Тук е от: 11 Яну 2016 16:23 Мнения: 1 (автор на темата)
Здравейте.
Вижда се за какво става дума. Някой има ли впечатления от този тип диск - SSD за компютър или лаптоп ? Ползвал ли го е, ползва ли го, какво мисли, заслужаваше ли си? Налага ми се смяна на диск и се замислям за един такъв. Четох тук, там, даже попаднах на тази информация в един сайт, но скоростите които достига, ми се виждат прекалено високи. Та това питам - някой друг да изкаже мнение?
Аз единственият проблем които виждам, е цената. За тези пари, ще си купиш няколко терабайта, но пък скоростта ??
ползвам от около 3г такъв диск за системен .. бърз е да ,много бърз а новите са още по бързи .. за лаптоп ако го искаш е идеалното решение ,но ако се търси обем- цената става доста висока за момента
SSD за мен си е флашка. Вярно, че е бързо, компактно и не подлежи на такива механични поражения като HDD. Обаче самата технология на презапис се състои в ел. окъсяване на устройството, т.е. имаш някакъв осезаем лимит от възможности за запис. Освен това съотношението обем/цена все още е възпиращ за масова употреба.
SSD дисковете отдавна са вече почти задължителни за всеки един компютър. Цените им също паднаха доста, в момента един 120 GB Самсунг ssd може да се намери за 115 лева. Предимствата са в пъти по-бързо зареждане на операционната система и на инсталираните програми. Това им е предназначението - всичко зарежда светкавично. И не се ползват за сваляне на тях на филми и музика, за тази цел си е класическия хард диск. И не - това не е флашка, а нещо много много по-бързо
_________________ До общината: Улиците преди бяха зле! Сега станаха по зле, ае ако може направете така, че пак да бъдат зле...
Аман. Човекът пита дали да го замени. Просто му кажете да си остави HDD и да си купи SSD, като последният се ползва за системен. Все още съм скептичен, предвид факта, че не познавам съвременна ОС, която да не се нуждае от update. Също така, като инсталираш 2-3 игри на устройство с SSD 120 GB, много бързо ще ти свърши мястото и без да сваляш музика и филми. (Кой пък сваля музика и филми в наши дни?) А колкото до флашката, SSD нито е disc, нито е drive, в повечето случаи си е точно флашка.
не си запознат с устроиствата .. паметта която се ползва е различна от на флашка ,много по бърза и надеждна с много на брой цикли на запис ( милиони ) ,ползва се висок клас контролер който да я управлява .. не страдат и от ограниченията на USB порта като стандартните флашки .. вече се ползват в раид масиви по сървъри .. според мен ще дойде време в което механичните дискове ще изчезнат заменени от ССД
официално няма брой цикли живот на запис на ССД диска
индустриално РС с ССД диск в непрекъснат режим на запис и четене точно на 2г. диска спира да работи! сега е със трети диск вече, това лято го смениха отново.
дейта център в София са супер доволни от ССД масив, но нямат още 2г. работа с него...
Да обобщим и дано да сме от полза на човека... SSD дисковете са безшумни, икономични като консумация на ел.енергия и много, много бързи. Предназначени са само за инсталиране на операционни системи и програми на тях и в такъв режим на работа биха изкарали доста години. Има си специални програми, които оптимизират работата на операционната система, ако е инсталирана на SSD диск и по този начин още повече се увеличава живота им. Тези дискове НЕ са подходящи за инсталиране на игри на тях, музика и филми, както и за непрекъснат запис, четене и триене 24 часа в денонощие. Това теоретично би скъсило живота им. Не знам въпросното индустриално PC какво е правило, но определено е груба грешка. Хостинг компаниите използват масиви от SSD дискове, но за тях не е проблем подмяната им след време, защото ще са си избили многократно инвестицията в тях. А и дори те ги ползват също за ОС и базите данни, точно заради бързодействието, което е важно за всеки интернет сайт. Иначе останалите файлове са на стандартни HDD-та.
_________________ До общината: Улиците преди бяха зле! Сега станаха по зле, ае ако може направете така, че пак да бъдат зле...
Тук е от: 17 Май 2007 14:48 Мнения: 286 Местоположение: Шумен
Не съм компютърен гуру, а само компютърен ползвател. Преди 2-3 месеца смених 4 годишния HDD с нов SSD. Батерията ми е и тя 4 годишна и преди смяната на всяко стартиране ме предупраеждаваше, че няма капацитет (изкарваше по 1-2 часа, вместо 4-5 като нова за офис приложения). С новия диск предупреждението спря. Лаптопа стартира за около 25 секунди, а като нов със стария диск - за около 45 сек. Ако финансите ти позволяват, слагай SSD.
Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 24 Яну 2025 15:49
Информация за текущата активност
Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]
Не можете да пускате нови теми Не можете да отговаряте на теми Не можете да променяте собствените си мнения Не можете да изтривате собствените си мнения