са се пукали в много страни по света.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Ще се сринат ли тотално цените на имотите до 2015-2020 г
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011 15:32 
Персона грата
Персона грата

Тук е от: 31 Мар 2007 11:03
Мисля че ще се случи в някаква степен, но не така апокалиптично. Съвсем логично е, след тази истерия да се инвестира в недвижимости. Балонът на който се качиха инвеститорите е надут от татово време - "Жилищата никога не поевтиняват". Да, ама НЕ! Настроиха се толкова много жилища, че трябва да си внесем народ от чужбина за да ги напълним. Най-вярна ще е прогнозата за отдалечените стари квартали.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011 16:36 
Ветеран
Ветеран

(автор на темата)
Да, прав си за кварталите.
Жалко че най-много от целия балон пострадаха най-обикновените хора, които се заробиха и теглиха по 30-35 хиляди лева за панелни гарсониери в градове като Шумен, и това с лихвите е сигурно над 70-80 хиляди изплащане цял живот, а доколкото разбрах дори да се откажеш и да излезеш от гарсониерата - банката ти я взема, но продължаваш да си длъжник по кредита и те преследват до дупка. Направо ненормална работа.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011 17:51 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 26 Яну 2007 18:18
К'во ве, панелките ли са Ви виновни, че не'а далавера за рояка от агенцийки за недвижими имоти?!? :BB07.gif :ROTFL И тарикатите, които се набълбукаха с "Далаверата на века" - т.нар. ново строителство в града, и искаха с едно блокче кутийки вместо истински апартаменти да станат Рокфелеровци?!? :D3.gif То не бяха 100кв.м Хапартаменти, които изведнъж се оказват с реални 50кв.м. стаички и някакви шибани 50 кв.м тераси, площадки, стълбища и т.н.?!? :ROTFL :ROTFL :ROTFL :G8.gif Кутийки, в които няма истински стени а някакви подобия от гипскартон, наблъскан с вата, че дори и започнаха и вата да не слагат?!? :ROTFL :ROTFL :ROTFL Външни стени с 5-сантиметров газобетон МУУУУАХАХАХАХАХАХАААА :O01.gif :ROTFL :ROTFL Ама далаверата секна! :O03.gif
И един безплатен съвет - точно в панелките има много хляб! :O03.gif Но с безплатните съвети приключих!
Айде, дерзайте! :B1.gif

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011 19:55 
~~~~
~~~~

Тук е от: 06 Апр 2008 8:12
Все някога ще им дойде акъла на хорицата, че няма смисъл да стават, барабар с внуците си, заложници на банките и, че инвестицията в апартамент- без значение къде е- е голяма глупост..
Разбира се, по-добрият избор между два апартамента, е панелният заради квадратурата, но...при няколко условия- да няма връзка с топлофикация, да е купен преди 2003, да е не-повече от 20 годишен и да се намира на етаж, различен от първи и последен. Апартамент- само в краен случай. При това, ако се купува основно жилище. Второ, за децата, за внуците...абсолютна безсмислица. Очаквам пазарът да се срине. И така трябва да е. Цените са нереално високи, въпреки моментния спад. От тук нататък всяко купуване на апартамент е голям риск.
При излишни пари- в земя. Преди да са я изкупили турците и евреите...
За жилище дори е по-добре да се купи двор на село и да се строи къща от нулата, отколкото апартамент в града..
п.п Цените на наемите в София са вече доста приемливи. Ново, двустайно, обзаведено жилище вече се намира за 300- 350 лв.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011 20:35 
Ветеран
Ветеран

(автор на темата)
И аз съм на твоето мнение за цените, че ще паднат много. Прочетох някои интересни статии и статистики от други държави, ето графиката от спукването на балона в Испания например:
Изображение

Uploaded with ImageShack.us
И понеже споменаваш 2003-та година, интересно дали в близко бъдеще ще стигнат жилищата цените от 2003-2004, когато бяха доста по-достъпни за обикновените хора.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011 22:27 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
И аз мисля ,че в следващите година -две-три ще има срив на цените на имотите .Най-вече на жилищата и малко по-малко на земята.
За жилищата е ясно . До няколко месеца се очаква банките ще изкарат много жилища за продан .
А и не само това .
Пълно е с апартаменти с по 1 пенсионер в тях.Които до 5-7г. ще се опразнят. :( Повече от 2-ма души живеят в бедните райони, там са и по 4-5 в едно.Но са бедни... Някак се набива извода, че цените ще падат тепърва, защото бедните са много.А жилищата са много. И хората намаляват.

