ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 20 Сеп 2024 12:23

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Използването на клеми - модерното приложение
МнениеПубликувано на: 28 Май 2012 21:33 
<5™
<5™

Тук е от: 23 Фев 2007 16:15
(автор на темата)
Клеми Wago

Търсех различен начин от типичния за свързване на повече от един кабел с увиване. Та разтърсих се и стигнах до клемите за разпределителни кутии на wago. Изчетох бая информация за тях и видях от крайно негативно, до крайно позитивно. Аз съм за ползването на клемите. Пробвах с няколко броя и съм супер доволен. Работи се много лесно, без инструменти, става много добра връзка и не подлежи на размърдване. Един недостатък - макар и производителя да твърди, че могат да се ползват повече от един път - не може! Ако се наложи няколко промени може да останете без нужната дължина от кабел в кутията. Клемата става както за домашно ползване така и за професионално.
:)))

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Използването на клеми - модерното приложение
МнениеПубликувано на: 29 Май 2012 7:27 
.
Аватар

Тук е от: 31 Май 2010 11:35
Най-добре е стария начин с увиване,свръзката става по-здрава.Увития кабел се захваща на много повече точки.Всички добри майстори го предпочитат пред всякакви устър и други клеми.
Нека изчакаме компетентното мнение на моя приятел Ловеца,той както винаги знае всичко.

Изхвърли циганите, и ще въскръснат реките, гората, вилните зони, Енергото, железниците, селата, малките градове, пазарите за зеленчуци, мелиоративното стопанство на страната и паметниците на великите българи и героите. Сигурно и още един куп неща.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Май 2012 9:02 
Умнико пише Лустер клеми, и като не си компетентен айде не си изказвай мнението чул недочул! Проводника и на 1000 точки да го хванеш щом връзката е хлабава ...

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Май 2012 9:15 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 13 Фев 2011 8:39
Първо нека направим разлика между най-добър контакт и най-лесен монтаж/демонтаж. По-принцип приоритет трябва да е връзката, която дава по-добър контакт защото лоша връзка може да ти изиграе лоша шега, а и бела да направи, а най-добър контакт прави метода с калайдисването :wink: но е трудно за демонтаж/монтаж, следващото е увиването, но аз лично не го харесвам тоя метод защото свремето кабелите се окисляват и правят лош контакт - цялата ми къща е така направена и сега бера ядове, лустер клемите са добър начин - аз лично оголвам кабела по дължината на цялата клема, така че малко да се покаже от другата страна както и другия и така ги стягам - има достатъчно контактна повърхност. Тия WAGO ми харесват, особено ако имаш много кабеляк може по цвета да си знаеш в една кутия кое отде иде, но ми е малко съмнителна трайноста и надеждноста, много е малка сякаш контактната повърхност и могат да се ползват само при едножилни кабели.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Май 2012 12:16 
<5™
<5™

Тук е от: 23 Фев 2007 16:15
(автор на темата)
Чоп,
вземи си една, две такива клеми и ще се увериш, че има достатъчно голямо контактна повърхност. М/у другото стават и за многожилен кабел, макар, че там може първо да им криптнеш по една кабелна обувка.

Ще помля ел.техника да не се пали толкова. Ако може дай инфо за това дали доволен ако си работил с wago клемите, продължава да ми е интересно мнението на хората.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Май 2012 17:49 
~~~~
~~~~

Тук е от: 06 Апр 2008 8:12
Извън темата/подсказка:
Ел техник написа:
Умнико пише Лустер клеми, и като не си компетентен айде не си изказвай мнението чул недочул! Проводника и на 1000 точки да го хванеш щом връзката е хлабава ...

Лустер клеми или устерклеми?

За запетайките ще си говорим друг път!;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Май 2012 19:02 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 15 Яну 2007 14:01
За многожилни кабели най бърза/евтина/трайна връзка си е увиване+изолиране с изолаторна термопаста+термосвиваем шлаух. :D Не съм виждал някой друг да я прилага. :O01.gif За всички - по-бавна/по-скъпа/по-трайна е запояването+изолация някаква.
Преди десетки години в едно списание(Космос?) мярнах, че най-простото съединяване на кабели е да ги стиснеш със зъби(записано при "мозъчна атака"). Който няма - може и с клещи. :twisted: Прилага се навсякъде. Било и пъхнати в алуминиеви тръбички.
Това е лично мнение, не съм специалист > даже не съм разбрал още тока от + към минус ли тече, или обратно. :A7.gif

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Бърз отговор

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 20 Сеп 2024 12:23

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], FaceBook [Боц], Google [Bot]

Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения