ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 24 Яну 2025 16:17

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: HTML Validator + HTML стандарти
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2008 18:15 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 24 Яну 2007 17:45
(автор на темата)
Я си кажете мнението според мене най-добрия доктайп е липсващия :) Поне при мене така работи най-еднакво всичко при всички браузъри.

Случая със scouts-shumen.org е подобен гледам да си налагам да пиша XHTML Strict или Transitional обаче там ти изникват бъгове който преди не си ги имал и винаги ми е било много трудно да ги оправям щото и трудно се намира инфо в google защото трудно се описва проблема :) Отделно и супер изтърканото да пишеш на div-ове ок ама както беше при мене ЧЗВ-то да го закача към фуутъра ами не става и не става( в момента сме го откачили защото е по-добре като има много текст в съдържанието на страницата ). Не може да ми се разпънат средните дивове в които ми беше инфото и това е. И всичките отворковци в bgdev.org мълчаха и никой нищо не каза. Накрая не остана време да се уча и си го направих с таблица.

За това аз лично не робувам на някакви тенденции с които крайният резултат няма значение.

Отделно смятам, че валидатора е много полезен туул не е важно кой стандарт спазваш или не спазваш той ти вади грешките. Най-коварното изтърван таг или нещо подобно.

HTML стандартите мисля че се добра идея ама нищо повече. Всичко в web е каша така или иначе :)

Шум.БГ-то и то е пълно с грешки но аз не бях дизайнера така че не ми тежи на съвестта :)

Иначе последните сайтове гледам да ги подкарвам с доктайп-с че ми бие по егото някой като каже виж са тука грешки имаш.

Казвайте вие.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: HTML Validator + HTML стандарти
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2008 19:30 
Администратор
Аватар

Тук е от: 09 Яну 2007 2:16
Цитат:
Всичко в web е каша така или иначе :)

Пък като излезе нова версия на някой browser става пълна :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2008 19:50 
Ветеран
Ветеран
Аватар

(автор на темата)
Аз незнам защо излизат вообще :) някой да е видял някакво подобрение след всички тия нови браузъри. Същото старо коре с нов интерфейс. И те като се отплеснат с интерфейса и току го осерат :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2008 19:53 
Администратор
Аватар

Уж да отговарят на новите стандарти. Ама след като с последния IE не ми работи добре едни редирект, са замислям. Още повече, онова животно се иска да се вържи към msn като го стартираш, непризнавайки никакви фаворити, че трябваше да ровя в гугъл и да променям регистрите, за да избегна тази гадост.
Още повче. Следя една интересна технология и в сайта им вече виждам, че последните версии на IE и Opera, правят проблеми. На практика не работят. Накрая се оказва, че не браузърът трябва да следва технологиите и стандартите, о точно обратното, което е адски тъпо. За девелопърите, това значи преработка на апликациите им, ако е възможно :cry:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2008 20:02 
Опитен
Опитен

Тук е от: 08 Яну 2007 10:15
tolito написа:
Не може да ми се разпънат средните дивове в които ми беше инфото и това е. И всичките отворковци в bgdev.org мълчаха и никой нищо не каза. Накрая не остана време да се уча и си го направих с таблица.

Е винаги можеш да сложиш на div-а display:table :roll:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2008 22:30 
Напреднал
Напреднал
Аватар

Тук е от: 09 Окт 2007 9:47
Защо не се вземете в ръце и не напишете някой браузър? Така само на себе си ще се сърдите, ако нещо не излиза, както трябва. Или още по-добре, я вземете, че погледнете какво произвеждат фирмите и какво ги интересува. Стандартите за използване на един web продукт се описват в SRS-а на фирмата-производител. И ако тя ви каже, че нейният продукт се визуализира и РАБОТИ в IE, то вие сте длъжни да се съобразите с това. Ако имате пари да си го купите все пак де. Смятам, че повечето от вас ползват Windows бозата и то без да са платили и пукнат грош за това. Е, какво повече искате и на какво се надявате? Всичко да ви е безплатно и поднесено на тепсия? Няма как да стане! Отворковци! :A7.gif

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2008 22:46 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 26 Яну 2007 8:52
От личен опит заставам зад спазването на стандартите. :) След поправяне на система писана около 6 години да покрие xHTML Strict, под ФФ рендването се ускори с 142%, а под ИЕ със 271%, а на Сафари даже и тръгна (преди просто крашваше Сафарито :lol: ) . Спазването на стандарти в общи линии гарантира правилното рендване на елементите от страна на клинета. Все едно да правиш аиербаг-ове за коли и да казваш "майната му на стандарта, така или иначе ще се отвори" :)

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2008 22:58 
Напреднал
Напреднал
Аватар

Тук е от: 09 Окт 2007 9:47
Напълно си прав! Стандартите трябва да се спазват! Та в тази насока, огледай се и кажи колко от стандартите се спазват около теб, в живота.
Аз подкрепям мнението на втората обувка и смятам, че ако една система работи добре в повечето браузъри или изобщо в повечето случаи, то тя РАБОТИ.
Основно правило на програмиста: Ако нещо работи, не го пипай!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2008 23:29 
Администратор
Аватар

Айде.... почна се.
Браузър да пишем :G8.gif
Въпросът е, че при голяма част от новите версии, не се покрива съвместимостта. И преди беше така и сега тази тенденция съществува. Това може да бъде разбрано. Може да бъде и споделено.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2008 0:30 
Ветеран
Ветеран
Аватар

(автор на темата)
Devbear пак извърташ нещата мойто момче. Ти че си комплексиран Linux-ар не ни го натяквай.
Знаеш за какво е темата и не каза нищо по нея. Видяхме твоя сайт, така че поне не ни оплювай нас тука щото си смешен. Определено знам ползата от спазване на стандартите но до колко това е практически изгодно е друг въпрос.
Както съм написал по горе за scouts-shumen.org нямах време направих го така както знам че ще работи.

@Танатос проблема е много сложен там и трудно се обеснява :) Ама не е това дето си писал.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2008 9:02 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 26 Яну 2007 8:52
Леко допълнение към моя предишен пост: Ако не спазваш даден стандарт то ти натоварваш браузъра допълнително да си го спази сам, т.е. за да съм по ясен ще дам пример: <html> i <body> таговете са задължителни по стандарт и един браузър за да рендне дадена страница те му трябват. Ако ти си ги пропуснал, на брауза му коства време и ресурси да ти анализира кода и да ги постави където е нужно вместо тебе. Ако не бяха интелигентни браузърите да сложи тези тагове автоматично, нямаше и да рендне страницата ;) С две думи спазването на стандартите води не до това приложението да работи, а да работи качествено. И голфа е кола и върви, но бавареца си върви качествено :G8.gif

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2008 15:49 
Опитен
Опитен

Devbear написа:
Основно правило на програмиста: Ако нещо работи, не го пипай!

Да, ама лошото е, че май не е само на програмистите, ами е доста широко застъпено в нашата държава. Всичкото ни е такова на нас - през пръсти свършено. Ся какво ще ти стане да го направиш както трябва по стандартите(за сайта говоря). Няма да загубиш толкова много време нали?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Юли 2008 14:00 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 21:55
PaSsWd: да не би да си налидирал ЦУК-а... че казваш нето от преди 6 години ;-)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 08 Юли 2008 8:39 
Опитен
Опитен

6 години не са толкова много време... Все още много голям процент ползват IE6, което си е на 7 години. Е друг е въпроса вече, че IE6 си е далече от всякакви стандарти, но както и да е :B6.gif

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 09 Юли 2008 22:43 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 09 Яну 2007 0:04
tolito, въпрос от лаик в областта: що е с дясна дирекция scouts-shumen.org? Това да не е някакъв нов стандарт, с който трябва да се съобразят и обикновените потребители?

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 24 Яну 2025 16:17

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot], paRcuca

Не можете да пускате нови теми
Не можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене: