ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 21 Фев 2018 21:00



Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012 21:15 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Мнения: 13175
Местоположение: винаги на №14
(автор на темата)
Преди няколко дни бях пуснала подобна тема, но уви ...не видя бял свят. Явно на някои прекалено трезвомислещи модератори темата им се стори незначителна и маловажна. А проблема не само, че не е маловажен , а е направо трагичен.
Тазгодишната ракия мирише на загоряло, на гадно , на костилки...с две думи - не се пие.
Питах , разпитвах, четох из нета,понаучих някои чалъми с жълтъци, с олио , с активен въглен . Кухнята ми се превърна на химическа лаборатория . Проба-грешка , проба-грешка ...и вече се пие. Но още маааалко и трябва на ракийката.
Тъй че , давайте съвети как да я оправим.

_________________
http://okazion21.com/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012 21:32 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 04 Авг 2011 21:34
Мнения: 195
Ей тука :arrow:www.rakiyata.com намерих сайт с който можеш да стигнеш до някои отговори и решения.Според мен само преварка е спасението.Има и някакви добавки за ракии и вина по аптеките да се продават с тях също можеш да опиташ.Аз лично бях доста скептично настроен към тях,но миналата зима сложих добавка на виното която отговаря на стандартите за винопроизводство,и бях доста очарован от нея.Виното стана по-добро от купешко.Също четох в същия форум че добавянето на мая също е предпоставка за горчив вкус на ракията,както и наличието на костилки в материала.

_________________
НЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕНИ И НА ТАЛИБАНСКИТЕ ДОХОДИ !!!


Последна промяна Милен 7808 на 10 Авг 2012 21:49, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012 21:46 
Напреднал
Напреднал

Тук е от: 30 Мар 2012 0:17
Мнения: 366
Ако е черешова ракията госпожо се лекува само с преварка и сода бикарбонат.Аи всяка друга ракия се лекува така ,но губите всякакви вкусови качества.Просто високоградусов спирт ама няма да готчиМоята практика е преди зареждане на казана се махат дори и семчиците на гроздето камоли за костилките на плодовете.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012 21:50 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Мнения: 13175
Местоположение: винаги на №14
(автор на темата)
Мерси, Милене.
Ей сега ще прочета внимателно , това което препоръчваш.
Колкото до преварката - не става . Четвърта преварка правят , но не се получава. Дъхът на костилка и загоряло остава .
Пробвах и с активен въглен на прах. Ракията стана черна, като отрова. Днес е 4-ти ден,откакто и сложихме активния въглен и като че ли дъхът поизчезва. Но не ме питай за цвета. Използвахме над 30 филтъра за кафе , за да прочистим цвета и да се поизбистри.
Като че ли най-добър резултат дава засега олиото. 10гр олио на 1 литър ракия. Като преди това олиото се разбива със 100гр ракия/ с миксер/ и бавно се прибавя към останалата ракия. След 3-4 дни олиото се обира внимателно от повърхността. Вкусът сега е съвсем друг - по-мек и по-приятен. Но е много трудоемко, а и още леееко се усеща загорялото...

Антони , мерси за съвета , но содата бикарбонат се слага за убиване на киселинността .Загоряло и кисело са различни неща.

_________________
http://okazion21.com/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012 21:57 
Напреднал
Напреднал

Тук е от: 30 Мар 2012 0:17
Мнения: 366
Каквото направите госпожо пак ще се изпие:)))))))))))


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012 21:57 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 04 Авг 2011 21:34
Мнения: 195
От опит знам че содата се слага за да сваля само киселинността на материала(ракията за втора преварка)за да не стане ракията кисела ,но неможе да премахне горчивината.Чакам някой редовен спамаджия да даде отговор на въпроса и да оспами и тази тема.Предполагам че ще е от редовните 25%.

_________________
НЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕНИ И НА ТАЛИБАНСКИТЕ ДОХОДИ !!!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012 22:04 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 13 Яну 2010 13:12
Мнения: 2351
Мняма да е спамер.
Активният въглен може много лесно да развали дестилата като му придаде много алдехиди.
Не знам откъде е дошъл дъхът на прегоряло/ загоряло, но сериозната издънка почти няма как да се оправи.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 8:46 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 26 Авг 2009 9:08
Мнения: 2232
Тоя който я е варил е за ... ако я е варила жена ще се зарадва на ... :O01.gif .Костилките от черешите се утаяват на дъното и загарят , от там се е получил тоя вкус на загоряло . Най-добре е да се махнат костилките според мен .Баща ми за да предотврати това слагаше на дъното на казана нещо ама не помня какво ... дървесна пепел или лозови пръчки , ще го питам ... и много внимателно с огъня , то това е цяло изкуство , ако се засили огъня вади главнята , полива я с вода за да не пуши , пак я слага , когато прецени ... ракията трябва да тече на тънка струйка .Само драгоевчани могат да оправят такава ракия , само че докато я пробват може да свърши :BB06.gif

_________________
Доктор Радева к а т е г о р и ч н о ми е забранила да пия вода .


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 9:09 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 13 Фев 2011 8:39
Мнения: 3699
Много разбирачи, много нещо... кой знае какви киселяци пият у тях, но много му разбират иначе...
Туй с 4-те преварки е голяма безсмислица, една е напълно достатъчна - вече имаш спирт с дъх на загоряло, а не ракия! Съвета ми е да пробваш малко по малко да я прекараш тая ракия с друг материал, примерно гроздето наближава :wink: Иначе друго, което ми иде на акъла е да пробваш с някоя филтрираща кана за вода, в нея има активен въглен и някви други простотии :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 9:30 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 18 Фев 2012 10:59
Мнения: 678
Чувал съм, че амоняка маха миризмата. Ще питам.

_________________
В краен случай ще си се смея сам!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 9:38 
Цигане
Цигане
Аватар

Тук е от: 22 Яну 2009 22:25
Мнения: 7204
Местоположение: по пътищата.
Skype: не го ползвам :)
Само не ми казвай, че не си махнала костилките. :03_silent.gif

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци!
Извън темата/подсказка:
Колега, не ме занимавай с глупости!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 14:50 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Мнения: 13175
Местоположение: винаги на №14
(автор на темата)
bobo написа:
Само не ми казвай, че не си махнала костилките. :03_silent.gif

Не съм аз "майсторката". От такива "манджи" не разбирам.:D
Bobo, дай професионален съвет,де.

_________________
http://okazion21.com/


Последна промяна amapola на 11 Авг 2012 20:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 16:52 
Слушай сега внимателно! Вземаш ракията, занасяш я на тъмно и я покриваш със старо одеало. После чакаш да узрее гроздето. Подбираш най-сладкото грозде и правиш от него една разкошна гроздова, защото истинската ракия се прави от грозде. После изваждаш тази черешова издънка и внимателно я изсипваш в тоалетната. Правиш една салата и ме викаш. :)


Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 18:06 
Акварист
Акварист
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 18:44
Мнения: 985
Най-лесния и май единствения начин да се "оправи" такава ракия е като се сервира на "фаза" когато не се усеща загорялото :B5.gif . И така лека полека докато свърши ;)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 18:36 
Цигане
Цигане
Аватар

Тук е от: 22 Яну 2009 22:25
Мнения: 7204
Местоположение: по пътищата.
Skype: не го ползвам :)
Костилковите плодове - цианиди, т. нар. месести - метанол. Ако ракията беше моя и аз бих опитал по метода проба-грешка, като бих започнал с това да подаря на някой мой близък, например на тъщата. Стане ли инфекция - грешка, всико ОК ли е - няма грешка. Или пък обратното. :wink: Та така.. :D
п.п. тея работи "по жицата" трудно се оправят.

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци!
Извън темата/подсказка:
Колега, не ме занимавай с глупости!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

 Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Отново за домашната ракия

в Направи си сам

barbus

0

531

05 Мар 2016 13:06

Продавам материал за ракия

в Работа, фирми, клиенти, магазини, недвижими имоти...

amapola

0

632

15 Юли 2014 22:04



Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 21 Фев 2018 21:00


Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]


Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.