Здравейте, както се казва .... водата от извора е най-сладка

Информацията от първа ръка - най-ценна!
Чета отдавна форума и това, което се случва тук (сиреч, следя задочно живота в родния град и на моменти ми е болно за ставащото, но досега избягвах да пиша и изобщо да се регистрирам с отношение по темите, макар да не липсваше желание за това) .... Както и да е! Преди да кажа нещо по проблема в темата, искам да поздравя хората създали и администриращи този сайт ... безценни неща за шуменци (а и не само) има на страниците на форума! Мерси, както се казва, че Ви има!
А сега, по темата ....
Положението с разтрогването на договор с Виваком (в частност, макар положението да е същото и при останалите оператори) стои по следния начин: .... в
тридесет дневен срок преди изтичането на сключения Договор (в случая за интернет) ако едната от страните не заяви в писмен вид желанието си за разтрогване на договора, той се преподписва за същия срок и при същите условия, а ако има желание от страна на потребителя за прекратяване на услугата в последствие - то той дължи неустойки по договора в размер на всички месечни такси за оставащия период на абонамента. И къде е проблемът - сега ще обясня. До началото на юни месец (въпреки тези условия по договора) ако клиент искаше спиране на АДСЛ дори ден преди изтичането на договора - това не беше проблем - правехме го без да има неустойки за клиента - и всичко беше ОК. От началото на споменатия месец обаче, въведоха софтуеър, който сам да управлява и регулира това - без човешка намеса и без субективен фактор.... т.е. - какво се получава оттогава насам и откъде тръгнаха ядовете ..... (ще дам конкретен пример: на г-жа Х и изтича Договора за АДСЛ на 20 септември 2009 г. Тя посещава център на Виваком и подава заявление за спиране на услугата на 21 август!!! В резултат на това, софтуеърът отчита преподписването на договора на 20 септември за още една година, а на 21 септември обработва заявката за прекратяване на услугата.... отчита разминаването и на 1 (първи) октомври при излизането на фактура начислява неустойки за 12 месеца напред (разбирайте 240 лв) за нещо, което реално не се ползва и вече не се предоставя на клиента!!! Проблемът е, че ние не можем да коригираме ръчно този процес!!!! И в това се състои основната част създаваща напрежение в подобни казуси.) ......
И се сещате какво следва после .... обиди, заплахи .... "пращане на разни приятели да си "поговорят" с хората в магазина" .... и т.н. ...и т.н. .... а реално хората в офиса не са виновни за ставащото.....
Това накратко по същността на нещата!
Сега малко по конкретния казус! В случая - отговорно го заявявам - ако наистина служителя ти е казал да подадеш писмено предизвестие за спиране на договор и то по пощата! вината е НЕГОВА! и подлежи на наказание. ЩЕ го кажа само веднъж и се надявам да е ясно и порезно за в бъдеще на всички: РАЗТРОГВАНЕТО НА ДОГОВОР С ВИВАКОМ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА АДСЛ И СТАЦИОНАРНА ТЕЛЕФОНИЯ СТАВА
САМО С ПОПЪЛВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЕ В МАГАЗИН НА ОПЕРАТОРА И ТО ОТ СЪТРУДНИКА ПО ПРОДАЖБИ!!! СПИРАНЕТО НА АБОНАМЕНТ НА МОБИЛНА УСЛУГА (т.е. СИМ карта на бившето Вивател) - САМО В ПИСМЕН ВИД, СВОБОДЕН ТЕКСТ, ОТ СТРАНА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ И ИЗПРАТЕНО ПО ПОЩАТА ДО ЦЕНТРАЛАТА НА ВИВАКОМ В СОФИЯ, А НЕ ОСТАВЕНА В МАГАЗИНА!!!!! (извинявайте за "капс лока", но смятам, че беше редно да е написано с главни букви и разяснено ведвъж за винаги) .....
Т.е. ..... в конкретната ситуация - един съвет - не "пращай" никого да си говори с "колегата" в офиса на Виваком (ако е удобно напиши ми на лично за кой точно офис и кой колега става дума) .... а аз ще придвижа нещата напред ... и се надявам да решим случая в твоя полза!!!
Воденето на дела с оператора ..... още нещо полезно - надявам се за всички - изгубена кауза!! Казвам го от опит. Ако решите да водите дело - няма да сте първия, но няма и да сте последния, който ще го ИЗГУБИ на 100 % .... Юридически издържани са договорите на оператора с потребителите и щом веднъж сте (сме) се подписали - нещата приключват до там! (зная, че ще опитате да ме оборите - но вярвайте ми - работя от дълго време в системата и зная как стоят нещата!).
Относно нещо друго - което ужасно ме подразни .... за
компетентния господин, който дава съвет по-горе, да заявиш преместване на интернета в някое село и ако там няма техническа възможност ще ти анулират договора - - - много МУ поздрави!!! Такива глупости няма! Не се заблуждавай - всичко ще е само напразен опит и ходене по мъките! (без положителен резултат накрая) .... (т.е. - мисля стана ясно - ако има подобен проблем и още някой - моля, ще се радвам да съм полезен и да помогна за решаването му - просто пишете на лично съобщение за какво точно става дума). Нерешими казуси няма!
Надявам се съм бил поне малко полезен, и не толкова отегчителен ..... късмет на всички.... продължаваме да следим развоя на случая