ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 06 Дек 2023 15:53

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ще съдят шуменец, застрелял бездомно куче
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2013 21:41 
Ветеран
Аватар

Тук е от: 06 Юни 2008 1:42
Абе, то благодарение пак на някои хора, други хора са агресивни в коментаренето... :B3.gif

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2013 21:47 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
vwmk3 написа:
Благодарение на ХОРАТА ... животните са агресивни ;)

О , я стига. Това ми напомни една случка преди година, може би. Една незряща жена с куче-водач се оплака, че не може да се движи спокойно сред глутниците по улиците. Тогава защитниците на кучетата и казаха, че вината е в нея, защото трябвало да "социализира" своето куче сред бездомните, за да "се внедри" в съответните глутници.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2013 9:21 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 23 Юни 2008 15:54
Точно такава теза поддържам и аз... Тези кучета са бездомни сега, някога са били домни обаче. Или поне родителите им. Колко тъжно, че някои дори не знаят какво е дом, топлина и ситост. Като трите думи сами по себе си може да ги съберем в една - обич. Тези кучета са злобни, за да оцеляват. Колко от вас, вървейки се спират да погалят или нахранят малко кученце и колко го пъдят с чиба и ритане? Ако направим наистина анкета, съм сигурна, че процента на злобарите ще е по-висок. Каквото почукало, такова се обадило. Вие със злобните хора около вас мило ли се държите?
Понякога се питам защо няма бездомни кокошки, крави, зайци... Защото от тях има изгода, гледаш го, гледаш го, ма после ще го изконсумираш. А кучето/котето го взимаш по-скоро за компания, да те радва, да се хвалиш, че имаш домашен любимец и в момента, в който разбереш, че не можеш да си постоянно до него, защото то иска грижи ( разхождане, хранене редовно, добри условия ) и айде... лесно е - някой селси двор, ако нямаш под ръка такъв - улицата. И с чиста съвест.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2013 9:32 
Титан на мисълта
Аватар

Тук е от: 22 Окт 2007 16:57
(автор на темата)
Друга гледна точка на " Младият мъж обяснил, че е гръмнал кучето, защото се спускало с лай към хората." - ром на ромски май значеше човек. Та кучето да се спуска към хората, колкото и неприятно за самите хора да е, е нещо нормално. Във всеки квартал има бездомни кучета, които се хранят от някои обитатели и не закачат обитателите на квартала, а само преминаващите кервани.
Ит, аз продължавам да съм ЗА защитата на населението и превантивните мерки, но и си храня кучета и ги галя.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2013 10:26 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 18 Фев 2012 10:59
Значи, по вашата логика можем да използваме безстопанствените кучета като детектоpи за това кой човек е добъp и кой - лош.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2013 11:43 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 23 Юни 2008 15:54
Кой конкретно, надали... Но можеш по поведението им да прецениш дали някой е бил добър или лош с тях.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2013 13:39 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 15 Яну 2007 14:01
it_ends_tonight_ написа:
...Понякога се питам защо няма бездомни кокошки, крави, зайци... Защото от тях има изгода, гледаш го, гледаш го, ма после ще го изконсумираш...

Точно така. Докато не се смени мирогледа на по-голямата част от гражданите, улиците ще са пълни с кучета. Ако обичате, не ги ритайте. От стреса месото им става по-жилаво. :twisted: :A7.gif

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2013 14:15 
Напреднал
Напреднал

Тук е от: 19 Фев 2013 14:55
Проблемът ще се реши от само себе си. Още малко простотии в управлението и кучетата ще придобият статута на зайченцата, агънцата, пиленцата, теленцата и няма да се разхождат свободно по улиците. Кой си пуска храната да се разхожда по улиците в днешно време? Какво толкова? В края на краищата, повече от половината свят яде кучешко. :G8.gif

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2013 15:08 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Да бе преди на село живееше един сиромах и той за да не умре гладен сготвил едно куче и толкова се изненадъл, от добрият му вкус, че след това го повтарял вече с голямо удоволствие..Когато се обявявало някое бездомно куче му го носели той си го гледал угоявал и след време го...
Когато в Чехия един си поръчва във селската кръчма Гулаш като се прибира кучето се държало много агресивно към него. Това много го учудил и той разследвал произхода на гулаша и установил, че било кучешко, иначе казва било много вкусно?
При посещението на нашенци работели в необятните бивш СССР в една от републиките били поканени на техен празник . След вечерята излезли навън да запалят по една цигара и когато нашенците запитали за произхода на вкусното месо стопанина и показал кожата и казал
Очен хорошой сабака.
В Китай и Виетнам кучешкото е деликатес.
Когато Нане и Вуте дискутират дали ще е добре да пуснат китайци у нас , Вуте е категоричен.
-Разбира се ще решим въпроса с бездомните кучета екологично.
А сега съвсем сериозна даденият закон за бездомните кучета е клонират по задължение под натиск на ЕС, но той ни най малко не се спазва и няма опасност някого да осъдят(освен ако съдията му няма зъб отпреди) както сега, така и за в близкото бъдеще. Така че не се плашункайте излишно какво е написано във закона.

Последна промяна barbus на 31 Юли 2013 20:08, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2013 15:17 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 25 Сеп 2009 10:17
Списък с 10-те най-разпространени болести, пренасяни от кучетата
1. Дерматофитоза (лишей)
Това е едно от най-популярните заболявания, което почти сигурно ще се лепне и на вас. Ако видите плешиви петна по животното, с червено петно в центъра – гарантирано е заразено от дерматофитоза. По кожата на хората дерматофитозата изглежда като червено, кръгло петно. Причинителите са микроскопични гъбички, които живеят на повърхността на кожата в мъртвите епителни клетки. Те може да се открият върху кожата на болните кучета, хората които са в контакт с тях, в почвата и по околните предмет За борба със заболяването са разработени специални ваксини, които се използват съвместно с други средства за лечение. Но след приложението им не е доказано да има продължителна защита от заболяването
2. Кръгли червеи (нематоди)
Отвратителен паразит, който се среща изключително често при кучетата. Над 20 000 деца в света годишно заболяват от нематоди. Ако заболяването не се лекува, то може да доведе до слепота. Симптомите при кучетата включват повръщане, диария, кръв в изпражненията, червеи в изпражненията, които могат да се различат, кашляне и запек. При хората симптомите са кашлица, недостиг на въздух, коремни болки и кръв в изпражненията. Можете да се предпазите от кръглите червеи като избягвате контакт със заразени животни . Освен това спазвайте нужната хигиена - мийте ръцете редовно.
3. Анкилостома
Противни червеи - нематоди, като тези горе, които се закачат за чревната тъкан предимно на кучета, от вътрешната страна на червото, откъдето смучат кръв. Ако не се лекува, този паразит може да доведе до смърт от кръвозагуба. Яйцата на Анкилостомата могат да бъдат открити в изпражненията на бездомните кучета и да попаднат в системата ви само чрез докосване. Затова, внимавайте много, ако ходите боси! При кучетата симптомите включват диария и отслабване. При хората може да не се проявят симптоми, но ако има такива, те ще са: сърбежен обрив, кашляне, задъхване, болки в стомаха и отслабване. Можете да се предпазите от този червей като спазвате изключителна хигиена и избягвате контакт със заразени животни.
4. Жиардиа
Едноклетъчни гадинки, които живеят в потоци, реки и езера. По-често се срещат при кучетата, отколкото при котките. При всички симптомите включват диария. Ако не се вземат мерки, заразата с жиардиа води до дехидратация. За да се предпазите не пийте вода от неизследвани природни източници.
5. Кампилобактер
Това е бактериякоято заразява малки котенца, кученца и кончета или други малки, животинки докато бозаят . Едно от най-популярните заболявания, които причиняват диария. Мийте си ръцете ако сте докосвали малки кученца. Също така стойте настрана от всяко бебе-животно, което има диария.
6. Тении
Много са – изключително отвратителна зараза. Заболяването е широко разпространено в наши дни (особено често боледуват деца), а основна причина е големият брой бездомни кучета.
За човека е опасна ларвната форма на паразита, паразитираща във вътрешните органи най-често черен и бял дроб. Заразяването на човека се осъществява чрез поглъщането на яйца, които са микроскопични (невидими с просто око). Тези яйца се снасят от възрастните паразити в червата на кучето и се изхвърлят чрез фекалиите във външната среда. Възможно е човек да няма и 10 г. симптоми - това зависи от мястото, където е попаднала кистата, и от големината й. В началото на развитието й може да се появи алергична реакция - сърбеж и уртикария, но те рядко се свързват с киста в черния дроб. След това - при развитието на кистата - човек започва да усеща тежест в дясното подребрие и леки тъпи болки. В зависимост от мястото си, кистата може да притисне жлъчните канали, което да доведе до жълтеница. Образуванието може да притисне и вена, да настъпи пробив в плеврата, в белия дроб или в коремната кухина. Ако там кистата се спука, следва тежка алергична реакция - задух, кашлица, може да се стигне и до шок.
Най-честото усложнение обаче е нагнояването на кистата. Тогава човек без причина вдига висока температура, пожълтява, усеща силни болки в областта на черния дроб. Може да се стигне до гноен перитонит, при което се налага моментална операция.
7. Бубонна чума
При кучето симптомите са висока температура, възпаление и болка в лимфните възли. При хората се наблюдава внезапна сърдечна болка, висока температура и болка в лимфните възли. Пренася се от бълхи разпространявани от бездомни кучета Много трудно но се случва... на седемдесет човека годишно... в световен мащаб.
8. Бяс
Рядко заболяване, но трябва да се третира на мига, в противен случай ни очаква зомби апокалипсис. Изключително опасно заболяване – ако не се лекува води до смърт. При кучето симптомите включват пенене, поведенчески промени, афинитет към тъмните места, припадъци и внезапна смърт. При хората е същото плюс халюцинации. Заразата се пренася чрез ухапване или чрез слюнка и лиги от бясно животно. Колкото ухапването е по-близо до главата, толкова инкубационният период е по-кратък. Инкубационният период трае средно между 15 и 60 дни. При ухапване на главата инкубационният период може да бъде и по-кратък от 10 дни. Налице са единични случаи, когато инкубационният период е продължил от няколко месеца до година.
Входната врата на вируса е раната, предизвикана от ухапването или незабележими драскотини или охлузвания, замърсени със слюнка на бесни животни. След "внедряване" на вируса в организма на човека, той се разпространява по нервните стволове.
ПРОГНОЗАТА Е ЛОША...
9. Тетанус
Възможна тежка последица за човека в резултат на ухапване от куче е заболяването: "ТЕТАНУС" (Tetanus)."ТЕТАНУС" е остра инфекциозна болест, заразяването от която става при проникване на причинителя (тетаничните бацили) през повредената при ухапването от куче кожа на човека. Образувалият се в човешкото тяло тетаничен токсин води до увреждане на двигателните клетки на централната нервна система.Болестта се изразява в голяма възбуда на централната нервна система, последвана от гърчове на двигателната и дъвкателната мускулатура. По-късно се развиват парализи, които завършват със смърт.Изворът на заразата е неизчерпаем: почвата, животните, хората и много други. Най-много тетанични бацили се съдържат в наторената почва. Заразените кучета изхвърлят с изпражненията си значително количество тетанични бацили. Безразборното им изхождане в парковите площи на населените места прави почвата там богата на тетанични бацили.Инкубационният период е между 4 дни и 4 седмици, рядко до 2 месеца. Колкото инкубационният период е по-кратък, толкова прогнозата е по-лоша.За предпазване от тетанус се предприема почистване и обработка на раната и веднага след това имунизация

10 Парвовироза
Описание на парвовироза (трансмисионен гастроентерит)
Заболяването се причинява от вирус разпространяван от бездомни кучета. През последните няколко години започна често да се среща у нас. Опасното е, че може лесно да се сгреши с обикновената диария на хранителна основа.
Симптоми при парвовироза
Повръщането и диарията с кървави изпражнения обаче толкова бързо се развиват, че довеждат до изключително силно обезводняване и вероятност за смърт само в рамките на 24 часа. Бързите и навременни мерки могат да гарантират благоприятен изход.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2013 20:36 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 27 Юни 2013 17:21
it_ends_tonight_ написа:
Кой конкретно, надали... Но можеш по поведението им да прецениш дали някой е бил добър или лош с тях.

По тази логика аз вероятно съм лош,лош човек,щом едно куче ме нападна два пъти :evil: :evil: Ама пък до него седяха още няколко,а те не проявиха интерес към мен. Дали тогава съм и скучна? :cry:
Ако ни попитат дали сме съгласни с вълшебна пръчка да изчезнат всички бездомни кучета,вероятно 100% ще отговорим -"да"
Ако куче нападне и застраши живота ни или този на наш близък,убедена съм че 100% ще потърсят нещо с което да го ударят и убият. Подчертавам,не прогонят, защото който е седял пред угрозата да види плътта си разкъсана,той знае как искаш не само това да спре,а и да няма шанс да се повтори. Мисля, че по тези два въпроса всички ще сме единодушни,макар,че някои не си признават.
Аз не мразя кучетата, напротив. Гневна съм на факта, че в държавата ни нищо не се прави - и от нас и от институциите. Ама като се замисля колко неща са оставени на самотек, като че ли кучетата не са най-страшното.
Идеята на темата е как гледаме на факта,че :
1.Съдят човек заради куче. Знам ли, ако е нямал избор? Ами ако е предотвратил поредното изяждане на възрастна жена? Да, ама ако този човек е агресивен и сега се разправя с куче а утре може и съседа да застреля,после и жена си,че му се усмихнала,а после може и тъй малко из квартала да постреля,че му дошла тръпка. Не съм била там не мога да преценя, но бих искала всяка подобна случка да се разследва.
2.Стрелял е в града. Ако това не се прецени и санкционира, е.а си държавата!
Айде стига съм се правила на умна, скучна съм аз,скучнааа... и ЛОША! :G2.gif :G2.gif :G2.gif

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2013 21:18 
№14
№14
Аватар

it_ends_tonight_ написа:
......
Понякога се питам защо няма бездомни кокошки, крави, зайци... Защото от тях има изгода, гледаш го, гледаш го, ма после ще го изконсумираш. А кучето/котето го взимаш по-скоро за компания, да те радва, да се хвалиш, че имаш домашен любимец и в момента, в който разбереш, че не можеш да си постоянно до него, защото то иска грижи ( разхождане, хранене редовно, добри условия ) и айде... лесно е - някой селси двор, ако нямаш под ръка такъв - улицата. И с чиста съвест.

Енди, по спомените ми по биология , от всичките над 5000 бозайници, човекът е направил така, че само 20 от тях да са домашни животни. Терминът е доместикация или побългарено - одомашняване. Няма лошо, защото именно това одомашняване/много грозна и трудна дума/ , прави така, че човечеството да се развива и оцелява.
Но....фаворизирането само на един от тези 20 домашни бозайници - кучето - е голяма дивотия. Дивотия, която може да се роди само в главите на хора, които витаят още в приказни светове./моля те, отчети , че не използвах думата "инфантилност"/.
И определено, определено смятам, че кучефилията няма нищо общо с добротата, милосърдието,морала, съвестта и други подобни.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2013 2:53 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 09 Яну 2007 0:04
Улични котки за малко не убиха французойка с пудел
Улицататата. Днес за първи път от много време се разходихме семейно по Главната. Бях забравил какво е да те притесняват просяци, просякини и просяченца. Този път кучетата бяха лежерни, сигурно заради жегата. Котки не видяхме.
Интересен факт е, че през Средновековието, след разпространението на богомилството, в някаква папска була се заклеймяват котките като сатанински създания. И това покрай някакъв обет на богомилите, свързан с целуването на котка. Някои изследователи смятат, че покрай изтребването на котките започва царството на плъховете и оттам бубонната чума в Западна Европа.
Като бях малък, вкъщи сме имали и котки, и кучета (е, не по едно и също време). И винаги сме ги пазили от контакти с улични помияри.
Любопитно ми е каква ще е вредата за шуменци, ако изведнъж изчезнат уличните кучета.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2013 4:50 
№14
№14
Аватар

yarov написа:
Любопитно ми е каква ще е вредата за шуменци, ако изведнъж изчезнат уличните кучета.

Много добър въпрос, Яров. :B9.gif
Първо, това ще доведе до депресия много кучефили. Това направо ще обезсмисли живота им. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2013 17:43 
Опитен
Опитен

Тук е от: 05 Яну 2012 12:10
it_ends_tonight_ написа:
Точно такава теза поддържам и аз... Тези кучета са бездомни сега, някога са били домни обаче. Или поне родителите им. Колко тъжно, че някои дори не знаят какво е дом, топлина и ситост. Като трите думи сами по себе си може да ги съберем в една - обич. Тези кучета са злобни, за да оцеляват. Колко от вас, вървейки се спират да погалят или нахранят малко кученце и колко го пъдят с чиба и ритане?

Аз лично където видя куче го милвам галя и т.н дори и храня ;) Във Б.Българанов има 3-4 кучета за който специално купувам 1 чувал с гранули обаче такива гранули каквито яде и моето домашно куче :) Който с лошо тръгва с лошо му се връща :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 06 Дек 2023 15:53

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]

Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене: