Заглавие: Re: Как са живели българите в Османската империя?
Публикувано на: 19 Дек 2013 17:06
Дълбоко в матрицата
Тук е от: 08 Яну 2007 10:07 Мнения: 2599 Местоположение: Шумен
"Копривщенски търговци" и "робство" са несъвместими понятия Иначе съм съгласен , че развитието на страната се дължи именно на подобни предприемчиви хора . Бърби, само искам да ми посочиш , в коя част от мнението ми съм написал, че отричам турските зверства?
Публикувано на: 19 Дек 2013 17:09
~~~~
Тук е от: 06 Апр 2008 8:12 Мнения: 12787
ME4O_TURIST написа:
"Копривщенски търговци" и "робство" са несъвместими понятия Иначе съм съгласен , че развитието на страната се дължи именно на подобни предприемчиви хора . Бърби, само искам да ми посочиш , в коя част от мнението ми съм написал, че отричам турските зверства?
Ще ти подаря аз на теб билети за музеи на всички архитектурни резервати в България, иначе няма да се разберем!:) За зверствата- не си! Което е така, така си е!
Публикувано на: 19 Дек 2013 17:47
Напреднал
Тук е от: 05 Яну 2009 13:17 Мнения: 475
В предишната тема,в която се коментираше тази статия The Trooper го е казал много добре.Ще си позволя да го копирам и тук,просто е успял да каже всичко:
"Малоумна статиика на човек опитващ се да се покаже пред някого .... а и да го питаш за какво му е. Още на 3-тото изречение като прочетох че в Османската империя е нямало опити за асимилация на поробените народи и ми се додраифа и от статията и от аФтора. Общо взето 500 години наще си живуркали в Османската империя. По цял ден ядене и пиене на корем. Въстанията всъщност не били въстания, а като се напиели нашите по кръчмите и се дигали да трепят турска сган че им свършило мезето. В Родопите пък било много модерно да изпращаш невръстните си синове на военно турско обучение в най-реномираните военни академии. Желанието на нашенците било толкова голямо, че се наложило с томбола да се определят печелившите тъй като приемът бил ограничен поради малкото свободни места. Минали не минали 500 години на благоденствие и дошли коварните и зли руснаци да бият османлиите който така добре се грижили за нашият просперитет. Вой на скръбен плач за османлиите се чувал из градове и села. Мъка. Мъка която и в наши дни се вижда в очите и писанията на такива "писатели"."
Публикувано на: 19 Дек 2013 20:11
№14
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12486 Местоположение: винаги на №14
Бърби написа:
Имаше нейде нещичко от Макгахан за турските зверства, но, изглежда, и те са ви непонятни!
Бърби, Петре аз също искам да ми посочите къде в мненията си съм отрекла да е имало зверства? Къде съм отрекла кланетата в Батак? Единственото, което съм казвала досега е , че изстъпления е имало в началото и в края на тези 500 години. В останалите 300 или 400 години българите са живяли нормално - женели са се , раждали са, работели са... имали са съвсем нормален живот. В тези 300 или 400 години са говорели на езика си, пишели са на езика си, голяма част са запазили вярата си, традициите си.
Публикувано на: 19 Дек 2013 21:34
Ветеран
Тук е от: 13 Юни 2011 20:55 Мнения: 521
Да бре хора, къде видяхте някой тук във форума да лее благодарности и почит към османците? Някой да отрича наличието на черкези и кърджалии и и техните изстъпления? Някой да твърди, че тогиз е имало "османски фонд за интеграция на българите" ....или "османски социални помощи за многодетни български семейства"? ..... Някой да е казал, че българите тогава били добре, защото не си плащали вощениците и маслото за кандилата?.....А?
