ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 26 Яну 2025 10:42

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Как да спася детето си?!
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2009 11:58 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 29 Мар 2008 19:40
(автор на темата)
С писането на писмото до Дядо Коледа за пореден път се запитах "Какъв е този свят в който живеем днес?!!". И как да спася детето си от него?
В детските магазини има изобилие от глупави и безполезни играчки за които децата дават мило и драго - бакогани, бентени, дракони, скелети и прочее. Евтино - и в двата смисъла на думата. И колкото повече пораства детето ми, толкова по-трудно ми става да му влияя. В никакъв случай не искам да му спестявам реалността, но как да го направя без да ме обвинява, че се откроява от останалите и за това е обект на подигравки. Какъв човек ще стане и мога ли да го спася от този свят без ценности?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как да спася детето си?!
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2009 12:21 
VIP
VIP

Тук е от: 09 Яну 2007 21:19
Е няма отговор. Ще го намериш след 10-15 години. И ние сме на тия въпроси, а ако зависи от мен бих спрял рекламата, насочена към деца, като тази по Джетикс.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2009 12:35 
Ветеран
Аватар

Тук е от: 06 Юни 2008 1:42
Ако е за ценности - ами дай му ги. Друг ли да дойде? :D
А може и да му обясниш, че да се открояваш от останалите със собствен вкус не е непременно зле. Прекалено малко ли е за целта? :BB07.gif

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2009 14:44 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 17 Юни 2009 15:25
Не знам и аз как точно. Аз самата съм пред тази дилема с малката ми дъщеричка, но поне ще се опитам да я науча на моралните ценности и да отстоява аргументирано собственото си мнение.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2009 15:50 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 29 Мар 2008 19:40
(автор на темата)
Джетикс съм го изтрила отдавна.

abUser детето е на 5 години. До сега като че ли ми беше по-лесно, но предполагам че знаеш как малките деца подражават на другите и особенно на по-големите. Усещам го понякога че е раздвоен между това което говорим в къщи и това което се случва в градината. Понякога се караме, защото той много си отстоява мнението, но когато след няколко часа се усети, че не е бил прав ми се извинява. Тоест много добре знае как трябва да се държи, или по-точно как ние с баща му сме го съветвали.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2009 17:01 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 02 Авг 2009 14:31
cvete написа:
С писането на писмото до Дядо Коледа за пореден път се запитах "Какъв е този свят в който живеем днес?!!". И как да спася детето си от него?
В детските магазини има изобилие от глупави и безполезни играчки за които децата дават мило и драго - бакогани, бентени, дракони, скелети и прочее. Евтино - и в двата смисъла на думата. И колкото повече пораства детето ми, толкова по-трудно ми става да му влияя. В никакъв случай не искам да му спестявам реалността, но как да го направя без да ме обвинява, че се откроява от останалите и за това е обект на подигравки. Какъв човек ще стане и мога ли да го спася от този свят без ценности?

Сложни въпроси задаваш, но полезни. Наистина в днешно време ценностите тотално се променят и подменят.
Подигравките на околните винаги са били болезнен фактор за едно дете, който оказва много силно влияние върху възпитанието и навиците му, особено ако се живее в една постоянна, затворена среда- от вкъщи на градина/училище и пак вкъщи. Затова може би е добра идея да се поразнообрази обстановката на детето като се насочи от малко към занимания, които биха му били полезни- като народни танци, балет, уроци по свирене на муз. инструмент, карате, спортно ориентиране, присъединяване към скаутите и пр. Така малко ще си поразшири кръгозора и в същото време ще научи нещо полезно.
Много добре е детето да бъде спечелено за книгите и четенето. Трудна работа, но ако се провокира интерес с добре подбрани книжки, може и да стане. В началото с приказки, четени на глас от мама, баба и т.н.
Също така много важно е (според мен) да се ограничи телевизията. От детските филмчета детето няма да се откаже, но поне може родителя да ги пуска на компютъра, т.е. родителя да съставя "телевизионната" програма за детето си, а не някой друг да му бърника в мозъка.
Едно полезно за родителите видео:

Добрият подбор на играчките също е важен. Да не е играчката само лъскава и цветна, но и да може малко да развива ума на детето. Според мен идеални са играчки като строители, конструктор Механик, пъзели или Куб на Рубик за по-големите. Друг е въпроса, че е адски трудно да се намерят гореизброените. Пълно е с купища китайски дебилни изпълнения за деца, но например конструктор Механик не мож намери и това си е. А и да се намери някакъв констурктор, то той е супермалък и може да се сглобява с него само една фигурка, т.е.бързо омръзва, а невъзможността да се създават авторски фигурки не стимулира творческо мислене.
В общи линии може човек да се поинтересува от НЛП (невро-лингвистично програмиране). Много полезни неща за възпитанието и самоизграждането могат да се научат.
Най-важно(според мене) е да не се кара едно дете да прави нещата насила, защото това може само да провокира инат и да има обратен ефект. По-добре е фино да да се насочват желанията му в правилната според родителя посока. Т.е. да се подава ненатрапчиво информация, която да провокира интерес у детето и то да пожелае да прави това, което родителя иска, без изрични заповеди и натякване. Да се управлява безструктурно един вид. Сложно е, трудно е, но поне може да се опита.
Успех!

И едно конспиративно текстче за тъмната страна на Дядо Коледа:
Santa или Satan? Митове и Коледни егрегори

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Бърз отговор

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 26 Яну 2025 10:42

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot]

Не можете да пускате нови теми