Заглавие: Re: Съгласни ли сте органите ви да бъдат дарени след смъртта
Публикувано на: 27 Фев 2011 12:39
~~~~
Тук е от: 06 Апр 2008 8:12 Мнения: 12792
amapola написа:
Бърби написа:
Другото- жалки ми се струват тия пазарлъци с предварителни договори, фондове и подобни простотии.
Да те питам ,сметкажийство и отврат ли е това , че лекарите продават знанията си , чувствата си ,психиката си , времето си ,за да спасят нечий живот? Къде е разликата?
Не разбирам въпроса ти и връзката му с темата. Би ли пояснила?
Публикувано на: 27 Фев 2011 13:29
№14
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12483 Местоположение: винаги на №14
Бърби написа:
В единия случай лекарят продава знанията си , мозъка си ,за да спаси човешки живот и заради това получава заплата. В другия случай защо да не продадеш мозъка си и за това да получиш пари? Лекарят продава психиката си , сърцето си като спасява живот срещу заплата . Защо и всеки ,който е решил да не получи пари срещу сърцето си? Самарянство отдавна няма.
Публикувано на: 27 Фев 2011 13:47
Дълбоко в матрицата
Тук е от: 12 Сеп 2008 10:46 Мнения: 2661
okokorko написа:
А може и да не попаднеш? Има ли начин? Има. Ако ги продадеш предварително. Те, някои и преживе продават бъбреци, чер дроб, стволови клетки и какво ли не. Нали наскоро спорихме и за кръводаряването... Навсякъде, където има замесени пари, дарителството се опорочава. Винаги, когато се появи изобретението на финикийците, от тълпата се изхлузват едни мазни, голи охлюви, готови да усмъртяват даже, за да налапат мъните. Аз, който не помня вече колко пъти съм дарил кръв, пари и какво ли не, съм на път да се откажа от организираното анонимно даряване на каквото и да е. Прави се фонд и който е съгласен читавите му органи да живеят в някой друг след смъртта му, получава някаква сума или правото да ползва безплатно чужди органи от банката. Това ще стане рано или късно и може би вече съществува под някаква форма. Вероятно, само религиозният морал го задържа, в резултат на което, тайничко стават наистина неморални неща. В този смисъл, моят отговор го няма в анкетата.
Извън темата/подсказка:
Ето ви и новинка: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=675328 Сещам се, че подаряваха конфискувана бракониерска риба на домовете. Какви ли банкети се заформиха с нея? Едва ли някой е рискувал да храни децата с костеливи каракуди... По-добър вариант щеше да е пак финикийският. Продават се рибите, а с парите се прави ремонт на покрива, да речем... Ама то и там някоя торба цимент, керемиди.....
Това "прави се фонд" звучи прекалено общо и неясно. Фондът, няма как сам да се направи, а трябва някой да го създаде. Да инвестира пари в него. А всеки нормален инвеститор търси бърза възвращаемост на вложените инвестиции. Демек, ако аз съм си продал органите на фонда, той няма никакъв финансов интерес да ме чака сам да си умра, което може да стане след 50 - 60 години /органите ми тогава вероятно няма да струват нищо/. Този фонд ще има интерес аз да умра млад и със запазени органи. И е сигурно, че ще ми се помогне в тази задача. Така че познай кога ще си продам органите на такъв фонд.
Извън темата/подсказка:
Не знам за каква конфискувана каракуда говориш? Знам за конфискуван калкан, който никак не беше костелив. Той отиде за социалния патронаж, а не за домовете за деца. Доста старци си хапнаха калкан, което не им се случва често, повярвай ми
Публикувано на: 27 Фев 2011 14:11
Персона грата
Тук е от: 31 Мар 2007 11:03 Мнения: 7177
Аз писах вече за това. Виж по-следващото ми мнение. При създаване на подходящи закони, нещата ще са далеч по-читави отколкото са сега. Нима пенсионните фондове и здравната каса, се радват на бърза възвращаемост? Пари ще влизат от тези, които не са станали членове на фонда, а искат да получат органи. Безвъзмездното даряване "ей тъй!", само забавя идването на това време и създава възможности и предпоставки за престъпления.
Публикувано на: 27 Фев 2011 15:46
Администратор
Тук е от: 07 Яну 2007 4:15 Мнения: 7169 (автор на темата)
Извън темата/подсказка:
okokorko, мисля че прекаленото общуване с определен тип хора е изкривило толкова много начина ти на мислене, че чак не мога да те позная. Намираш врагове там където изобщо ги няма, а приятели там където има само хищни лисици, злобари и фурнаджийски лопати. Резултатът е кофти.
