Тук е от: 09 Яну 2007 0:04 Мнения: 2775 (автор на темата)
На няколко пъти тази година се наложи да се обаждам на номер 155. Неизменно ме съветваха да се свържа с номер 801525. Това явно е някаква модерна неевропейска връзка между институции, подобна на тв игра и мобилен оператор. Като се обадя на 155, очаквам да пратят линейка до вкъщи. Като се обадя на 801525, дежурен екип в поликлиниката ме уведомява, че: а) трябва да изчакам "около 1 час"; б) трябва да платя таксито на лекаря в двете посоки; в) трябва да платя за прегледа. а), б) и в) не са опции, а съвкупност от санкции, за които ме предупреждават по телефона. В случай че реша да отида на място в поликлиниката, задължително ме препращат да търся второ мнение. Обясненията обикновено включват: "Нямаме нужната апаратура.", "Не виждам нищо нередно (на тая възраст)", "Не съм специалист в областта." Второто мнение в Шумен може да се потърси в Спешно отделение на "Хирургическия блок". Там също не бързат да помогнат на болния - с обясненията: "Нямаме нужната апаратура.", "Не виждам нищо нередно (на тая възраст)", "Не съм специалист в областта." Излишно е да споменавам, че спешна медицинска помощ човек търси най-вече в извънработно време. - Ами има само една линейка за града. - Не сте в моя район, платете ми таксито. - Обадете се утре на личния си лекар. - Елате утре, ама по-рано. Такива реплики не ми вършат работа, дори ако въпросният здравен работник не е решил спешно да излиза в болнични. Напомням с тази тема, че в рамките на ЕС спешната медицинска помощ е а) безплатна; б)бърза; в) помощ.
Да, де, а 112? Кога си го набирал - ей така, за проба? Да видиш дали действа в Шумен. Аз не съм, Леонартисе. И нямам желание след горчивия опит със 155. Щото нали знаеш от йекшъните, в Щатите като набереш 911, питат: "What's your emergency?" И после ти пращат специалисти по случая. Ама и аз какъв съм, много серии на Д-р Хауз съм гледал.
Тук е от: 23 Фев 2007 16:15 Мнения: 6357 Местоположение: Шумен,Центъра на света
Да ви кажа няколко пъти ми се е налагало да ползвам Спешната помощ.Признавам си - проблем съм нямал никога. Водил съм дете там, мене са водили и винаги са ми помагали.Виж последния път в Карил Силистра ме ядосаха / то му е друго името ама забравих как/ не, че и аз не ядосах много хора тогава.
Dobo написа:
Какво е 155 ?
Това, Добо, е телефонен номер, който GSM операторите ти записват предварително на SIM картата и срещу него слагат надпис Emergency или Спешна помощ. Тая тема не сте ли я обсъждали със скаутите? Ще ми интересно да споделиш опит.
Тоя номер за пръв път го чувам, а и в Гугъл не намирам информация. По-скоро не се сещам по какви ключови думи да я търся. Относно бързата помощ, знам със сигурност че на места има и платена, и безплатна. Не знам за Шумен как стоят нещата. За София съм чувал, че имат и частна бърза помощ.
Искрени извинения към всички, които са прочели темата. Номерът, който ми е трябвал, е 150. В паниката при спешните случаи вкъщи тия дни съм набирал грешен номер. Чудя се с кого съм разговарял...
Тук е от: 23 Фев 2007 16:15 Мнения: 6357 Местоположение: Шумен,Центъра на света
Яров, и на тебе ще ти проведем една лекция на тема "Паниката - лош съветник в трудна ситуация". Разбирам те, понякога в труден момент не можем да се сетим за прости неща, аз примерно си бях забравил името но си помнех ЕГН-то.
Значи, ако някой е закъсал здравословно, но пък не е на умирачка работата тия от спешното почти е сигурно, че няма да дойдат. За неособено опасни здравословни състояния може да се ползва спешния кабинет към новата поликлиника- бачка 24 часа. Намира се в левия вход на първия етаж- телефон или друго не знам, но пък обслужват хората. При пациенти с непрекъснати здравноосигурителни права (не като някои тука ) се плаща обикновената потребителска такса. Май и трябва да имат договор с личния ти лекар но и така таксата май беше не- повече от 20-на лева.
_________________ This is the Internet, it literally makes you post brainless things in every shape and form. Sadly true.
Тук е от: 26 Авг 2007 8:55 Мнения: 429 Местоположение: Не в Шумин
Извън темата/подсказка:
Мале идиотщина в тая държдава, лично в края на миналата година си изпатих. На връх Коледа като припадна приятелката ми се наложи да я реанимирам и в същия момент не мина и през акъла да викам Бърза помощ. Докато давах първа помощ с телефона в ръка извиках такси и след около 2 мин бяхме в болницата. Честно да ви кажа, че като я видях припаднала само си помислих за случаите когато идват след 10-15 мин, дали шофьора няма да е пиян (празници все пак), дали ще има апаратура, ако се наложи и взех тъпото решение да взема нещата в мои ръце, защото при по-сериозен случай това можеше да е фатално.
Като занесох приятелката ми в спешното..... какво да видя.... празно, няма никой! Заключено и няма никой, а приятелката ми леко се свести и припада и така през 10-15 секунди. Чукам по врати и викам..... По едно време излиза някакъв чичка - явно пазач и ми прави забележка да не съм викал, ами да съм седнел и да съм изчакал Както бях набрал, оставих приятелката ми на 1 стол и тъкмо се засилвах и него да го докарам в това състояние и..... изкача между нас един лекар и си търка очите... гледа на парцали. Най-важните въпроси бяха дали е осигурена и защо няма документи в нея???? Хигиената..... няма такава мръсни одеала и завивки и възглавници....
То че заплатите ниски, ама да си дежурен на 26 декември в спешен кабинет на сравнително голям град и да спиш.... не мога да го разбера.
Тук е от: 22 Яну 2009 16:43 Мнения: 105
Имах един познат - епилептик,веднъж получи пристъп, обадихме се на Бърза Помощ, откъдето казаха, че изпращат линейка. Нямаше опция да го качим на такси и да го закараме където и да е, тъй като тежи около 100 килограма, а бяхме аз и братовчедка му само покрай него. 20 минути след това се обадихме отново, т.к. линейка нямаше. Отговорът беше, че са я изпратили, но нямат контакт с нея и не могат да кажат нищо. 10 минути след това момчето се свести, а линейката дойде след още половин час. Добре, че братовчедката на човека имаше опит в подобни ситуации, та се погрижи за него. Шофьора вдигна скандал до небето, защото разбираш ли, сме подали фалшив сигнал.. Той, завалията, се разкарвал напразно.. Да поясня, че адреса, на който бяхме, съвсем не се намира на 60 минути път с превозно средство, било то и ролкови кънки, от Спешното.
_________________ Лудостта е това, което ни кара да правим едни и същи неща отново и отново, очаквайки всеки път различен резултат.
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12483 Местоположение: винаги на №14
Отвратена съм от шуменската Бърза помощ. Според тяхна компетентна служителка се оказва , че човек с кръвно над 240 /горна граница/ не се нуждае от тяхната помощ. Да пиел хапче за кръвно, да изчакал час и половина ...При въпрос от моя страна - " наистина ли няма да дойдете?", отговорът беше - "не" и затваряне на слушалката. За щастие, този път госпожата от тел.150 излезе права - човекът оживя и не получи инсулт. Разговорът с тел. 150 беше днес, в 9.50ч сутринта.