ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 25 Яну 2025 22:09

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Новите програмисти в България
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2007 10:41 
Напреднал
Напреднал
Аватар

Тук е от: 09 Окт 2007 9:47
(автор на темата)
Искам да зачекна един въпрос, свързан с програмистите, работещи у нас.
Повод за това стана фактът, че един мой познат, който не прави разлика между Java и JavaScript започна работа като WEB програмист във варненска фирма.
"Е, за 2-3 месеца ще се науча" - каза той, когато се усмихнах на новината.
И това за 500-600лв месечно. Какво остава за тези, които отдавна програмират и са изчели и пробвали редица системи?! Май само да си мълчат и да слушат простотиите на новоизлюпените "програмисти", прочели книжката "Енциклопедия на PHP 5" или "Macromediа Flash 8".
Спирам дотук и чакам мненията ви.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2007 15:47 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 26 Яну 2007 8:52
Ми да си поговорим на тази тема :)

Цитат:
който не прави разлика между Java и JavaScript започна работа като WEB програмист във варненска фирма.
"Е, за 2-3 месеца ще се науча" - каза той, когато се усмихнах на новината.
И това за 500-600лв месечно. ...

Нормални пари при положение, че толкова са му заннията. :) Напълно нормално. По поста ти останах с впечатление, че ти се виждат много тези пари. Това са напълно нормални пари за пробен период като програмист. Например в София може спокойно да почнеш и на 1500лв. стартово с условие, че си запознат с ООП като цяло, но не и езика на който ще пишеш.

Цитат:
...Какво остава за тези, които отдавна програмират и са изчели и пробвали редица системи?! Май само да си мълчат и да слушат простотиите на новоизлюпените "програмисти"....

Ами тези хора трябва отдавна да вземат доста повече пари и да се сетят, че и те са тръгнали от нулата :) А ако не вземат толкова пари, си е напълно в тях вината, че не могат да си реализират знанията или нямат толкова знания колкото си мислят че имат и лежат на някаква измислена слава. :)

Те тава от менету :-)

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007 1:30 
Администратор
Аватар

Тук е от: 09 Яну 2007 2:16
Може и да се научи момчето. Имам познат, който почна работа в такава фирма и те "инвестират" в него, като първата година щяла да му бъде за обучение. Предполагам имат някакъв по-дългосрочен договор. Той пишеше на PHP, а работата му била свързана със C++. За целта му дават възможност да се понаучи.
Друг приятел и той почна във Варна с Java, и беше навътре в нещата. Скоро го видях и вече е някакъв шеф във фирмата ;)

От това, което прочетох оставам с впечатлението, че във Варна търсенето на програмисти е по-голямо от предлагането. Така ли е?
От друга страна, ако погледнеш обявите за работа в нета, ще забележиш, че в изискванията обикновено се залагат почти всички технологии, пък стартовата заплата е за начинаещ :)

Иначе, някои момчета от новото поколение програмисти си имат амбиции и познавам някои, които са доста напреднали, при положение че са към 20-те. Повечето наблягат на .NET, защото търсенето на такива програмисти било по-голямо. M$ рулз :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007 8:06 
Опитен
Опитен
Аватар

/оффтопик

Metala написа:
... Друг приятел и той почна във Варна с Java, и беше навътре в нещата. Скоро го видях и вече е някакъв шеф във фирмата ;) ...

Да не се казва Радо ? :)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007 9:39 
Администратор
Аватар

Аха :D
Остава да работите заедно ;)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007 12:07 
Опитен
Опитен
Аватар

Та по темата пак - който е пробивен винаги има начин ... свалям шапка на Дидо килъра (който го знае знае, който не не :)). Човека отиде в София, скъсва се от бачкане и успява :)

/оффтопик
Metala написа:

Мдам, мдам :) нещо такова :lol: Чудно ми е само защо тебе не те познавам (гледам и оставам с впечатление, че си от "старата школа") или не се сещам кой си :) Бтв Радо бяха един випуск преди мене в ШУ, ако сте били движили заедно ала бала може и да се знаем. Еь ... хубави времена бяха .. А&Б, Флаша, Сплита .. после на кафе до 2-3-4 сутринта на Камина ... ей такива хубави работи :)

/край оффтопик

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007 14:11 
Администратор
Аватар

//офтопик
А, аз съм от по-старата школа :D . По едно време бяхме колеги, дискутирахме ООП-то и потренирвахме заедно, докато беше в Шумен. Всъщност, той пробва и в София преди време, но нещо не го устроиха условията. Та много поздрави като го видиш :mrgreen: . Надявам се вече му e минал ентусиазма за изкуствения интелект ;)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007 20:33 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 07 Фев 2007 9:16
PaSsWd написа:
Та по темата пак - който е пробивен винаги има начин ... свалям шапка на Дидо килъра (който го знае знае, който не не :)). Човека отиде в София, скъсва се от бачкане и успява :)

/оффтопик
Metala написа:

Мдам, мдам :) нещо такова :lol: Чудно ми е само защо тебе не те познавам (гледам и оставам с впечатление, че си от "старата школа") или не се сещам кой си :) Бтв Радо бяха един випуск преди мене в ШУ, ако сте били движили заедно ала бала може и да се знаем. Еь ... хубави времена бяха .. А&Б, Флаша, Сплита .. после на кафе до 2-3-4 сутринта на Камина ... ей такива хубави работи :)

/край оффтопик

убави години бяха ама минаха деа .. кога бях админ в МГМ и Сплита сякаш беше преди цяла вечност ... а 500 лв за програмист който си разбира от работата е унижение ,виж 2500 по бих се съгласил

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007 21:08 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 10 Яну 2007 21:18
Ебаси колко малък е светът/залите/ !
8)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2007 10:20 
Опитен
Опитен
Аватар

Ето точно един материал по темата :)

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=388302

П.П. Няма да казвам в коя фирма съм :P

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2007 10:54 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 21:55
PaSsWd: За каква заплата можеш да ми намериш работа във Варна :)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2007 11:37 
Опитен
Опитен
Аватар

lamerko написа:
PaSsWd: За каква заплата можеш да ми намериш работа във Варна :)

Ми ... много добре всеки знае, че е относително :) Зависи от език на програмиране, ниво на което е човека, познания в областта в която се търси, MVC модели, фрамеуоркс, дизайн паттернс, стандарти (например Web 2.0 ако си уеб дев) и т.н. и т.н. Има фирми които дават и по 300лв. стартово има и по 1000 ... всичко е въпрос на преценка и пазарлък :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2007 13:21 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 24 Яну 2007 17:45
По темата:

По скоро огорчението ти от "новоизлюпените" програмисти е малко лично заради твоя познат дето не правил разлика от JS и Java.
И аз съм един от тия новизлюпени :) и за това не критикувам никой камо ли някой който те първа се учи.
Ама тебе мога да те критикувам защото явно се пишеш дърто куче с голям опит а от проектите ти лъха на посредствена работа.

Сега предлагам на всички да хвърлим ръкавиците и да си направим едно състезание. Хем да сверим часовниците пък и да има интрига малко :) Поне аз съм новобранец и нищо не губя ама ако надвия някой "дъртак" да ми стане топло на душата :)

Ако има зарибени ще си измислим правилата за оценяване и проекта който треа се направи.

Зарибените да пишат.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Състезание
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2007 10:50 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 04 Авг 2007 8:00
Идеята ти за състезание е добра приятелю.
Съвсем наскоро на 24.11.2007 ще има състезание по ИТ "Джон Атанасов" и за щастие традиционно се провежда в гр. Шумен. Това е едно от четирите състезания включено в програмата на МОН. Другите са в Ловеч (web design), Националната олимпиада (в 5 категории) и състезанието по мрежи (София). Има още няколко състезания които не са включени в тази програма но събират достатъчно състезатели (80-100 проекта).
Практиката ми е показала че за критерии при оценяването на подобни проекти трудно може да се говори (разни вкусове - разни идеали).
Доброто на подобни състезания е че човек може да си "свери часовника". Лошото е че няма работодатели, които да дойдат и да видят че от общо 100 проекта има 5-6 които наистина заслужават внимание и че авторите им са кадърни момичета и момчета.
Още веднъж адмирирам идеята ти за подобно начинание та дори и ограничена в рамките на нашия град и на този форум.
Не подкрепям обаче откритите нападки към участници във форума и проектите им. Всеки е на определено ниво, в направлението в което е решил да се развива и това, че някой е по-добър в това от него не му дава бонус точки като го оплюва.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2007 13:48 
Ентусиаст
Ентусиаст
Аватар

Тук е от: 21 Окт 2007 13:33
съжалявам за шльокавицата но нямам кирилица в момента.

можете да се състезавате всяка седмица със света

topcoder.com

успех!

Превод SecondShoe с помощта на abv.bg

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
50-то юбилейно рали ''България''

в Спорт

Loveca_

0

38832

09 Апр 2021 23:35

България - страна на неограничените възможности

в Политика

Loveca_

2

26529