ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 25 Яну 2025 15:35

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Затъпяващите деца на България
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2012 22:28 
<5™
<5™

Тук е от: 23 Фев 2007 16:15
(автор на темата)
България „заслужи” поредния позорен приз - първо място в европейската класация на затъпяващите деца и младежи. Кой тогава да оправи България, щом поколението, от което зависи нейното бъдеще, получава такава оценка? Коментар на Еми Барух, Дойче веле:

Извън темата/подсказка:
Първо място в европейската класация на затъпяващите млади бе присъдено на България от Европейската фондация за подобряване качеството на живот. Страната заслужи този позорен приз със следния резултат - 21.8 на сто от младежите на възраст между 15 и 24 години нито имат образование, нито се стараят да придобият някаква квалификация, нито работят. (Как живеят?!)

Изследването сочи също така, че категорията на хора без никакви перспективи в България е двойно по-голяма от средния показател за ЕС.

Пожертваните деца на прехода

Хората без никакви перспективи са нещо като “пожертваните деца на прехода”: момчета и момичета, които растат в конфликтна зависимост от своите родители, в опасна подчиняемост на улицата.

Те се шляят и тъгуват в непропускливата среда на собствената си изолация, неспособни да оцеляват самостоятелно, неспособни да се ориентират в хаоса на времето, имитатори и епигони на пошлите модели на успели хора, които ни натрапват тиражните медии.

Този резултат може да бъде прочетен по няколко начина: първо, като въведение към краха на илюзиите на родителите; две поколения българи възприемаха “Европа” като десерт, като крайна цел след едно пътуване на буксир, а не като начало на пълноценно общуване на свободни хора, способни да правят самостоятелен избор и да приемат последствията от това. Тези родители така възпитаха и децата си.

Второ, челното място в европейската класация на затъпяващите млади означава отстъпление от основополагащите принципи, записани във Всеобщата декларация за правата на човека - като право на просвета и образование и право на достоен живот.

И трето, този резултат е диагноза за състоянието на българската демокрация, която е все по-уродливо отстранена от потребностите на “демоса” и все по-бездарно размазана около мегаломанията на политическия елит.

Правопис? Какво е това?

Още по-тревожен факт от въпросното подреждане на България между страните с най-лошо качество на живот са изнесените неотдавна данни за базисните знания на младежите, които постъпват в университетите.

Тяхната ужасяваща неграмотност е в основата на една спорна идея - да се въведе задължително обучение по правопис за първокурсници... Въпросът е как да бъде вменено на автономното висше учебно заведение да прави това, което училището е пропуснало в продължение на 12 години!

Ето как, през 2012 година осъмваме безутешно изгубени по пътища, които не водят наникъде, заобиколени от безпросветното безгрижие на 15-20-годишни момчета и момичета, които приемат паразитирането за нормален начин на живот, и на други хора, които приемат това за несъществена подробност от битието на съвременна България.

Източник:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Затъпяващите деца на България
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2012 22:34 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Dobo написа:
Коментар на Еми Барух, Дойче веле:

Отдавна спрях да чета плювалника Дойче веле.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2012 22:35 
Нов потребител
Нов потребител
Аватар

Тук е от: 15 Яну 2012 20:36
Не са ни тъпи децата,просто родителите ги отпускат...
Ми нормално да е така.Колко време детето отделя за учене и домашни и колко за компютъра???Като става въпрос за образование - ми типичен пример е Шуменския Университет.Ми там половината хора от селата от Делиормана не могат да си кажат името.За какво образование говорим.Едно време учителите ни шамаросваха и ни наказваха здравата,а сега какво - май се получава обратното.Учениците се гаврят с учителите,не попиват и грам от това,което им се говори(естествено има и изключения).Ами така е драги родители...Вие сте виновни,че не възпитавате децата си.Мен ме учиха на 5 години да чета,да си връзвам обувките,да наблягам на Българския език и Историята...Това е истината,а не Фейсбук и Кънтър Страйк...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012 5:21 
~~~~
~~~~

Тук е от: 06 Апр 2008 8:12
Точно дойче веле ли намерихте да цитирате? Нещо за затъпяващите деца / и възрастни/ по западния свят няма ли? Айде стига! Ако нашето общество живееше в условията на техния икономически просперитет, нещата щяха да са доста по-различни!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012 10:20 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 21 Май 2008 11:36
Достатъчна ми е it_ends_tonight_, за да съм сигурна, че не е така.
Бях го писала и преди, в един 'труд' от 1969 година пишеше, че белезите на новото поколение са "физическа акселерация и духовна инфантилност". Да се припознава който иска :)

Извън темата/подсказка:
На 100% съм съгласна с Амапола. Дойче Веле ме грабнаха със снимковия си материал, интересен е за любопитковци като мен. И дотам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012 11:02 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 21:55
Вчера във Фейсбук пуснаха една закачка: "9 + 9 х 0 + 9 = ?". За около час имаше над 100 отговора. В последствие 2/3 бяха изтрити, но все още седят доста:

Стефан Кехайов brei ama e 27
Merry Balabanowa okonchatelno devet (9) !!!
Merry Balabanowa omg mnoo ste zle we kvi gi dyrkate matematikata yako vi kuca devet e vsyako chislo umnojeno s 0 si e 0 taka che 0+9= 9 ...!!!
Kattety Bogdanowa ‎9 e бее ! ;x не можете да смятате най - елементарнии ; xx
Stanimir Minkov н.р. ? rofl
Стефан Кехайов proverih 27 e :D :D
Abnormal Animall ‎9 е отговора, нищо че по математика имах 3-ка :D:D:D:D (тоя ми е бил съученик)
Petur Kalinov awe ravno e na 9 nese muchete :P
Petur Kalinov ‎9+9=18 a 18x0=0 a 0+9=9we
Марина Стоянова ‎9?? (много се радвам отговор с въпросителни :) )
Cvetozar Kalchev spored men e 42..

Останалите са дали или директно цифра, или някаква обосновка. Има и странни обосновки... но истината е, че около 40% са дали за отговор 9, около 50% (най-вече след като стана ясно какъв е отговора) 18, а останалите - нещо друго, извън всякаква логика. Не липсват също така и "лайковете" към всевъзможните глупости...

Ето някои интересни коментари:
Сара Сандърс о боже мили и това е бъдещето ни ;х
Kalina Stoilova ‎18 peti klas sam a go smetnax pravilno
Naru Kun tuka ima i po golemi ot mene pak vikat 4e bilo 9 :/ Geez ..

ПП: това ще бъде включено в бъдещият ми блог :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012 11:24 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 11 Сеп 2010 13:57
Колкото и да не искам да го казвам, това е истината. Занимавам се със сайт и форум, където 70% от посетителите са непълнолетни, от различни краища на България. Състоянието е плачевно. Изключения винаги има, но те са малцинство, а те трябва да са обратното - болшинство. Така че процентът е незадоволителен. Относно неграмотните кандидат-студенти - вината пада върху институцията, наречена Училище. Не може в едно даскало да скъсват г*за на учениците от учене и стрикни правила, а в друго да го карат ларж...

Другото, което е - за к'ъв чеп сложиха и тия матури, щом пак излизат с нулеви знания? По мое мнение, на матурата по български език, зрелостниците трябва да имат минимум 5 за да бъде взет изпита.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012 11:51 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата

Тук е от: 05 Фев 2007 15:55
Извън темата/подсказка:
lamerko, според теб ако тази задача се даде на 30+ -годишните, дали резултатът няма да е идентичен. Бих се обзаложила :ROTFL

То човек като е тъп, системата му пречела. Ади, холан.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012 11:54 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 11 Сеп 2010 13:57
Какво искаш да кажеш, hope?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012 11:55 
~~~~
~~~~

Тук е от: 06 Апр 2008 8:12
Battleman написа:
Колкото и да не искам да го казвам, това е истината. Занимавам се със сайт и форум, където 70% от посетителите са непълнолетни, от различни краища на България.......

Другото, което е - за к'ъв чеп сложиха и тия матури, щом пак излизат с нулеви знания? По мое мнение, на матурата по български език, зрелостниците трябва да имат минимум 5 за да бъде взет изпита.

Е, ако питаш мен, всяко ниво на образование- начално, основно, средно- трябва да се минава след успешно положен тест за грамотност и с минимум 5, но...не зависи от мен.
Колкото то потребителите на подобен на вашия сайт- предложи на собственика да допуска регистрация въпре само след положен минимален тест за грамотност от петдесетина въпроса. Познай какъв огромен ефект ще има начинанието.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012 12:05 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата

Тук е от: 05 Фев 2007 15:55
Battleman написа:
Какво искаш да кажеш, hope?

Искам да кажа, че ако ти не изпитваш нужда да си грамотен, не осъзнаваш необходимостта или не ти пука като ти се подиграват за допуснати елементарни грешки, няма как да си седнеш на г..за и да научиш материала по БЕЛ. Така, както в предишния вариант на този форум се бяхме изпокарали, докато въведем задължителното писане на кирилица, защото това също е осъзнато деяние.

2. Няма как да се въведе минимална оценка 5,00 за взета матура, защото ще е вид дискриминация и нарушение на системата за оценяване. Вариантът е да има оценки - Да и Не. Тогава критерият може да е 75% (примерно верни отговори).
3. Съвсем сериозно - МОМН обсъжда варианта всички кандидат-студенти да полагат изпит по БЕЛ (грамотност), заедно с другите кандидатстудентски изпити. За тази година вероятно няма да се осъществи, но министерството работи над тази идея.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012 12:06 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 26 Авг 2009 9:08
Да бе и ще има по един завършил от цял клас ... аз сигурно нямаше да взема средно :O01.gif

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012 12:08 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 21:55
hope: поясненията в червено са мои... там се вижда, че има поне един на 30+ години :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012 11:29 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата

Тук е от: 15 Апр 2008 9:12
Ето я темата! Тук зная. Нека аз, нека аз! Напоследък общувам само с 18-годишни моми, та имам идея за какво иде реч. Забележете, изобщо не се оплаквам, май дори се хваля. Та! Нищо подобно! В пъти по-умни са от нас. Включая и този, дето го е пуснал това глупотевене. От раз се сещам примерно за последното, което ме втрещи в общуването ми с едно такова хлапе. Нека я цитирам по памет: "Можеш, имаш ресурс да имаш която жена си искаш, ама ти си се втурнал към всички. Заради това няма да имаш никоя!" Е, това приказки на пубер ли са? Нека си призная, аз бях тъпо копеле на тяхната възраст. Положих огромни усилия да се съхраня точно толкова тъп и до днес. Мисля, че успях, ама тях ги хранят с нещо друго, убеден съм.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012 11:58 
Напреднал
Напреднал
Аватар

Тук е от: 15 Фев 2008 9:46
Запа, това че имаш късмета и щастието да общуваш с няколко по-интелигентни и възпитани тинейджъра, не означава, че те са критерий за връстниците си. Дори ако питаш тях самите те ще ти отговорят, че повечето на тяхната възраст или са геймъри, или са алкохолизирани и напушени, или са тъпи (зубъри)! Определенията не са мои, а на тинейджъри които аз познавам и са определяли така съучениците и познатите си!
Факт е, че не с всяко поколение, а дори с всеки следващ набор нещата се променят - кои за хубаво, кои за лошо...не мога да отсъдя, но е факт. Факт е, че всички по-големи наблюдават и оценяват тинейджърското поведение и развитие съобразно своите критерии и ценностна система, както са правили по-големите от нас, когато ние бяхме тинейджъри и са ни съдили и упреквали по същият начин! Факт е също, че без значение коя медия дава такава оценка за младото ни поколение ние трябва да признаем пред себе си, че децата на България (за другите нямам наблюдения и не коментирам) не са от най-дисциплинираните, възпитаните и образованите! Всички дори и те самите биха се съгласили, че са "отживелици" отстъпването на място в автобуса на по-възрастни хора, учтивото поздравяване и уважение (към всички), старанието да учат за високи оценки... Да и ние не сме били перфектни в тези неща, но ТВЪРДЯ, че с всяка следваща година тези неща се занемаряват, пренебрегват и забравят! :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Бърз отговор

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Школа за модерен балет, гимнастика за деца!

в Общи разговори

irena_78

0

22729

08 Сеп 2020 23:19

50-то юбилейно рали ''България''

в Спорт

Loveca_

0

38832

09 Апр 2021 23:35

България - страна на неограничените възможности