Земята - мисля ,че в момента / и още няколко месеца / е пика на цените на земята. И после ще падне. Една от основните причини е ,че основните купувачи си разпределиха районите , в които купуват. Докато преди половин година се купуваше навсякъде ,то вече купувачите започнаха да се съсредоточават в определени райони. Тоест за едно село ще има един или двама /в най-най-добрия случай трима/ купувачи. В техен интерес е да се разберат помежду си да не плащат висока цена за земята. Все още се намират заблудени купувачи , които се надцакват с останалите. Но ще е до няколко месеца.
И ако в момента един декар може да се продаде за около 400-500-600лв , то само след няколко месеца цената ще падне ...доста.
Ще останат няколко землища , където цената няма да падне /може би/ . Кооперациите им са много стабилни и рентите са много добри -Царев брод , Върбак...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011 23:14 
Гастарбайтер
Гастарбайтер
Аватар

Тук е от: 15 Апр 2008 2:43
Никакво пукане на балон в Испания не виждам. 1800 евро е бил квадрата през 2005-а, после се качил, сега е 1900 евро. Дефакто за 5 години имаме увеличение със 100 евро/м2. Като коледните намаления, първо 70% нагоре, после 50% намаление. Кой както си го тълкува. Който мисли, че е възможно цените на строителните материали да вървят нагоре, пък цените на имотите да падат, има по-голям шанс да дочака бай Тошо с българското кисело мляко и българските обувки. :G8.gif

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011 23:22 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 06 Юни 2009 18:44
мда ,панелките са много читави едвам я продадох моята ,70та година беше ... мишките мравките и хлебарките бяха изяли целия блок ... панелка да ми я подаряват не я ща вече .. читавите жилища няма да паднат съществено щото си има търсене .. ще паднат цените точно на панелките ,по съществено в крайните квартали

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011 23:24 
Ветеран
Ветеран

(автор на темата)
aruba_man написа:
Никакво пукане на балон в Испания не виждам. 1800 евро е бил квадрата през 2005-а, после се качил, сега е 1900 евро. Дефакто за 5 години имаме увеличение със 100 евро/м2. Като коледните намаления, първо 70% нагоре, после 50% намаление. Кой както си го тълкува. Който мисли, че е възможно цените на строителните материали да вървят нагоре, пък цените на имотите да падат, има по-голям шанс да дочака бай Тошо с българското кисело мляко и българските обувки. :G8.gif

Да, аруба, от тая гледна точка - ако си купил 2005-та си добре, но ако си купил 2007-ма какво? Не си ли глътнал въздух от балона.
Аз познавам няколко човека които 2007-2008-ма си купиха апартаменти със заеми в Шумен и сега сигурно проклинат и банки и всичко - вече има апартаменти наполовина на цените които бяха 2008-ма за същите квадратури. А лихвите?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011 23:34 
Гастарбайтер
Гастарбайтер
Аватар

Тук е от: 15 Апр 2008 2:43
Според мен е по-добре да си вземеш жилище за 60 000 с кредит, отколкото същото да струва 40 000 и да няма кой да ти даде кредит. Аз също теглих кредит през 2007-ма. Останаха ми още 5 години да плащам. Тогава вноската ми беше 700 хляба или 170 кутии цигари. Сега като смятам вноската ми е около 400 хляба или 80 кутии цигари. Както и да го смятам съм на далавера. Парите се обезценяват. Ако не бях теглил кредит, едва ли щях да събера накуп парите. Доволен съм. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011 0:11 
Титан на мисълта
Аватар

Тук е от: 22 Окт 2007 16:57
Съгласен съм с Бърби
Цитат:
За жилище дори е по-добре да се купи двор на село и да се строи къща от нулата, отколкото апартамент в града..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011 6:17 
~~~~
~~~~

Тук е от: 06 Апр 2008 8:12
aruba_man написа:

Аз пък не виждам защо трябва да се вълнуваме от това какви са били или са цените в Испания, като живеем в България.
В посочената от мен 2003, най-високата регистрирана цена на квадрат в софия беше около 800 лв /справка НСИ/ , сега минималната е толкова в евро.. Кой, според теб, ще ги купува тия избълвани на пазара- от строители и банки- имоти, при положение, че доходите на населението не се вдигат? Строителите имат да връщат кредити, банките- да си прибират парите..само, дето купувачи няма. Цената, неминуемо ще се срине..
За цените на материалите- те също са изкуствено завишени. Помниш ли, че по едно време вкараха турски цимент със съмнително качествно на доста ниски цени? :) Все едно- няма ли потребление, цените ще паднат. Най-много на труда, който произвежда тези стоки.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011 7:41 
Персона грата
Персона грата

Тук е от: 31 Мар 2007 11:03
Бърби написа:
...За жилище дори е по-добре да се купи двор на село и да се строи къща от нулата, отколкото апартамент в града...
Права си..., ако говорим за село Приморско, напр... :O01.gif
В селата около Шумен запустяват имоти, които се продават на цената на желязото вложено в асмата на двора. Ела си ги купи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011 12:37 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 06 Авг 2010 11:22
Имам мнооого какво да кажа по темата, но ще се огранича само с това че НЯМА човек, който да знае какво ще стане с имотите през следващите 6 месеца, да не говорим за 2015-2020!
Ако говорим за Шумен тук спор няма, че инвестиция в имот е глупаво решение, но не споделям това мнение по принцип!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Бърз отговор

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 17 Фев 2025 6:44

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]

Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене: