Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12486 Местоположение: винаги на №14 (автор на темата)
Мисля, че е чудесна идея.
Българинът Иван Лефтеров - специалист по географски информационни системи и картография, създаде уникални сайтове карти на българите по света: http://www.bgstreet.net и http://bgstreet.co.uk . Основната цел на сайта е да помогне на сънародниците в чужбина да откриват други българи.
"Стартира нова уникална услуга за българите в чужбина Нова, уникална услуга, насочена към българите в чужбина, стартира в интернет. Сайтът „Българската улица” е мястото, където сънародниците ни в странство могат да намират други българи наблизо, използвайки географско търсене.
Нова, уникална за България, интернет страница стартира във виртуалното пространство. Сайтът http://www.bgstreet.net дава възможност на българите в чужбина да намират и да се свържат с други българи близо до мястото, където живеят. Услугата е уникална с това, че дава възможност за търсене по географски принцип, наблизо до адреса в чужбина. В момента Българската улица покрива 21 държави на 5 континента. Всеки българин в чужбина може напълно безплатно да добави името на улицата си на специална карта на сайта. Не се изисква номер на улицата, което защитава личното пространство на потребителите. Регистрация на сайта също не е нужна, като целта е максимално опростено използване. Всеки посетител има възможност за търсене на други българи, въвеждайки имената на неговите улица и град и радиус на търсене. Системата ще намери всички българи, попадащи в радиуса на търсене. Съществува и възможност за избор на точно определен потребител от картата. В двата случая потребителят има възможност да изпрати молба за контакт на до 10 други българи едновременно. Личните имейли на потребителите са скрити, с което личните данни са напълно защитени. Първите публикувани отзиви на потребители са положителни, доказващи, че географският подход на сайта е полезен за тях: „Регистрирах се, намерих си и приятелка съвсем наблизо, с момиченце малко по-голямо от моето. Но най се радвам, че детето ми има приятелка, с която може да си говори на български. Аз съм единствената, с която говори.” – потребител ‘doret’, Великобритания, в интернет форум. Според анкета, побликувана в социалната мрежа, 91% от българите във Великобритания биха контактували или контактуват с други българи. Това даде идеята за създаване на сайта, който да помогне на българите в чужбина да се намират един друг, близо до мястото, където живеят. Това е важно условие за големите градове, където пътуването отнема много време и не може да бъде вместено в натоварения график на сънародниците ни зад граница."
Тук е от: 25 Апр 2010 8:13 Мнения: 2085
Много добра инициатива, замисъла е да пречупи досегашното взаимоотношения на земляците по света, които по правило нямат въобще интерес да се срещат помежду си. За разлика от всички останали нации разпръснати по чужбина и поддържащи здрава връзка ние етническите българи се страхуваме от контактите помежду си. Например в Испания има много емигранти от южна Америка. Близките му събират пари той заминава и след това изпращат пари обратно докато всички от родата се преместят там. Това важи и за българските роми, като отиде един помага материално на всички познати да заминат. Аз имах един голям приятел, на който съм му помагал и бях много изненадан по начина му на поведение когато се срещнахме зад граница, бях шокиран как е възможно. Тогава срещнах напълно непознати, които ме посъветваха да стоя по далеко от земляците, които единственно могат да ми създадат най големите проблеми?? Предполагам че за сега карата ще бъде ползвана за предупреждение на нашенците, къде биха могли да срещнат проблеми или сънародници. Дали това е защото ни липсва национална гордост, тъй като ние сме разделени на много групи, например симпатии към Русия, Америка, Европа, Германия Англия, Турция но не и към България, която да ни обедини, или общата ни култура е недостатъчна за да комуникираме помежду си????
Не виждам смисъл от това! Регистриран съм в този сайт от 5 години. Само веднъж ме потърси българин понеже беше на зор, дали не мога да му намеря квартира, но не пожела да се видим на кафе през свободното време... Както и една жена, да занеса багаж до България... Там те търсят ако искат да им свършиш някаква услуга, иначе не. Българинът оправия няма! Ако е за далавера те търсят, иначе не.