mitko414 написа:
ns1873,
Колко жилища са се построили в Шумен в периода 2002 - 2012 година, та говориш за строителен бум?
А, ти от Шумен ли си?
Аз не съм от Шумен, но тук си почивам понякога.
За строителен бум може да се говори не само в Шумен, а във всички български градове през периода 2003-2008ма година. Важна роля за строителния бум изиграват постепенно увеличаващите се доходи на населението, неразвития пазар на недвижимости до 2002-2003г., както и желанието на много хора със свободни капитали да забогатеят бързо без да правят почти нищо, т. нар. "спекуланти". Това са хората, които купуват жилища, парцели и т. н. със собствени средства или банков кредит, и ги препродават с някаква печалба. Отделно, разбира се, имаше засилено търсене на жилища и от хора, които се нуждаеха от такива за собствени нужди. Така постепенно цените се покачваха доста, като психологическият фактор около приемането на България в ЕС също оказа голямо влияние, а също и бързото и лесно кредитиране.
Скокът на цената на жилищата се покачи доста над себестойност, което беше сигнал за строителните предприемачи, че могат да се печелят стотици проценти печалба от застрояването на нови парцели, и така резултатът е видим - всеки може да се разходи из града и да види колко пустеещи нови сгради има в Шумен, с огромен брой празни офиси и жилища, част от които не са завършени (без акт 16).
Вярно е че част от сградите ново строителство са вече заети, но това е за сметка на НЕ-заети други, панелни и старо строителство тухлени сгради, в които също има много пустеещи жилища.
Така че, колко жилища са се построили в Шумен в периода 2002 - 2012 г аз не мога да кажа точно, но със сигурност напълно достатъчно, за да стигнат цените на имотите след 5-7 години (при липса на сериозни импулси в икономиката) нива "под себестойност", което значи дори нива, малко по-ниски или равни на тези от 2003 г. Подобен спад е характерен за почти всеки имотен балон, именно заради създадения в излишък нов сграден фонд, неотговарящ на населението и потребностите.