Тук е от: 02 Мар 2008 18:47 Мнения: 541
Леонартис написа:
Елитни, добри, подбрани - както искайте го наричайте, но разделение на училищата има. Най-търсени от родителите на първокласници са НУ "Илия Р. Блъсков" и "Сава Доброплодни". След 4 - ПМГ "Нанчо Попович" и "Сава Доброплодни". След 7 - ПМГ "Нанчо Попович" и ГПЧЕ "Никола Вапцаров". Има и скрити механизми за селекция и сегрегация на деца.
Това до голяма степен се дължи на общоприетите възприятия. Сигурно ще ме линчувате ,като ви кажа, че до преди 8-9 години (в момента не знам как е) в СОУ"Трайко Симеонов" се даваше най-добро образование. Защо? Много просто... защото там нямаше подарени оценки... човек трябваше да си скъса гъза с извинение, за да изкара добра оценка. Това да се подмазваш на учителя... беше си равносилно на линч. Докато в тези "елитни" ставаш, казваш 2 изречения на кръст и пуф 5-6... Елитните училища отдавна не са елитни. Вярно е, че са били, но в миналото. Говоря само за шуменските, не знам как са нещата в по-големите градове.
-- Вто Апр 03, 2012 21:48 --
it_ends_tonight_ написа:
Леонартис написа:
Елитни, добри, подбрани - както искайте го наричайте, но разделение на училищата има. Най-търсени от родителите на първокласници са НУ "Илия Р. Блъсков" и "Сава Доброплодни". След 4 - ПМГ "Нанчо Попович" и "Сава Доброплодни". След 7 - ПМГ "Нанчо Попович" и ГПЧЕ "Никола Вапцаров". Има и скрити механизми за селекция и сегрегация на деца.
Ей там е най-голямата грешка - че се ориентират към езикова. Цял живот няма да си го простя! ( и по-специално критерия, по който държах да се нашмуля там - яките батковци )
Нямо нищо лошо в ученето на езици, но точно те са възможно най-лесно учащи се в домашна обстановка и няма нужда човек да ходи на училище, за да няма проблем с научаването им. Е, за математиката не е така, там човек има нужда от човек, който ги знае нещата(учител), но и ПМГ не е цвете за мирисане. Техникумите няма да ги коментирам, защото ще бъда пристрастен за част от тях.
_________________ Сърце, биещо 1914 пъти в секунда...
Сигурно ще ме линчувате ,като ви кажа, че до преди 8-9 години (в момента не знам как е) в СОУ"Трайко Симеонов" се даваше най-добро образование. Защо?
допреди 8-9 години симпатяго, ще рече че когато аз завършвах (за сведение випуск 2003-та) ПМГ-то, в 8-мото се е получавало по-добро образование ама нъцки!!! Когато в Трайкото след завършване на подготве се полага ДЪРЖАВЕН изпит по език, а след тоя изпит учиш профилирания си предмет на езика, по който си държал изпит ела ми се обади!!! Всичко друго можеш излъга ама инспекторите от инспектората не можеш!!! И като как като обрисах след завършването си сума студентски общежития из България, който срещенех никога не беше от 8-мото??? А пък изобщо няма споменавам каква е огромната разлика в преподавателите!
Тук е от: 27 Сеп 2009 13:48 Мнения: 76
Почти не познавам хора, които са завършили т.нар. "езикова" гимназия, да не са се "оправили" в чужбина и да не вземат добри пари...
За съжаление, когато аз бях ученик, в другите училища западните езици ги преподаваха на такова ниво, че никога да не ги научиш, ако не ходиш на частни уроци. Па ако ще и да имаш шестици...
Чопър написа:
sameoldsong написа:
Сигурно ще ме линчувате ,като ви кажа, че до преди 8-9 години (в момента не знам как е) в СОУ"Трайко Симеонов" се даваше най-добро образование. Защо?
допреди 8-9 години симпатяго, ще рече че когато аз завършвах (за сведение випуск 2003-та) ПМГ-то, в 8-мото се е получавало по-добро образование ама нъцки!!! Когато в Трайкото след завършване на подготве се полага ДЪРЖАВЕН изпит по език, а след тоя изпит учиш профилирания си предмет на езика, по който си държал изпит ела ми се обади!!! Всичко друго можеш излъга ама инспекторите от инспектората не можеш!!! И като как като обрисах след завършването си сума студентски общежития из България, който срещенех никога не беше от 8-мото??? А пък изобщо няма споменавам каква е огромната разлика в преподавателите!
Ето го и първият засегнат. Не говоря за профилирана подготовка. Нормално е да няма, след като завършващите там нямат такива амбиции. А ти като изкараш някой друг час при Койчева, Великова, Чакърова и т.н ми се обади. Знам го ПМГ-то. Имам достатъчно познати завършили там. Не ми го хвали чак толкова. И какво като си държал държавен изпит? Изпит като изпит, държал съм няколко такива и не съм започнал все още да се хваля с това и бтв съм ги вземал с много добри оценки(споменавам го, за да мислиш, че са няколко, защото съм ги повтарял).
-- Сря Апр 04, 2012 1:47 --
охлюв-въздухар написа:
Почти не познавам хора, които са завършили т.нар. "езикова" гимназия, да не са се "оправили" в чужбина и да не вземат добри пари...
За съжаление, когато аз бях ученик, в другите училища западните езици ги преподаваха на такова ниво, че никога да не ги научиш, ако не ходиш на частни уроци. Па ако ще и да имаш шестици...
Езици се научават и без частни уроци... лично мнение. Необходимо е желание. Познавам човек, който разбира, говори, чете и пише на английски на много по-добро ниво от хора завършили езикова гимназия само благодарение на гледане на филми без субтитри и четене на сайтове на английски. Е, разбира се с малко самоподготовка за азбуката и граматиката.
Хабер си нямам кой е тоя Йоргов... Песен, никой не говори за профилирана много ясно, но ако ти изкараш и пет минути при Хачадурян, Кипирова, Русев, Вълчинова и сие аз ще си изям дипломата 8-мото било училище хахахахахаха ай стига бе, ще ме умориш от смях, изобщо няма никакво ама никакво място за сравнение между двете училища и ще ти кажа, че за да е "елитно" едно училище то си има причина, за да е пълно само с мангали друго също си има причина, а аз все още не съм чул ученик от 8-мото да е печели международни олимпиади... Почти няма човек в града, който да се съгласи с теб по тоя въпрос и ти добре го знаеш това, но те е срам да си признаеш, че си завършил калпаво училище!!! Ако желаеш можем и състезание да си спретем бе - да съберем хора завършили двете училища и да се претеглим кой колко му е акъла, но резултата ще е плачевен и то не в твоя полза
Разговор с племенницата /щерка на сестра ми/. Единайсетгодишна , 4-ти клас , в Савата. Умно , хитро хлапе ,но е скарана с ученето. Нямало нужда да се учи , важно било да може да пише и смята, всичко останало било глупост , дисциплините им "човек и общество " и "човек и природа" били загуба на ценно време и тъй нататък.... Разговора ни беше следния: тя -ако продължа да уча ,ще е в селскостопанския аз: -що , за да пасеш патките ли? тя: -в Савата могат да ме научат единствено и само да броя патките , няма да обяснявам на патките кой е сина на Аспарух или кой е написал История славянобългарска. А в селскостопанския ще ме научат как да се грижа за патките .Като се науча да се грижа за патките ще си направя ферма за патки ,ще си имам пари и т.н.
Абе има резон в думите на хлапето.
_________________ В краен случай ще си се смея сам!
Чопър написа:
Хабер си нямам кой е тоя Йоргов... Песен, никой не говори за профилирана много ясно, но ако ти изкараш и пет минути при Хачадурян, Кипирова, Русев, Вълчинова и сие аз ще си изям дипломата 8-мото било училище хахахахахаха ай стига бе, ще ме умориш от смях, изобщо няма никакво ама никакво място за сравнение между двете училища и ще ти кажа, че за да е "елитно" едно училище то си има причина, за да е пълно само с мангали друго също си има причина, а аз все още не съм чул ученик от 8-мото да е печели международни олимпиади... Почти няма човек в града, който да се съгласи с теб по тоя въпрос и ти добре го знаеш това, но те е срам да си признаеш, че си завършил калпаво училище!!! Ако желаеш можем и състезание да си спретем бе - да съберем хора завършили двете училища и да се претеглим кой колко му е акъла, но резултата ще е плачевен и то не в твоя полза
Стига глупости, май не ме четеш. Какъв срам? Не съм завършил там, в 8-мото съм учил до 8-ми клас, но и да бях нямаше да ме е срам. Хората, които оставаха там нямаха амбицията да учат висше за това не си ги виждал. Наградите са на едни определени хора, не на училището. Тези хора си скъсват г..а и извън училище, за да достигнат тези награди, защото само с училището посмъртно нямаше да ги постигнат. И кой ти казва, че не сме имали награди? Много ясно си спомням наградите от олимпиади на мои съученици. Също така голяма част от тях след 7-8ми клас се преместиха в ПМГ, така че все едно се пресмиваш и на тях, а ти уважаваш завършилите в ПМГ нали ;P Знам, че почти няма човек в града, но не ми пука.
Не смятам, че съм длъжен да отговарям, но все пак: Към този момент образованието ми е средно - биология и химия с английски език ПМГ Нанчо Попович. Имам едно започнато висше История и Археология в ШУ, но прекъснах и сега уча Инженерна Логистика пак в ШУ, втора година. Професионални квалификации и курсове едва ли те вълнуват и няма ги споменавам на тоя етап...
Направих голямата грешка да остана в това забутано СОУ "Сава Доброплодни ". Ако имам втори шанс веднага бих влязла в Езиковата !
_________________ Но е толкова лошо - колко съм добра, и толкова добро - колко съм лоша, че гарантирам- ще бъда най-доброто нещо в живота Ви и най-лошото чудовище в съня Ви.
When I grow up...there will be a day...when everybody will have to do what I say...
Тук е от: 06 Апр 2008 8:12 Мнения: 12792 (автор на темата)
sameoldsong написа:
Хубаво е, когато човек е ориентиран в желанията си.
...стига да има кой да ги ориентира..
Ще ви разкажа за две девойчета, учещи в една софийска езикова гимназия..
Първото, да речем Мимето, доскоро беше ученичка със среден успех, но отскоро е почти пълна отличничка. Когато я попитаха кое е повлияло за обрата в отношението им към ученето, тя заяви гордо: "Наште обещаха, че ако завърша езиковата с отличен, ще ми платят обучение по сладкарство и ще ми помогнат да открия своя сладкарница. Не ми трябва висше, за филология- да не говорим."
Второто, да речем Ванчето, от същия клас на същата езикова гимназия е още по-категорична: Не ми трябва висше образование, още тази година започвам курс за фризьор и през лятото ще си търся работа в някой салон. До завършването на средното ще имам добра професия. Нямам нужда от висше, което да ме подрежда в редицата на безработните.
Мимето и Ванчето са две страхотни деца, в 10 клас..С големи цели и ясна визия за живота си..
Та...отдавна знаем, че тапията не е достатъчна за просперитет. Но какво взехме от нашето училище?:)
Тук е от: 14 Фев 2012 9:35 Мнения: 180 Местоположение: Бялата пръст
Какво излезе Чопъре,завършили сме една и съща гимназия.Преди много години се казваше Математическа гимназия"Лиляна Димитрова"Професор Добрин Добрев/бившият шеф на института/ завърши с мен. Той сега е активен гербаджия.Винаги е бил с властта.Като пионерче бе в дружинния съвет на 1во основно у/ще.В гимназията в учкома- пак във върховете.Винаги с партията/победителка/ .Може да е винаги с властта но не е глупак/ умен е без гланциран мозък като мен/, за разлика от много други власт имеющи. Ако и сега са запазени традициите от преди 40г.имаш много добро средно образование.Това което учиш в момента е с бъдеще.Специалността ще ти пасне перфектно.
Последна промяна д-р Скруч на 05 Апр 2012 17:47, променена общо 2 пъти
Бърби написа:
sameoldsong написа:
Хубаво е, когато човек е ориентиран в желанията си.
...стига да има кой да ги ориентира..
Ще ви разкажа за две девойчета, учещи в една софийска езикова гимназия..
Първото, да речем Мимето, доскоро беше ученичка със среден успех, но отскоро е почти пълна отличничка. Когато я попитаха кое е повлияло за обрата в отношението им към ученето, тя заяви гордо: "Наште обещаха, че ако завърша езиковата с отличен, ще ми платят обучение по сладкарство и ще ми помогнат да открия своя сладкарница. Не ми трябва висше, за филология- да не говорим."
Второто, да речем Ванчето, от същия клас на същата езикова гимназия е още по-категорична: Не ми трябва висше образование, още тази година започвам курс за фризьор и през лятото ще си търся работа в някой салон. До завършването на средното ще имам добра професия. Нямам нужда от висше, което да ме подрежда в редицата на безработните.
Мимето и Ванчето са две страхотни деца, в 10 клас..С големи цели и ясна визия за живота си..
Та...отдавна знаем, че тапията не е достатъчна за просперитет. Но какво взехме от нашето училище?:)
Съгласен съм. Тя дава шанс или може би възможност, но не и гаранция, ако човек няма определени качества. Това разбира се важи за областите, в които висшето образование е задължително, защото има такива, в които може да се развива човек и да печели добре, без каквато и да е тапия(визирам ИТ индустрията).