Тази тема ще предизвика много дебати!Убедена съм, че ще има много мнения, оплюващи бълг. образование. Пенкелери дал бог!
Моето дете ходи в обикновено бълг.училище, в обикновена паралелка, с обикновен кл.ръководител (без излишен пи ар и без предварителни записвания за този учител). Ако има някакъв необикновен талант...той ще се покаже, където и да учи детето!
Авторитетът на учителя и училището не е само проблем на държавата-А НАШ!!!! На РОДИТЕЛИТЕ!!!Писнало ми да е слушам как еди кой си отишъл да бие класната на дъщеря си или сина си...Жалко, че не ни остава време да се вгледаве в децата ни, да учим с тях, да ги изслушваме когато ни говорят...жалко е, че те се самоотбраняват с хладни оръжия, жалко е!
Ще предизвика, ама трябва някой да се изкаже доста крайно, че да стане. Иначе едно и също, дъвкано до втръсване.
Аз само ще вметна, че уча (уж) в едно от най-елитните училища в града и то да ти се доповръща от (набеден) елит. Да се бях записала у някой техникум, поне на занаят щях да се науча. Образователната ни система, че куца - куца, ама и нашето поколение си понакуцва доста.
_________________ "In the whole history of the world there is but one thing that money cannot buy...to wit-the wag of a dog's tail."
Ще цитирам ( макар и не дословно ) директора и речта му, която е една и съща винаги на изпращането на абитуриентите : нашето училище беше с най-висок резултат на матурите от миналата година за областта ( да, всяка минала сме с най-висок резултат, а пък то в нашата област колко училища да има... ),наши ученици станаха национални първенци на матурите по френски, наши ученици учат в ( и тук изрежда всякакви имена на немски, английски, френски градове ), ние сме член на ( някакво странно немско име ), еди-си колко ученици са взели немска диплома за владеене на език ( тя също си има име, помня нещо Лайстунг, ама не ме касае като цяло ), с най-висок успех тази година са ( някои си ) - 5.80. ( с най-нисък най-често е моя клас, като едва избутваме 4-ка, но това съответно не се съобщава, все пак разваля авторитета... ) . За това ние сме най-елитната гимназия.
Като цяло идеята на директора е да изкарваме най-високите успехи на матури, да няма много провинили се, да ходят хора на олимпиади иииии той да си вдига самочувствието. Макар че това най-често е плод на частни уроци, тъй като дисциплината в клас и обективността на някои учители не позволяват това да се случи в учебно време.
Та май това е елитното училище. Поне аз така го виждам нашето нарочено за елитно.
_________________ "In the whole history of the world there is but one thing that money cannot buy...to wit-the wag of a dog's tail."
Като цяло се препокриват с тези от речта. Но ако може да са без уточнението, което внесох. Че ученическите успехи са постигнати с частни уроци. Далеч съм от мисълта да търся вината (само) в учителите. Идеално си я поделяме ученици, учители и онези "от горе", които определят правилата и съставят прекрасната ни образователна система. Мога и по-разширенo, само ми трябват насочващи въпроси. :]]
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12483 Местоположение: винаги на №14
Въпросите ще ги оставя на някой друг , защото съм много далеч от тази система. Толкова далеч , че дори не зная какво да питам.)) Единственото ,в което съм сигурна ,че престижно училище без много добри учители не става. А те се отсяват с конкурси,не с назначения. Всъщност , има ли все още изпити за учителите в "елитните " училища?
Май в това понятие се смесват гъзарията с качественото образование. Балансът е важен! Но истината е, че навсякъде по света присъстват и двата компонента, за да се получи така, нареченото "елитно образование". За съжаление при нас по-често надделява първото...
Има, зависи колко си близък с директора или с шефа на инспектората! А сега сериозно.Тези учители, които биха искали да си повишат квалификацията го правят, напр. ШУ организира подобни курсове от по 2-3 седмици, но сега е модерно тези т.нар.курсове да се организират по курортите...и нали се сещате за какво повишаване на нивото става въпрос? Нарича се усвояване на средства. Иначе всяко у-ще има система за рангове на учителите (страши, младш и т.н.учители), която зависи именно от тези допълнителни обучения. Това зная, може и да съм назад, тея новости се случиха след като излязох от средното образование.
Тук е от: 09 Яну 2007 21:19 Мнения: 2661 Местоположение: Шумен
Елитни, добри, подбрани - както искайте го наричайте, но разделение на училищата има. Най-търсени от родителите на първокласници са НУ "Илия Р. Блъсков" и "Сава Доброплодни". След 4 - ПМГ "Нанчо Попович" и "Сава Доброплодни". След 7 - ПМГ "Нанчо Попович" и ГПЧЕ "Никола Вапцаров". Има и скрити механизми за селекция и сегрегация на деца.
Начини за повишаване на квалификацията има и аз не смятам, че учителите са лоши, даже напротив тези, с които работя аз са амбициозни, професионалисти и постоянно работят, за да направят обучението по-добро и по-интересно. Май звучи, като клише, но наистина е така! Проблемът е по-скоро в безправието им. Те на практика не могат да мотивират с "камшик", а само с "морков", а това никак не е лесно... А понякога (всъщност в много случаи) дори и "морковът" не помага... Наскоро, в разговор с учители, работещи в мултиетническа среда зададох въпрос "Как ще реагират учениците, които имат проблем (бе направо не знаят) с българския език, ако им предложите да участват в курс по български, при положение, че получават стипендия?". Отговорът ме срази - "Няма да се съгласят! Няма значение дали ще им дадат пари. Те просто не искат да учат български". Поне те така прецениха...
Елитни, добри, подбрани - както искайте го наричайте, но разделение на училищата има. Най-търсени от родителите на първокласници са НУ "Илия Р. Блъсков" и "Сава Доброплодни". След 4 - ПМГ "Нанчо Попович" и "Сава Доброплодни". След 7 - ПМГ "Нанчо Попович" и ГПЧЕ "Никола Вапцаров". Има и скрити механизми за селекция и сегрегация на деца.
Ей там е най-голямата грешка - че се ориентират към езикова. Цял живот няма да си го простя! ( и по-специално критерия, по който държах да се нашмуля там - яките батковци )
Леонартис какво му е Елитното на НУ Илия Р.Блъсков.Това,че се води не означава,че е.
_________________ Изхвърли циганите, и ще въскръснат реките, гората, вилните зони, Енергото, железниците, селата, малките градове, пазарите за зеленчуци, мелиоративното стопанство на страната и паметниците на великите българи и героите. Сигурно и още един куп неща.