Тук е от: 15 Апр 2007 21:12 Мнения: 987 Местоположение: Шумен
(автор на темата)
Преди: Сега: В момента нямам много време да се грижа за любимците,че имам неотложни задачи,но бива аквариума.Гледа се сам .Анубиасът цъфтя още два пъти,но не съм снимал да не досаждам.Параметрите на водата са ОК.Следва рестарт и местене скоро...
Тук е от: 25 Апр 2010 8:13 Мнения: 2143
Анубиаса ще се разцъфти като цветна градина, явно си уцелил оптималните му условия за растеж и още нещо. Дай малко повече обяснения за такива като мен, как ги правиш тези вълшебства?
Тук е от: 25 Апр 2010 8:13 Мнения: 2143
Това е забележителен ритуал. Преди хвърлянето на хайвера (ХХ)двойката Скаларий започва грижливо да чисти някой лист или камък като не позволява на останалите риби да го наближават. Преди започването ХХ на женската се показва яицелолагалото което е малко по широко и късо отколкото на мъжкият. Най напред женската от долу нагоре залепва един ред хайвер и веднага след нея мъжкият минава и го опложда, като интензивно раздвижва водата за да предостави повече кислород на хайвера. Рибите престават да се хранят като отделят цялото си внимание и енергия на този акт и са много раздразнителни и нетърпими към останалите риби нарушили забранената зона определена от тях за хайвера. Въобще е много интересно да се наблюдава голямото им старание и грижи полагащи за излюпването на хайвера, като постоянно го охраняват и окисляват с изкуствено създаване на водно течение около него. Ако осигурим необходимите параметри на водата хайвера се опложда и излюпват личикли, които родителите много внимателно преместват на друго място за да не се заразят с мухъл покриващ неоплодените зърна хайвер, които бързо побеляват и са обвити от власинките му като космати бели топчета.