ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 19 Яну 2025 2:55

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Подкрепяте ли лекарите от Спешна помощ?
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2014 21:29 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
(автор на темата)
Гледам , че са започнали подписки в защита и подкрепа на лекарите от Бърза помощ. Не зная кой крив, кой е прав, но се питам дали докторите ще ни подкрепят, ако тръгнем ние на стачка. Дали ще застанат до нас? Не съм сигурна.
Иначе...да....кръвното си го меря сама;, цяла седмица кашлях като съдрана, от 3 години за пръв път отидох при джипито си и то ми каза, че нищо ми няма ....та се наложи сама да си поставя диагноза и като отидох на рентген/без направление/ се оказа, че моята диагноза я вярна /пневмония/, а не тази на джипито /нищо ти няма/. На близките си също поставям диагноза сама, дори се оказва вярна; Преди два месеца като се наложи да полежа в хирургия се наложи сама да мия гнусната тоалетна и мивка и сама да бърша праха в стаята, в която лежах . Като вдигна кръвно над 250 се налага сама да го смъквам, защото диспечерката в Бърза помощ категорично отказва да прати линейка.
Изобщо ...сами се лекуваме, сами си сеем марулите, сами си варим ракията, сами си санираме блоковете...абе що ли не хванем гората.
Та с две думи ...не подкрепям докторите от Спешната помощ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Подкрепяте ли лекарите от Спешна помощ?
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2014 21:40 
Първата ми реакция беше да ги подкрепя,но като зачетох амапола разбрах колко истина има в думите и.

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2014 21:47 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 13 Фев 2011 8:39
Ама недей така - спешна помощ и джи пи са много различни неща, недей смесва нещата под общото название "доктори", щото и ти си земеделски производител ама между теб и оня дето сее лавандула (примерно) има много разлики, нали? Иначе по темата - подкрепям ги и според мен здравеопазването се нуждае от много сериозна реформа, като очевидно другарите на БСП няма да я направят. Готвят да изритат личната гинеколожка на Моника Станишева, но това няма да спаси здравеопазването понеже на нейно място ще турят някой също толкова тъп и неграмотен, то всъщност можем ли да променим темата например "има ли кадърен комунист"?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2014 21:52 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 22 Яну 2007 9:58
Огромна част от личните лекари /джипи-та/ са нещо като търговски дружества. Изключително рядко се намират такива, които да си вършат работата кадърно и отговорно. Аз лично за последните години съм сменил 2 джипи-та. Може да ходя 1 път в годината на лекар, но безхаберие не търпя. Имам късмет сегашната ми лична лекарка да не се прави на специалист по всичко, а почти винаги да дава направление за специалист. Педиатърката на детето ми също се справя чудесно и има доста по-широки разбирания за начините за лечение от повечето "лекари". Не мога да разбера хора, които имат възможност да си сменят лекаря на всеки 6 месеца, а си търпят. Тъпче ги джипито с антибиотик след антибиотик и "лекува" бронхит, който не минава с месеци... Относно Бърза помощ, там нещата са много сложни, не мога да коментирам. В редките случаи, когато се е налагало на мои близки или приятели да викат, не е имало проблеми или забавяне. Твърдо НЕ подкрепям отношението и побоите над тях, които се случват в последно време. Лекарите в спешна помощ и хирурзите получават много по-малко пари, отколкото едно некадърно джи-пи, което си седи на задника по цял ден и взима по 2-3 хиляди лева всеки месец.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2014 22:01 
№14
№14
Аватар

(автор на темата)
Не, не съм съгласна , Чопъре.

Не мога да се съглася с това , че по-доброто заплащане щяло да реши проблемите в Бърза помощ. Днес прочетох заглавие от рода - "вдигнете заплатите с 30 процента и проблемите ще са решени".
Какво е това? ..Няма пари - няма да лекуваме , хората да мрат. За мен това е изнудване. Терористите действат така.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2014 22:09 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 22 Яну 2007 9:58
Цинично, но факт. Всеки иска достойно заплащане за труда си...

