ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 21 Ное 2018 17:04



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Отново за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2016 13:06 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2001
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Когато преди повече от 30 години един нашенец решава да посети чичо си в Америка, единственото му желание било, да му занесе домашна ракия. Това било единственото нещо което там няма откъде да си вземе.
Във форума има добри специалисти, които са писали за майсторлъка си, но в наи различни странични теми, които трудно се намират. Затова откривам темата в раздела "Направи си сам" лесно да се намира.
Спомням си, че някой беше писал за използването на нови бурета опалени по различни начини и се надявам да споделят опита си. Преди години и аз използвах две бурета, в които ракията отлежаваше. Но с течение на времето,както и изоставянето им повече не могат да се използват. (Още повече, че сварената ракия вече не е в такива големи количества за да се използва буре.) Преди всичко биха развалили ракията отколкото да я подобрят. Потърсих из нета начините за съхранение и отлежаването на ракията, и се натъкнах на интересен опит споделен от немски инженер. Реших да го изпробвам и резултатите са изключително добри. Метода е създаване на условия за стареене на ракията в случвайте когато не разполагате с качествено буре.
Получих три вида ракия от различните начини на съхранение. Метода е следният. Ракията се налива в дамаджани, и в нея се поставят нацепени дъбови парчета , по малки от отвора на дамаджаната. Пробвах три различни варианта. Първият добре изсушени клацки поставени една седмица върху печката. Вторият с опалени на газовият котлон до появяването на черни участъци по дървото. Третият при пълното опалване до почерняване на дъба. Поставяйки трите вида в различни дамаджани, получих три вида ракия, от един изходен материал. Немеца препоръчва дамаджаните да се поставят на светло място, и периодично да се разклащат за по добро усвояване екстратите на дъба. Третият вариант използването на овъгленото дърво, може да се използва, когато ракията е държана в старо буре, и е придобила вкуса на мухъл, или използването на активен въглен.
По този начин нямаш нужда от нови бурета, но ефекта е същият и доста по евтин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Бърз отговор
  

 Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Ще се върнем ли отново на Европейският пазар с нашите вина?

в 123

barbus

12

1768

11 Юни 2015 9:40

Продавам материал за ракия

в Работа, фирми, клиенти, магазини, недвижими имоти...

amapola

0

757

15 Юли 2014 22:04

Да се повозим отново на "ЧАВДАР"

в Свободно време и хобита

Сивия орел

9

1477

10 Юли 2015 10:16



Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 21 Ное 2018 17:04


Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]


Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.