ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 18 Юли 2024 16:50Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2016 13:30 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2092
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Днес е Трифон Зарезан ден в който се зарязват лозята, а след това се пият руйни вина. Първото ще го пропуснем, защото почти не останаха хора отглеждащи лозе, за сметка на пиещите който се увеличиха, ето защо предлагам да дискутираме как си правим домашните вина от асмалъците или закупеното грозде.

Почти във всяка селска къща са останали стари бъчви, каци и бурета, които са негодни за използване. Да си поръчаш нови е доста трудно, ето защо си купих пластмасов бидон. Виното стана превъзходно.Ще споделя технологията му, и се надявам и други да го направят.
Една седмица преди започването на гроздобера, бидона се измива идеално и се обръща с дъното нагоре да се отцеди, и проветри, не се затваря защото замирисва. Набира се една кофа грозде и след смачкването му се поставя на слънце, където виненките ще го заразят с ферментиращите дрожди. Те са много видове но ние трябва да селекционираме култивирани дрожди, което постигаме чрез елиминиране на останалите с прибавянето на Серниста киселина по 2мл. на килограм материал. Когато започне бурната ферментация, можем да пристъпим към брането на гроздето. То става при слънчево време при което процентното съдържание на захар е най висока, и температурна на гроздето най благоприятна за бързото започване на ферментацията. Изсипваме вече материала от кофата в бидона, в който веднага смиламе току що набраното грозде, при което още докато мелим започва ферментацията.( Измерваме захарността на шерата и ако е необходимо добавяме захарен сироп до постигане на желаният захарен градус 22- 24.)Целта ни е тя да протече колкото е възможно по бързо, тъй като заедно с дрождите превръщащи захарта в спирт се заселват и множество бактерии, и микроби изяждащи захарта и придаващи лош вкус на виното. "Стерилизирането" на материала постигаме като източим една кофа шера, в която прибавяме Серниста киселина по 1-2 мл. на килограм материал, и я изсипваме обратно и затваряме капака за няколко часа.
Преди виното да се роди, и грижите ни след това то да подобри качествата си, и го запазим дълго ще дам думата на колегите да споделят мнението и опита си.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2016 19:28 
Цигане
Цигане

Тук е от: 22 Яну 2009 22:25
Мнения: 6950
Местоположение: по пътищата.
Грешка след грешка и пълни безсмислици. Ако проявяваш интерес мога да ти дам книга за домашно винопроизводство, но да ми я пазиш, ей, че е на над стогодишна възраст.
Инак..подобна книжка може да се тегли от замундата.. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2016 23:28 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2092
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Твоя метод е безгрешен, е браво! Преди сто години Серниста киселина не се е използвала и виното се е правило в бъчви и празното място над виното се е опушвало с горяща сяра, както и бъчвите а сега бидоните биха се запалили.
И все пак можеш да посочиш някой от грешките, нали това е идеята на дискусиите. Или сподели твоя начин и накрая можем да сравним крайният резултат, с дегустиране.

-- 03 Фев 2016 11:07 --

Като казах дегустиране, ме навяват много спомени, даже веднъж участвах в един спор, кое вино е най хубавото. Преди години почти всички на село имаха лозе и си правеха вино. И макар сортовете да бяха сродни всяко вино си имаше специфичен характер различно от останалите. И всеки твърдеше, че неговото е най хубаво. Завързваха се много безрезултатни спорове завършващи в полунощ, когато всички говореха но никой не слушаше. Патовата ситуация навеждаше претендентите до мисълта, да потърсят мнението на специалист. В селото имаше един прославен и общопризнат ценител на руйното вино, славещ се като шампион с постоянното си дегустиране. Среден на ръст доста закръглен, с течението на годините бай Иван с прякор Курбиша, беше спечелил симпатиите на хората с веселият си характер, и дружелюбен нрав. Работеше като оперативен работник криминалист цивилен в МВР. Като добър психолог и контактен човек беше подкрепян от всички, което му позволяваше много бързо да хваща провинилите се, с което славата му на човек на закона бе общопризната. Знаещ много добре, че във виното е истината и провеждаше много деликатно разследването си на чашка вино, с което обезоръжаваше предпазливите и раз връзваше езиците им. Той беше душата на всяка компания и всички се надпреварваха да седната на неговата маса. За него се разказваха истории граничещи с фантазии. Като например случая при който шефа му щял да го уволни при едно дегустиране . Районното управление отивало на републиканско състезание по стрелба. Пътя бил дълак и бай Иван предложил на шефа да се отбият до някое крайпътно заведение да хапнат по една супа. Разположил се в ресторанта и групата му седнала колкото е възможно най далеко от тази на шефа. Всички били учудени като видели, че бай Иван си поръчал бутилка бяло вино която изпил набързо. Шефа му побеснял но запазил хладнокръвие. На стрелбите с пистолет той станал републикански първенец награден с отличие. Тогава шефа му споделил.
- Бях решил като се върнем да те уволня, защо си поръча бутилката с вино.
- За да не ми трепери ръката.
И всички избухнали в непринуден смях.Ето защо всеки искаше да предложи виното си на професионалист за да чуе мнението му, който със сигурност би оценил собственото му вино като най доброто измежду всички останали. Чашите се пълнеха вдигаха се наздравици, всички погледи бяха отправени към Курбиша. Той вдигаше чашата към светлината поклащаше я, и я поглеждаше внимателно.
-Хубав цвят.
Очите на домакина светваха радостно. След това поднасяше чашата и помирисваше виното, с изражение което не изразяваше дори и най малко какво точно мисли. Изпиваше чашата бавно без да променя изражението си. Завладени от поведението му, останалите се мъчех да му подражават и правеха същото за да оценят качествата на виното. Това се повтаря няколко пъти. Повечето само наблюдаваха ритуала, вече малко помрачени от изпитото вино, но той продължаваше хладнокръвно да дегустиране и изследва качеството на виното.
-Е какво ще кажеш?
Пита нетърпеливият домакин, отправил молещ поглед към бай Иван.
-Още не мога да го разбера. Отговаряше замислен той и изпиваше поредната чаша вино. Не след дълго всички започваха да си разказват различни истории свързани с лова където Бай Иван имаше безброй неповторими случки. Всички забравят за спора кое вино е най добре, и навлизаха в безкрайни спомени избухващи в смях до сълзи.
Тези ситуации се повтаряха многократно до изпиването на всички вина без да се е разбрало кое вино е било най добро, но всеки таеше в себе си амбициите на следващата година да покаже на останалите превъзходното си вино, което ще направи.


Последна промяна barbus на 03 Фев 2016 15:34, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016 10:33 
Може и оцет да е, но щом е мое е най-добро.

П.П. На виното не се прави диагностика, а се ДЕГУСТИРА.


Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2016 7:24 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2092
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Дрождите на оцета както и тези на виното се движат във въздуха, и когато попаднат на благоприятни условия започват да се размножават експлозивно. Оцетните се нуждаят от ниска захарност и повече кислород. Винените са по капризни, освен по високият захарен градус, имат нужда и от киселина.

-- 05 Фев 2016 8:39 --

Смленият гроздов сироп е идеална среда за развоите на множество бактерии, микроби, гъби, и плесен. Ето защо измиването и дезинфекцирането на съдовете, както и помещението е задължително. Иначе всички тези натрапници развалят качеството на виното. Помещенията се дезинфекцират с горенето на сяра и затварянето му от няколко часа до едно денонощие в зависимост от степента на замърсяване и миризмите в него.

-- 05 Фев 2016 9:14 --

Всекидневно по няколко пъти следим ферментацията на материала. Помещението трябва да се проветрява, за да няма миризма и отделеният въглероден диоксит да не ни задуши. Ферментацията отначало протича бурно при което температурата се повишава. По големият захарен градус изисква повече време, тъй като с увеличаването на алкохола размножаването на дрождите се потиска. Ферментацията протича по два начина с мокра или суха шапка. Ако пръщините са затиснати отгоре се появява шера, в противен случай те изплува, и трябва по няколко пъти дневно да се потопяват принудително, защото биват нападнати активно от горепосочените натрапници.
Когато алкохола се повиши, част от захарта остава, ферментацията почти спира и виното остава със сладка жилка. Източено в бутилки, макар и много слабо ферментацията продължава, и на дъното след време се появява утайка. Възбуждането на ферментацията става чрез претакането на виното и съприкосновението му с кислорода. Преточеното вече вино дегустираме всекидневно и следим за изменението на вкусовите му качества. Премахването на утайките и възбуждение на вторична ферментация, при която се отделят повторно, придават на виното истинският му вкус и характер. Цвета му става кристално чист и бистър, във вкуса му се появяват букет от аромати и вкусове характерни за сортовете грозде от което е направено. С отстраняването на утайките във виното изпъкват подтиснати преди това фини нюанси и аромати. Това е кулминацията, която трябва да усетим и решим момента за източването му в бутилки, като прибавим по 1 мл. Сернисти киселина на литър вино, с което елиминираме съприкосновението му с кислорода и стерилизираме бутилките. И така виното ни се роди и сега трябва да го запазим живо. Най големите му врагове са кислорода, утайките, светлината, промяната на температурата, и вече споменатите натрапници, които винаги биха го нападнали при всяка предоставена им възможност.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2016 16:48 
Модератор
Модератор
Аватар

Тук е от: 15 Апр 2007 21:12
Мнения: 987
Местоположение: Шумен
Skype: nipresi
Изображение
Аз само ще покажа част от продукцията ми тази година.Не ми се влиза в обяснения,спорове,кое как се прави,правилно ли е или не...Виното ми е купаж мерло и каберне совиньон.Отлежало в дъбово буре,сложени са му дрожди,танини, бактерии за ЯМКФ и т.н.Резултат-повече от отличен.Чак стигнах до поръчване на бутилки и етикети...Наздраве ! :A1.gif


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2016 17:56 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2092
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Поздравления за идеята. Не съм използвал такива продукти и затова не мога да кажа нищо.
За хората свикнали да експериментират предлагам следният линк, в който става на въпрос за нещата които спомена.
http://vinarko.com/magazin
Обясни моля, те как правиш вината си, убеден съм, че на всички ще е интересно да научат нещо повече, включително и на мен. :B4.gif


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2016 18:15 
Модератор
Модератор
Аватар

Тук е от: 15 Апр 2007 21:12
Мнения: 987
Местоположение: Шумен
Skype: nipresi
barbus написа:
.... Не съм използвал такива продукти и затова не мога да кажа нищо...

А трябва,иначе не става.Точно от Винарко съм купил доста неща.Но не ми се обяснява нищо относно това как правя вино.Постигнах напредък с много четене , средства и труд.Пише достатъчно по форумите.Всеки може да прочете и експериментира.Но трябва да вложиш много любов и желание иначе не се получава :O03.gif


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2016 2:35 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2092
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Линка много ми хареса. В дясната страна има меню на предлаганите стоки. При избиране на някое от тях се показва артикула и цената му, както и възможността да прочетем описанието и начина му на действия. Спазвайки общите правила за правенето на виното, с предлаганите продукти можем да облагородим нашите вина. Наздраве на всички любители винари, и ценители на еликсира на живота! :biggrin

-- 08 Фев 2016 12:36 --

Технологията за производство на вина с консумативи предлагани от фирмата Винарко.
http://vinarko.com/pomoshtnik/48-tehnol ... vo-na-vina
Прочитайки различните технологии за производство на бяло, розово и червено вино, с предлаганите подобрители стигнах до следният извод. Технологията е предназначена за промишлено производство и трудно може да се приложи в домашни условия. Даже и прилагането на част от методите води до редица излишни усложнения и оскъпяване на крайният продукт. Какъв е смисъла да платя 25 лева за Бактерии ЯМКФ Viniflora CH35, за да унищожа остатъчната киселина, след което ще се окаже пречка, ако искам да си направя второ вино, а след това и трето за ракия. С 25 лева ще си купя 20кгр. захар за още 100л. второ вино. В упътването се подчертава, че използването на тези бактерии е възможно при поне pH 3,5 N°, колко хора могат в къщи да измерят тази величина.
Или да речем метода за охлаждане на гроздовата каша с цел задържане на ферментацията, за по добро оцветяване на виното, как ще извършим това охлаждане? Но то има и негативните си страни, в материала се създават условия за експлозивно размножаване на натрапниците който вече съм споменал в по горните си постове. От тук следва, че в материала трябва да поддържаме стерилна среда, и ниска температура, как ще я постигнем в къщи? Целта на задържането на ферментацията е да се отделят всички багрилни вещества от обвивката на гроздето и се извлече всичко от него. Но това в домашни условия не е необходимо, тъй като хотела боядисва даже и третото вино, но използването му в промишленото производство на вина е забранен, защото виното от него запазва характерните си черти и след това не може да се кръщава, или произвеждат видове вина, според етикетите с които разполагаме. След като премиеш три пъти пращините в тях не остава нищо без да ни се налага да ги обработваме с никакви химикали и пресоваме. След използването на Бактерии за ЯМКФ Viniflora CH35, ако решим да правим второ вино, ще се наложи да си купим и дрождите действащи при неблагоприятни условия.
При използването на култивирани дрожди предлагани от фирмата, се посочва че действат от 25, до-35 ° C. в зависимост от вида им. Мерил съм t при ферментацията, и тя достига над 40 °C, което не е пречка за културните дрожди, които сам си култивирал.
Предлаганата технология е добра и гаранция за постигане на качествени вина при точното спазване на всички фактори, даже и при използването на зелено грозде, но дори и най малко отклонение от правилото води до негативни последици. Поздравления и възхищения пред хората наели се да я осъществят при домашни условия.
Още повече, че произведеното от мен вино напълно задоволява очакванията ми е е доста по добро от средно статистическото вино в магазините. Ако направим дегустация можем да разберем за какво става на въпрос, моля желаещите да свиркат.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016 18:42 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2092
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Има ли винари, оформят ли се вече? Тая година закъснях, брах го и смачках в понеделник, и до вечерта вече вреше активно, тъй като веднага поставих предварително приготвената мая от грозде, вино и материална на съседа. Малкото време не ми позволи да селекционирам дрождите в маята, с помощта на серниста киселина, но дивите ги елиминирах в материала. С голямо нетърпение очаквам крайният резултат. :D


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016 18:13 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2092
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Оцетните дрожди изискват кислород и малка захарност. Винените по голяма захарност, и не се нуждаят от кислород.
Пробвах шерата повече прилича на вино със сладък и резлив вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2016 18:31 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 15 Яну 2007 14:01
Мнения: 2315
Местоположение: RINGWORLD
Skype: kzint007
И въпроси и отговори 8)

_________________
Изображение
"...орките не разбират защо хората протестират." :)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016 18:51 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2092
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Не знам дали след използването на промишлените технологии за направа на вино, може да се нарече домашно. Или дали с превръщането на виното ни с повишен срок на годност, е без странични влияния. Това ми прилича ако имам коза да подлагам млякото и на промишлена преработка за да издържа половин година, след като ще го консумирам веднага. Домашно вино е за лична консумация, и ако остане до пролетта ще е чудо така, че едва ли е необходимо да има каквито и да е подобрителни увеличаващи живота му. Но това е личното ми мнение и не е задължително някой да се съобразява. Домашният метод е с минимални разходи, което не е без значение. :B5.gif


Последна промяна barbus на 09 Окт 2016 6:05, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016 22:32 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 15 Яну 2007 14:01
Мнения: 2315
Местоположение: RINGWORLD
Skype: kzint007
Ми не знаеш - учи се. Не знаеш и как древните гърци и римляни са запазвали виното за целогодишна консумация. Пък аз не знам що за идиоти са били, за да му наливат вода преди да го пият :ROTFL

_________________
Изображение
"...орките не разбират защо хората протестират." :)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да си направим домашно вино?
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2016 6:21 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2092
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Е няма ли са лимонада може би. В горещите летни дни когато нямам бира, виното го пия също със охладена или газирана вода, и става разхладителна напитка със слабо съдържание на алкохол утоляваща жаждата, и без опасност от шоково въздействие на студената вода. Като се има в предвид, че в Гърция е още по топло и алкохола натоварва още повече организма, нещата идват на мястото си.То сега някой си го пият с лимонада за подслаждане, други като бившите Съветски републики си го поръчваха с остатъчна захар, сладко като сироп. Някой твърдят, че така увеличават защитните си функции от ниските температури.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Бърз отговор
  


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 18 Юли 2024 16:50


Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], FaceBook [Боц], Google [Bot]


Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.