На мен чичо ми подари плоча с Том Сойер и Хъкълбери Фин, изслушах я на грамофона и бях готов с домашното за ваканцията, не се наложи да я чета от книга
SWOT анализ може и да е необходим (а и някой да си пише дипломната работа в момента), но ти искаше мнения. Какво не харесваш в моето? Чу се в началото на учебната година, че МОН прави всичко възможно да осигури образование и на децата в обезлюдени райони: напр. едно дете в родопско село се готви за първи клас от тамошни учители. В същото време на твоя чивек майка му спъва развитието, щото нито е частен ученик, нито е на индивидуален план, нито учи дистанционно, т.е. той е малцинство. Като представител на малцинство без образование, тоя млад чувек е обречен на нискоквалифициран труд. Само да напомня, че дистанционното обучение е равностойно като форма на редовното и задочното - по закон.
Тук е от: 06 Апр 2008 8:12 Мнения: 12792 (автор на темата)
yarov написа:
SWOT анализ може и да е необходим (а и някой да си пише дипломната работа в момента), но ти искаше мнения. Какво не харесваш в моето? Чу се в началото на учебната година, че МОН прави всичко възможно да осигури образование и на децата в обезлюдени райони: напр. едно дете в родопско село се готви за първи клас от тамошни учители. В същото време на твоя чивек майка му спъва развитието, щото нито е частен ученик, нито е на индивидуален план, нито учи дистанционно, т.е. той е малцинство. Като представител на малцинство без образование, тоя млад чувек е обречен на нискоквалифициран труд. Само да напомня, че дистанционното обучение е равностойно като форма на редовното и задочното - по закон.
Кой ти каза, че не го харесвам?:) Честно казано, единствено любопитството ме води към тази и други подобни теми, но очаквах сериозни аргументи , а не предположения. На фона на плачевните факти за броя неграмотни, необразовани хора и притеснителното оскотяване и опростачване на част от обществото, бихме могли да мислим и по тази тема, без значение дали се харесваме или не:) Не знам дали нарочения за мой човек е малцинство, но вече има новини за около 400 подобни домашни ученика
Не били сертификати, ами си купували материали по пощата. И не били 400, ами около 100 семества. Като се съберат в една стая, може и да се преброят с точност.
Последна промяна Kzint на 16 Яну 2014 9:39, променена общо 1 път
Извън темата/подсказка:
Kzint написа:
Внимание! Сайтът е част от групата на Делян Пеевски!
Материалът може да бъде:
Необективен Съдържащ непроверени или неверни факти Без втора гледна точка Силно манипулативен
Ако отворите страницата, подкрепяте некачествената журналистика.
Импресия по импресия - медийна империя! Не били сертификати, ами си купували материали по пощата. И не били 400, ами около 100 семества. Като се съберат в една стая, може и да се преброят с точност.
А аз се впечатлих, че има толкова семейства с по 3-4 деца:) За сайта- не знаех..
Моето мнение се базира на дългогодишни наблюдения, изследвания и опит в сферата на образованието (ейц). Точно
Цитат:
на фона на плачевните факти за броя неграмотни, необразовани хора и притеснителното оскотяване и опростачване на част от обществото
можем да се притесняваме, че човечето ще се превърне в част от малцинството млади европейци, които нямат шанс на пазара на труда. Не става въпрос за етническо малцинство (видно беше от репортажите по тв), а за изкилиферчени американски нагласи, че общото образование може да увреди традиционните семейни и религиозни ценности. Отново правя уговорка, че не се отнася изобщо за САЩ, просто е част от културните особености от създаване на американската нация до наши дни. Да се върна на младите европейци: в повечето западноевропейски държави вече си имат термини за млади хора, които не виждат смисъл нито да продължат образованието си, нито да започнат работа, нито да напускат дома на родителите си. Очевидно нашето момче не е на тяхната възраст, но вече има амбиции - за разлика от тях. Тия амбиции обаче много лесно ще бъдат попарени, както вече подсказват експертите от МОН, щото той няма формално образование.
Извън темата/подсказка:
Оффтопик засега: ами за раждането в домашни условия какво ще кажеш?
yarov написа:
... Тия амбиции обаче много лесно ще бъдат попарени, както вече подсказват експертите от МОН, щото той няма формално образование.
Извън темата/подсказка:
Оффтопик засега: ами за раждането в домашни условия какво ще кажеш?
Много ми се ще да видя развръзката и бъдещата реализация на точно този домашен ученик и съм почти сигурна, че експертите на МОН грешат. Едва ли в тази ситуация му трябва формално образование, държавна диплома или 'експертна' намеса:) Не съм 'за' домашното образование, както предполагаш, нито съм 'против', но, определено, ми е интересно какво мислят форумците.. Колкото до раждането в домашни условия -категорично против.
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12483 Местоположение: винаги на №14
Хубава тема, сега я виждам,защото няколко дни не бях влизала във форума. Преди години, когато синът ми беше ученик много съм се замисляла над тази тема. Твърдо съм ЗА двата начина на обучение. Аргументи ЗА домашното обучение - много. Не разбирам защо е този скептицизъм към тази форма на обучение?
Тук е от: 15 Яну 2007 14:01 Мнения: 2315 Местоположение: RINGWORLD
Толкова по въпроса с домашното "образование" :
Извън темата/подсказка:
"...питам всички християни в България: Знаете ли какво е заповядал Бога в Словото Си относно задълженията към децата, които ви е дал, но които Му принадлежат? Въпросът никога не е бил домашно или не домашно образование, а образование според Господната воля изразена в заповедите Му или образование отделено от библейската истина." админ от сайта на домашно образоващите
Както изглежда, домашното образование не е съобразено с наличните закони, т.е...излиза, че е незаконно. Ако е незаконно, значи би трябвало да е престъпно, а ако е престъпно, значи се санкционира...въй... Каква стана тя?:)))
Ами, тия, дето се ограмотяват домошарски, дали не са сектанти? Въй, въй...на квадрат.. Ако са сектанти, какво ще каже църквата?...
Тук е от: 15 Яну 2007 14:01 Мнения: 2315 Местоположение: RINGWORLD
Е на тез години все трябва да си чувала, че всяка секта си има църква и се плюят една друга. Ако могат, и насъскват сектантите да се колят първоначално, стрелят, гърмят и т.н. Същото и при сектите с джамиите и между първите и тях. За Шао Лин не съм сигурен доколко е вярно. A за ТЕЗИ съм сигурен, че не е.
Ако са заедно и се учат по неутрално-теистична програма, след няколко поколения сектите ще изчезнат... заедно с църквите и гърмежите. Ако са заедно и не се учат по програма, се получава нещо такова: