Скаутите се включват в европроект

Скаутите се включват в европроект

Мнениеот Dobo на 19 Яну 2012 8:53

Скаутският клуб „Мадарски конник“ стана партньор по реализацията на проект за възстановяването на дъбовите гори по Черноморието, който беше представен днес в Шумен. Според ръководителката на клуб „Предприемач“ Ирина Керемедчиева, която осъществява информационната кампания на най-големия проект в България по европейската програма „Лайф+“, от Шумен стартира националната инициатива „Аз подкрепям възстановяването на българската гора“. Целта е тя да се превърне в благородна мисия, като международен туристически продукт, и след приключването на проекта, заложено за началото на 2014 г.

Изпълнителният директор на Държавно ловно стопанство „Балчик“ инж. Калинка Тодорова подчерта, че след реализацията на проекта ще има 1150 дка нови дъбови гори по черноморското ни крайбрежие в защитената зона „Натура 2000″. ДЛС „Балчик“, което се намира в структурата на Североизточното държавно горско предприятие със седалище в Шумен, е координиращ бенефициент по проекта. Той е на стойност 681 000 евро, като 75 на сто от цялата сума се осигурява от Брюксел.
Проектът се изпълнява от държавните ловни стопанства в Балчик и Несебър, Изпълнителната агенция по горите и Експерименталната станция по дъбови гори в Бургас. Началото беше поставено точно преди година в района на река Батова край Балчик. До края на 2013 г. ще бъдат засадени 400 000 фиданки. В района на Емине-Иракли ще бъдат засети 10 тона жълъди с доказано добър произход. „Ще се получи една гора, която ще е гордост за България!“ – заяви инж. Денчо Ненков, заместник-мениджър на проекта.
Инж. Радослав Радев, старши лесничей в ДЛС „Балчик“ и ръководител на екипа по залесяването посочи, че от началото на проекта вече е подготвена площта за залесяване на 670 дка гори, от които 470 дка край Балчик и 200 дка край Несебър. Отделно е събран 6 т жълъд. Според него, край Черноморието има най-подходящи места за виреенето на дъба. Той допълни още, че край новите гори ще бъде изградена ограда с дължина 12 км, за да се съхранят горските насаждения във времето.
Националният координатор в Организацията на българските скаути Добромир Драев подкрепи инициативата, като подчерта, че „скаутите работят основно в гората“. Подкрепа за реализация на проекта изразиха още заместник областният управител в Шумен Ралица Тодорова, представители на туристическото дружество и на Регионалната инспекция по околна среда и води.Източник: вестник "Шуменска заря"
Dobo
<5™
<5™
 
Мнения: 6427
Тук е от: 23 Фев 2007 16:15
Местоположение: Шумен,Центъра на света
Skype: d.draev

Бърз отговор

 

Назад към Новини и съобщенияИнформация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]