ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 26 Яну 2025 11:47

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: На екскурзия до Дебрецен /с цървули по Дивия Запад/
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2009 14:09 
..:: HouSe AddIctEd ::..
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 9:15
(автор на темата)
Най-накрая и на мен ми се отвори възможността да видя свят, а именно - да изляза извън пределите на родината. Ще се опитам да систематизирам всичко видяно, макар да зная, че е невъзможно.

Потеглихме в ранно утро на 15.08 и сякаш времето летеше и след има-няма час и половина бяхме в Русе, чакайки митничаря да се качи в автобуса за проверка на лични карти и паспорти.

Изображение

Заветният Дунав мост и газ през цяла широка Румъния. От Румъния придобих бегли впечатления. Нищо по-различно от България, но все пак - една идея по-добре. Пътищата им са наистина пътища, поне главните, верно имаше и някои лоши участъци, но никой не е идеален в крайна сметка. Невероятно красиви селски къщи, запазени - радост за окото.

Изображение Изображение Изображение

Красиви къщи, но не само - невероятни пейзажи се откриваха из Румъния -

Изображение Изображение

Пътуването беше дълго, към 22 Унгарско време бяхме на границата на Унгария и Румъния. Всички бяха в екстаз до пристигането в Дебрецен, всеки следеше намаляващите километри по табелите. Пристигнахме в базата към 24 часа, разтоварихме багажа, унгарците ни посрещнаха с европейска вечеря, намерихме си съквартирант и право към стаята със заветните легла, които цял ден жадувахме.

Първи ден в Дебрецен - зауска в 8:30, 9 часа на автобуса и право към - Изображение

Последва посещение на музеят "Дери" - Изображение

И естествено - 12 без 15, сборен пункт "Катедралата", отиваме към автобуса и право в столовата. Следват около 2 часа почивкa и до 18:15 волни разходки :).

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Снимки от зоо парка:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И естествено от празника на цветята:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Никога не ме е бивало в описателното писане, затова оставих снимките да говорят вместо мен. Впечатленията ми - невероятно уреден град, чист, с любезни хора - ако се поучим от тях ще станем наистина една страхотна страна!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: На екскурзия до Дебрецен /с цървули по Дивия Запад/
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2009 14:57 
Напреднал
Напреднал

Тук е от: 11 Май 2007 14:22
Пу за мене това бялото :O02.gif

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2009 14:55 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата

Тук е от: 15 Апр 2008 9:12
Хм, фалос! Ама съм и аз, малко като оня дето след концерта на Джими Хендрикс викал: "Я, тоя можел да свири със зъби!" И какво търсиш чак в Дебрецен, Симо? Завиждам ти, аз по-далеч от Вама Веке не съм стигал, но и това ще се промени.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2009 17:32 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 22:33
Местоположение: 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington, D.C. 20500
Като дойдете по-насам се обадете да ви поразведа малко и по кръчми...мн култура, мн нещо....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2009 20:47 
Аватар

(автор на темата)
zappa, Програма за културен обмен. Техните деца идват в България - тази година бяха в Кранево мисля, ние отиваме в Дебрецен. Но наистина Дебрецен е страхотен град!

П.П. Дорилоне, за догодина имам покана за 200 години Октоберфест, кво ще кажеш? :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2009 21:46 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 23 Юни 2008 15:54
Охоо и аз беших в групата!
Ама защо, драги, не си описал вкусните манджи, с които ни гощаваха?
Къде са разказите за безсънните нощи? ( ела па за финалната )
Сещам се и за други дреболии, мен ми дай само да разказвам!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2009 22:46 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 21 Май 2008 11:36
Ох, Симчо, кака, ако те затрупат лекциите, нали няма да забравиш за почитта си към по-възрастните за това Окт... :E1.gif

Аз ходих само в Будапеща, отличи ми се със стерилна красота, но призната, превземай и други :A2.gif

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009 9:52 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 12 Сеп 2008 10:46
Извън темата/подсказка:
По цървули до Дебрецен снощи се разходи и един български футболен отбор. Дано футболистите да са разгледали забележителностите, 'щото друго не можаха да свършат :G8.gif

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009 10:14 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 22:33
Местоположение: 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington, D.C. 20500
Симо написа:
П.П. Дорилоне, за догодина имам покана за 200 години Октоберфест, кво ще кажеш? :)

Аз не обичам мн Октоберфест, ама ако ше ходиш може и аз да дойда. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009 11:07 
Аватар

(автор на темата)
it_ends_tonight_ написа:
Охоо и аз беших в групата!
Ама защо, драги, не си описал вкусните манджи, с които ни гощаваха?
Къде са разказите за безсънните нощи? ( ела па за финалната )
Сещам се и за други дреболии, мен ми дай само да разказвам!

Със сигурност съм пропуснал много повече от това, но просто трябва да се види, изживее, за да разберат хората, че не може да се опише с думи. Какво й имаше на последната вечер? На мен всяка вечер ми беше като последна - да живее стая №10 и липсата на комари там! :)

П.П. it_ends_tonight_, ти кой/я си :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009 20:37 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 27 Фев 2009 10:05
Симо, когато в Шумен видиш подобна гледка в някоя от залите на хотел "Шумен", ще се случи и това, за което си написал е един от предните си постове.
(концертната зала на хотел "Златния бик" в Дебрецен през 2004)
Изображение

Изображение

А тук сме през миналата година в концертната зала на музея "Дери", който сте посетили. ( зала с перфектна акустика)

Изображение

“Преди години получих просветление за успеха. Спрях да вземам финансови съвети от бедни хора и здравословни съвети от болни хора. И спрях да търся духовно водачество от хора, които не можеха да демонстрират проявата на законите на Вселената в живота си”

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009 21:56 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Преди години Шумен и Дебрецен бяха побратимени градове.Тези връзки между градовете дали продължават?Някой знае ли?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009 22:50 
Аватар

(автор на темата)
Да, все още са побратимени :).

Вагабонтин, музеят "Дери" наистина е нещо уникално...! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2009 22:10 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 09 Фев 2007 15:36
Не всеки има таланта на божествения ни съфорумец Милен Златоуст(по-известен като Запа),но да видим.
След като се разбра,че Левски ще играе срещу унгарски отбор реших да съчетая приятното с приятното и едновременно да посетя Будапеща като турист и като футболен фен.Резервирахме си билети и хотел и само с една раница на гръб станахме част от синята инвазия,която заля този иначе толкова красив град. :G8.gif

Отидохме до София с БДЖ като прекарах доволно време във вагон рестората,който ме изненада с народните си цени.(1 лв. е наливната бира :biggrin ) На другата сутрин хванахме автобуса на фирма груп пътуващ за Будапеща,който замина в 10 часа и по-разписание трябваше да пристигне в 22 на автогара Неплигет в Будапеща.Впрочем Унгария е твърде близка до нас страна и не представлява никаква трудност човек да се добере до нея.Пресякохме ГКПП Калотина,който беше задръстен от кервани гастарбайтери връщащи се от Турция за Западна Европа.Прекосихме от край до край страната на турбофолка и плескавиците,която едва ли би могла да впечатли свикналия с чалга действителността у нас българин.Все пак положителното беше,че съществува магистрала от Ниш до Белград и оттам почти без прекъсване до Нови Сад и унгарската граница.Преминахме през столицата Белград и моста над Дунав.

Изображение

Пресичайки сръбско-унгарската граница вече влязохме в истинската не-чалга европа и като божествен европеец небрежно подадох личната си карта на маджарския митничар.Преминахме покрай любимия ми унгарски град Кешкемет и шофьорчето даде жега към Будапеща,в която за изненада бяхме по разписание.Приятна гаричка.

Изображение

Бързо се настанихме в симпатичния хостел,който бяхме резервирали и само час след като стъпих на унгарска земя вече спокойно се излежавах наливайки се с бири от местните марки Borsodi,Soproni както и чешката бира Kozel! Край!