Публикувано на: 27 Фев 2011 16:51
~~~~
Тук е от: 06 Апр 2008 8:12 Мнения: 12792
amapola написа:
Бърби написа:
В единия случай лекарят продава знанията си , мозъка си ,за да спаси човешки живот и заради това получава заплата. В другия случай защо да не продадеш мозъка си и за това да получиш пари? Лекарят продава психиката си , сърцето си като спасява живот срещу заплата . Защо и всеки ,който е решил да не получи пари срещу сърцето си? Самарянство отдавна няма.
За лекарят е просто работа. Труд, който се заплаща. Същото е и при гробаря. Въпреки възможните компромиси и професионални деформации , от които, междувпрочем никой не е застрахован, тук не става дума за продажба на мозък, а на използване на придобити умения / с помощта на пари за образование, много труд и т.н/. И това няма общо с дарителството, за което е темата. Почти съм сигурна, че ако един лекар, работи работата си 'от душа', то няма да се замисли и ще даде съгласието си да дари органите си. При гробаря мисленето опира до гризането на червеите, но пак няма да е много различно. И друго- мозъкът и на най-гениалния лекар, не би струвал и пукнат грош, ако в него се е заселил рака, примерно. Какво от това, че би /евентуално/ поискал пари за него приживе?:) Пишете си за фондове, но ми звучи като 'давам идеята', ама не знам как да стане. Аз лично предпочитам личната мисъл, отношението и усещането на участник в дискусия, вместо лаладжийство по принцип. Не искам никой да обидя, разбира се..
п.п Да ме извиняват медицинските лица / ако има такива/ във форума, че си позволявам да мисля за тях като за обикновени човеци!:)
Публикувано на: 27 Фев 2011 17:54
Форумен дух
Тук е от: 21 Май 2008 11:36 Мнения: 1006
Съгласна съм, близките ми също биха го направили. Едва ли някой от нас ще мисли в кого ми е сърцето, бъбрекът или друго нужно някому, дали ще се търгува с него или не, дали му е зловещо или не. При всички случаи ще е в полза. Наивно или не, толкоз!
Публикувано на: 27 Фев 2011 18:15
Персона грата
Тук е от: 31 Мар 2007 11:03 Мнения: 7177
Извън темата/подсказка:
SecondShoe написа:
okokorko, мисля че прекаленото общуване с определен тип хора е изкривило толкова много начина ти на мислене, че чак не мога да те позная. Намираш врагове там където изобщо ги няма, а приятели там където има само хищни лисици, злобари и фурнаджийски лопати. Резултатът е кофти.
Резултатът наистина е кофти. Мисля, че ти си от малкото хора, които са наясно защо мнението ми за благородството и блготворителността се обърна на 180 градуса и не мога да разбера, защо си изненадан.
_________________ Никога не си това, за което се мислиш!
Публикувано на: 27 Фев 2011 18:25
Администратор
Тук е от: 07 Яну 2007 4:15 Мнения: 7169 (автор на темата)
Извън темата/подсказка:
Изобщо не съм изненадан и не става въпрос за благотворителност. Неслучайно е казано, че с каквито се събере човек, такъв става. Затова съм преустановил напълно всякакви контакти с определени хора, тъй като знам колко са отровни и заразни. Освен това, даряването на кръв и органи не е благотворителност, а нещо по-различно. Мисля че човещина е думата.
Публикувано на: 27 Фев 2011 19:18
№14
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12483 Местоположение: винаги на №14
Шу , тази тема ми е позната и не казах горните неща без да съм ги мислила . Преди 13 години най-близката ми приятелка от най-най-ранно детство си отиде , недочаквайки да и трансплантират бъбрек. Няколко души /нейни близки и приятели/ се бяхме подложили на изследвания ,за да се установи дали можем да и дарим бъбрек. Съвместимост нямаше. Трябваше да си чака реда. Седем години тя беше 118-та ,116-та в списъка. Така и не дочака. И още 10 години да беше жива пак нямаше да дочака.А ако имаше някакъв подобен фонд можеше да е жива. Говориш за човещина. А няма ли да е човешко , заради острия недостиг на дарени бъбреци и стотиците хора, които са в списъците на чакащите, това да се промени като се легализира заплащането на донорството. Няма ли да е човешко да се намери приемлив начин за компенсация за живите и без роднински и приятелски връзки донори на бъбреци . Какво нечовешко има в това финансовият стимул ще поощри живия донор/не говоря за близки хора/ да спаси нечий живот? И парите да му помогнат той да живее нормално и да се грижи адекватно за здравето си след донорството?