Заглавие: Re: мами, къде и при кого раждахте децата си?
Публикувано на: 06 Май 2012 8:28
Ветеран
Тук е от: 13 Яну 2007 23:28 Мнения: 560 Местоположение: 192.168.1.1
@Verda Честито, да ти е здрав юнака. Хубаво име. Ако си първескиня, 3 часа = изключително голяма късметлийка. Дори и да не си първескиня (мразя този термин), пак си късметлийка. Останала си с леко погрешно впечатление за ролите на лекарите и акушерките. Това че виждаш акушерката 90% от времето, не означава че ролята й в раждането е 90%. Не че трябва да имаш пълно доверие на нашите гинеколози. Доста от тях имат странни схващания за акушерството. Ниската раждаемост в България ги лишава от опит. Аз работя в болница, в която за един месец има повече раждания отколкото в шуменското АГ за една година. Не би трябвало да имаш болка (поне не значителна) нито по време на разкритието, нито по време на изгонването, нито докато те шият, нито в следродилния период. Има достатъчно надеждни методи за всичко това. Разбира се това е избор на родилката.
Публикувано на: 06 Май 2012 10:58
~~~~
Тук е от: 06 Апр 2008 8:12 Мнения: 12792
Какво мислиш за онези...епидурални/ така ли се казваше:)/ упойки, дето уж помагали? Опасности, последствия? Само питам, далеч съм от мисълта да внушавам страхове, нито ме вълнува, че т.нар здравна каса не покрива плащането й..
Публикувано на: 06 Май 2012 11:25
Ветеран
Бърби написа:
Какво мислиш за онези...епидурални/ така ли се казваше:)/ упойки, дето уж помагали? Опасности, последствия? Само питам, далеч съм от мисълта да внушавам страхове, нито ме вълнува, че т.нар здравна каса не покрива плащането й..
Въпроса за епидуралните е сложен. Правил съм сигурно хиляди от тях. Когато работят, са сбъднатата мечта на родилките. Когато нещо се обърка обаче, всички страдат излишно, включително нероденото бебе. С годините взех да обръщам повече внимание на по-малките опасности. Прекалено отговорен съм, за да давам професионалното си мнение по форуми. Ако те интересува, ето тук има описание на възможните усложнения. С типичен английски хумор накрая подхвърлят че в извънредно редки случаи можеш да си останеш парализирана до края на живота си. Прогреса е хубаво нещо, но не бива да забравяме че човешките жени са раждали без епидурална няколко милиона години, а с епидурална - по-малко от 100. Всеки взема решение за себе си. Не знаех че здравната каса не покрива епидуралните. Това е странно. Епидуралните са евтини.
Публикувано на: 06 Май 2012 20:10
Към Бърби: Вярно е, че само минавам, вярно е, че съм разбирач ( и то голям, дори не можеш да си представиш колко), но в никакъв случай не съм заядлив.В последствие ми се изясни, че Змея е анестезиолог, който вероятно наистина работи извън Бг. Въпреки това мога да споря (но само с него) за някои от нещата, които е писал. Намесих се защото вярвам, че когато човек иска да получи качествени банани не ги търси в железарски магазин, а в плод-зеленчук. Бъдете здрави!
Публикувано на: 07 Май 2012 4:54
~~~~
Тук е от: 06 Апр 2008 8:12 Мнения: 12792
Минаващ написа:
В последствие ми се изясни, че Змея е анестезиолог, който вероятно наистина работи извън Бг. Въпреки това мога да споря (но само с него) за някои от нещата, които е писал.
Много жалко, ако е анестезиолог и работи извън бг:( Въпреки това, не виждам причина за спор с него, още по-малко от нуждата на подобен коментар. Без да вземам страна- ти какво би казал/а за епидуралните упойки и възможните последици? За да не се приеме за заяждане- аз съм привърженик на естественото раждане и ми се струва малко гадно на всяка родилка да се обяснява, че трябва да роди бързо, да ползва упойки, дори цезарово сечение, щото...абе за пари иде реч, знаеш..
Публикувано на: 07 Май 2012 10:57
Ветеран
Мда, аман от разбирачи. Всъщност хейтъра е прав че тук не е най-доброто място за обсъждане на подобни сериозни въпроси. Дори и да беше, трябва да имате предвид че всеки пациент е индивидуален случай, и реагира различно на стандартни процедури. Колкото и да говорим по принцип за епидурални например, в края на краищата става въпрос за конкретна жена, която има различен праг на поносимост на болката от около 35% от всички останали жени, и т.н. Най-добре е този въпрос да се обсъжда с конкретен анестезиолог, който ще има грижата за обезболяващия ти режим. Ако аз бях този анестезиолог, щях да прегледам родилката и здравната й документация, да оценя състоянието й, да оценя риска, да обсъдя с гинеколога, и да й предложа възможни варианти. Има други видове обезболяване, някои от които дори се контролират директно от родилката, без да се прави епидурална. И това е само една малка част от всичко, което мозъкът ми трябва да обработи за всеки един пациент. После идва техническото изпълнение на епидуралната, което само по себе не е особено трудно, но изисква значителен опит и умения. После идват страничните ефекти и усложненията, и как да се справим с тях. Дори и да няма проблеми, епидуралната не е единична вълшебна инжекция. Епидуралната е service - заема ресурси и персонал, понякога за много часове. И къде остава родилката в това уравнение? Как трябва да вземе информирано решение в такъв момент? Знаете ли как се чувстват психологически родилките в родилна зала? Чували ли сте за т.н. birth rape? Как е възможно да изясним всичко това в един форум? И как е възможно някоя родилка да ми повярва, четейки този форум? Дори и да обсъждате лично всичко това с анестезиолог, пак трябва да имате едно наум. Ако анестезиолога ви каже че ви гарантира безпроблемна епидурална, взимайте си шапката и бягайте надалеч от него, без да се обръщате. Никой никога не може да ви гарантира нищо в анестезиологията. Или както казва един виден колега - има малка и голяма ракия, няма малка и голяма анестезия. Аре наздраве, и не си забравяйте чувството за хумор в задния джоб.
Публикувано на: 08 Май 2012 14:50
Ветеран
Тук има една добра според мен статия. Добре е повече хора да говорят за тези проблеми. Засега като цяло отношението на лекарите към пациентите си остава патерналистично. Между другото каквото и да говорим за лекарите и сестрите в България, не бива да забравяте че това, с което те се занимават може да се категоризира като благотворителност. Защото на практика те възнаграждение за труда си не получават.