Да, османското робство е много тежък период за българите, но и е факт, че дори и след 500 години, болшинството българи са си запазили вяра, език и национална принадлежност. Не, че османците не са искали да асимилират българите и другите поробени народи, но поради съотношението поробители : поробени, това не е станало факт. Точно така, факт е, че след 500 години, по тези земи се е запазила българщината, и то през период гдето много-много за "човешки права" не се е говорило. Факт е, че за по-малко от 50 години, в Беломорска Тракия, Македония, Западните покрайнини и Северна Добруджа българщината едва мъждука....
За да се отървете от емоционалният заряд на темата, бих ви обрисувал подобна такава: Сегашните афроамериканци в общ план, по-добре ли са отколкото техните далечни и близки роднини които живеят в бедна африканска държава? .... Аз бих казал ДА..... Но те са по-добре, защото го е имало робството в Америка ..... Ако поискаш мнението на тези афроамериканци за робството, какво ли ще отговорят?.... Моето мнение е, че робството е нещо ужасно и не трябва да се случва никога. Но въпреки многото страдания за робите, робството е допринесло за сегашното по-добро положение на наследниците им.
Така според мен е и за положението с Османската империя. Тежки времена за дедите ни, но запазена българщина за нас.
А инак статията е пълна с глупости, поради което си мисля, че се впрягате толкова....
Публикувано на: 19 Дек 2013 21:46
Ветеран
Тук е от: 06 Юни 2008 1:42 Мнения: 3314 Местоположение: тук и сега
Османците НЕ СА искали да асимилират. По 1 проста причина - асимилираните са османлии, тоест, не плащат данъците, които плащат завладените нации. Ай сега си пренапиши поста, да видим кво ше остане.
Публикувано на: 19 Дек 2013 22:18
Форумен дух
Тук е от: 11 Сеп 2010 13:57 Мнения: 1871
Добре, друг тогава. Ние сме били поробени и оставени тук така, както са ни заварили. Чернокожите от друга страна са били заробвани в, така да се каже, първобитна цивилизация и пренасяни в по-развита културно и социално /изключая робството / страна, където после получават свобода и различни придобивки. Така те отиват от лошо към добро, а ние отидохме на никъде. Развитие на култура липсваше и това не може да се отрече.
Публикувано на: 19 Дек 2013 22:31
Ветеран
Тук е от: 13 Юни 2011 20:55 Мнения: 521
@Battleman, отзад - напред: Не отричам нито липса в развитието на културата, нито издевателства, ... не отричам нищо, с изключение на "прозрението" абюзърско .....
А това с негрите не го дадох като пример за запазено национално самосъзнание, а като пример за наличието на някакъв положителен ефект за група хора, от нещастието и трудният живот на техните деди.
-- 19 Дек 2013 23:38 --
abUser написа:
А, така си е, чуждите аргументи не струват...ин винпром веритас.
Е да, трябва да се обоснова защо "за мен" аргумента ти не струва.
Османската империя си е била толкова в правото си, да прави с раята било то асимилирана или не, каквото си иска. Не искала да асимилира поробените народи за да не ги прехвърли в графа данъчно облекчени? ..... Не ти знам "веритаса" ...ама ще си е бая синджирлия.
Таз пуста рая из Родопите, кви са били глупави .....да му даваш ти данъчно облекчение, а той дан ще ...пууууу чи рая ....
Публикувано на: 19 Дек 2013 22:57
Дълбоко в матрицата
Тук е от: 08 Яну 2007 10:07 Мнения: 2599 Местоположение: Шумен
Четейки повечето ви мнения , стигам до извода, че познанията ви по история , свързани с Османската империя се изчерпват до гледането на "Време разделно" ...
Публикувано на: 19 Дек 2013 23:05
Дълбоко в матрицата
Тук е от: 18 Май 2009 9:58 Мнения: 2060 Местоположение: Шумен
Аз неам никви познатия по история па камоли османска....... И "Време разделно" не съм гледал, нито козият рог. Интересно ми е след като всички се бият в гърдите, че са големи познавачи на историята, пък повтаряме грешките на от същата тази история...