ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 28 Май 2020 10:01



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Ракия от сини сливи как?
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012 13:44 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 14 Сеп 2009 20:00
Мнения: 580
(автор на темата)
.....Какво трябва да направя за да получа качествена ракия от сини сливи .... имам 100 кг..... мисля да вложа 20 кг. захар ? кога и как?...Трябва ли да стоят в бидона 2-3 дена и да ги намачкам? Предварително Благодарство!....


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: сини сливи
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012 14:01 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 11 Сеп 2010 13:57
Мнения: 1940
Махни костилките. :)

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: сини сливи
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012 14:39 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 12 Мар 2008 19:33
Мнения: 805
Skype: valio_enthroned
Махаш костилките , слагаш ги в бидон ,намачкваш .Оставяш това чудо да престои 2-3 дена.После разтваряш захарта във вода (мисля , че 1 към 4 беше ) и я сипваш при плодовете, бъркаш.Затваряш бидона.Важното е и колко литра ти бидона в случая.И вече чакаш , ако искаш мериш захарноста , докато достигне 0 или пак гледаш състава на материала ако се избистри отгоре това си е знак , че е готов, но най-точно става със захаромер :)

_________________
Death Metal Freak!
http://www.clixsense.com/?7795762


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: сини сливи
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012 21:14 
Напреднал
Напреднал
Аватар

Тук е от: 11 Яну 2010 0:58
Мнения: 404
Skype: bit_spirit
Разтворената захар да е с температура около 25 градуса не бива да е нито студена нито гореща, това влияе за образуването на дрождите.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: сини сливи
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2012 9:19 
Акварист
Акварист
Аватар

Тук е от: 02 Апр 2009 19:23
Мнения: 694
Местоположение: Пред компа
Само не затваряй бидона,както са ти писали по горе,че ще стане МАЗАЛО.

_________________
Нема водорасли,водата е ЧИСТА!!!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: сини сливи
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2012 10:15 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата

Тук е от: 05 Фев 2007 15:55
Мнения: 2071
Във всички постове тук нагоре има част от дългия процес на приготвяне на материала и варенето на ракията.
Обърни се към човек, който лично го е правил, прочети специализирана литература и действай. Там пише и за килограмите и за захарта и т.н. И най-вече НЕ ЗАТВАРЯЙ БИДОНА!!! И остави поне 20 см празно място, за да има възможност за ври без да прелива.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Ракия от сини сливи как?
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2013 0:52 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2053
Skype: valentin.trifonov50
Ако искаме да получим качествена ракия то трябва да спазим условията написани по горе, и още вземем в предвид и следните фактори.
Начина на ферментиране, казана и съхранението и.
При ферментирането се стремим ферментацията да започне колкото е възможно най бързо и завърши възможно за кратко време.За целта предварително два три дни преди подготвяне на основният материал, смачкваме малко материал и го поставяме на топло място докато започне ферментацията.И чак сега смиламе целият материал и наливаме вече приготвеният ''квас'' с което стартираме моментална ферментация.За да намалим времето на ферментацията поддържаме постоянна температура без допускане резки охлаждания .Ако ферментацията започне бавно и продължава дълго, заедно с дрождите превръщащи захарта в спирт се развиват бактерии изяждащи захарта и придаващи на материала неприятна миризма, която по късно се появява в ракията.
Казана е добре когато има обратна тръба за връщане на метилакохола обратно за да не влиза в ракията.
След сваряване на ракията и калибрирането и според желанието ни я оставяме известно време в отворен съд. След което придобива вкуса на отлежала дълги години след изпаряването на някой нежелани остри вкусове. След което трябва да я прецедим през фина флитровачна вложка.Продават се във веригата на BAUMAX ,OBI, HORNBAH и други подобни строителни маркети.След това я наливаме в нови дъбови или черничеви буренца.Очевидно, че това е почти невъзможно и затова в дамаджаните с ракия поставяме разцепени черничеви трески с което придаваме цвят и по мек вкус на ракията . След време при получаване на желания цвят изваждаме треските и това е всичко наздраве. Ето и казана.
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Ракия от сини сливи как?
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 18:17 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 27 Окт 2010 18:48
Мнения: 68
Ако ходите тази година на високо планински туризъм си нарежете ,без да ви вижда горския,стебла от хвойна.Като се върнете в Шумен обелете тези стебла и ги изсушете.После ги използвайте за ароматизиране на ракията вместо черница.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Ракия от сини сливи как?
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 20:57 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 15 Яну 2007 14:01
Мнения: 2362
Местоположение: RINGWORLD
Skype: kzint007
rakiyata.com
Хвойна? 8) Който ми донесе ще го черпя домашен джин ! :O01.gif

_________________
Изображение
"...орките не разбират защо хората протестират." :)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Ракия от сини сливи как?
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 20:59 
Ако ти се чете http://www.rakiyata.com/forum/index.php


Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Ракия от сини сливи как?
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 21:07 
Напреднал
Напреднал

Тук е от: 30 Мар 2012 0:17
Мнения: 366
Караьоке,в общи линии е така както пишат хората.Най добре е да се регистрираш в ракията.ком,чети ,мисли и прави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Бърз отговор
  

 Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Отново за домашната ракия

в Направи си сам

barbus

0

1232

05 Мар 2016 13:06



Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 28 Май 2020 10:01


Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]


Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.