Тук е от: 25 Апр 2010 8:13 Мнения: 2106
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Живеещите в къщи и разполагащи с дворно място, когато го поливат редовно без значение дали ще е тревна площ, или малка зеленчукова градина поддържат един оазис сред напеченият асфалт и бетон наоколо. Това е еди начин да се борим с горещините, и изтритият ми пост в който споменах за каптирането на водата от улуците, която е напълно достатъчна за целта, и не знам защо беше изтрит? Не че се обръщам или обсъждам модераторите, не за това не мога и да си помисля, но ако някой се досеща моля да сподели.
То наоколо валя, ама точно Шумен все го прескача. Навсякъде наоколо това лято валя нормално и достатъчно-Търговище, Разград, Варна, Сливен, Русе. Само Шумен една пустинна дупка.
Тук е от: 25 Апр 2010 8:13 Мнения: 2106
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Още един важен елемент когато говорим за борбата с горещините не трябва да забравяме, цветята, градинките, овощните дървета и тревните площи да ги поливаме. Поливането през тези горещини е задача номер едно за всички притежаващи повече или по малко обработваема земя. Поливайте както можете, возете вода с цистерни, бидони туби с всичко което разполагате, растенията са в критична ситуация.
Тук е от: 25 Апр 2010 8:13 Мнения: 2106
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Една рецепта от баба за разхладителна напитка през лятото. Една кошничка диви круши в 5 литров буркан слага се захар, малко оцет и се пълни с вода, оставя се на слънцето.Какви са пропорциите? Не знам баба казваше - Прави се на око! Сега жена ми го приготвя. Като започне ферментацията започва да се пие, приема се охладено, както бирата. Източеният сироп се поставя в незатворени бутилки в хладилника и се консумира бързо защото ферментацията разваля вкуса му. Ако шишето се забрави плътно затворено може да избухне.
Тук е от: 25 Апр 2010 8:13 Мнения: 2106
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Не прекалявайте все пак със смеха при пиенето на крушенцата. Е то сега е модерно да се варят ракии, безалкохолни бол, но тези които са пробвали от тази напитка знаят, че е незаменима и много по добра от сегашните безалкохолни пълни с консерванти и подсладители. Идеята е супер - напитката може да се пие и без вентилатор ако четеш форума на Шумен.Които са я опитвали като малки приготвяни от баба си могат само да съжаляват, че сега вече не се прави. А тези които проявяват интерес , начина е следният. Както се подразбира от обясненията на баба ми пропорциите не са толкова важни. За да започне ферментацията сиропа трябва да е сладък на вкус и да има кисела жилка за да могат спиртните дрожди да започнат ферментацията. Според захарта и оцета всеки докарва желаният вкус по избор но няма как да се сгреши. Важното е да се съберат малко диви крушки и експеримента може да започне, след като са го правили нашите баби и прабаби мисля, че не нещо сложно.