Цитат:
По-сигурни ли са Linux и/или Mac OS от Windows?
Не, не са. Те са значително по-малко атакувани, но това не значи, че са по-сигурни.
Разбира се аз не казвам, че точно Windows е най-сигурната операционна система. Просто казвам, че високата сигурност на Linux и Mac OS е мит. Писнало ми е да чета, че за Linux и/или Mac OS няма зловреден код и експлойти. О, има! Особено експлойти. Просто са много, много по-малко и не придобиват такава гласност. Понеже въпросните две операционни системи държат доста по-малък пазарен дял те не са и толкова апетитни мишени за авторите на зловреден код.
Също е мит, че Windows е надупчена като швейцарско сирене. Доста потребители спират UAC под Windows Vista/7, понякога спират антивирусните си, защото засичат някой crack като опасен, и не си поддържат софтуера актуален. 'Ми много ясно, че ще се заразят тогава. То е като да се оплаква човек, че кварталът е несигурен, но да си оставя вратата отворена.
Всъщност като се замисля Mac OS може да се определи като най-несигурната, защото от Apple продължават упорито да поддържат статута, че за Mac гадинки няма, бавят се с актуализациите доста повече от Microsoft и никога не казват нищо конкретно за уязвимостите. От Microsoft дават доста повече информация и документират пролуките доста по-добре, не се правят на ударени като Apple.
На който му е интересна темата :
http://forums.softvisia.com/index.php/t ... 0-malware/