"Газена лампа" на мен ми звучи също толкова добре, колкото "холна маса", т.е. никак. Забележката на Уовеца е на място. За газен изпарител да сте чували? В сводките на КАТ за ПТП с МПС го няма. Сетих се за друго: неприемливо ли е словосъчетанието "газиран фенер"?
Тук е от: 23 Фев 2007 16:15 Мнения: 6357 Местоположение: Шумен,Центъра на света
Газена лампа е вярното.
Амапола, газов фенер е нещо много различно от газена лампа. Какво продаваш точно ?
Газов фенер работи на газ пропан-бутан и е с чорапче, газената лампа работи с газ за лампи, което е течно гориво на основата на течен парафин и работи с фитил.
Тук е от: 23 Фев 2007 16:15 Мнения: 6357 Местоположение: Шумен,Центъра на света
Първите две директно са газени лампи. Последното е малко хибрид, но най-лесно ще те разберат клиентите с термина "Петромакс", това е марката му, но е така известен в БГ. Работи с течно гориво, но е чорапче, нещо като преход от газена лампа към газов фенер.
Газ за горене е керосин. Това е фракцията между дизел и бензин. Използва се макар и рядко вече и като самолетно гориво и като гориво за точно тези газени лампи. Не е на основа парафин.
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12483 Местоположение: винаги на №14
Как е правилно - именик или именник? За Именник /напр. на българските царе и ханове/ е ясно. Но не съм наясно как е правилно да се каже за човек, който има имен ден. Винпрома ме накара да се замисля с неговото "именник"...може и да е прав.