ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 19 Май 2025 17:26

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 101 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Правила за публикуване на обяви
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007 0:11 
Администратор
Аватар

Тук е от: 07 Яну 2007 4:15
(автор на темата)
При пускане на обяви важат основните Правила както и следните допълнителни:
1. В обявите задължително трябва да има телефон за връзка, електронна поща или скайп.
2. Необходимо е описание на стоката със специфичните й подробности.
3. На зададени въпроси за стоката / услугата,трябва да се отговаря максимално изчерпателно. При отговор в стила "Обади се по телефона и ще ти кажа." темата ще бъде изтривана за да се защитят потребителите от потенциална измама. Честният продавач/купувач няма какво да крие!
4. Ако модератор/администратор заподозре някого в опит за измама темата ще се изтрива незабавно.
5. Неаргументирани коментари относно качествата и цената на стоката, не се допускат.
Пример
Обява:
a4kupek написа:
WEB камера Privileg TL-VC122 1280x1024dpi 1,3Mpx USB цена 30лв.
има остатъчна гаранция до 25.06.2008г. в перфектно състояние почти не ползвана

Правилен коментар:
Demolisher написа:
Със същата съм.
Купих си я чисто нова за 34 лв. от Технополис преди 3-4 месеца (началото на септември).
живи и здрави да сте и ти и цената ти 8)

Неправилен коментар:
Цитат:
Ти си луд бе! Стига лъга хората! Никой няма да ти даде толкова пари.

6. Редовните участници в оспамването на обяви ще бъдат отстранявани от форума за няколко дена.

7. Обявите трябва да са от град Шумен или региона. Не ни интересува ако продавате телефон от Габрово, примерно. За другите градове си има други безплатни сайтове ползвайте тях.

8. В основния форум можете да пускате малки и лични обяви. За други теми и бизнес оферти използвайте специализираните подфоруми.
9. Дублирането на обяви е забранено, както и публикуването на отделна обява за всеки един артикул на един и същ потребител.Това, че имате 100 неща за продаване не означава, че можете публикувате 100 теми! Старайте се да си обединявате обявите.
10. Обяви които не отговарят на по горните правила ще бъдат премахнати.
Важат останалите правила на форума.
Настоящите правила влизат в сила за всички нови обяви. Старите обяви няма да се пипат.
Предложения относно горните правила се приемат в тази тема.

Последна промяна SecondShoe на 24 Дек 2007 17:43, променена общо 9 пъти

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007 8:39 
Скаут по душа
Скаут по душа
Аватар

Тук е от: 08 Окт 2007 9:06
SecondShoe, предполагам, че пускането на това съобщение е провокирано, ако не изцяло, то поне от части от моят вчерашен отговор в темата "Продавам Форд Ескорд". Направих усулуга на друг с пускането на тази обява и моя е грешката за липсата на цена /тъй като посочих само това, което ми казаха/, за което съжалявам. Моля да ме извините, че все още слабо познавам моралните правила във форума :oops:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Правила за публикуване на обяви
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007 9:44 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 07 Окт 2007 9:45
SecondShoe написа:
При пускане на обяви важат следните правила:
1. Задължително трябва да има телефон за връзка.
2. Необходимо е описание на стоката със специфичните й подробности.
3. На зададени въпроси за стоката трябва да се отговаря максимално изчерпателно. При отговор в стила "Обади се по телефона и ще ти кажа." темата ще бъде изтривана за да се защитят потребителите от потенциална измама. Честният продавач/купувач няма какво да крие!
4. Ако модератор/администратор заподозре някого в опит за измама темата ще се изтрива незабавно.

Важат останалите правила на форума.
Настоящите правила влизат в сила за всички нови обяви. Старите обяви няма да се пипат.
Предложения относно горните правила се приемат в тази тема.

Предлагам всяка обява да завършва с:
"За всички неуредени и неуточнени подробности се прилагат нормите на действащото българско законодателство" и "При наличие на спор същия ще бъде отнесен пред компетентния за това арменски поп".

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007 10:51 
Напреднал
Напреднал
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 9:43
Цитат:
1. Задължително трябва да има телефон за връзка.

да е задължително : някакъв контакт за връзка : тел; скайп; емайл; лс

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007 12:01 
Администратор
Аватар

(автор на темата)
Възможността за връзка чрез ЛС винаги си я има по подразбиране затова не съм я уточнил. Ще добавя обаче изискването за електронна поща.

@neferura няма значение какво е провокирало. Писах по-горе, че обявите пуснати преди създаването на тази тема няма да бъдат засегнати по никакъв начин. То е логично. Нямаш основание за притеснения. Единствената цел на горните правила е потребителите да бъдат защитени от измама, поне донякъде.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2007 13:20 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 15 Яну 2007 14:01
hope написа:
Предлагам нова точка:
Не се допускат постове, които коментират цената и качеството на продукта.

Т.е. всички обяви да се заключват моментално след публикуването..
..иначе какви постове остават-няма да са по темата :lol:
Който е сериозен- иска подробности лично от продавача :!: 8)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2007 13:27 
Баш майстор
Баш майстор
Аватар

Тук е от: 08 Яну 2007 18:46
hope написа:
Предлагам нова точка:

Ако се приеме такава точка,ще си обявя лаптопа за продаване за 2000 лева,след като няма да се коментира,може пък да се появи някой балък ...
и все пак си мисля,че това е форум,обменяме коментари,мнения и т.н.,а не вестник Шуменска заря :evil:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2007 13:28 
Персона грата
Персона грата

Тук е от: 31 Мар 2007 11:03
Kzint написа:
hope написа:
Предлагам нова точка:

Т.е. всички обяви да се заключват моментално след публикуването..
..иначе какви постове остават-няма да са по темата :lol:
Който е сериозен- иска подробности лично от продавача :!: 8)

Едно е да кажеш:"Скъпо ми е.", съвсем друго - "Това никога няма да го продадеш!"
Както е тръгнало, скоро след всяка обява ще има взрив от дюдюкания от сорта: "Ти да не продаваш тон злато ве, хахо!"

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2007 16:15 
Опитен
Опитен
Аватар

Тук е от: 07 Фев 2007 9:16
все пак е пълно с нагли обяви а подобно нещо е обида за юзърите .. сега гледам някъв компютър от миналия век за 300 лв ,а цената му е не повече от 150 демек "вие балъци такива дето влизате тука - това е цена като за вас!" поне аз така го тълкувам и се понервям ... неадекватните обяви трябва да се трият

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2007 21:29 
Администратор
Аватар

(автор на темата)
Всеки е в правото си да пуска неоправдано високи/ниски цени. България е страната на пазарлъците и всеки си слага по-висока цена за да е в изгодна позиция при пазарлъка. Въпросните 300 лв. са наистина непостижими, но цената си е работа на продавача. Не можем да му се месим. Който не го устройва пропуска обявата и търси по-изгодна сделка. Триенето на обяви с много високи цени би било много нередно.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2007 22:01 
Опитен
Опитен

Тук е от: 25 Яну 2007 15:45
hope написа:
SecondShoe написа:
Триенето на обяви с много високи цени би било много нередно.

А какво да правим с коментарите от тип - никой няма да ти даде тия пари, ти луд ли си, това е боклук и т.н.?

Ако въпроса не е отправен точно към SecondShoe ще си позволя да дам някакъв отговор от мое име:
Много "селска" проява е публичен коментар на качествата и цената на даден артикул. Ако някой желае (естествено се проявява като доброжелател) - пише ЛС на продавача(купувача) и го "светва"(съветва) как би било по-добре според него. Публично изразения "съвет" - не прави добро впечатление (и си е чисто мъмрене).
Потребителите не са длъжни преди да купят или продадат нещо да проверяват на 100 места какви са цените на идентични или сходни стоки за да изглежда тяхната обява - "супер изгодна оферта".
Ако оставите "Търсенето и предлагането да определят цената на дадена стока" ще е много по-натурално, отколкото да "изнасилвате" този икономически Закон.
Потребителите тип "ценова листа" да им се отвори едно форумно разделче и там да дават безплатни оценки на стоки!
----------
Няколко от потребителите, които пък познавам "задочно" - без да подозират дори - изказват много интересни коментари на цени на компоненти и автомобили , а реално вкарват оферти, които са много далеч от реалноста - Нека да не лицемерничим, а съвсем Нормално да избягваме темите, към които ЯВНО нямаме интерес, Защото не е задължително никъде (и в правилата на форума никъде го няма като правило) да изкажем мнение по всяка тема.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2007 22:08 
Администратор
Аватар

(автор на темата)
Стига да са добре обосновани коментарите относно цената и качествата на предлагания продукт са в интерес на потребителите. Въпрос от сорта на "Ти луд ли си?" е обида и в нарушение на основните правила и би трябвало да се изтрие.
"Това е боклук." - в такова твърдение, ако е добре обосновано, няма нищо нередно. Ако не е обосновано си е чиста проба заяждане и пусналия го трябва да се предупреди.
Все пак нормално е да има коментари, това е форум. Също така е нормално да има позитивни и негативни коментари. Проблем става когато се напълни с едноредови коментари лишени от стойност и смисъл. Може би такива неща трябва да се избягват тук.
Ето вариант за точка от правилата:
"Неаргументирани коментари относно качествата и цената на стоката, не се допускат."

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2007 7:49 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 15 Окт 2007 10:24
Евала! Трябва да има ред и дисциплина!Не сме на битака да се заяждаме един с друг!На някой може да не му харесва цената-ами подмини обявата,продавача сам си преценява колко търси на дадена стока.Нека се има впредвид,че въпросния продавач е имал разходи по тази стока и е редно тва да се отрази в цената...Не е ли така?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2007 20:28 
Администратор
Аватар

(автор на темата)
Ново правило.
Редовните участници в оспамването на обяви ще бъдат отстранявани от форума за няколко дена.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2007 2:03 
Администратор
Аватар

(автор на темата)
Откак въведохме новите правила в раздела се оказа, че правилото за задължителен телефон за връзка при обява тип Продава ме вкарва в безкрайни дискусии.
Правилото го предложих аз, целта ми е това да е някаква бариера срещу измамници. Знам, че всеки може да си купи карта за 5 лв. и т.н., но по-добре малка, отколкото никаква защита.
hope реши да продава лаптоп и поиска от мен да отменя правилото заради нея. Казах и, че няма да направя изключение. Тя сложи телефон и на 25 Ноември го изтри като лаптопа все още се продава. Темата и е за триене, но тя в същото време е и модератор.
Shaggy реши да продава мобилен телефон без да си даде номера. Предупредих го на ЛС, даже не благоволи да ми отговори. Проведохме дискусия в чата, която пускам тук:

Цитат:
SecondShoe Шаги трия обявата ти ако не сложиш телефон за връзка
Shaggy телефон няма да сложа
Shaggy не искам да ми дрънчат идиоти
SecondShoe ок тогава
Shaggy а ти си помисли в/у правилата СИ
SecondShoe няма изключения
Shaggy ако се зачдеш за това - ще ме проищаваш шу, и то много
Shaggy телефон давам след офертите на ЛС
SecondShoe като предлагах правилото за телефон никой нямаше против
Shaggy никой??
Shaggy помисли малко, за какво е тоз телефон директно в страницата
Shaggy ако се опасяваш от измами - ще ти го дам на ЛС, за да можеш да ме предадеш
на полицията ако измамя някого
SecondShoe телефона е за да се защитят купувачите от измами
Shaggy чети по-горе Smile
SecondShoe поне някаква защите е минимална
Shaggy нали ако искам да го излъжа, ще сложа една предплатена бе,Шу...Wink
SecondShoe ако не искаш да ти седи телефона си редкатирай мнението след продажбата
и вече няма да го има
Shaggy един номер на прима....и готово ROTFL
SecondShoe да, ще сложиш предплатена, но поне ще се затрудниш малко
Shaggy хайде, холан....жив и здрав
Shaggy гда, страшно ще се затрудня = 10 лв срещу 200лв
Shaggy не те упреквам, разбирам те Smile
SecondShoe Шаги въпроса е обсъден в темата и е взето решение
Shaggy хубу де Smile
SecondShoe едно изключение и се губи смисъла от цялата работа
Shaggy ок.... живот и здраве - в пълен ред и радост Smile
Shaggy но мисленето,Шу, е по-добрия избор от ''реда''
Shaggy и от ''културата''
Shaggy и от ''смисъла'' Smile естествено
Shaggy не те напътствам, но все някога някой трябва да ти ги каже тези
неща....нека съм аз и то по този начин
SecondShoe ако има много недоволни от изискването за телефон, напишете тема и се
оплачете, ще го махна, дотогава няма изключения
Shaggy дотогава ме затрудняваш да го продам Smile
Shaggy което ще ми коства време и пари Smile
SecondShoe ами напиши си ноемра в темата и ще се улесниш страшно много Smile
Shaggy а докато се нароят недоволни, при това осмелили се да ти го кажат ще дойде 2009-та
Shaggy Smile хайде хайде
SecondShoe не знам някой да ми е спестил нещо досега
SecondShoe има си и теми за илюстрация
SecondShoe привилегировани няма
SecondShoe всичко е позволено в рамките на правилата
Shaggy много се страхуваш че минавам за ''връзкар'' ли?
SecondShoe няма връзкари, мъча се да потушавам такива явления
Shaggy това че имам наистина много приятели не е повод
Shaggy добре,Шу....радвам се че поговорихме Wink

Ако на някого не му харесват правилата тук има отворена тема за дискусии. Не видях нито hope нито Shaggy да са пуснали предложение тук, камо ли да има някакви аргументи.
Имам няколко въпроса:
1. Одобрявате ли тактиката ми да няма деление на "наши хора" и на "други хора" в настоящия форум?
2. Правилно ли смятате, че съм постъпил като съм изтрил(всъщност още не съм) темите на hope и Shaggy?
3. Да има ли задължителен телефон в обявите тип Продавам? Очаквам аргументирам отговор.

Оставям обявите на hope и Shaggy, за кратко, неизтрити за да са илюстрация към сегашното мнение, друга причина няма.

P.S. Шаги ми каза да помисля върху правилата "СИ". Единственото правило, което аз съм наложил, без да питам и да се интересувам от вас, е максимална част от работата на форума да зависи от обикновените хора. Затова модераторите не ги избирам аз, а ги избирате вие, а всяко нещо подлежи на промяна ако бъде подкрепено от достатъчен брой аргументирани потребители. Разрешено е да обсъждате модератори, админи, как си вършат работата, защо и т.н. Това не е толкова правило, колкото принцип и за неговата защита си запазвам правото на еднолични, силови действия, когато е необходимо.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 101 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 19 Май 2025 17:26

Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]

Не можете да пускате нови теми
Не можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене: