ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 25 Яну 2025 21:43

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Индийци осигуряват работа на 250 IT специалисти в Русе
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008 9:24 
Напреднал
Напреднал
Аватар

Тук е от: 09 Окт 2007 9:47
(автор на темата)
Цитат:
Международната компания „Съдърланд” ще наеме 250 IT спезиалисти от Русе, съобщават от общинта. Кметът Божидар Йотов се срещна за трети път с представители на индийско-американската фирма. Вицепрезидентът на компанията е заявил, че засега Русе е по-добрият вариант за разкриване на офис, отколкото Варна. Фирмата ще наеме офис тук, който ще се обслужва от 200-250 специалисти. Те задължително ще преминават курс на компютърно обучение, след което ще започнат реална работа за компанията.

В София вече е разкрит офис, в който се трудят повече от 100 служители, преминали курс на обучение. Те работят по проект за световния разработчик на антивирусни програми McAfee. Това е едва първият от многото клиенти на „Съдърланд”, които компанията смята да доведе в България, базирайки се на благоприятната бизнес среда и добрите условията за развитие. В страната ни до момента са инвестирани над 2 милиона долара. Интерес към работата на компанията проявяват Microsoft, Dell и Yahoo.

Ето и източника тук.
Дано и в Шумен стане нещо такова!!!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Индийци осигуряват работа на 250 IT специалисти в Русе
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008 9:37 
Форумен шут
Аватар

Тук е от: 27 Юни 2008 15:54
Провери им условията първо и после ги хвали. И във форума има хора, които са се хващали на тази въдица в София и после се отказаха, като разбраха какви са условията. На практика те търсят телефонисти, нищо повече. Който мисли да работи за тях, да си чете много внимателно договора! И заплащането им е ... меко казано "индийско". IT специалистите знаят какво значи това ;)
Цитат:
задължително ще преминават курс на компютърно обучение

Истинските IT специалисти дали имат нужда от подобен курс :N2.gif

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008 14:59 
Напреднал
Напреднал
Аватар

(автор на темата)
Не зная какво са им условията, не съм се интересувал. Само споделям, защото ако поне половината е вярно, е добре за един поизостанал в развитието си град. Все пак става дума за 250 работни места, което означава прехрана за около 500 човека.
Не вярвам да става дума за 250 телефонисти.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008 15:29 
Форумен шут
Аватар

Поинтересувай се от условията - точно за това става дума :D
Работата може да представлява интерес за хора, които знаят чужд език (предпочитани са владеещите по-екзотични езици - арабски и т.н.). Работещите в софийския офис са основно филолози с подобни специалности. Работата им е да отговарят на писма и на телефонни обаждания. Изискванията за компютърна грамотност при назначаването са минимални - дет се вика поне да са виждали PC.

Точно за IT специалисти подобна работа едва ли ще е интересна по 2 причини:
1. заплащането категорично няма да удовлетвори човек, който се смята за IT специалист;
2. едва ли някой от IT специалистите има необходимост да му провеждат компютърно обучение и да му обясняват например какво е "вирус" :mrgreen:

А и договорите са доста обвързващи и подвеждащи. Който реши да се пробва, не е зле да се консултира с адвокат, преди да подпише.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008 15:45 
Баш майстор
Баш майстор
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 18:46
Аз не разбирам от IT работи, но горе-долу разбирам от някой други работи и много обичам да мисля логично! Та, първо да се уточним, за кой "поизостанал в развитието си град" става дума? В статията, а и от твоя пост се разбира, че за Русе става въпрос т.е. във Форумът на Русе тази новина, би била актуална. В Шумен, надали скоро такава фирма би прогресирала (и аз чух, че е малко ала-бала дейността и :wink: ), най-малкото, защото за нашия ограничен шуменски пазар, има достатъчно IT специалисти и фирми или фирма (не знам точно) които се занимават с тази дейност. А относно телефонистите :wink: (знам за един IT специалист на който са му предложили такава "длъжност"), мисля, че няма да ни огрее. Телефонисти трябват на софиянци, пловдивчани или варненци, а на шуменци им трябват бачкатори за сега :wink: .

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008 15:52 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 15 Яну 2007 14:01
"Плановете на "Съдърленд" са съвместно с българското правителство и местни партньори да създаде центрове за обучение на млади хора в информационните технологии, които после ще бъдат използвани от компанията за обслужване на бизнеса на техните 1000 клиента в Европа, каза Дилип Велоди, шеф на "Съдърленд". По думите му те са избрали страната заради потенциала от 200 хил. студенти, които знаят два или три езика, както и по-ниското заплащане в сравнение със страните в ЕС. Вече са водени разговори със СУ "Св. Климент Охридски". "Съдърленд" очаква правителството да спонсорира обучението на кадрите. Едномесечният им курс струва около 3000 долара, каза представител на компанията, който не пожела да бъде цитиран. По думите му центровете ще бъдат разположени извън София, защото столицата ни вече е станала скъпа."

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008 16:48 
Форумен шут
Аватар

Че защо нашето правителството да спонсорира обучението на работещи в чуждестранна компания, която после ще използва обучените да работят за нея, а не за България? :N2.gif Егати "инвеститорите"! :lol:
А и срещу в пъти по-малка сума от 3000 долара за един месец всеки български университет ще осигури къде по-добро обучение от това, което се провежда изцяло от доведени от Индия специалисти (компанията се води "международна", защото двама-трима от шефовете са американски граждани, но и те са индийци).

Но тъй като сигурно ще има желаещи да работят за тази компания, мога да кажа само едно: ако имате висше филологическо образование, владеете 2-3 чужди езика и идеалът Ви за професионална реализация е 8 часа на ден да повтаряте едно и също по телефона и да изпращате писма с едно и също съдържание срещу трицифрена сума в лева - това е Вашата работа!
Но това може да се случи само ако издържите успешно изпита в края на едномесечното компютърно обучение. Ако не го издържите (сега мнооого внимателно четете ситните буквички в договора, който при това не е преведен на български!) - връщате паричките за обучението.

Така че работни места наистина се откриват, но определено не са за IT специалисти. (Личните ми впечатления са, че IT специалистите са умни хора!)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008 18:12 
Администратор
Аватар

Тук е от: 09 Яну 2007 2:16
Цитат:
Че защо нашето правителството да спонсорира обучението на работещи в чуждестранна компания, която после ще използва обучените да работят за нея, а не за България? :N2.gif Егати "инвеститорите"! :lol:

Що ли? Може да има някакъв интерес с "идеална" цел :G8.gif
Бая идеална ще да е.
Като се почне от това, се сещам за заигравките с гиганта Майкрософт, но политика е все пак. Всеки си решава. Преди години повечето страни в ЕС се ориентираха към Линукс за държ. учреждения, но нашите момчета играха на сигурно като избраха вин-а и дот.нета :) Както и много от обикновените потребители. Спомням си в началото, като направиха с помощта на Майкрософт т.н. електронно правителство, ако не си качил дот нет на компа си, не искаше да тръгва. Сега не съм го посещавал сайта, но просто се чудя що е искало дот нет. WPF?????

Иначе за прословутото обучение на IT специалисти - предполагам това е просто насочване към една по-тясна сфера, в която работи конкретната компания. Прекалено широка е областта и най-често това е насочването на специалиста към конкретиката в специфичната област. Това е по принцип. Тоест почти всички го правят, с тази разлика че хем те специализират в бранша където си вадят парите, хем ти плащат. Ти не плащаш за това, че те обучават. Просто инвестират в теб.

Иначе не познавам хора, работили в горепосочената компания и как стоят нещата там. Но интерес към нашего брата има, щот работи за без пари.
Познавам момчета, дето работят за индийци и то в България, ама ако 1000-1500 лв ви се струва много за това дето правят, сравнено с това навън е поне 5-7 пъти по-ниско.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008 18:44 
Форумен шут
Аватар

Аз познавам IT специалист, който се поинтересува при откриването на софийския офис какво предлага точно тази компания. След като разбра за какво иде реч, реакцията му беше в стил: "Извинете ме, но нямам време за губене! Моето време струва пари!" Мисля, че това е достойният отговор.
Ако ще сме маймунките, които някой се опитва да лови с трици, нека поне триците да са първокачествени! :G8.gif
Нека инвестират, нека има нови работни места, но защо лъжат, че местата са за IT специалисти?
Обучението в тази компания включва обяснения какво е регистър например, какво е вирус и нещо в този стил. Води се не от IT специалисти, а от индийски специалисти по управление на персонала. Metala, имам проверени данни, че ти поназнайваш нещо за компютърното обучение. Ама верно ли българските IT специалисти тфа не го знаят и трябва да ги обучават??? Майкяяя, че ний сме мноо зле тогаз... И тфа струва 3000 долара на месец??? :shock:

Извън темата/подсказка:
Отделен въпрос е защо правителството не спонсорира българска фирма, щом има толкова излишни пари за обучение на персонала? Имам известна хипотеза, ама... ай нема да споменавам за корупция, че отиваме много offtopic :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008 19:02 
Администратор
Аватар

Е, нямам инфо за въпросната компания, ама това за регистъра е майтап :G8.gif ако е вярно.
Учи се някъде към 8-ми клас по IT.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008 19:06 
Форумен шут
Аватар

Вярно е, за съжаление... И също така е вярно, че обявата им е, че търсят IT специалисти. Това вече не е смешно. То бива някой да ни мисли за идиоти, ама чак толкоз... :N2.gif
Аз никога не съм учила IT (ако не броим няколко часа, в които ти досаждах), ама чак на мен ми стана обидно.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2008 20:58 
Напреднал
Напреднал
Аватар

(автор на темата)
На фона на заспалата реалност в Шумен това би било много добра перспектива. Четейки обявите за работа в много шуменски медии виждам,че освен бармани и шивачки, друго почти не се търси. Или ако се търси, то заплатката е около 3 пъти по-ниска от най-близкия развит град до Шумен. За какво си говорим тогава? Да сте забелязали, че всички известни шоумени и изпълнители вече заобикалят Шумен? Сякаш тук върлува някаква неизлечима болест. На мен лично ми е обидно!
Та...
Аз лично бих бил доволен, ако някоя по-голяма технологична компания стъпи в Шумен. Стига с тези "вериги" от магазини! Стига с тези пишман търговци и фирмаджии, които идват в Шумен само с мисленето, че ние сме трета ръка хора! СТИГА!
Всеки си е хванал нещичко и си го държи, сякаш от това зависи животът му! Алооо! Има мнооого места, където един човек може да работи, стога да иска. Аз съм сменил поне 10.
Сега съм доволен, но не работя в Шумен. Писна ми от шуробаджанащината тук! Нямам богат вуйчо! Имам главата си и двете си ръце!
А ако не искате да ви управляват индийците, какво още чакате? Не гледахте ли интервюто с Горби??? Човекът ви показа, какво значи да си човек на място! Възхищавам се на такива хора!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 31 Авг 2008 8:28 
Форумен шут
Аватар

"Стига с тези пишман търговци и фирмаджии, които идват в Шумен само с мисленето, че ние сме трета ръка хора! СТИГА!"
:B4.gif
Devbear, ако вместо "Шумен" напишеш "България" - стискаме си ръцете! Тук не виждам да имаме разногласия, справка - мненията ми по-горе в темата, че да не се повтарям.

Точно който разчита само на "главата си и на двете си ръце", трябва да си знае добре цената и да не я подбива.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 31 Авг 2008 15:47 
Напреднал
Напреднал

Тук е от: 21 Май 2008 11:41
Санти е напълно права: не става дума за IT, а за кол-сентър, ето ви и профил на възможните кариери от официалната страница на компанията:

http://www.suth.com/careers_choice_india.htm

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 31 Авг 2008 20:47 
Администратор
Аватар

Цитат:
Should be comfortable working in shifts.

Аз го прочетох в началото " in shits" :B6.gif

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Работа в Алианц в Шумен

в Общи разговори

optiplex

5

17186

05 Авг 2021 18:47

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 25 Яну 2025 21:43

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]

Не можете да пускате нови теми
Не можете да отговаряте на теми