ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 24 Яну 2025 14:56

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Във форумите на бъдещето няма да има модератори
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011 20:09 
Администратор
Аватар

Тук е от: 07 Яну 2007 4:15
(автор на темата)
Някога питали ли сте се как ще изглеждат форумите на бъдещето? Няма да имат много общо със сегашните. Най-важната разлика е, че в тях няма да има модератори. Задълженията на бившите модератори ще се изпълняват от "добрите" потребители, които се ползват с доверието на останалите хора. Всички регистрирани потребители ще могат да участват в модерацията като дават оценки за отделните теми и мнения. По този начин качеството на отделните потребители ще може да се изчисли от автоматичен алгоритъм. По този начин най-добрите потребители ще получават модераторски точки, които могат да използват за да оценяват отделни мнения. Когато дадено мнение достигне определено ниво на негативни точки то изчезва. По този начин модераторите стават почти излишни.

Вече се разработва такъв модул за форумната система phpBB, който все още в алфа статус на разработка. По-любопитните могат да проследят развитието му там: http://www.phpbb.com/community/viewtopi ... &t=2116969
Модулът се разработва от италиански студент по Компютърни науки за неговата дипломна работа.

Подобна система се използва отдавна в сайта http://slashdot.org/.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Във форумите на бъдещето няма да има модератори
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011 20:39 
Персона грата
Персона грата

Тук е от: 31 Мар 2007 11:03
До нищо няма да доведе това. Прилича ми на идеите за гласуване по интернет. :O01.gif
И един човек, може да промени всичко. Искате ли да манипулирам някое гласуване по интернет? Само ми кажете кое и кой трябва да спечели! :B4.gif

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011 20:42 
Администратор
Аватар

Тук е от: 07 Яну 2007 4:15
(автор на темата)
Тая система не е баш тъй както си я мислиш. Няма как да ти го обясня по-точно, тъй като нито си програмист, нито разбираш от сложни математически формули, по които работи системата. :) В http://slashdot.org/ работят така вече почти 10 години, ако не и повече.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011 20:46 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 06 Юни 2009 18:44
първо казваш ,че няма да има модератори ,после ,че определени хора ползващи се с доверие ще получат модераторски права .. принципно няма разлика от сега ,все някой модерира

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011 20:48 
Персона грата
Персона грата

Отсега мога да ти кажа, че няма спасение. Резултатите от "гласуване" по интернет, ще си останат манипулируеми още много дълго. Да не кажа завинаги.

-- чет яну 20, 2011 9:51 pm --

Човек, който много иска, а има и време да натрие носа на опонент, ще може да разкара когото си иска на боклука. :G8.gif

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011 22:03 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 11 Сеп 2010 13:57
Такава, но по-опростена система има по IPB форумите. Даже един голям български сайт беше пуснал приставката. Това до никъде не стигна, тъй като седмица след пускането, бяха напльоскани по 30 минуса на всяко ново мнение от някакви пишлемета хейтърчета. Не знам какви са тея математически формули от такава сложност, но ми се струва, че ще стоят за украса.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011 22:37 
Ветеран
Ветеран

Тук е от: 23 Май 2009 13:21
Няма да е трудно да се манипулират тия "системи", напомня ми на едно гласуване в сайта на ман ютд за Декември (футболист на месеца), като от едно пц може един път да се гласува (уж), първите няколко часа Парк имаше едва 30-40 гласа, на следващия ден вече имаше няколко хиляди и стана футболист на месеца.
Усъмних се аз че са гласували толкова азиатци, затворих браузъра, влязох и успях пак да гласувам, после пак го затворих от "хикса", пак влязох в сайта и веднага ми прие гласа.
И така 5-6 пъти. Ако имах време за губене, Бербатов щеше да стане футболист на месеца. :D :A1.gif

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011 0:28 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 22 Яну 2007 9:58
Форумът като система и среда за обсъждане и размяна на мнения умря в момента в който падна възрастовата граница на хората ползващи интернет. И това е очевидно за всички на възраст над 25 години :). В този смисъл - няма бъдеще изобщо за форумите - и това го казвам от позицията на администратор на доста форуми. Местните, като шуменския се крепят на злободневните теми на града и на купувам продавам темите. А да - и на спам удобните такива :). Но и това е до време - общо взето - доизживяване...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011 2:00 
Ветеран
Ветеран

Тук е от: 23 Май 2009 13:21
Какво значи "на доизживяване" да са форумите. Нали това е целта на форума по принцип - да прочетеш нещо или да коментираш, да свършиш някаква работа (купиш/продадеш) или да питаш/отговориш на нещо.
Ако ти е тъпо да влизаш в някой форум - ясно, но примерно аз - има форуми в които ми е тръпка, и се логвам по 10-15 пъти на ден с надеждата за нещо интересно. За всеки форум си има хора, не виждам някой форум да е на "доизживяване".

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011 9:16 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата

Тук е от: 15 Апр 2008 9:12
Подкрепям напълно Beatfan. Когато се определя бъдещето на каквото и да е, би трябвало да се гледа поведението на младите, моята дъщеря например. Почти никой от тях не ползва мейли - те ще отидат в коша. Никой от тях не ползва и форуми - заупокойна молитва и за тях. Появи се Фейсбук и такова мамата на форумите. Това ще пише на некролога на всеки от тях. Мен тази работа не ме радва, така и не можах да си намеря място във фейбук средата, но това е бъдещето - ще дойде време, когато интернет общуването ще изглежда така:
- ДУ
- zdr
...и толкова.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011 9:30 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Запа ,дано не си прав за форумите , а и мисля ,че е така.Не съдя по себе си или сина ми. Съдя по племенницата ми , която е на 9 години. Не само тя ,но и приятелчетата и са луднали по разни детски форуми. Единият , от който не излизат е към някаква игра /Лейди популър или нещо подобно /. Вярно е , имат някакви регистрации из Фейса ,но то е щото е модерно ,мисля. Това ,което научават и си говорят във форума никога и по никакъв начин не могат да го получат от фейсбука. Самите хлапета го казват.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011 10:32 
Персона грата
Персона грата

Споко! Не е прав Запа. Не виждам с какво могат да се заместят по-специализираните форуми. Хората си имат хобита и тръпки и засега форумът няма алтернатива. Как ще научи и сподели нещо един заклет рибар? Как фейсът ще замести "Направи сам"? Феновете на "Рено", например, могат ли да чепкат калпавата електроника и смяната на водна помпа във фейсбук?
Запа, дъщеря ти в тази възраст я вее вятър на бял кон, но ще направи семейство, ще върти домакинство и ще стане майка. Ще получи някой обрив детето и... мислиш ли, че тогава няма да се напъха в "Бг.Мама"?
Такава логика - "Малките тъй правят, значи тъй ще бъде!", не мога да възприема. Когато аз и връстниците бяхме деца, нямаше компютри, интернет и GSM-и. Кой знае какви чудеса ще видят, когато станат на по 40 - 50г. Това, което е нужно няма да изчезне. Може да еволюира, да се получи някакъв хибрид, но ще го бъде.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011 10:48 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 21:55
Това не са нови идеи... има си ги от 10 години или горе-долу от както има подобни групи. Но има една истина - там, където има човешки фактор не може да се търси логика и обективност. Без контрол не става... въпроса е как да бъде приложен. В системите като slashdot има скрит контрол - модератора си модератор, но администратора се грижи да разкара всички неудобни модератори. Общо взето всяка идея за утопия - било във виртуалното простраство или в живота е обречена на провал. Не залагайте на подобен тип управление - докато има две различни мнения (аз например обикновенно влизам в опозиция ей така за спорта) - няма да има и такова управление. А изчезнат ли различните мнения, тогава става страшно...

Е не говоря за кръглите идиоти и форумните символи като Loveca_.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011 12:16 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 06 Юни 2009 18:44
Извън темата/подсказка:
не трябваше да говориш така за Ловеца ,сега ще те сложи в бисерите си :G8.gif

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2011 22:45 
Титан на мисълта
Аватар

Тук е от: 22 Окт 2007 16:57
Във vbox7.com има подобно нещо - да се оценяват не само клиповете, но и коментарите.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Криптовалутите на бъдещето, които мога да добивам безплатно

в Свободно време и хобита

btrend

0

0

09 Дек 2022 17:20

Криптовалутите на бъдещето, които мога да добивам безплатно

в Общи разговори

btrend

1

1403