ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 10 Юли 2025 2:31

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ще се сринат ли тотално цените на имотите до 2015-2020 г
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011 12:42 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
George написа:
Ако говорим за Шумен тук спор няма, че инвестиция в имот е глупаво решение, но не споделям това мнение по принцип!

Ако пък разбрах какво искаш да кажеш!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011 12:55 
Ветеран
Ветеран

Тук е от: 23 Май 2009 13:21
(автор на темата)
aruba_man написа:
Според мен е по-добре да си вземеш жилище за 60 000 с кредит, отколкото същото да струва 40 000 и да няма кой да ти даде кредит. Аз също теглих кредит през 2007-ма. Останаха ми още 5 години да плащам. Тогава вноската ми беше 700 хляба или 170 кутии цигари. Сега като смятам вноската ми е около 400 хляба или 80 кутии цигари. Както и да го смятам съм на далавера. Парите се обезценяват. Ако не бях теглил кредит, едва ли щях да събера накуп парите. Доволен съм. :D

Да, но ако се сбъднат прогнозите през 2015-2016-та година гарсониерите да стигнат 10-12 000 цена, което аз вярвам че ще стане, не виждам какъв е смисъла през 2007-ма да теглят хората 30 000, и да ги връщат с лихвите 70 000, като са можели за тези 7-8 години да живеят под наем и са щели да са на голяма печалба. Т. е. в дългосрочен план закупилите жилища/имоти през 2007-2008-ма ще са най-пострадали от балона. Към днешна дата може още да не са усетили за какво става дума, защото все си викат "а, къде бе, те вече само на горе ще вървят".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011 13:04 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 06 Авг 2010 11:22
Амапола :
Тема"Ще се сринат ли цените на Имотите" - принципно не мисля че ще се сринат

Разговор тук - "цените на имотите в Шумен" - трябва да са без пари поред мен.

Надявам се да е по ясно.

Има три важни неща за оценката на един Имот - няма знчение парцел , къща или апартамент:
1. Местоположението
2. Местоположението
3. Местоположението

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011 13:07 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 11 Сеп 2010 13:57
Цитат:
Ще останат няколко землища , където цената няма да падне ... Царев брод.

Там останаха само малкото, които кмета не успя да продаде на турците от Делиурмана за 20 гласа на изборите...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011 0:55 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 06 Юни 2009 18:44
Бърби ,както казах няма да паднат .. това е недвижим имот не е кило месо дето като видиш че никой не ти го купува да го смъкнеш наполовина щото скоро ще се вмирише .. най много панелките да паднат съществено но те и живота им посвърши и са рискова покупка .. цените бяха надути да ,но вече паднаха колкото ще падат .. от тука надолу много бавно и с много малко .. аз вземах 2005г щото мисля в перспектива ,който не си опича акъла - банките не са му криви ..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011 3:33 
~~~~
~~~~

Тук е от: 06 Апр 2008 8:12
Alexi_ написа:
Бърби ,както казах няма да паднат .. това е недвижим имот не е кило месо дето като видиш че никой не ти го купува да го смъкнеш наполовина щото скоро ще се вмирише .. най много панелките да паднат съществено но те и живота им посвърши и са рискова покупка .. цените бяха надути да ,но вече паднаха колкото ще падат .. от тука надолу много бавно и с много малко .. аз вземах 2005г щото мисля в перспектива ,който не си опича акъла - банките не са му криви ..

Сам казваш, че панелките ще паднат..:)
Обяснимо е, тук има четиредесетгодищни, несанирани с входове в ужасно състояние. Не знам как е при вас, но тук има презастрояване, но няма достатъчно купувачи. Агенциите отчитат, че се купуват предимно панелки, но това показва само принуждаването на купувачите да свалят качеството на живота си поради невъзможност да изплащат по-скъп имот. Да, но при липса на доказани доходи, банките няма как да отпускат кредити за подобни жилища, защото, след време, ще станат нейни и свръхпредлагането на загубени ипотекирани имоти ще намали възможността за препродажба. Е, като няма купувачи, каква е файдата, че има много продавачи?
Цената на некачествените жилища ще падне драстично! Разбира се, не изключвам държавата да поизкупи част от тях и да ги даде на циганите, но това, на този етап ми се вижда малко вероятно.
П.п Няма лошо, че си взел жилище за живеене. Мисля, че не си ме разбрал нагоре. Казах, че инвестиция в жилище си струва, ако се купува само за живеене, не за преотдаване под наем и препродажба.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011 7:15 
№14
№14
Аватар

Бърби написа:
Казах, че инвестиция в жилище си струва, ако се купува само за живеене, не за преотдаване под наем и препродажба.

Да , апартамент, от който нямам нужда или няма идея какво да се прави и аз не бих купила в момента.
Бих купила земя вместо жилище. Земята носи важен доход -храна. А жилището носи само разходи .Ако няма работа поне може да се обработва земята , а при жилището - какво? ,ще пасем патки пред блока ли?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011 9:51 
Персона грата
Персона грата

Тук е от: 31 Мар 2007 11:03
Не съм съгласен, че инвестицията в жилище е във всички случаи катастрофа. Ако се пипа умно, от това може да се печели. Познавам много хора, които успешно дават жилищата си под наем, познавами доста наематели. Ние все пак сме студентски град, а около "Военното" бъка от униформени наематели и няма празно жилище.
И пак да вземем калкулатора:
Имали сте свободни 90 000лв. с които сте си купили два апартамента на подходящото място, вместо да ги внасяте за пенсия. Давате ги под наем за по 300лв. и веднага ставате рентиер с доход 600лв. на месец. Теглите една българска на пенсионерските вноски и възрасти за пенсиониране и си се пенсионирате когато искате. И с какво се различавате от банките, които дават кредити за жилища тогава? Те са инвестирали в кредитополучател и се хранят на негов гръб, а вие директно общувате с наемателя, без кърлежи между вас.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011 10:02 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

същите пари ще получиш и от лихва по депозит ,като при това ще разполагаш с парите си по всяко време .. това с наемите умря то хора няма .. паднаха наполовина наемите ..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011 10:06 
Персона грата
Персона грата

Да, но накрая ще остана с два апартамента, а на теб инфлацията ще ти е изяла и лихвите и голяма част от главницата. :G8.gif
А наемите паднаха, но до тези нива. Бяха 400-600лв.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011 10:58 
№14
№14
Аватар

Ококорко , може и да си прав , зависи кой с каква цел купува жилище. В тези 300 лв месечен наем ти слагаш ли данък-сгради ,данък -наем , задължителните разходи за поддръжка и ремонт ? Айде сега ...приспадни тези разходи и пак направи сметката.
За мен е безсмислено купуване на допълнителни жилища с цел отдаване под наем в градове , които са лишени от поминък/като Шумен/ , които младите го напускат /като Шумен/ и на който населението намалява /като Шумен/.

И за друго се замислям. Ако друсне 6-7 по Рихтер /почти всичко ще се срути/ какво ще правим ние хората с апартаментите? Държавата или общината няма да ни дадат жилища естествено. Върху идеалните си части под блоковете и по едно стайче два на два метра няма да можем да си построим. /Изобщо пък не ми се замисля при това презастрояване откъде ще минават линейки , пожарни , граждански защити...но това е друга тема/.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011 14:09 
Ветеран
Ветеран

Тук е от: 23 Май 2009 13:21
(автор на темата)
Alexi_ написа:
Бърби ,както казах няма да паднат .. това е недвижим имот не е кило месо дето като видиш че никой не ти го купува да го смъкнеш наполовина щото скоро ще се вмирише

Alexi, ти не усещаш ли, че от твоята камбанария е едно, но не всеки има в банката пари на депозит. Повечето хора които продават, просто им се налага да продават и не могат да чакат 5 или 10 години евентуално да се вдигнат цените, защото те може и да не се вдигнат и след 100. Те какво да го правят това жилище - да чакат да се срути ли?
Пазарът на имоти е като всеки друг - зависи от търсене, предлагане и т. н. други фактори. Ако търсенето е много по-малко от предлагането, естествено че ще падат цените.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011 16:10 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

така като гледам цените явно на никого не му се налага спешно да продава.. изобщо не може да се говори за сриване на цените ,по скоро плавно паднаха с около 10-15% и по надолу не ми се вярва да паднат щото си има търсене

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011 19:03 
Персона грата
Персона грата

Има редица случаи, които принуждават хората да продават спешно на ниски цени. Криви сметки за изплащане на кредити, развод, заминаване в чужбина. Само че има една глутница, които живеят от това и надушват далаверата отдалече. Обикновен работещ друго човек, трудно ще се докопа до евтинкото. Все ще се намърда някой кърлеж между него и продавача. И все пак, мисля че цените тук още ще паднат и както казах - предимно в старите крайни квартали.
Амапола, сметката почти не мръдва, като приспадна данъци и такси от отдаденото под наем жилище. А и не казвам, че това е най-добрият начин да си инвестираш парите, макар че знаеш, аз се изхранвам приблизително така. :wink: Просто говорим за апартаментите и тяхната употреба в тази тема.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011 19:36 
№14
№14
Аватар

okokorko написа:
Само че има една глутница, които живеят от това и надушват далаверата отдалече. Обикновен работещ друго човек, трудно ще се докопа до евтинкото. Все ще се намърда някой кърлеж между него и продавача.

За брокерите ли говориш? Айде стига де! Не го очаквах!
Да не си от тези ,дето агенциите като им намерят клиент тайничко се свързват с него ,за да спестят някое левче. Не вярвам!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Бърз отговор

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 10 Юли 2025 2:31

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]

Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене: