Понеже разделът е "Общи разговори",питам "общо" какво правим?! Можем да помогнем,стига да се организираме! Не знам за вас,но мен този репортаж ме просълзи,и макар че средствата не ми стигат /както и на повечето от вас/ съм готов да помогна. Не е важно дали е Коледа или Велик ден,или...някакъв празник,важното е да помогнем когато ТРЯБВА! Идеи?
Извън темата/подсказка:
Благодаря на модераторите,че са преместили темата ми в "правилният" раздел.
Да събудим НПО-то "За Шумен" и да поканим Първанов, Борисов, Станишев, Доган, Велчев 1, Велчев 2, Овчаров, КобургГотски, Костов, Дончева, Кунева и особено Кр. Георгиева, (дето оправя хуманитарните кризи в цял свят)...
Извън темата/подсказка:
Понякога си мисля, че в ЕС избират все наши комисарки по "бедствията", за да помогнат наистина на бедстващите петролни шейхове в Либия или горките японци... Ние ще устискаме някак...
Аз имам авансово надвнесени пари по стари проекти и ги харизвам за нещо такова... (Баба ми слагаше яйце в гнездото на кокошката и гадината решаваше да снася там. Белким с моето яйце потръгне! )
_________________ Никога не си това, за което се мислиш!
Тук е от: 29 Дек 2007 9:30 Мнения: 4581 Местоположение: Шумен
Трябва да направим нещо.
_________________ Автодиагностика на BMW с професионална диагностика BMW INPA и EDIABAS - Адаптации - Програмиране - Извеждане на живи данни - И много други. Пътна помощ 24/7
Ако сте толкова хуманни,има едно семейство тук в Шумен с три деца и доход 105 лева.Ай да ви видя сега. Тез от клипа вземат 220 и ядат орехи които стигнаха 20 лева килото и са енергия за мозъка.Напред във времето може да станат министри.Но тези които аз знам са гладни помогнете на тях.
Окси , не са единствените . Много семейства живеят и с по-малко пари от 200лв...
Не много семейства, а хиляди семейства са в това положение в Шумен и Шуменска област! Аз съм свидетел на жестоки трагедии с такива семейства, но да помогнеш с 20-50-100 - 200 лева не решава проблема, да дадеш едно-две печени пилета или хляб, картофи пак е временно, да дадеш свои стари дрехи или стара битова техника, пак не е решение на проблема... трябваше да се напия жестоко една вечер за да забравя едни гледки на мизерия! И по 10 000 лева да им се даде сега и какво... като няма източник на постоянен доход - т.е. нормална работа, нормална заплата... Голяма част от селата са обречени, а и вече и немалко градове! Икономиката е унищожена и липсва на много места! Това е проблема - няма работа!
_________________ Слушайте вашите любими радиостанции тук:ЦЪК Животът е прекрасен! Докато има говеда, ще има касапи!
Тук е от: 30 Апр 2008 10:54 Мнения: 1751
(автор на темата)
westcamp написа:
Ако сте толкова хуманни,има едно семейство тук в Шумен с три деца и доход 105 лева.Ай да ви видя сега. Тез от клипа вземат 220 и ядат орехи които стигнаха 20 лева килото и са енергия за мозъка.Напред във времето може да станат министри.Но тези които аз знам са гладни помогнете на тях.
"Титан на мисълта" явно най-много ти подхожда,само ше те замола да махнеш от аватара си гущерчето,че го обиждаш....все пак то има акъл поне да пълзи! ТИ орехи по 20лв.килото ли ядеш,че да си разнообразиш менюто бе "УМНИК"!..И може би храната която най-много обичаш е БОБ??? "Ай да ви видя сега"? КОЙ си ти,че да ни гледаш?
Като познаваш хора ,които живеят с 105лв. ТИ /гущерче/ какво направи за тях?КАКВО!
Тук е от: 12 Май 2010 11:19 Мнения: 1045 Местоположение: ...Млечен път, ..., Земя, Европа, ..., България, Шумен, ...
Би трябвало да имат право на повече помощи. По 50 лв, на месец за дете до навършването на 20 годишна възраст + помощи за отопление + някакви обезщетения за безработица за майката. Въобще с тези доходи могат да кандидатстват за почти всякакви помощи, само трябва да си подадат документите, дето трябва.
Извън темата/подсказка:
Друг е въпроса, кой им е виновен, че са в тази ситуация. Щото и аз сега, ако избухам 2 деца, ще вляза в графа "социално слаб". И кой ще ми е виновен? То трябва да се мисли малко преди това. Хванал някакъв овчар със 150 лв. заплата и изтумбил безработната циганка, и то 2 пъти!, и сега целия свят трябва да рони сълзи, да им съчувства и да им помага. Да не би преди от овчарлъка да е взимал по 1000 лв. ама сега заради кризата да са му намалили заплатата и затова да е изпаднал в това положение? Малко от малко трябва да се помисли все пак предварително. От цялата ситуация ми е жал само за децата, защото те не са виновни за нищо. Не са виновни за това, че родителите им са тъпи, скъсани галоши, дето се шибат без презервативи, без да имат работа, дом и т.н. преди това. А най-лошото е, че това не е някакъв изолиран случай, а по-скоро практика и помагането само на едно семейство няма да реши проблема. Трябва заплатаджиите от дирекциите за социално подпомагане заедно с експерти по семейно планиране по-често да обикалят селата и да обясняват на хората това - онова, и за семейното планиране, и за това как да кандидатстват за различните видове помощи, когато вече е късно за планиране.
_________________ Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end.
Тук е от: 30 Апр 2008 10:54 Мнения: 1751
(автор на темата)
Темата е "Какво правим" т.е. "как да помогнем",а не "направете разбор на ситуацията" Който има идеи-да пише,който няма-да си ****! Вместо да си "чеше' клавиатурата.
oksimoron: не може да се направи нещо особено. Може да се помогне в конкретния случай - точно за това семейство. Но това ни най-малко не решава проблема - в тяхното положение са 95% от циганите и една част от всички останали. Похвално е, че човека работи за 150 лв. въпреки, че това е доста под законовия минимум. С други думи не се надяват единствено на социални помощи.
Принципно трябва да се помогни на всички, които имат нужда, но не преживяват само и единствено от помощи, кражби, проституция и просия. И биха се хванали да работят при първа възможност, дори и заплащането да не е много справедливо...
Повечето хора сме така устроени, че ни става мъчно най-вече за деца в подобно положение. Не ни се иска да ги съжаляваме, а някак да помогнем. Както и тук - търсим основно идеи как може да се подобри положението на тези човешки същества. Никой не трябва в модерния ни свят да живее по подобен начин, но разбира се има милиони примери от по света и у нас. Според мен първо трябва да се опитат сами да си помогнат. Малките неща: бащата да поправи счупеното, майката да се опита да направи така наречения им дом по- приятен, да потърсят градина, която да обработват. По селата може би все още има възможности хората сами да произвеждат част от храната си. Да се информират за това как и къде могат да кандидастват за допълнителна помощ от държавата или други организации... Разбира се отстрани можем да даваме само акъл и да се молим да не изпадаме в подобна ситуация. Не можем да им помогнем само с материални придобивки - храната се изяжда, дрехите се изностват, но особенно децата трябва да бъдат научени да се справят по-успешно в големия свят. От кого?