Тук е от: 13 Фев 2011 8:39 Мнения: 3699 (автор на темата)
Ловец, ще им подържам машините Не мие работа ама... от пломба до пломба разликата е огромна, не само каква е по състав ами и процедурите преди обтурацията са от значение. Ако преди окончателното поставяне на пломбата ти я е правил с упойка и си ходил няколко пъти за да ти слага лекарство да се успокои зъба много ясно, че цената ще се качи иначе здравната каса поема ДВЕ манипулации (разбирайте САМО пломба без лечение и тн) и ЕДНО вадене на зъб, като не поема вадения на мъдреци и на счупени зъби или корени. Макс, никъде няма доказателства, че амалгамата е най-здравата пломба, просто тя е най-старата такава и се е доказала през годините, а причините да се смята за вредна е, че в една от съставките и има живак Златна пломба НЯМА, златни коронки има и са най-добри (всъщност платинените ще са по-добри ама платинена коронка ще изкара най-много 24 часа в устата на притежателя си ) заради неутралноста на метала и практически невъзможноста за появата на биметализъм.
Тук е от: 22 Окт 2007 16:57 Мнения: 12384 Местоположение: The O.C.
Около Риминито има доста табели за зъболекари ( ако не се лъжа) ; преди имаше във "високите блокове" на пазара ; към края на Иван Александър има зъболекари, зъботехник...
колкото до Богданов-да, работи много бързо, качествено, и съм доволна, но 2 пломби на 7-годишно дете ми излязоха 50 лв.+отразяване в здравната му книжка
Има доказателства, че е най-здравата пломба. Живак има и вредни са САМО живачните изпарения, които се получават при забъркването на амалгамата от зъболекаря. Вредни са за него, а след това вече втвърдена, живакът е затворен в зъба, няма изпарения и по никакъв начин не вреди на пациента. Ако искате на всеки 3-4 години да сменяте циментови или фотополимерни пломби, моля слагайте си такива. Само че има една подробност, след всяка смяна на изхабена пломба, се налага допълнително дълбаене на зъба и вероятността за засягане на пулпата е неимоверно голяма. Така ми заминаха два нерва само защото бялата циментова пломба се скапа за 3 години и при опитът да бъде сменена с нова, се стигна с машинката до нерва и зъбът загина. За мен е МНОГО важно една пломба да остане на мястото си колкото може по-дълго време, а това при качествена работа могат най-дълго амалгамите! Между 10 и 15 години, чувал съм дори за 20 години трайност. Никоя циментова или фотополимерна пломба не може да издържи толкова години. Имам амалгамени пломби в устата си от 15 години, които не са мръднали. А малкото циментови пломби, които съм имал, са били сменяни през 3-5 години, никоя не издържа повече.
Здравейте,преди месец и половина ми сложиха пломба на един зъб, сега ме боли същия ако отида при същия зъболекар не би ли трябвало да важи някаква гаранция на зъбчето.Моля ви за съвети.
Тук е от: 13 Фев 2011 8:39 Мнения: 3699 (автор на темата)
max написа:
Има доказателства, че е най-здравата пломба. Живак има и вредни са САМО живачните изпарения, които се получават при забъркването на амалгамата от зъболекаря. Вредни са за него, а след това вече втвърдена, живакът е затворен в зъба, няма изпарения и по никакъв начин не вреди на пациента. Ако искате на всеки 3-4 години да сменяте циментови или фотополимерни пломби, моля слагайте си такива. Само че има една подробност, след всяка смяна на изхабена пломба, се налага допълнително дълбаене на зъба и вероятността за засягане на пулпата е неимоверно голяма. Така ми заминаха два нерва само защото бялата циментова пломба се скапа за 3 години и при опитът да бъде сменена с нова, се стигна с машинката до нерва и зъбът загина. За мен е МНОГО важно една пломба да остане на мястото си колкото може по-дълго време, а това при качествена работа могат най-дълго амалгамите! Между 10 и 15 години, чувал съм дори за 20 години трайност. Никоя циментова или фотополимерна пломба не може да издържи толкова години. Имам амалгамени пломби в устата си от 15 години, които не са мръднали. А малкото циментови пломби, които съм имал, са били сменяни през 3-5 години, никоя не издържа повече.
Постоянно съм при различни зъболекари, така че имам широк спектър на наблюдения. А фотополимерни пломби не съм имал, щото няма смисъл от тях. Просто съм чел в интернет, че НЕ траят повече от 5 години, говорех че съм имал "случайно" 3-4 бели циментови пломби, от различни зъболекари, които са паднали след няколко години, просто са се развалили, толкова могат да траят и те, не зависи от зъболекаря. Една от причините за нетрайността на циментовите пломби е, че те се свиват с течение на времето и се отлепят от зъба, в цепнатините се развива вторичен кариес. А недостатъкът на фотополимерните пломби е, че не пък се разширяват и могат да сцепят зъба с течение на годините... Пластмасовите пломби пък са токсични. Зъболекарите предпочитат да правят циментови и фотополимерни пломби, в това число и германските, за да се развалят по-бързо и да ходиш да плащаш пари за нови по-често. Така че всеки сам си решава, за мен амалгамата няма алтернатива!
Който последен се смее-най-добре се смее. В интернет има съвсем официални източници, които казват, че фотополимерната пломба има трайност МАКСИМУМ 5 години и никога не може да достигне трайността на амалгамената, която е над 15 години. Отиди и питай който искаш зъболекар и ще ти го потвърди. Дядо ми беше зъболекар, бил е зъболекар и във ВПИ-то в края на 70-те и началото на 80-те години. Дори мен са ме водили там, когато за първи път ми се развалиха зъби през 1979 г., помня че плаках, а той ме вдигаше и сваляше на стола, за да се успокоя. Виждал съм и снимки на студентки на стола, а той им прави зъби с машинките. Чудя се кой е снимал този ужас, страхът е изписан на лицата им, годината зад снимките е 1982... Както и да е, покрай това съм изчел много книги по стоматология. Доста от зъболекарите, при които съм си правил зъби, са ме засрещали с въпроса "Бе ти много си знаел, що не вземеш за учиш стоматология и да работиш това, щом още от сега толкова много знаеш за зъбите" Хи хи
Колко да е вредна амалгамата ? Не по-малко вредна от GSM например .Често се използва при по големи пломби или при щифтови изграждания , не само заради цената .Иначе естетическите пломби са фото-полимерни и химически полимери . Златни пломби има леят се от зъботехник, има дори керамични . Златото се използвало по - често през соца , отколкото сега заради цената . Не обаче заради невъзможността за биметализъм а по - скоро ,заради биологическата му поносимост , иначе сега нямаше да се използват масово хром-никелови и хром-кобалтови сплави . Причината за биметализма е състава на слюнката , която изпълнява ролята в случая на електролит. Корони от чиста платина , както и от чисто злато няма , има от платинени и златни сплави .
Аз и цялото ми семейство препоръчваме д-р Мехмедови. Понякога е мъчно да изтраеш останалите пациенти в чакалнята с претенциите кой индийски или турски сериал искат да гледат, но търпението, докато влезеш в кабинета, си заслужава.