Изображение

На следващия ден мощна обиколка из Будапеща,където навсякъде се срещаха тумби фенове на Левски,надаващи мощни и викове и смущавайки автомобилния трафик.
Определено има какво да се види в Будапеща,перлата на Дунава.Катедралата свети Ищван,синагогата на дохани уца,операта,разбира се и Унгарския парламент-най-голямата парламентарна сграда в света.Унгарсикя национален исторически музей,който не пропуснах да посетя.Точно до парламента е и мемориала на унгарския национален герой Лайош Кошут,а и шуменец,който както успях да се убедя е доста почитан в родината си.Преминавайки през Margit hid,един от многобройните живописни мостове над Дунав преминах от Пеща в Буда,другата половина на града.Там си струва да се отбележат красивите ренесансови църкви света Ана и свети Матиаш,рибарските кули и Замъкът на Буда.За съжаление снимките не са у мен все още,но при първа възможност ще ги публикувам.

В Будапеща за разлика от,който и да е български град не са се посвенили да премахнат грозните и депресиращи комунистически монументи,болезнен спомен и символ на репресивна тоталитарна диктатура.Това придава съвсем различен облик на града.Въпросните монументи са отделени в специален парк извън града наречен Memento Park и днес са туристическа атракция.

Изображение

Успях да се повозя и на старите трамваи,които не се различават по нищо от софийските както и на метрото,което е едно от най-старите в европа и притежава 3 линии с десетки спирки.

Изображение

Изображение

Изображение

Часът на мача наближаваше и нямахме друг избор освен да им изпием бирата и да им изядем манджите. :D

Изображение

Бяхме охранявани от симпатични полицайки от унгарската полиция Rendorseg,които успяха да ни респектират. :ROTFL

Изображение

С метрото се придвижихме до стадион Ференц Пушкаш,но с моя човек се объркахме и завихме към грешната страна на стадиона озовавайки се сред хилядите унгарски фенове,но те от своя страна не бяха много агресивни и спокойно с биричка в ръка стигнахме до контролния пункт откъдето бяха допускани Левскарите на стадиона.

Изображение

Домакините бяха взели крути мерки като за война,имаше хиляди полицаи,жандармеристи облечени като робокоповци и стюарди нацепеняци,които бяха окупирали района,а над нас кръжеше хеликоптер.Минахме три пункта като ми обръщаха раницата,изхвърлиха ми минералната вода и ме съблякоха гол до кръста. :biggrin Шефчето на стюардите гледаше лошо цял мач.

Изображение

Най-накрая влязохме и хиляди развилнели се Левскари запяха надвиквайки десеторно превъзхождащите ни унгарци като не спряхме да пеем дори при негативния за нас резултат понеже истинските фенове винаги подкрепят отбора си до края!

Изображение

На следващия ден в Сряда продължих обиколката из Будапеща посещавайки още много красиви и интересни места,които ме мързи да описвам.В Четвъртък сутринта вече бяхме на летище ферихеги в 6 сутринта,където не пропуснах да ударя едно пищовче от унгарската ракия Palinka.

Изображение

Не пропуснах да си купя от прочутите унгарски колбаси и бурканче паприка,също местен специалитет.

Само след 1 час и 15 минути полет кацнахме на летище Бургас.Определено доста голямо удобство благодарение на нискобюджетната авиокомпания Wizz air като билета ми излезе общо 57 лева.Твърде приемлива цена за предоставената услуга.

Изображение

Направих си доволната екскурзийка като смятам да повторя по възможност като на 17 декември превземем Вечния град - Рим за мача на Левски с Лацио.КРАЙ!

Последна промяна InspectorGadjet на 29 Авг 2009 22:49, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2009 22:35 
Модератор
Модератор
Аватар

Тук е от: 15 Апр 2007 21:12
Инспекторе,за Милен е ясно,че е "Златоуст"(след една "хулиганка Мери" :ROTFL ),но и твоето разказче въобще не е лошо(нищо,че е в темата на Симо).Това лято май две дестинации чуждоземни направи(след колопохода с любителя на водката до северната ни съседка :O01.gif ).Благородно ти завиждам!Аз на повече от 150км от Шумен не успях да отида през това лято(в посока столицата де... :( доуточнявам,защото в Румънско също е на горе-долу толкова).Ще прочета с интерес и други твои писания относно пътешествия(търсеше съмишленици за планина някъде намери ли,че не съм прочел и ако да дай някоя снимка).
П.П.Абе много розов тоя самолет на последната снимка направо за "Златоустия Дупевед"сякаш е правен!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Бърз отговор

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 26 Яну 2025 11:47

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]

Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене: