ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 19 Яну 2025 2:37

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Един случай в Спешно отделение
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009 19:12 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
(автор на темата)
Един случай от днес,който направо ме потресе.Няма да го коментирам,само ще го разкажа.

Става дума за мои близки приятели.Момичето от няколко дни е с много силни болки в кръста.От вчера болките са непоносими.И пак от вчера е с температура около 39 градуса.

Вчера ,надвечер са се свързали с джипито си,която ги посъветвала да потърпят ??? до понеделник.!!!Хората изпълняват и търпят,но как се търпи бъбречна болка?!А температурата ту слиза до 38 гр,ту се качва над 39.Днес около обяд вече става нетърпимо и решиха да отидат до Спешно отделение в болницата.Като искам да подчертая ,че никой не беше сигурен,че проблема е в бъбреците,можеше да е и нещо друго-апандисит,перитонит,гинекологичен проблем?!

И така днес наобяд отиваме в спешното.Тя цялата гори и е превита на две от болки.Около 30минути чакаме пред кабинета,влизат ,излизат някакви мед.работници ,минават,заминават и никой не и обръща внимание.След около половин час се смилиха да попитат за какво става дума ,обясни им се ,те провериха нещо в компютъра си и казаха,че няма да я прегледат,защото от октомври 2008 да април 2009 има прекъсване на здравните осигуровки.А преди това и от април до сега всичко и е платено.Решението било да заплати 50 лева.Но никой от нас нямаше тези пари в себе си.

Последваха от наша страна обаждания до “отговорни”лица в болницата,които след като чуха за станалото бяха потресени от безотговорността на колегите си.Съответно последваха обаждания в Спешно и най-после се съгласиха да я прегледат.Установи се ,че проблема е наистина бъбречен,но каква беше изненадата тоя път ,когато казаха,че нищо не може да се направи ,защото нефролога бил в отпуск?!И я пратиха поживо-поздраво вкъщи.За рецепта за болкоуспокояващи трябваше да се помолим на докторката.

И последно-в листа,който се попълва ,че е прегледана пишеше “болки ниско долу в корема” и “температура-37.8градуса”.А подобни болки там тя не е имала и температурата и беше в момента 39.7.Понамалила малко докторката,за да се презастрахова,ако недай Боже се влошат нещата.
Името на лекарката от Спешното е д-р Вълкова.

Вече писах,че няма да коментирам.Има достатъчно журналисти във форума,които ако се интересуват повече за тази безотговорност мога да ги свържа с хората.Те нямат нищо против.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Един случай в Спешно отделение
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009 19:58 
Цигане
Цигане

Тук е от: 22 Яну 2009 22:25
Amapola, какво те учудва? Това е България, каквато си я знаем.
Ако не всички, то поне някои от нас помнят това:
http://www.monitor.bg/article?id=210619
Тази 24 годишна жена е жена ми. Всъщност не е на 24. но както и да е. Та в спешното е посрещната с думите "Тук да не е фотостудио?" и "Трябва да си платите".
...не става дума за парите, въпроса е принципен.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009 20:00 
Администратор
Аватар

Тук е от: 07 Яну 2007 4:15
@amapola
Правилното решение е било да ползвате спешния кабинет в Новата поликлиника където има лекар и със сигурност са щели да обърнат внимание веднага. В спешното трудно ще ти обърнат сериозно внимание, освен ако не си тръгнал да умираш.
Тази работа, че лицето е било здравно неосигурено, определено е допринесла още повече за нежеланието на докторката от спешно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009 20:04 
Напреднал
Напреднал
Аватар

Тук е от: 25 Ное 2008 21:25
Един от най-добрите нефролози в Шумен е д-р Олга Ангелова.Има и кабинет в театъра.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009 20:10 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 10 Яну 2007 21:18
Е, един от най- добрите... Като нефролог - може би, но един от най- добрите спецове по нефролитиаза съм аз. :B4.gif
Обичайна практика е пациентите с бъбречни колики да се неглижират. Принципно няма голяма опасност за живота на човека, но просто болката е такава, че жените споделят, че била по-кофти и от родилни болки. Обаче при тая висока температура не е добре работата...
Понеже щом момичето веднъж вече е имала проблеми с бъбреците (бъбречно- каменна болест), вероятно пак ще се появи такъв проблем, рано или късно.
Та... практически съвет:
Няма какво да се занимавате с тия от Спешно. Наистина са свестни и кадърни и са спецове в спасяването на животи. Но просто поради голямата плява от оплакващи се от какво ли не граждани не обръщат внимание на бъбречните колики.
Така!Купувате си Папаверин-ампули, съответните спринцовки и игли. Чакате събитието. Обикновено не тряска изведнъж, а се усеща от болния доста време преди това. Но пика обикновено, не знам защо, е нощем, когато на докторята въобще не им е до такива болни. Около час преди да стане непоносимо отивате в спешния кабинет в Новата поликлиника. Там естествено се поусъмняват в диагнозата, но си носете епикриза или други медицински докумянти, изрецитирате симптомите, давате на доктора да направи едно изследване. Изследването се състои от рязък подъл удар с ръба на дланта изотзадзе в кръста. Без майтап- така е по учебник. Ако владеете някоя хватка от Айкидо си го връщате на доктора. Ако не- търпите. Следва инжекцията. До около 30- 40 минути подейства и се наспивате за първи път от доста време. Папаверина е един от алкалоидите извличан от опиума освен морфина, но не се продава със зелена рецепта, а с обикновена. Ако някой доктор ви препоръча друго лекарство, по- слабо- не се навивайте- не действа. Имало някакъв микс за такива кризи, който съм сигурен, че в Спешното го знаят наизуст, но се скръндзят. Научете микса, накупувайте си ампулите и газ в новата поликлиника. Имат звънец на входа- там до автобусната спирка е.
Естествено вариант е някой близък да се навие да ви хакне спринцовката, но доктор е по- добре. За неосигурени или за лица с личен доктор с който нямат договор взимат малко над 20-на кинта. Правят и домашни посещения ако повозите доктора с личната си кола.
Минаването на бъбречната криза може да се сравни само с нещо велико- примерно залпа на крайцера "Аврора" за комунистите, падането на бастилията за французите или пък падането на кулите близнаци за Сусама.
Съчувствам ви, но съвсем сериозно се гответе за следващата криза- Може да е след 3-4 месеца, може да е след 3-4 години или повече но трябва да се има предвид като вероятност. Между другото първата криза не е най- леката, но е най- гадната и страшната. При следващите минава по- спокойно.Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009 20:33 
№14
№14
Аватар

(автор на темата)
Corey,развесели ме със съветите си.Може би тази вечер ще се възползват от тях,защото преди малко се чухме и нещата не са добре.

-- нед сеп 13, 2009 21:36 --

То е ясно,болката ще мине,температурата ще падне,но гадното е в случая отношението към човека.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: тройната комбинация
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009 21:24 
~~~~
~~~~

Тук е от: 06 Апр 2008 8:12
...папаверин, но шпа и смазмалгон- по две хапчета от трите

Ефектът е поразителен!
Да се прилага само в краен случай!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009 21:59 
<5™
<5™

Тук е от: 23 Фев 2007 16:15
Ползвал съм досега няколко пъти / 20 тина / услугите на спешната медицина.Винаги се са отнасяли добре с мен. Водил съм няколко пъти и хора там ранени при различни обстоятелства и пак добре са се отнасяли. Признавам си, много пъти съм чувал за отвратителното отношение на персонала, но никога досега не съм го виждал.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009 22:03 
Ветеран
Ветеран

Тук е от: 23 Май 2009 13:21
Работата в спешното не е добре, защото всички там плачат, че им били ниски заплатите и не им дреме много-много за пациентите. И те (като другите хора) все си сравняват заплатите с колегите си на запад.
Преди година и нещо, докато рязах една неделя една ПДЧ със шлайфа, без да си слагам очила, ми се заби една миниатюрна дървена частица точно в средата на зеницата. Около час окото ми не спираше да сълзи и разбрах, че няма да мога да спя тази нощ, отидох в спешното, и почнаха едни разправии - само една сестра беше там, единия лекар (дежурен!) бил за риба, другия на гости, и накрая ме насочиха към един частник и срещу 20 лева ми измъкна "дръвцето" (После го метнах в печката, ако чете Людмил да знае :O01.gif ).
Та, бързата помощ в Шумен си е калпава работа...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009 22:48 
Опитен
Опитен

Тук е от: 22 Яну 2007 15:58
Нямам думи за медицинската помощ в спешното. Преди две седмици си ударих крака, на другия ден се наду стъпалото ми и личния ми ликар каза, че трябва да се направи снимка. В неделя отивам в болницата. Вярно, имаха много работа, вярно, постоянно прииждаха роми, но сигурно аз бях да не кажа единствената, но една от малкото здравноосигурени. И така отивам и започва идилията. Никой, ама никой не ми обръща внимание. Седя си и си чакам. Като излезе някоя сестра или доктор питам, казват ми - ще чакаш. След като бях чакала вече час излезе една жена, не я знам доктор ли беше сестра ли. Извика някакви хора и им каза за рентгена да отиват. Аз нали чакам за рентген си докуцах до нея и казвам, че и аз съм за рентген. Очудването й беше велико и ми вика е как така сте за рентген, от къде на къде. Много се ядосах. Не се ядосах толкова, че никой не ми обърна внимание, а на тази арогантност. Аз не съм отишла там на разходка, нито щото обичам да ми правят рентгенови снимки. И отново казвам, че може би аз бях единствената здравноосигурена, което и отговорих на тази жена. При което, тя си врътна гърба и изчезна. Да е жив и здрав доктор Койнов, който се появи от някъде, че бях прегледана, беше ми направена снимка. Доктор Койнов изчака да излезе снимката, обясни ми какво трябва да направя. Ако не беше той сигурно до вечерта щях да си чакам със счупването в болницата. И знаете ли какво обясни тази същата жена на други хора, чакайте тук не се плаща! А ние дето всеки месец си плащаме си чакаме и не е в това проблема, а в отношението. Жалко е.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009 6:32 
№14
№14
Аватар

(автор на темата)
Dobo написа:
Ползвал съм досега няколко пъти / 20 тина / услугите на спешната медицина.Винаги се са отнасяли добре с мен.

До случая от вчера аз мога да кажа същото.Винаги досега ,когато съм ходила или водила някого са се отнасяли много добре и са си вършили изключително добре работата.
Но вчера...да не повярваш що за отношение.
Затова си мисля,че проблема е най-вече личностен.Не е била докторката в настроение,не и се работи на жената,домързяло я е малко и .....оставя болните да се оправят който както може.Айде сега,ще и нарушават спокойствието!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009 9:53 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 02 Авг 2009 14:31
Известно е, че българските лекари не са от най-любезните. Шуменските лекари и те са същите. Но все пак е редно да се каже, че има и доста изключения. Съгласен съм с amapola, че зависи от това какъв човек е доктора срещу тебе и в какво настроение си го хванал. Например моето последно посещение в спешното мина много добре. И аз и спътниците ми се учудихме от това, колко любезен беше персонала на спешното с пострадалата, която ние придружавахме. А беше посред нощ и на всички видимо им се спеше. Даже на някои от докторите които дойдоха впоследствие от горните етажи им личеше, че сега стават от сън. И въпреки това бяха любезни. И на други любезни доктори в Шумен съм попадал, ама доста рядко. Обикновено е ходене по мъките - намръщени, несговорчиви лекари и сестри, отказват да дават каквато и да е информация. В един от случаите за 5 дена не можахме да научим от лекарите в едно от отделенията на хирургическия блок какво му е на наш роднина, който лежеше там. Даже по време на визитация се опитвахме да ги хванем, ама не успяхме. То и една визитация - отваря се вратата и..
- как си?
-Ами..
-А добре си, айде, че имам много работа.
Като го питаш доктора, отговаря, че той не знае точно и че трябва да питам лекуващия лекар, ама него го няма. Чак като го изписваха нашия роднина видяхме написано черно на бяло какво става и че няма страшно, ама иначе 5 дена ни държаха на тръни.
Също така много темерути има и в новата поликлиника. Преди време особено впечатление ми направи скублата, която прави рентгенови снимки. И съм забелязал, че колкото по-беззащитен е пациента(пенсионер, жена,дете), толкова по смели и нагли са от персонала, ама ако има 100 килограмови придружители става друго. И колкото са по нисши тези от персонала - толкова са по комплексирани и груби. Някои санитарки и сестри ходят като световни шампиони и са изключително недосегаеми и в същото време много докачливи, ако им припомниш все пак каква им е работата, за която получават заплата.
И друго което ми направи впечатление е, че ако си с направление, си просто един от навлеците, които се тъпчат на опашка пред кабинета. Ако обаче без направление почукаш на вратата на очния кабинет и покажеш вълшебните 20 лв всичко се променя. Не чакаш на опашка, преглеждат си те, любезни и си тръгваш добре обслужен и весел. А другите чакат и ги правят на нищо - будали, тръгнали с направление.
Въобще за да попаднеш на добро обслужване в Шумен си трябва късмет. Има и безпричинно любезни лекари, на които от вътре им идва да се държат добре с пациентите, но са малко. А като си платиш или изглеждаш що годе заплашително всички стават любезни. Това е положението според мен. Иначе за неуредиците в цялата здравна система може още много да се говори. Най-добре е на човек да не му се налага да ползва "здравни" грижи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009 12:37 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 17 Юни 2009 15:25
Определено смятам, че не им е лесна работата на докторите от спешното и заслужават малко по-достойнон заплащане. Мисля, че много зависи на кого ще случиш. Ходили сме няколко пъти и според зависи кой е бил докторът на смяна е имало и грубо и добро отношение. Обаче сестрите там са под всякаква критика. Преди седмица така го надупчиха мъжа ми, за да му вземат кръв /поне 8-ем пъти/, че бях вече пред нервна криза и всеки момент щях да ги изгоня и аз да му взема :x

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009 13:49 
Напреднал
Напреднал
Аватар

Тук е от: 25 Юни 2009 17:23
Извън темата/подсказка:
Те не само там са такива - виждала съм синина с размери на ябълка, причинена от бодене с игли! Но има все пак и добри сестри. Същото мисля и за докторите в Спешния.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009 15:56 
Ветеран
Ветеран

Тук е от: 23 Май 2009 13:21
milena_sl написа:
Определено смятам, че не им е лесна работата на докторите от спешното и заслужават малко по-достойнон заплащане.

Работата е там, че и на много други хора не им е лесна работата. И те заслужават малко по-достойно заплащане.
Но като си подписал договор с болницата, поне се дръж човешки с хората и прояви заинтересованост.
Много е кофти да се разкарваш в неделя заради проблем до спешното, и да ти излезе някоя мляскаща 25 годишна сестра, с едно кило грим по лицето, и да ти изтърси: Ми то, дежурния очен за риба `неска... освен над пожарната да отидете, има един добър очен частник, ще ви обясня къде е...
Толкова години си плащаш здравните, и един път като се наложи да ти помогнат, работата опира до частен лекар.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Бърз отговор

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 19 Яну 2025 2:37

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]

Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене: