Всичко започна така:
(Снимките са снимани с телефон и са малко калпави.Тогава още нямах цифров фотоапарат.)

Класика в жанра:потънал кораб и глинени делвички...

Нещо нормално за всеки начинаещ акварист без интеренет и литература.Този аквариум е с малко странна форма.Правих го по поръчка,защото такова място имах в секцията.Беше около 45л.После преминах на почти двойно по-голям литраж.От Варна си закупих ето този 84 литров:

Масичката е от едно време,смених и само плота.Преди 1989г. върху нея стоеше телевизор "Електрон"

!Напълних аквариума и естествено не се разделих с корабчето и делвичките:

Масичката ми се стори неустойчива,защото имаше само един крак и си направих ето това:

Идеята за шкафчето взех от интернет.А ето го и под аквариума,естествено с корабчето:

Тук започват първите ми опити в отглеждането на растения:

Отзад пред филтъра няма как да порастне растението,защото е изкуствено."Класическа" комбинация отново:изкуствени и естествени растения в един аквариум...

Вече съм се разделил с корабчето,но не и с изкуственото растение и съм сложил камъни.А малкият аквариум със сменен фон си стоеше на секцията:

Впоследствие го развалих и продадох.С течение на времето се запалих да си направя растителен аквариум.но за целта ми трябваше осветление,а капака на аквариума не можеше да се пригоди за поставяне на допълнителни лампи.Затова си направих нов от ламинат и с новото осветление постигнах 0.5W на литър:

Постепенно след серия опити"проба-грешка" относно растенията,прекаран ихтиофтириус,аквариумът придоби следния вид:

Много "марули" и ампуларии.Междувременно си направих и СО2 система под налягане:

Действието и и торенето оказаха голямо въздействие върху растенията:

Дойде време за по-голям аквариум.Харесах си SUNSUN 186л.комплект с шкаф и капак.На16.09.2008 той беше вече факт:

Впоследствие,криптокорината разви криптокоринова болест,стана на каша и я изхвърлих.Може би всичко стана от местенето и в нов аквариум.Вече бях натрупал малко опит в отглеждането на растения:

Това е три месеца след старта през септември.Ето и някои обитатели,че само за растения разказвам:

Както споменах по-нагоре след торене и подаване на СО2 растенията "полудяха":

Дори болбитиса "кипна":

А в ето този вид си харесвах аквариума най-много:

Постепенно скалариите оскубаха дидиплиса,бликсата,болбитиса и микрозориума не вървяха заради твърдата вода и ги махнах.Купих нов корен и ето новата подредба(актуална към днешна дата):

Да не забравя и новата придобивка Sera fil Bioactive 250:

Ето визуално сравнение между Тетрата и Сера:

Тетрата се справше отлично,но преди и помагах с един вътрешен филтър на Ферпласт.Сега когато го продадох се замърсява по-бързо,все пак е за аквариуми до 120л.
Това е накратко историята на моето хоби.Дано не съм ви отегчил с дългото писане

!