Тук е от: 06 Апр 2008 8:12 Мнения: 12792 (автор на темата)
Едно време имаше ТЕМА, в която тръгна дебат , наскоро също се спомена нещо за подобен проблем, но не пречи да направим отделна тема за бежданците. Очевидно има проблем. Очевидно нашата държава трудно се справя с него. Междувременно еврокомисарката от български произход се разходи и до тук,във фейсбук тръгнаха групи за нещо си, по тв. се споменава по нещичко, но това не решава проблема. Какво мислите? Какво ще кажете? Какво предлагате?
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12483 Местоположение: винаги на №14
Рядко гледам телевизия в последно време, но скоро гледах някакъв репортаж от някакво градче от югоизточна България. Елхово ли, Харманли ли...не помня. Разпитват разни хора какво мислят по въпроса за бежанците и се чува "амииии само болести ще донесат..козите и овцете ще крадат..тия са като циганите, не се къпят, миришат , не говорят езика ни , как ше ги разбираме?...." Алоо, Елхово или Харманли!!! Само смъртта и бомбите могат да докарат хората от Сирия в Харманли. Защото стандарта на сирийците е доста завишен в сравнение с нашия. Те са много отворени, готини , разбрани, работливи и чисти хора. Не са като саудитците или египтяните. Тъжна история е това да зарежеш дома си, за да спасяваш живота си , децата си, близките си на всяка цена.
Покрай тия бежанци идва и много сволоч, която няма работа тук. Прекрасното правителство вместо да премита по държавните предприятия, НЗОК и тн можеше да се захване и да защити интереса на БГ или поне да прискимти за някоя стотинка от Европа с думите "дайте на нас иначе ги пращаме при вас", а докато дадат да затворят границата с Турция, но това щеше да навреди на интереса на коалиционния партньор.....
Тук е от: 25 Апр 2010 8:13 Мнения: 2108
Положението е доста деликатно. Официални 2 500 000 милиона Българи са напуснали страната за работа в чужбина но официално тази цифра е доста по голяма. Нашите села и градове обезлюдяха. Работещите в чужбина са тези, които за сега поддържат бюджета с парите внисани от вън.Бежанците ги правим Българи имащи право да работят в ЕС и носещи приходи в държавната каса, колко елементарно, но как да го осъществим? Това че не знаят Български не и пречи, те не мислят да остават тук, някой от тях говорят френски и английски и по лесно ще се интегрират е Европа.
Тук е от: 15 Яну 2007 14:01 Мнения: 2315 Местоположение: RINGWORLD
Всеки преминал нелегално границата е една грижа по-малко за другата страна. Въстановяването на кльона ще излезе стотици пъти по-евтино от издръжката на десетки/стотици хиляди напиращи за държавни помощи. Или за работни места . Като се разчуе, че най-лесно се минава насам.
Тук е от: 23 Фев 2007 16:15 Мнения: 6357 Местоположение: Шумен,Центъра на света
Ситуацията с бежанците показва само едно: Правителството няма управленчески капацитет и не може да се справи с никаква ситуация. Най-тиражираното мнение е: Имаме проблем, какво да правим? Мене ли питат или Амапола примерно. Аз ли съм министър на нещо си или премиер, президент и т.н.
Тук е от: 13 Авг 2013 20:47 Мнения: 756
amapola: защо не питаш хората, които живеят до домовете, където са настанени? Или просто да прегледаш записаните предавания и пресата по случая.
Това, което твърде малко хора разбират е несъвместимостта на арабите с нашия начин на живот. Видяхте какво фиаско стана с дарените дрехи - сега не могат да немерят пари за да ги извозят до сметището. Това са хора, които идват от държави където няма демокрация и те самите не искат демокрация. Където и да идат, те ще си живеят по техните си порядки. Има кадри на домовете тук - картинката с мизерията е страшна, но прави впечатление, че никой не си мърда и пръста да пооправи положението. Никой не чисти. Никой не мие. Боклуци навсякъде... Затова във Франция обявиха лимит да приемат 4000 бежанеца. И за да е по-весело, въпреки, че все още тези хора нямат статут на бежанци, те могат свободно да се придвижват навсякъде. Национална сигурност? Абсурд.
Предвид ситуацията аз лично съм за идеята да НЕ им се дава статут на бежанци, а само ВРЕМЕННО разрешение за престой с право на работа. Докато не стане възможно да се приберат който откъдето си е дошъл!
amapola написа:
lamerko2 написа:
Носят проблеми. Няма какво друго да кажа.
И какви са проблемите, които носят?
Аз ги виждам като добра работна ръка. В днешно време не можеш да намериш читави хора за работа, та ги виждам като конкуренция на наште всичко знаещи, но нищо неможещи. Лошото е, че статутът им не позволява да участват реално в пазара на труда. За съжаление, в Сирия, нещата няма да се оправят скоро по една простичка причина- там намериха едни , казват, много яки, четири кладенеца петрол, и докато изгладнелия и изнемощял чичко сам не ги прилапа, няма да се кротне. Жалко за хората и децата им:(
Бърби: АКО институциите накарат насила децата да ходят на училище и т.н. - може би за тях има шанс. Но за останалите няма шанс за интеграция. И само не знам къде си видяла арабин добре да работи - няма такова нещо... убеден съм, че по-голямата част от тях ще влязат в някакви схеми, но няма да хванат кирката и да бачкат за 300 лв.
lamerko2 написа:
Бърби: АКО институциите накарат насила децата да ходят на училище и т.н. - може би за тях има шанс. Но за останалите няма шанс за интеграция. И само не знам къде си видяла арабин добре да работи - няма такова нещо... убеден съм, че по-голямата част от тях ще влязат в някакви схеми, но няма да хванат кирката и да бачкат за 300 лв.
Няма проблем да тръгнат децата им в училище! Даже ще го искат! Мисля, че идеята е чудесна и, че може лесно да се организира. Арабската общност в България е доста голяма и, колкото и да е чудно, тук има араби с установени традиции в бизнеса, който биха им били от полза в създаване на училища за техните хора. Видяла съм арабин да работи, при това не е един и за далеч повече от 300 лв:) Виж, жените им са специални. Но не пречи да работят, ако им разрешат.
Въпроса е не дали децата ще искат да учат, а дали ще им разрешат родителите им. Както и да го въртиш и сучиш - се нещата опират до пустата им религия. Сега Германия например има доста проблеми - просто абсурдни ситуации. И те все още не могат да се справят. Което ме навежда на мисълта, че тук положението няма да е много по-добре. Иначе то и при циганите има кадърни хора - навремето познавах един такъв. И работливи. Но... явно е национален спорт да лежат и живеят на "помощи".
Ще бъдат принудени да им разрешат, надявам се. Нищо не пречи да се направят училища в рамките на бежанските лагери с техни преподаватели. За съжаление, бежанският проблем, изглежда, не е национален приоритет и съдейки по инфантилните изказвания на президент и набедена еврокомисарка, скоро няма да има решение.
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12483 Местоположение: винаги на №14
Бърби написа:
За съжаление, бежанският проблем, изглежда, не е национален приоритет и съдейки по инфантилните изказвания на президент и набедена еврокомисарка, скоро няма да има решение.