Тук е от: 15 Дек 2009 14:28 Мнения: 496 (автор на темата)
Здравейте всички, бираджии. Привет и на останалите. Целта основно ще е да видим кой каква и по колко бира по принцип пие.
Извън темата/подсказка:
Знам, че дойде времето на виното, но сега спомените за изпитата бира са най-пресни
Пиша по принцип, защото при някои от промоцийте и аз си вземам различна от тази която пия. И втората цел ще е да запозная не виделите до този момент, че ВСИЧКАТА бира в момента на пазара е с процент на алкохола около 3 до 4,5 (като шофьорската при бай Тошо).
Извън темата/подсказка:
Моля за извинение от страна на критиците, но ако има с по-високо съдържание на алкохол, моля кажете ми коя е.
Това запознаване с процента е и за младите дето не са виждали бира например 12,5 процента, от която като изпиеше човек две - три бири и те "хващаше". Очаквам с нетърпение Арубата.
Аз пия основно Каменица. В работен ден - около 1-2 бири вечер по 500мл. В почивен ден - 2 двулитрови (защото почвам от събаляна ) Не знам в момента бира с процент над 4,5 на БГ пазара.
Тук е от: 15 Апр 2008 2:43 Мнения: 3134 Местоположение: Ultras No Politica
Български бири не съм пил сигурно от две години. Всичките са пълен леш. Откакто на пазара има истински немски бири на хубави цени, не знам как има хора да дават по левче за Каменица, Шуменско или Загорка. Наскоро случайно си отворих едно Шуменско светло, ми то все едно е газирана вода в сравнение с немските, хмела изобщо не се усеща. Тя Загорката си е 5%, ама пак не става. Хмела се усеща при нея, но пък е много газирана. Изобщо всички български бири са много газирани. Най-хубавите бири за мен са Pilsener-Lager, по възможност Премиум клас. Аз лятото пиех по 8-12 бири да ден. Купувах си главно Oettinger export от Билла, на промоция я пускаха за 69/79 стотинки за 0,5 литра. Тя е 5,4%. Същата бира в Германия е около евро:
От Кауфланд си купувах Frankfurter Pilsener - 5,2%, пак за 69 стотинки на промоция, в Германия отново е към 1 евро/бутилка:
Бири над 4,5% има много, но това не е критерий за качеството. Такива са Загорка, Старопрамен, Бекс по 5%, от произвежданите в БГ. Май и гръцкия Хайнекен беше толкова. На мен единствено Карлберг ми харесва (произвежда се в Сърбия), тя е 5%, но и цената и е 1,50 за бутилка половин литър. За тези пари има Ефес Пилзен в Билла, която е много по-добра. Почти цяло лято беше на 1,29, от нея също изпих доста. Най-хубавата бира за мен си остава Warsteiner, 4,8%, но за съжаление никога не е на промоция. 2,50 лева за бутилка в Билла. Когато имам пари, пия от нея. В Германия пак е толкова. Другите бири, които ги пускат за стотинки и са по 3-4% в Penny, изобщо не заслужават внимание. Там имаше една хубава бира, пак германска, от стронг сегмента, 7,9%, много хубава беше. Струваше само 1,20, но я няма отдавна.
_________________ "Нашата философия гради нов свят, делото ни руши стария!"
Тук е от: 22 Окт 2007 16:57 Мнения: 12019 Местоположение: The O.C.
Шуменското отдавна го развалиха, а ми беше любимо. На село си вземаме с дядото двулитрова и като налея в двете чаши, докато завъртя капачката и сложа бутилката на земята, вече няма пяна в чашите. Едно момче разказваше как с негов приятел си поръчали 2 Шуменски в шуменско кафе ( вече го няма ) . Едната бира била "спирт", а другата - "вода". Смесили в чашите от двете бутилки, "за да няма прецакани". На мен Шуменското ми е като аспирин. Арубата е прав, че са много газирани. Напоследък вземам Каменица, щото нали мъжете знаели защо, пък аз съм кандидат-мъж и трябва да науча. Не ми се дават над лев за някаква чужда бира. Бих дал, за да опитам тази 12%. Тя колкото виното ...
_________________ Ако всеки нарушава законите, кога ще се оправи България?
Тук е от: 22 Яну 2009 22:25 Мнения: 6950 Местоположение: по пътищата.
От българската залагах на Каменица, после имаше един период, в който астиката ми харесваше /преди да я пуснат в стъклените бутилки от 0.6/. Сега си пийвам предимно чужда безалкохолна бира / малко е различна на вкус, но с времето се свиква/ и си пия и си карам..
Преди години пиех каменица. До момента, в който след последното изтръсване на една бутилка изпадна огромна хлебарка. Подчертавам, че същата тази бира я бах изпил вече... сервитьорката стана свидетелка и направо донесе нова бутилка (без да имам време да се обадя), но вече бях достаъчно отвратен от случилото се. След запитване, от Каменица ми отговориха, че техните линии били най-модерните и бла-бла, и нямало как да има хлебарка в бутилката. Е имаше... от него момент преминах на Загорка
Има бири и с 12% алкохолно съдържание, че и нагоре. Те вече се водят "super strong". Виждал съм да ги пият алкохолиците във Франция и Англия. В Германия изобщо не са популярни. На мен ми харесват "extra strong" сегмента, 7-9%. Датската "Ceres" и английският "John Bull". "Apostel Brau" от Penny също беше много добра, за цената си пък беше направо подарък, но за съжаление спряха да я носят. Сега в това време с удоволствие бих ударил 4-5 кутийки с един капсолон от пазара и да лягам да спа.
Едва ли някой слага спирт в бирата, това са български легенди. Тези, които пия аз се водят и "двойно малцови". Ечемикът дава силата на бирата, нормално е двойно-малцовите да са по-силни. Другите сигурно имат три-четири пъти повече ферментирал ечемичен малц.
_________________ "Нашата философия гради нов свят, делото ни руши стария!"