ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 19 Яну 2025 2:27

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Спешна медицинска помощ?
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2008 0:13 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 09 Яну 2007 0:04
(автор на темата)
На няколко пъти тази година се наложи да се обаждам на номер 155. Неизменно ме съветваха да се свържа с номер 801525. Това явно е някаква модерна неевропейска връзка между институции, подобна на тв игра и мобилен оператор. Като се обадя на 155, очаквам да пратят линейка до вкъщи. Като се обадя на 801525, дежурен екип в поликлиниката ме уведомява, че: а) трябва да изчакам "около 1 час"; б) трябва да платя таксито на лекаря в двете посоки; в) трябва да платя за прегледа. а), б) и в) не са опции, а съвкупност от санкции, за които ме предупреждават по телефона. В случай че реша да отида на място в поликлиниката, задължително ме препращат да търся второ мнение. Обясненията обикновено включват: "Нямаме нужната апаратура.", "Не виждам нищо нередно (на тая възраст)", "Не съм специалист в областта." Второто мнение в Шумен може да се потърси в Спешно отделение на "Хирургическия блок". Там също не бързат да помогнат на болния - с обясненията: "Нямаме нужната апаратура.", "Не виждам нищо нередно (на тая възраст)", "Не съм специалист в областта." Излишно е да споменавам, че спешна медицинска помощ човек търси най-вече в извънработно време.
- Ами има само една линейка за града.
- Не сте в моя район, платете ми таксито.
- Обадете се утре на личния си лекар.
- Елате утре, ама по-рано.
Такива реплики не ми вършат работа, дори ако въпросният здравен работник не е решил спешно да излиза в болнични.
Напомням с тази тема, че в рамките на ЕС спешната медицинска помощ е а) безплатна; б)бърза; в) помощ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Спешна медицинска помощ?
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2008 0:22 
VIP
VIP

Тук е от: 09 Яну 2007 21:19
А 112?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2008 1:06 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

(автор на темата)
Да, де, а 112? Кога си го набирал - ей така, за проба? Да видиш дали действа в Шумен. Аз не съм, Леонартисе. И нямам желание след горчивия опит със 155. Щото нали знаеш от йекшъните, в Щатите като набереш 911, питат: "What's your emergency?" И после ти пращат специалисти по случая. Ама и аз какъв съм, много серии на Д-р Хауз съм гледал.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2008 5:26 
<5™
<5™

Тук е от: 23 Фев 2007 16:15
Какво е 155 ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2008 12:14 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 13 Яну 2007 23:28
Какво ни е наред, че и Бързата помощ да е у ред?!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2008 12:25 
<5™
<5™

Да ви кажа няколко пъти ми се е налагало да ползвам Спешната помощ.Признавам си - проблем съм нямал никога. Водил съм дете там, мене са водили и винаги са ми помагали.Виж последния път в Карил Силистра ме ядосаха / то му е друго името ама забравих как/ не, че и аз не ядосах много хора тогава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2008 23:57 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

(автор на темата)
Dobo написа:
Какво е 155 ?

Това, Добо, е телефонен номер, който GSM операторите ти записват предварително на SIM картата и срещу него слагат надпис Emergency или Спешна помощ. Тая тема не сте ли я обсъждали със скаутите? Ще ми интересно да споделиш опит.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2008 0:04 
Администратор
Аватар

Тук е от: 07 Яну 2007 4:15
Тоя номер за пръв път го чувам, а и в Гугъл не намирам информация. По-скоро не се сещам по какви ключови думи да я търся.
Относно бързата помощ, знам със сигурност че на места има и платена, и безплатна. Не знам за Шумен как стоят нещата. За София съм чувал, че имат и частна бърза помощ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2008 0:22 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

(автор на темата)
Искрени извинения към всички, които са прочели темата. Номерът, който ми е трябвал, е 150. В паниката при спешните случаи вкъщи тия дни съм набирал грешен номер. Чудя се с кого съм разговарял...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2008 7:14 
<5™
<5™

Яров, и на тебе ще ти проведем една лекция на тема "Паниката - лош съветник в трудна ситуация".:)
Разбирам те, понякога в труден момент не можем да се сетим за прости неща, аз примерно си бях забравил името но си помнех ЕГН-то.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2008 9:09 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 10 Яну 2007 21:18
Значи, ако някой е закъсал здравословно, но пък не е на умирачка работата тия от спешното почти е сигурно, че няма да дойдат. За неособено опасни здравословни състояния може да се ползва спешния кабинет към новата поликлиника- бачка 24 часа. Намира се в левия вход на първия етаж- телефон или друго не знам, но пък обслужват хората. При пациенти с непрекъснати здравноосигурителни права (не като някои тука :) ) се плаща обикновената потребителска такса. Май и трябва да имат договор с личния ти лекар но и така таксата май беше не- повече от 20-на лева.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2009 20:23 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 03 Сеп 2008 8:59
Аз лично бях свидетел как от спешното препратиха момиче с 42 градоса температура кам някаква часна клиника.... Нямам думи просто...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2009 2:54 
Напреднал
Напреднал
Аватар

Тук е от: 26 Авг 2007 8:55
Извън темата/подсказка:
Мале идиотщина в тая държдава, лично в края на миналата година си изпатих. На връх Коледа като припадна приятелката ми се наложи да я реанимирам и в същия момент не мина и през акъла да викам Бърза помощ. Докато давах първа помощ с телефона в ръка извиках такси и след около 2 мин бяхме в болницата. Честно да ви кажа, че като я видях припаднала само си помислих за случаите когато идват след 10-15 мин, дали шофьора няма да е пиян (празници все пак), дали ще има апаратура, ако се наложи и взех тъпото решение да взема нещата в мои ръце, защото при по-сериозен случай това можеше да е фатално.

Като занесох приятелката ми в спешното..... :shock: какво да видя.... празно, няма никой! Заключено и няма никой, а приятелката ми леко се свести и припада и така през 10-15 секунди. Чукам по врати и викам..... :evil: По едно време излиза някакъв чичка - явно пазач и ми прави забележка да не съм викал, ами да съм седнел и да съм изчакал :evil: Както бях набрал, оставих приятелката ми на 1 стол и тъкмо се засилвах и него да го докарам в това състояние и..... изкача между нас един лекар и си търка очите... гледа на парцали. Най-важните въпроси бяха дали е осигурена и защо няма документи в нея???? :BB08.gif Хигиената..... няма такава мръсни одеала и завивки и възглавници....

То че заплатите ниски, ама да си дежурен на 26 декември в спешен кабинет на сравнително голям град и да спиш.... не мога да го разбера.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2009 16:14 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 22 Яну 2009 16:43
Имах един познат - епилептик,веднъж получи пристъп, обадихме се на Бърза Помощ, откъдето казаха, че изпращат линейка. Нямаше опция да го качим на такси и да го закараме където и да е, тъй като тежи около 100 килограма, а бяхме аз и братовчедка му само покрай него. 20 минути след това се обадихме отново, т.к. линейка нямаше. Отговорът беше, че са я изпратили, но нямат контакт с нея и не могат да кажат нищо. 10 минути след това момчето се свести, а линейката дойде след още половин час. Добре, че братовчедката на човека имаше опит в подобни ситуации, та се погрижи за него. Шофьора вдигна скандал до небето, защото разбираш ли, сме подали фалшив сигнал.. Той, завалията, се разкарвал напразно.. :02_eh.gif
Да поясня, че адреса, на който бяхме, съвсем не се намира на 60 минути път с превозно средство, било то и ролкови кънки, от Спешното. :G1.gif

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2013 17:40 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Отвратена съм от шуменската Бърза помощ. Според тяхна компетентна служителка се оказва , че човек с кръвно над 240 /горна граница/ не се нуждае от тяхната помощ. Да пиел хапче за кръвно, да изчакал час и половина ...При въпрос от моя страна - " наистина ли няма да дойдете?", отговорът беше - "не" и затваряне на слушалката.
За щастие, този път госпожата от тел.150 излезе права :M10 - човекът оживя и не получи инсулт.
Разговорът с тел. 150 беше днес, в 9.50ч сутринта.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Бърз отговор

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Пътна помощ Шумен-roadassistance365.com

в Хора, пътища, автомобили

roadassistance365

0

23968

05 Фев 2020 23:14

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 19 Яну 2025 2:27

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot]

Не можете да пускате нови теми