Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 13175 Местоположение: винаги на №14
От вчера чета страхотно интересна книга. "Медальонът" на Галина Златарева. Още съм в началото, на първите 150-200 страници, но така ме е грабнала, че не се сещам дори цигара да запаля. Сигурна съм, че ще се хареса на тези, които харесват исторически четива. Нито едно име в книгата не е измислено, съдбите на героите и случките, разказани в книгата са въз основа на действителни факти и исторически документи. В романа има три сюжетни линии - едната е съвременна, тече в наше време /за един американец на име Георг Бенковски, който случайно попада в България/. Другата е за европейските политически кръгове през 19 век, за Бисмарк, за полските емигранти в Османската империя. За това как влиятелните политици от Запад и Русия прекрояват картата на Европа , решават съдбата на цели държави и народи.Всичко това е разказано много, много увлекателно. Третата е за живота на Бенковски, за националосвободителната борба , за Априлското въстание. Научих факти , които досега не съм знаела и подозирала, а и не съм се замисляла за тях. Например никога не съм знаела, че наред с унгарските емигранти в нашите земи е имало и много полски емигранти. И че именно те са подтикнали и обучили някои от нашите революционери.Защо това не се споменаваше никъде в учебниците по история? Никога не се споменаваше също, че султанът няколко пъти лично е спасявал Лайош Кошут от руснаците. Много интересно е разказана историята за това как за година -две, по време на Кримската война Копривщица става едно от богатите селища в земите ни - жените на Копривщица изплитат чорапите и терлиците на обосялата армия на турците, французите и англичаните /това е , проста работа, ама трябва да се сетиш/.
По думите на хора, които са чели книгата има много неизвестни факти за живота на Бенковски и около Априлското въстание. Затова ...залягам и продължавам да чета с огромно удоволствие.
Тук е от: 15 Апр 2008 9:12 Мнения: 2236 Местоположение: Шумен
"Хладнокръвно" - Труман Капоти. Очарован съм. Текстът е гъст като смола. Класически, красив. Между другото, това е третият ми опит да го чета. Явно книгата те намира, когато си готов.
Много интересно е разказана историята за това как за година -две, по време на Кримската война Копривщица става едно от богатите селища в земите ни - жените на Копривщица изплитат чорапите и терлиците на обосялата армия на турците, французите и англичаните /това е , проста работа, ама трябва да се сетиш/.
По думите на хора, които са чели книгата има много неизвестни факти за живота на Бенковски и около Априлското въстание. Затова ...залягам и продължавам да чета с огромно удоволствие.
Истинското име на копривщенския революционер, обявил началото на Априлското въстание, е Гаврил Груев Хлътев, а името Бенковски принадлежи на поляк, застрелял руски губернатор и заточен в Сахалин. Гаврил е ползвал паспорта му, осигурен чрез Стоян Заимов, след време. В книгата пише ли, че по време на Освобождението Копривщица е наброявала 12 000 души, че е била много богато селище, а населението на София е било едва 2 000?
По темата: Ровя се из книгите на Айн Ранд отново, но не намирам отговор на някои въпроси, които ме вълнуват напоследък..
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 13175 Местоположение: винаги на №14
Да, пише. Сливен -20 000 души, Копривщица -12 000, Бургас- малко пристанищно градче с има-няма 2000 души. И още много интересни неща пише, които никога не съм чувала преди. Влюбих се отново в Бенковски. Първия път ми беше като даваха филма "Записки по българските въстания". Радко Дишлиев беше невероятен Бенковски. Не знаех в кого бях повече влюбена - дали в Бенковски или в Радко Дишлиев. Държа ме доста, ученически истории. Изчетох де що имаше и за двамата. Вече като студентка в София гледах всички постановки с Радко Дишлиев - Бенковски. Но една случка ме накара да разлюбя завинаги актьора. Веднъж го срещам пред Театъра на армията, ядосан ли беше, в роля ли се вживяваше не зная , но вървеше с едни широки крачки и храчеше...на всяка крачка -храчка....крачка-храчка ...отврат. Разлюбих го, но Бенковски -никога! Стигнах до половината на първи том. Страхотна книга. И игрите на тая хитра лисица Бисмарк така добре са описани....
Препоръчвам ги. И книгата и сериала са много добри! Книгата - повече!
Такива книги тип "моментен сеир" са много далеч от определението ми за добри, а филма ако е фентъзи аз съм краля на Англия Я разкажи каква е сюжетната линия на поредицата и примерно основните характери в нея
Такива книги тип "моментен сеир" са много далеч от определението ми за добри, а филма ако е фентъзи аз съм краля на Англия Я разкажи каква е сюжетната линия на поредицата и примерно основните характери в нея
Всъщност ти чел ли си книгата? Защото имаш навика да коментираш и да отричаш неща, които не познаваш. На принципа: "Абе знам ги аз... " Не твърдя, че е някакъв шедьовър, но е доста добра книга. "Зарибяваща", както казах. Веднъж започнал да четеш книгата не можеш да я зарежеш по средата. Имам предвид първата книга от поредицата, написана през 1996 (сериалът е от 2011). Другите все още не съм ги чел. Дотук сюжетните линии са ясни. Предполагам, че по-нататък нещата може и да се "разводнят".
Преди това прочетох и първите 3 книги от поредицата на Р. Фийст - "Войната на студенокръвните", които препоръча Йогъл. Няма място за сравнение с Толкин. Не знам защо изобщо някой се опитва да ги сравнява.
Песни за огън и лед ги бях почнал в училище и стигнах до средата на Игра на тронове и дотам... предпочетох да се занимавам с истинско фентъзи... по-късно с аверчета сме коментирали и останах с впечатлението, че не съм сбъркал - първата книга ОК, ще те зариби, но останалите няма се занимават изобщо с характерите в нея, а петата книга пък съвсем няма са останали никой от тях, а зимата все още "таман настъпва" А аз не съм сравнявал Фийст с Толкин - все едно да сравнявам Жигули с Мерцедес, Йогъл се беше заблудил нещо и сподели, че "някои сравнявали Фийст с Толкин, че и дори бил по-добър"
Тук е от: 15 Яну 2007 14:01 Мнения: 2362 Местоположение: RINGWORLD
Сюжетната линия е "Живота/Смърта е това, което ти се случва, докато си правиш други планове." След "Танц с дракони", първите 20 основни характера ще ме домързи да описвам с по цяло изречение.
_________________ "...орките не разбират защо хората протестират."