ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 26 Яну 2025 11:18

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: 10 Юни 1990 се проведоха първите свободни избори (след 1944)
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2015 18:48 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 12 Мар 2015 22:12
(автор на темата)
На 10 Юни 1990 се проведоха първите свободни избори (след 1944г) в България.
Целият народ беше ентусиазиран, че терорът на БКП свърши.
Обаче, оказа се, както винаги са твърдели комунистите - властта без кръв не се дава.
Така и БКП-БСП манипулира изборните протоколи по селата и излъга цяла България.
В резултат, във ВНС повече от половината бяха комунисто-мафиоти, повечето от номенклатурата на бившата тоталитарна партия и репресивния апарат.
Естествено, като се добавят и подставените в СДС доносници и внедрени агенти - получи се добра основа за вечния преход, който наблюдаваме.
Няма как Химлер, Гьоринг и Гьобелс да пишат конституцията на демократична Германия и Германия да просперира.
Затова в Германия ЛУСТРИРАХА ФАШИСТИТЕ, а по-късно ЛУСТРИРАХА И КОМУНИСТИТЕ.
Затова Германия ПРОСПЕРИРА!
А ние още правим преход.
Или поне, чакаме да започне. ЧАКАМЕ е ключовата дума, която дразни!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: 10 Юни 1990 се проведоха първите свободни избори (след 1
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2015 23:42 
Форумен дух
Форумен дух

Тук е от: 03 Юли 2008 20:56
Дай доказателства за манипулацията на изборите! Ако нямаш-говориш глупости. Така ти е изгодно заради омразата-така твърдиш. Но нямаш факти. Тогава имаше МНОГо голяма поддръжка и симпатия към БСП. Даже аз 15 -годишен тогава съм носил значка със символа на БСП тогава и се гордеех много. Много от хората знаеха какво губят с разпада на епохата и не бяха глупави, гласуваха си за БСП. Въпреки бруталната пропагандна рекламна кампания на СДС-по тролейбусните жици на Шумен тогава висяха неизчислим брой такива парцалки-плакати на СДС. Никой нищо не е манипулирал. Ха че кой нормално мислещ човек ще последва брадатковците с по 10 диоптъра като Филип Димитров, Константин Тренчев, Жельо Жабата и прочее образи :ROTFL :O01.gif
Тогава ходехме на играем футбол на Заводския стадион и си ги спомням тези накачени плакати по все още неразфасованите от мангалите тролейбусни жици. Ab user също играеше футбол на заводския заедно ходехме, тогава тъкмо беше и световното по футбол Мондиале в Италия. Славно време беше.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015 1:37 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 13 Авг 2013 20:47
Изображение

На снимката ме има и мен самия...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015 5:59 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Това бяха славни времена, изблик на демократичните идеи и големите надежди, хората повярваха в уличната демокрация и всички излязоха масово на митинги. И мен ме има на снимки с Желю Желев в старите вестници. Всичко протече без насилие по демократичен път. Всъщност комунистите бяха подготвени за този процес. Кампанията беше подета години преди това от Горбачов. Теорията му за ''перестройка'' беше добре развита и изучена от комунистите и те осъзнаха, че повече не може да се продължава по старият начин и повечето участваха активно в утвърждаващите се демократични процеси. Липсата на кадри и некомпетентност в опозицията, както и невежеството на номенклатурата на комунистите доведоха до катастрофални последици за икономиката ни.
Старта на прехода за съжаление се оказа голям провал, причините бяха много. Както ново избраните правителства на комунистите, така и тези на СДС допускаха историческа грешка при приватизиранията на големите предприятия. За какво става на въпрос?
Първоначално България беше залята от чужди инвеститори желаещи да купят нашите големи заводи, който издъхваха вече и работеха неефективно. Всеобщото мнение обаче беше, че няма да продаваме нищо на чужденците. И започнахме купоновата приватизирания и какви ли не скрити търгове и повечето предприятия бяха закупени от наши хора за жълти стотинки, без обвързване и задължения предприятието да се модернизира и продължи дейността си. Поради неграмотното управление и застарялата техника, без налични пари за обновяване и нови технологиите, всички заводи както продадените така и останалите бавно но решително фалираха един след друг. Докато разбрахме грешките си атрактивноста и имича на предприятията ни паднаха и инвеститорите се отдръпнаха или купуваха за ниски цени, и по унизителни за нас условия. Масовата практика за предварителен договор за запазването на работните места и продължаване на дейността липсваха. Купувачите купуваха заводите за да откарат желязото на отпадъци.
Другият голям удар нанесен от СДС при управленията на Иван Костов бе разбиването до основи икономиката ни с разформироването на всички действащи добре селскостопански уедрени формации, като АПК, МТС и ТКЗС.
С което загубихме всички Европейски пазари, техниката и животните в големите ферми бяха унищожени и настана глад. Създадоха се условия за развитието на мафията от която още не можем да се отървем.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015 10:55 
Форумен дух
Форумен дух

lamerko2 написа:

На снимката ме има и мен самия...

Кой си точно, да не си хлапето с бялото шушлеково яке с качулка :?: :G8.gif
И аз бях на този мининг, но не се виждам. Заведоха ни групово и по задължение от училище, в духа на комунизма... Никой нямаше право да отсъства, иначе неизвинени... А снимката я преснех аз от вестник Шуменска заря, след което тя циркулира из интернета и периодично ту един ту друг я пуска, но е точно от мен преснетият вариант :wink:
Като любител на метеорологията тогава най-интересно ми беше да наблюдавам промяната на времето, която беше доста рязка. В началото на митинга електронният термометър на Руския показваше +15, а в неговия край спадна на +3. Небето беше оловно сиво както се вижда от снимката. Малко след това същата вечер заваля първият сняг и натрупа.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015 11:14 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Е не - виждам се в лице и то на предна линия. Не съм бил чак толкова малък :)

Иначе - не помня да е имало някаква училищна организация. Напротив - от нашия клас избягахме групово последните 2 часа за да отидем на митинга. Съответно като ни видяха - изтикаха ни отпред пре предаден малко по-"младежки" дух :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015 15:20 
<5™
<5™

Тук е от: 23 Фев 2007 16:15
Така или иначе ще мине време докато се претопи комунистическата идея. По време на прехода най-сериозни щети на България нанесоха - Беров, Иван Костов, Жан Виденов, Симеон, Станишев и Орешарски. Да видим как ще запомня Борисов.

Макс, ти произлизаш от комунистически род и имаш едностранчиво виждане на нещата. Аз произлизам от род на земеделци преследвани от комунистите, самия мен са ме тормозили партийните величия на комсомола, макар, че аз бях комсомолец и то много съвестен.

Ламерко, ама каква коса праскаш бе ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015 16:39 
Форумен дух
Форумен дух

Ламерко ти не следваше ли във ВПИ-то до преди няколко години все още незавършил, че да не си бил на 40 и още учещ??? Затова мислех, че си малкото дете. Аз вече ги направих 40, макар че тогава бях едва на 14 и определено освен детето няма друг на снимката, който да изглежда по-малък от мен или на моя възраст...
Добо как реши, че съм от комунистически род? Баща ми са го изключили от членство в партията защото на партийно събрание през 1968 г. е казал, че нахлуването на съветски танкове в Чехословакия е грешка. И са го пратили в завода да бачка въпреки вече завършеното образование по право. След това всеки ден се е клатушкал на работа като прокурор в Преслав, като заточеник, не Шумен ами в Преслав за назидание сигурно. От 1973 г., чак през 1983 г. успява да се прехвърли в прокуратурата в Шумен и да се махне от тва село Преслав, където е принуден да работи цели 10 години.
Майка ми никога не е била партиен член, защото не е искала.
Дядо ми слушаше радио Свободна Европа и ВВС всяка вечер. Само маминка ми беше председател на Отечествения фронт за квартала, но нейната дейност беше повече възпитателна-раздаване на брошури против тютюнопушенето и вредите от алкохола, организиране на съботници за почистване на квартала, организиране на детски празник по случай 1 юни-деня на детето. Няма лошо! Аз затова и не пуша и не употребявам никакъв алкохол, може би защото тя ме възпита така. Ако бях израстнал в тоз див капитализъм със сигурност сега щях да пуша и да пия алкохол, защото нямаше да съм имал светъл пример...
И въпреки това си пътуваха из Източна Европа на почивки, спрете с тези излияния на мъченици колко било зле и нечовешки...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015 16:59 
<5™
<5™

Всъщност Макс е много сложно да се отговори еднозначно за времето преди. Така или иначе си имаше добрите страни и лошите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015 17:46 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Да, "учех" до сравнително скоро - само 11 години. След което завърших две висшета в друг, много по-реномиран университет са отрицателно време :)

Иначе и аз наближавам 40-така :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015 18:33 
<5™
<5™

Преди малко не успях да довърша, Макс. Прокурор преди 89 година не е професия за човек работещ против властта. Без значение дали е в Преслав, Шумен или София. Някой ден седни и разпитай как се е случило. Вероятно няма да разбереш, но повярвай ми не ти и трябва да разбираш каквото и да е. Чел съм досие на близки до мен хора и не ми се иска да виждам отново.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015 18:35 
Форумен дух
Форумен дух

Абе да ти кажа между 38 и 40 няма никаква разлика във външния вид, поне при мен. 40 е набедено за лоша възраст, обаче си е цвете в сравнение с 50. Най-големите промени във външния вид настъпват между 40 и 50. Между 30 и 40 разликата е малка все още. Косата ми още не е започнала да пада, само са се появили някои бели косми, но не се забелязват почти. 40 ги навърших преди 3 месеца. След което ми олекна. :G8.gif
Иначе да баща ми и досега си е червен, да го питаш защо, и дори не иска да дойде в Германия на гости с довода "в капиталистическа държава никога няма да стъпя" :ROTFL

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015 21:19 
<5™
<5™

Макс, кажи на тати, че според Конституцията вече живее в капиталистическа държава от 90 насам. :)

Добре, че не зависи от мене иначе щяха да се случат събитията от един Китайски площад.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2015 7:44 
<5™
<5™

В България няма демокрация. Това тук не е демокрация или подобие на нея. Просто смяна на социализма с див комунизъм замаскиран като див капитализъм.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2015 6:47 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 12 Мар 2015 22:12
(автор на темата)
max написа:
Тогава имаше МНОГо голяма поддръжка и симпатия към БСП. Даже аз 15 -годишен тогава съм носил значка със символа на БСП тогава и се гордеех много. Много от хората знаеха какво губят с разпада на епохата и не бяха глупави, гласуваха си за БСП. Въпреки бруталната пропагандна рекламна кампания на СДС-по тролейбусните жици на Шумен тогава висяха неизчислим брой такива парцалки-плакати на СДС. Никой нищо не е манипулирал.

Явно, така си възпитан и/или не си пораснал много за 25г.
БКП-БСП беше така компрометирана, че само селяни, цигани и номенклатурата на ЦК ги подкрепяха.
На онези години имаше много добра статистика кои групи за кого гласуват, а и активността на гласоподавателите беше висока.
В заводите се произвеждаше ненужна продукция, която нямаше пазар;
В магазините нямаше стоки; за кисело мляко и хляб се чакаше на опашки;
Както каза др. Тодор Живков: социализЪма е едно недоносче. Да ти поясня: недоносчетата са бебета, които не могат да оцелеят сами: някой трябва да ги затопля, да ги храни, да им съдейства дори за дишане.
СОЦИАЛИЗЪМА Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ - замисли се, бе!
А ТИ ГЛАСУВА ТЕЗИ, които лъгаха за недоносчето, задържаша властта и усъвършенстваха мафиотско-комунистическата си олигархия.

max написа:
Ха че кой нормално мислещ човек ще последва брадатковците с по 10 диоптъра като Филип Димитров, Константин Тренчев, Жельо Жабата и прочее образи :ROTFL :O01.gif

Ами ако поне малко беше наясно, щеше да знаеш, че диоптъра на Тодор Живков е колкото на сумата от диоптрите, на изброените от теб.

max написа:
Тогава ходехме на играем футбол на Заводския стадион и си ги спомням тези накачени плакати по все още неразфасованите от мангалите тролейбусни жици. Ab user също играеше футбол на заводския заедно ходехме, тогава тъкмо беше и световното по футбол Мондиале в Италия. Славно време беше.

Явно тогава и пишката ти е ставала.

Но не помниш, че тогава всичко неформално се смяташе за антидържавно и се преследваше от комунистическата милиция.
Включително и Джулая.
Вкл. и ходенетео на църкава беше преследвано.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Бърз отговор

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Възстановяване на Firefox след рестарт без добавки

в Хардуер и софтуер

Loveca_

0

44416

07 Мар 2021 18:41