@okokorko Наистина ми е интересно да разбера поради каква причина си избрал да снимаш срещу слънцето с ISO 800..
Добре, обяснявам, макар че май не му е мястото, защото не е фотографски форум.Много ме заядохте, а аз не предявявам някакви претенции.Любител съм. 1.Снимах много отдалеч, със зум, без статив, при слаба осветеност; 2.Апаратът няма стабилизиращи функции, не е професионален, нов е за мен и бих казал че се държи странно, или аз имам погрешно схващане за снимането; 3.По тези причини, направих няколко бързи снимки за краткото време което ми даде залезът, всички с различно ISO и зум.Нито една не стана добре.Тези, които бяха с по-ниско ISO, нямаха толкова шум, но се размазаха по-зле от заклащането.(Бях стъпал с единия крак на един камък, а с другия на мантинелата за да не снимам клони, а духаше зверски..)После разбрах, че съм пропуснал най-добрия вариант. Като ги видях, от мъка си изядох та..., таковата.. Изпуснах рядък шанс.Тази си я запазих за менгиш на ухото и сега мога да кажа, че беше още по-зле преди малко фотошопска намеса. 4.Изобщо не ми дреме от бъзици.Ще се радвам на добронамерена помощ или съвети.
_________________ Никога не си това, за което се мислиш!
Трябвало е да експериментираш с другите настройки - скорост и бленда. ИСО-то на повече от 200 не го давай НИКОГА. Струва ми се, че си се опитал да докараш тъмнината от скоростта и блендата. До към 1/600 скорост, че и по-малко, снимките става много стабилни, както и отвор от F4-5. Гледай да стават стабилни, резки и долколкото е възможно светли снимките. По-лесно се прави една снимка тъмна, отколкото светла с фотошоп-а.
пп. Опит му е майката. Снимай на воля. Поне не хабиш лента. Дори и на професионалните фотографи снимките брак са >70%. По-добре 1 хубава, отколкото 100 бози.
пп. Незабравяй, че всяка вечер има залез...
Трябвало е да експериментираш с другите настройки - скорост и бленда. ИСО-то на повече от 200 не го давай НИКОГА. ...
пп. Незабравяй, че всяка вечер има залез...
Благодаря! С полуавтомат трудно се експирементира.В едно съм сигурен:Ако бях със стария, лентов, огледалнорефлексен "Зенит", щях да направя идеални снимки. П.П.Всяка вечер има залез, ама понякога е зад облаците, друг път може да е безинтересен заради липсата на облаци, а да издебнеш мястото, времето и обстановката, когато слънцето каца точно на кулата на стария град, красиво прикрито зад облак, може да не се случи няколко години..Зат'ва скимтя..
_________________ Никога не си това, за което се мислиш!
Тук е от: 13 Яну 2007 23:28 Мнения: 566 Местоположение: 192.168.1.1
Camera Make: Canon
Camera Model: Canon PowerShot A550
Image Date: 2007:04:09 19:13:36
Flash Used: No
Focal Length: 15.8mm
CCD Width: 0.96mm
Exposure Time: 0.0005 s (1/2000)
Aperture: f/11.0
ISO equiv: 800
Exposure Bias: -2.00
White Balance: Auto
Metering Mode: Matrix
Exposure Mode: Manual
----------
okokorko, тука пише че си на ръчен режим. Аз бих настроил ISO 80, бленда 2.8, скорост 1/250, и не бих използвал въобще корекция на експозицията, която при теб е -2.00 eV. Ако снимката е преекспонирана, бих увеличил скоростта ръчно, но не и чрез корекция на експозицията. При скорост 1/2000 блъра при несполучливите ти опити се е дължал само и единствено на проблем с фокусирането. На твоя фотоапарат имаш 2 вида автофокус: 9-point AiAF и 1-point AF. Предполагам че при проблеми с фокусирането трябва да преминеш на едноточковия режим, да настроиш параметрите на експозицията, и да заключиш фокуса, след като си се уверил че е правилен. Сигурно имаш някакаво електронно потвърждаване на фокуса, от рода на зелена рамка в центъра, или червена точка вляво Заключването на фокуса обикновено става като натиснеш бутона за снимане наполовина, и го задържиш. След това можеш спокойно да композираш кадъра, и тогава да натиснеш бутона докрай.
Ако фокуса ти е читав, блър няма да има, защото при фокална дължина 15.8, както е на твоята снимка, при кроп фактор 6 за твоя фотоапарат, еквивалентът за 35 мм филм е фокална дължина 94.8, т.е. всяка скорост над 1/125 ще е достатъчна.