ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 24 Яну 2025 15:49

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: SSD vs HDD – Мнения
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016 16:37 
Нов потребител
Нов потребител

Тук е от: 11 Яну 2016 16:23
(автор на темата)
Здравейте.

Вижда се за какво става дума. Някой има ли впечатления от този тип диск - SSD за компютър или лаптоп ?
Ползвал ли го е, ползва ли го, какво мисли, заслужаваше ли си? Налага ми се смяна на диск и се замислям за един такъв.
Четох тук, там, даже попаднах на тази информация в един сайт, но скоростите които достига,
ми се виждат прекалено високи. Та това питам - някой друг да изкаже мнение?

Аз единственият проблем които виждам, е цената. За тези пари, ще си купиш няколко терабайта, но пък скоростта ??

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: SSD vs HDD – Мнения
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016 21:19 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 06 Юни 2009 18:44
ползвам от около 3г такъв диск за системен .. бърз е да ,много бърз а новите са още по бързи .. за лаптоп ако го искаш е идеалното решение ,но ако се търси обем- цената става доста висока за момента

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016 22:22 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 09 Яну 2007 0:04
SSD за мен си е флашка. Вярно, че е бързо, компактно и не подлежи на такива механични поражения като HDD. Обаче самата технология на презапис се състои в ел. окъсяване на устройството, т.е. имаш някакъв осезаем лимит от възможности за запис. Освен това съотношението обем/цена все още е възпиращ за масова употреба.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016 21:15 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 22 Яну 2007 9:58
SSD дисковете отдавна са вече почти задължителни за всеки един компютър. Цените им също паднаха доста, в момента един 120 GB Самсунг ssd може да се намери за 115 лева.
Предимствата са в пъти по-бързо зареждане на операционната система и на инсталираните програми. Това им е предназначението - всичко зарежда светкавично. И не се ползват за сваляне на тях на филми и музика, за тази цел си е класическия хард диск. И не - това не е флашка, а нещо много много по-бързо :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016 21:46 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Аман. Човекът пита дали да го замени. Просто му кажете да си остави HDD и да си купи SSD, като последният се ползва за системен. Все още съм скептичен, предвид факта, че не познавам съвременна ОС, която да не се нуждае от update. Също така, като инсталираш 2-3 игри на устройство с SSD 120 GB, много бързо ще ти свърши мястото и без да сваляш музика и филми. (Кой пък сваля музика и филми в наши дни?) А колкото до флашката, SSD нито е disc, нито е drive, в повечето случаи си е точно флашка.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016 22:42 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 06 Юни 2009 18:44
не си запознат с устроиствата .. паметта която се ползва е различна от на флашка ,много по бърза и надеждна с много на брой цикли на запис ( милиони ) ,ползва се висок клас контролер който да я управлява .. не страдат и от ограниченията на USB порта като стандартните флашки .. вече се ползват в раид масиви по сървъри .. според мен ще дойде време в което механичните дискове ще изчезнат заменени от ССД

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016 1:11 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Lego, ergo sum.
Извън темата/подсказка:
Alexi, смени си секретарката - очевидно не може да пише на български.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016 8:39 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 06 Авг 2010 11:22
3 факта :

официално няма брой цикли живот на запис на ССД диска

индустриално РС с ССД диск в непрекъснат режим на запис и четене точно на 2г. диска спира да работи! сега е със трети диск вече, това лято го смениха отново.

дейта център в София са супер доволни от ССД масив, но нямат още 2г. работа с него...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016 18:11 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 22 Яну 2007 9:58
Да обобщим и дано да сме от полза на човека... SSD дисковете са безшумни, икономични като консумация на ел.енергия и много, много бързи. Предназначени са само за инсталиране на операционни системи и програми на тях и в такъв режим на работа биха изкарали доста години. Има си специални програми, които оптимизират работата на операционната система, ако е инсталирана на SSD диск и по този начин още повече се увеличава живота им. Тези дискове НЕ са подходящи за инсталиране на игри на тях, музика и филми, както и за непрекъснат запис, четене и триене 24 часа в денонощие. Това теоретично би скъсило живота им. Не знам въпросното индустриално PC какво е правило, но определено е груба грешка. Хостинг компаниите използват масиви от SSD дискове, но за тях не е проблем подмяната им след време, защото ще са си избили многократно инвестицията в тях. А и дори те ги ползват също за ОС и базите данни, точно заради бързодействието, което е важно за всеки интернет сайт. Иначе останалите файлове са на стандартни HDD-та.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 17 Яну 2016 16:33 
Опитен
Опитен

Тук е от: 17 Май 2007 14:48
Не съм компютърен гуру, а само компютърен ползвател. Преди 2-3 месеца смених 4 годишния HDD с нов SSD.
Батерията ми е и тя 4 годишна и преди смяната на всяко стартиране ме предупраеждаваше, че няма капацитет (изкарваше по 1-2 часа, вместо 4-5 като нова за офис приложения). С новия диск предупреждението спря. Лаптопа стартира за около 25 секунди, а като нов със стария диск - за около 45 сек.
Ако финансите ти позволяват, слагай SSD.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 24 Яну 2025 15:49

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]

Не можете да пускате нови теми
Не можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене: