Тук е от: 06 Юни 2008 1:30 Мнения: 2326 Местоположение: The Challenger Deep
Хотел Рай - втората от първите две български НВО оригинални продукции. Филмът е документална приказка за щастието, разказана чрез личните истории на обитателите на блок № 20 в Ямбол. В него живеят само роми, тоест е почти негоден за живеене. Те си спомнят за отминалото хубаво време, когато са се настанали там, за чистотата и красотата наоколо, за най-хубавите неща, които са яли, пили и мирисали, говорят за мечтите си и за всички онези малки неща, които правят човек щастлив.
Филмът е колкото забавен, толкова и провокиращ мислите и чувствата - от "хубава работа, ама циганска" до това, дали наистина искат и могат да се интегрират сред нас. Струва си гледането на всяка минута от него.
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 13175 Местоположение: винаги на №14 (автор на темата)
"Чия е тази песен?" Един страхотен филм на Адела Пеева. Става дума за песента " Ясен месец".Много известна наша българска ? песен. Но изведнъж се оказва ,че и в Турция е много известна турска песен. И в Гърция е известна гръцка песен. И в Албания . И в Босна .И в Сърбия. И в Македония. Въпросът е чия е песента. Балканска? В почти всички страни в песента се пее за любов . За Босна съм съгласна,че след войната са попреиначили текста и звучи войнствено. Мислех си ,че след като във всички балкански страни в песента се пее за любов , то в българския вариант трябва да се пее за много-много любов. Нали сме най-най- добрите балканци! Но каква ми беше изненадата.... Много хубав филм. Смела десятка.
Жалко ,че по тракерите го няма. Открих го в Мастерса ,но няма сийд. Във вибокса е с английски субтитри. Но се разбира всичко. Щом аз с моя невероятно слаб английски разбирах ,значи ,че вие ще се оправите.
http://www.zamunda.net/details.php?id=251484&hit=1 "Мог ли Сталин остановить Гитлера?" Много добър филм. Не е филм за войната , а за политическите игри преди войната. Дава много отговори ,които досега не съм знаела. Катин?! Да, дава отговор за Катин. Политиката на Англия и Франция -както винаги к@рвенска.
Тук е от: 12 Май 2010 11:19 Мнения: 1049 Местоположение: ...Млечен път, ..., Земя, Европа, ..., България, Шумен, ...
"Чия е тази песен?" беше доста нашумяло филмче преди години в youtube. Много е важно още в самото начало да се разбере, че става въпрос за мелодията на песента. Текста на песента навсякъде е различен. В този смисъл, доколкото си спомням, тази кифларка - авторката на филма, си търсеше боя като си задаваше въпросите като не конкретизираше, че става въпрос за мелодия или музикален мотив. Трябваше да й напукат кофата някъде, че да й дойде акъла и да спре да търси под вола телета. Достойно й бяха отговорили и в България, където тази мелодия се води май химн на Странджа. Мисля, че й говориха мило за някакво обесване на някакъв дъб. Мързи ме да гледам наново филма, но нещо подобно мисля, че й казаха. Доста коментари имаше и по едно време темата стана направо световна или поне евразийска, защото се оказа, че песни с тази мелодия има от Балканите до Иран, Армения, Индия и т.н. Бяха се заформили даже няколко възможни теории за това как е стигнала до нас мелодията, дали т.нар-те прабългари са я донесли от Памир, или са били арменски преселници, или пък арабите и турците. Доколкото си спомням не се стигна до някаква общоприета теория. Наистина случая с тази мелодия е доста куриозен и можеше да се получи един интересен и приятен филм за нея, ако авторите бяха подходили сериозно и не бяха сътворили тази провокативна помия, която успя да накара хора от различни континенти, с хиляди километри разстояние помежди си, да се псуват.
_________________ Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end.
Тук е от: 12 Май 2010 11:19 Мнения: 1049 Местоположение: ...Млечен път, ..., Земя, Европа, ..., България, Шумен, ...
Че къде си гледала? Аз последно съм го гледал преди години, но веднага се сещам за поне две - три провокативни сцени, всички горе-долу с един и същ сценарий. Отива примерно тая Овца при някакви черногорци, хапка, пийка, кара ги да й пеят песента, влиза им малко под кожата и после, с абсолютно ясното съзнание, че тая мелодия я има в поне няколко държави, почва нещо да им разправя, че била сръбска!?! На черногорци да разправяш, че любимата им песен е сръбска! Ми че тя си търси боя откровено. Не знам биха ли я или щяха само да я бият, или само я понапсуваха, но естествено това е влязло при монтажа на филма, т.е чиста провокация и на място, и после за зрителите на филма. Или в България, пак ги караше някакви хора, в странжанско мисля, да й пеят българския вариант на песента и после им спомена, че май всъщност било турски марш това?!?! По-голяма обида от това, здраве му кажи! И това ако не са провокации, не знам. Освен това сега да е някакъв нов римейк на стария филм, ама едва ли.
_________________ Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end.
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 13175 Местоположение: винаги на №14 (автор на темата)
Не съм гледала този филма, но го слагам тук, за да не забравя да го изгледам.Сигурно е интересен.Филм за свръхпотреблението. За "планираното остаряване" на предметите, на живота, на нас самите.
Добро попадение момиче В друга тема бях написал ,че либералната пазарна икономика която стои в основата на западната цивилизация тотално се издъни.Но плановата икономика изключително управлявана от държавата е абсолютно неприемлива за човешкото общество:противоречи с най изконното ,присъщо априори качество на човешкия индивид-СВОБОДАТА НА ИЗБОРА!
На много хора ще им се насълзят очите от емоции, когато гледат този документален филм на съветската телевизия за България, заснет през 1974 г. И не ми казвайте, че е пропаганден филм. Всяка фирма в капитализма гледа да изрисува и издокара себе си по най-добрия начин с най-добрите фотоси. Нормален стремеж. А филмът е показал реалния живот.
извадих в отделно видео хубави моменти с хората на това време, съвсем различни от днешните
Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 04 Мар 2021 23:20
Информация за текущата активност
Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]
Не можете да пускате нови теми Не можете да отговаряте на теми Не можете да променяте собствените си мнения Не можете да изтривате собствените си мнения