Това сте го виждали всички, мисля:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2014 22:10 
№14
№14
Аватар

(автор на темата)
Beatfan написа:
Всеки иска достойно заплащане за труда си...

Да, нека да е така , но не с цената на здравето и живота на хората.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2014 22:52 
Титан на мисълта
Аватар

Тук е от: 22 Окт 2007 16:57
Тоя път съм съгласен с мнението ти, амапола. А за да спреш да кашляш, спри и цигарите, преди те да те спрат ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2014 9:37 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 09 Фев 2007 15:36
Ясно е,че заплащането не е единственият проблем в здравеопазването и образованието (самите системи трябва да бъдат реформирани,за да работят по-ефективно и тогава ще има и повече пари),но въпреки това е сериозен въпрос.В България до 10 години няма да останат нито лекари,нито учители. Повечето учители в момента ще са се пенсионирали до тогава, а педагогическите специалности в момента ги изучават само неграмотници,които не стават за нищо друго и са записали ШУ колкото да не са капо. Лекарите пък емигрират масово зад граница. Никой не е луд да ги работи тези професии и да си къса нервите за 500-600 лева. Тогава ще имаме предостатъчно време да обсъждаме какви трябва да са им заплатите. Прави са турците,че на българина акъла винаги му идва после (когато вече е късно).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2014 11:10 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Здравеопазването като, че ли е закъсало най много. Не мога да кажа какви са им проблемите, защото скоро се завърнах но положението е трагично. Кратките ми посещения в последните 20 години са били във връзка с сменяне на шофьорските ми книжки и дълго след това съм бил шокиран, от това което съм видял. В никакъв случай не можем да поставим целият здравен персонал под един знаменател , но ако нередностите и бруталното отношение на някой единици не се блокират то дори и съвестните ще престанат да си гледат работата.
Но това не е от днес или вчера. Спомням си че много преди демокрацията отведох Тхана в болницата по направление от селският лекар, защото няколко пъти през нощта е повърнал кръв. Изключително спешен случай. И забележете процедурите през които мина. Чакане до сутринта за направление от лекуващият лекар, през което време повръща няколко пъти кръв. След направлението го карам в болницата и трябваше да минем изследвания през много кабинети и да си чакаме реда. Човека постоянно се оплакваше, че докато чака на опашките ще умре но това не трогна нито чакащите дошли пред нас нито лекарите в кабинета. Като, че ли го чакаха да умре преди да му направят изследванията. Шокиращо безразличие на всички доктори.(Пред всеки кабинет в Европа има табела която гласи, че реда на влизането на пациентите се определя от медицинската сестра, според случая а не по реда на пристигналите ) В болницата която посетих при смяна на книжката си медицинските сестри въобще не излизат навън, защото трябва да развеселяват докторите.
Тхана беше многократен кръводарител и даваше по два пъти в годината кръв и понеже беше нулева група, която ставаше за заместител на всички останали много често го търсеха при много спешни случай. Под негова агитация и аз бях кръводарител. След този случай категорично престанах да давам кръв защото видях, че това е като да пълниш бездънна каца с вода. На работата ни когато имаше акция даже се мъчех да разубедя един от нашите работници да не дарява защото ако се наложи на негов близък никой няма да му помогне. Той ми се изсмя високомерно. Но след два месеца жената на брат му роди с усложнения и той не можеше да даде вече кръв за да я спасят. И тогава отидох аз да дам кръв.
Да ще повторя давал съм многократно кръв, но след като Тхана ми с последни сили мина всички изследвания и процедури преди да го приемат и след това умря от загуба на кръв защото кръвоизлива му бил много голям и даже не се опитаха и да го спасят по някакъв начин и след два дни почина в болницата, престанах. Но при нужда за познат човек бих се отзовал пак.
Когато преди отидох на медицински преглед за смяна на шофьорската си книжка се сблъсках със същият проблем, превиваща се жена чака напразно да я прегледат, а доктора отишъл незнайно къде. На превиващата се пред кабинета жена никои от съседните лекари не обръщаха внимание. Когато попитах в съседният кабинет, кой ще ми попълни документите, докторката много отзивчиво ми каза че веднага ще извика лекаря, който за малко отскочил някъде. И наистина той веднага се появи цивилен с чаша кафе в ръка, и когато стенещата жена го помоли да я прегледа, той се сопна грубо.
- Е какво искаш човек не може да си изпие и кафето.
След което започна да разправя разни шеги за общите ни познати и не бързаше въобще да влиза в кабинета си. Явно кафето му беше много по важно от живота на пациента му. Когато накрая влязохме покани мене, а на превиващата се жена и каза да чака след мен. Аз не се съгласих и я поканих да влезе с надежда да я прегледа първа. Но това не стана той продължи с майтапите си и остри забележки към стенещата, да е благодарна, че е при него иначе кой знае колко щяла да чака? по всичко си личеше, че той искаше да подчертае колко по добре си гледа работата от колегите си?
Мисля си, че тогава беше на власт Бойко Борисов, (и вече съм писал в една от темите за този случайно ) но това няма никакво значение. Които и да управляват все тая. Докато ние си играем на комунисти и демократи така ще е. Без да повишим изискванията и се отърсим от партийните си пристрастия и даваме на всекиго заслуженото му.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2014 12:19 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Здравеопазването е закъсало точно толкова колкото и всички останали отрасли, а проблемите са баналните такива - липса на пари и мотивация. Проблемите всички ги знаем, колкото и да ги споделяме все ще си казваме "да, така е" въпроса е "какво да направим по въпроса?"

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2014 12:31 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 13 Авг 2013 20:47
Проблема при здравеопазването е, че се търси икономически баланс - с други думи собствено финансиране. Това на този етап е невъзможно и компромисите са жестоки. Спешната помощ обаче няма собствено финансиране, но в същото време не е изнесена като независимо звено. Съответно и резултата е плачевен.

Ако не друго - спешното трябва да се изведе като отделно направление, което да се финансира изцяло от бюджета и да не се търси някаква избивка или референция към дадена събераемост на данъци. Това трябва да е първи приоритет в бюджета, като втори да остане образованието, което тия дни го преместиха от реанимацията в моргата...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2014 12:34 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Добра идея според мен е маловажни случаи да се заплащат - не може за обрив или болезнена менструация да се вика линейка!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2014 12:55 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 18 Фев 2012 10:59
Вижте как гадните капиталисти се грижат за хората си.
http://www.briagnews.bg/index.php?p=view&id=19231

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2014 11:47 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Абе какви пари, какви линейки. Темата която развих беше за нехайството и пренебрежението на здравният персонал към пациентите. Човек ще умре пред кабинета но те се правят, че нищо не се е случило. При това отношение как можем да се надяваме, че ще тръгнат някого да спасяват на улицата, когато не искат да си нарушат спокойствието за пациентите чакащи пред кабинета?
Медицинските сестри са длъжни да изпратят всеки пациент и проверят ситуацията пред кабинета, а нашите не излизат въобще да определят реда на влизане. Който устиска и надделее да влиза, както и връскарите.
Медицинските сестри в Чехия сутрин къпят и мият зъбите на тежко болните лежащи в болницата всеки божи ден. Нашите доктори щели да отидат в чужбина. Нека пробват с тези фасони няма да ги държат дори и седмица. Даже аз бих и уредил на всички доктори и мед. сестри по три месечни стажове за наказание да видят как там се бачка. Думата милосърдие е не позната в нашето здравеопазване. Тук важи правилото ще гласиш болният докато е на легло. Тоест пазарлъци колко можеш да откачиш от него докато е на зор.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Бърз отговор

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Пътна помощ Шумен-roadassistance365.com

в Хора, пътища, автомобили

roadassistance365

0

23968

05 Фев 2020 23:14

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 19 Яну 2025 2:55

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]

Не можете да пускате нови теми