Етнографски музей "Маслянкови и синове"

Етнографски музей "Маслянкови и синове"

Мнениеот Бърби на 06 Апр 2012 13:01

В продължение на един разговор от чата, ще оставя тук малко инфо за един уникален частен музей.Домът на бай Георги в Самоводене се е превърнал в чудно място, където скаутите биха могли да научат малко повече за народните занаяти..
Там ще видите, при това напълно безплатно, уникални неща от 120 години..

"Единственият във Великотърновския регион частен етнографски музей се намира в село Самоводене.
Тук на повече от 600 квадратни метра площ са разположени близо 1000 експоната. Те са подредени в тематични сбирки, които представят бита на самоводчани, занаятите, селскостопанската работа, учебното дело в селото. Подполковникът от резерва Георги Маслянков е и собственик, и уредник, и екскурзовод на уникалния музей.
Той с охота ни превежда през историята на Самоводене, която датира от 5 хилядолетия преди новата ера.
Доказателства за това са керамичните изделия, открити в землището на селото, образци от тях приютява музеят на г-н Маслянков в помещение, което вече им е отесняло.
Тук има и други белези на цивилизацията, само че от по-ново време - иконостас, ученически чин, отрупан с издания за деца и юноши отпреди 60-70 години, краеведска литература. Нотариални актове, финансови документи и снимки проследяват историята както на държавната власт, така и на местните предприемачи. Една от най-известните кооперации в Самоводене от началото на двайсети век е Кредитна кооперация "Сила". За нея също разказват снимки и документи.
Още по-интересна е обиколката из занаятчийските работилници, организирани в отделни сбирки.
В коларо-железарската работилница човек узнава какво сложно изкуство е била направата на една каруца. Работело се е по чертежи, трудът е бил не само тежък, но и прецизен. Майсторлъка си железарят влагал в колелата на каруцата - трябвало по звъна им всеки да може да си познае отдалеч возилото!
Големи майстори на виното били самоводчани. Марко Григоров и синовете му произвеждали вино с неповторим вкус! Музеят представя не само предметите, без които технологичният процес е невъзможен, но и търговските етикети, с които опиващата течност е излизала на пазара.
Закъде без селския шивач, закъде без обущаря? В самобитната културна институция "Маслянков и синове" могат да се видят даже калъпи, служили за направа на обувки за дюстабанлии. По този повод о. з. полковник Маслянков казва: "Всичко е измислено! Някой смятат, че сега откриват топлата вода, но не е така!" Една от целите на сбирката му е и да покаже колко умни, находчиви, съобразителни са били старите самоводчани, с каква мъдрост са редели живота си.
При Маслянкови може да се види и откъде идва хлябът. Писана каручка, натоварена с всичко, което селякът е използвал в битката си със земята, стои под навеса и "разказва" за оранта, за сеитбата, за вършитбата, които осигурявали насъщния.
Жените пък чепкали вълна, изпридали нишка, тъчали платове, за да обличат семейството. Дълъг е процесът, преди да се стигне дотам, обяснява г-н Маслянков, когато пристъпваме към стана със започнато платно в едно от музейните помещения.
В дома на самоводчанина царял патриархален уют и топлина. Домочадието сядало около паралията да се храни, трикраки столчета, пръстени панички и дървени лъжици било "оборудването" на трапезариите през дългите векове, преди да се европеизират нашите земи.
Повече от хиляда души са го разгледали досега - деца, ученици, пенсионери. В книгата за впечатления посетителите са писали на осем езика.
О. р. подполк. Маслянков е благодарен на хората, които са му помогнали да даде живот на етнографската си сбирка. Сред многобройните имена той изтъква заслугите на великотърновския историк Васил Мутафов и на доц. Иван Бъчваров, директор на горнооряховския музей. Георги Маслянков смята, че работата по етнографската сбирка го е обогатила с много нови знания и интересни познанства. Затова не смята да спира дотук, а си е съставил строен план как да развие музея занапред."

http://www.youtube.com/watch?v=QLSFxJRcYyY

В случай, че проявите интерес към народните занаяти, мога да ви дам телефони за контакт с бай Георги, който, със сигурност ще направи за вас чудно представяне..Сигурна съм, че ако му звъннете предварително, ще строи местните баби в народни носии и ще ви посрещне с домашна баница..
Бърби
~~~~
~~~~
 
Мнения: 13401
Тук е от: 06 Апр 2008 8:12

Бърз отговор

 

Назад към Общи темиИнформация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]